Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
24
Cevap
814
Tıklama
4
Öne Çıkarma
Sinop ve Trakya nükleer enerji santralleri için tarih netleşti
M
dün
Yarbay
Konu Sahibi

Sinop ve Trakya nükleer enerji santralleri için tarih netleşti
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Nükleer Enerji ve Uluslararası Projeler Genel Müdür Vekili Salih Sarı, Türkiye'nin nükleer enerji alanındaki önemli projeleriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Sarı, Sinop ve Trakya'da planlanan nükleer santrallerin elektrik üretim tarihlerini ve projelerin son durumunu paylaştı.



Sinop ve Trakya için 2035 hedefi



Sarı, Sinop santralinden 2035 yılından önce, Trakya santralinden ise 2035 yılından hemen sonra ilk elektriğin üretilmesinin planlandığını söyledi. Ayrıca, gerekli şartların sağlanması durumunda gelecek yıl sonuna kadar bu iki büyük nükleer santral için uluslararası anlaşmaların imzalanmasının hedeflendiğini belirtti.



Sinop ve Trakya nükleer enerji santralleri için tarih netleşti
Sinop sahasında saha etütlerinin tamamlandığını, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu ve saha onaylarının alındığını vurgulayan Sarı, teknoloji sahibi ülkeler ve şirketlerle görüşmelerde önemli mesafeler kat ettiklerini söyledi. Trakya için ise saha çalışmalarının ve görüşmelerin hızla sürdüğünü ekledi.



Sinop ve Trakya nükleer enerji santralleri için tarih netleşti
Türkiye, 2053'e kadar 20 gigavat nükleer kapasiteye ulaşmayı hedefliyor. Bu hedef için sadece büyük nükleer santraller değil aynı zamanda son yılların popüler teknolojisi olan küçük modüler reaktörlerin (SMR) de kullanılması hedefleniyor.



Akkuyu NGS’de süreç devam ediyor



Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali olan Akkuyu NGS projesine de değinen Sarı, dört reaktörün tamamında eş zamanlı inşaat çalışmalarının sürdüğünü açıkladı. Proje, her biri 1200 megavat olmak üzere toplamda 4800 megavat baz yük kapasitesine sahip. Akkuyu’nun tam kapasiteyle devreye girmesiyle yılda 35 milyar kilovatsaat elektrik üretmesi ve ülkenin elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu karşılaması bekleniyor.



Ayrıca Bkz.Akkuyu Nükleer Santrali’nde ilk ünitenin devreye alma süreci başladı



Tüm reaktörlerin 2028’e kadar kademeli olarak elektrik üretmeye başlaması bekleniyor. Akkuyu NGS’nin yılda yaklaşık 35 milyon ton karbon emisyonu ve 7 milyar metreküp doğalgaz ithalatını azaltması planlanıyor. Ayrıca, yaşam döngüsü boyunca 50 milyar dolarlık bir ekonomik katkı sunacak




Kaynak:https://www.aa.com.tr/tr/enerjiterminali/genel/11-nukleer-santraller-zirvesi-basladi/50256

 Haberi Portalda Gör

Trakyaya yapılacak santral tam Longoz ormanının göbeğinde. Burası ekolojik açıdan değerli nadir subasar ormanı. Normalde bu ormana çivi bile çakılmaması gerekiyor. Şimdi bu santral...
Yoruma Git
Yorumun Devamı Elma - dün +10
Bu Nüklleer enerjide aşırı geri kalmış durumdayız.

Dünya ekonomisinde ilk 15 e oynayan 18-21 arasında gezen hedef olarak ilk 10'a girmeyi koyan bir ülkenin 2025 yılı gelmiş halen...
Yoruma Git
Yorumun Devamı 0zkanK. - dün +10
Dünya ekonomisinde ilk 15 e oynadığımızı a haberden mi öğrendin :D
Yoruma Git
BursaliEfsane - 17 sa. +5
E
dün
Yarbay

Trakyaya yapılacak santral tam Longoz ormanının göbeğinde. Burası ekolojik açıdan değerli nadir subasar ormanı. Normalde bu ormana çivi bile çakılmaması gerekiyor. Şimdi bu santralın çevresine personel için toplu konutlarda inşa edilecek ve iş iyice çığırından çıkacak. 780 bin km2 ülkede inşa edecek başka yer bulamadınız mı gittiniz en değerli ormanı yok ediyorsunuz. Bunun adı hizmet felan değil düpedüz talan ve ranttır.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Elma -- 3 Temmuz 2025; 15:13:14 >

J
dün
Yüzbaşı

Denetim ve güvenirlik mekanizması dünya tarihinin en kötülerinden olan bir ülkede nükleer santraller yapılmasına halkın sevinmesi beklenemez.



T
dün
Binbaşı

Enerjide dışa bağımlıyız kabul.
Kısa vade de en mantıklı seçim nükleer santral gibi duruyor,bunada kabul.
Sanılanılanın aksine nükleer santralden elde edilen elektrik enerjisinin Kw başına birim maliyeti o kadar da ucuz değil.
Çevre katliamı risklerini saymıyorum bile.(Çernobil,Üç mil adası,Fukişima kazaları)



A
dün
Er

Neden ülkede nükleer enerjiye karşı önyargı bu kadar fazla. Nükleer enerji santrallerinin inşa edilmesinde geç bile kaldık bence



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 2 cevap geldi.
R
dün
Yarbay

Artık enerji sıkıntımız çığırından çıktı etinden korkanın diyorum..

Ha talan var mı? Bunlar zaten ezelden beri her projeden vurgun peşinde. Şu kısacık ömürlü dünyada herkes ülkeye

vurgunu koyup gitme peşinde.

Demin eskiden yaşadığım muhite haritadan baktım dikey mimariye boğulmuş yine nefes alacak yer kalmamış.

Bu dünya kimseye kalmayacak yalnız vurgunlardan gelen para da umarım derman değil dert olur ömür boyu.



0
dün
Teğmen

Bu Nüklleer enerjide aşırı geri kalmış durumdayız.

Dünya ekonomisinde ilk 15 e oynayan 18-21 arasında gezen hedef olarak ilk 10'a girmeyi koyan bir ülkenin 2025 yılı gelmiş halen aktif bir nükller santrali yok. Zaten doğalgaz ve petrol kaynaklarımızda yok enerjide yüzde 80-90 dışa bağımlı nereye kadar gelieşebilirsin.

Bizim ülkedeki sözde muhaliflere kalsan ne köprü lazım ne yol ne alt yapı ne üst yapı ne nükller santral onlar kafayı bozmuş gibi ne denirse itiraz etme red etme karşı çıkma üstüne kurguluyorlar kendilerini.


Çin son 20 yıl içersinde 99 reaktör kurmuş !

Bu bu kadar kötü bir şey olsa ABD MİAMİ ve NEW YORK çevresine doldurmazdı heralde. Avrupada tüm başkentlerin çevresinde var...

Ama bizim Türkiye de sözde muhalifler ve kahvehane solcuları birden doğacı çevreci aman ağaç gidecek bu modlara giriyorlar. Devasa 20-25 milyar $ lık projeler üreteceği 50-60 yıllık enerjiyi görmezler aman 100 ağaç gitti 200 ağaç gitti derler. ( Ama 2 gün elektirik kesilse Iphone telefonlarını şarj edemezse delirirler.)

Dünyada Nükller Santral sayısı 500 ü geçmiş herkes saf bir bizimkiler akıllı Nükllere gerek yok güneş rüzgar bize yeter diyor :)


< Resime gitmek için tıklayın >


Bu mesaja 3 cevap geldi.
S
22 sa.
Yarbay

Hocam, nükleere karşı değilim ama İğneada gibi yeşil yere yapılmasına karşıyım. Bu santral alanı için burada binlerce ağaç kesilecek. Tek bir tane yüksek gerilim hattının ulaşmadığı bir yer. 4800 MW enerjiyi taşıyıp enterkonnekte şebekeye bağlayabilmek için minimum Vize Saray civarındaki kuzey hattına, Çorlu ya da Marmara Ereğlisi civarındaki hatlara kadar enerji koridoru yapılması lazım. Vize Saray arasına kadar bunun için belki 50 kilometre uzunlukta ve belki 100 - 150 metre belki daha fazla genişlikte güzergâhta binlerce ağaç kesilmesi gerekecek. Ha ben santralleri severim, İğneada deniz fenerinde santralle de selfi çekerim, o hoşuma gider. 😁

Bu enerjinin kullanılacağı yer zaten İstanbul. Varsın İstanbul içine inşa etsinler. Kanal İstanbul kenarına dikerler santrali, koca bir şalt sahası, tüm enerji ihtiyacını karşılarlar buradan. Milyarlık yüksek gerilim hattı masrafları da azalır ki, oralara şalt sahaları zaten yapılmak zorunda.

Ya da Marmara Ereğlisi tarafına inşa etsinler. Tüm Trakya Doğu Batı yönlü İstanbul Çanakkale arası hatlar oradan geçiyor zaten. Sanayinin içinde ağaç kıymadan arazi bulmak da kolay olur.

Mesele tek birkaç yüz bin ağaç değil, bu tür projelerin gittiği yerlerdeki ormanlar ormansızlaşıyor, cansızlaşıyor, ağaçlık halini alıyor. Kıyıköy tarafına bir sürü rüzgâr türbini dikildi, birçok ağaç kesildi bunlar için, gaz boru hatları döşendi, bunlar için de bir sürü orman alanı kesildi. Ormanda bir tane canlı göremiyorum şimdi. Türbin gürültüsünden yolların ormanı bölmesinden hayvanlar buralardan uzaklaşıyor. Kömürköy tarafında domuz kovalarken oralarda senelerdir köpekten başka bir şeye denk gelmedim yıllardır. Hani doğaya ne kadar az müdahale ederek yapılsa o kadar iyidir.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sis651 -- 3 Temmuz 2025; 7:41:8 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @0zkanK.
F
21 sa.
Yarbay

çünkü güven yok.





Bu mesajda bahsedilenler: @at yarışında ölen elçi
F
21 sa.
Binbaşı

Kesinlikle katılıyorum. Enerji olmadan ne yapar ne üretebilirsin. 1000 ağaç kesildiğinden bahseden milyon milyon yerine ağaç dikildiğinden bahsetmiyorsa bunda art niyet vardır. Santraller bence barajı olmayan kalabalık ege bölgesinde daha çok lazım ama güvenlik kaygısıyla karadeniz seçilmiş olabilir.
Bizim artık nükleer güç olmamız şart. Ve bunu en kısa zamanda yerli imkanlarla yapmamız lazım. Bence her ile ufak ufak üniversite açmak yerine nükleer konusunda yoğunlaşacak büyük bir üniversiteye de ihtiyaç var. Burda yetişen, görev alan herkes nükleer teknoloji konusunda dünyadaki tüm santralleri (özellikle toryum ile çalışması planlanan) gezip ülkemizi bu konuda layık olduğu yerlere getirmesi lazım.





Bu mesajda bahsedilenler: @0zkanK.
M
21 sa.
Yüzbaşı

Evet ya, bizde zaten zenginleştirilmiş uranyum jelibon yataklarının hemen yanından fışkırıyor. Bağımsız olacakmışız. Daha da bağımlı oluyoruz haberiniz yok.




İ
21 sa.
Yarbay

Opera Operasyonu, Orchard Operasyonu ve Yükselen Aslan Operasyonu




E
21 sa.
Yarbay

Turkiye 1950 lerden beri nukleer santral kurma hayali kuruyor..Ermenistanın bile 1976 dan beri sınırımızın dibinde nukleer santrali var..Ekonomik olarak uste tırmanacaksak bu sart..yeni bir teknolojide değil dunyada bu işi yapacak ekibi turkiyede rahatlıkla bulur.keske kendi yapsa ama turkiyenin gucu yetmez..ozellikle smr konusunda ciddi milli girişmlerimiz olsa ama iran a yaptıklarına bi bakın... bu santrllerle kazanımları gidecek 10-20 donum agaclık alandan kat be kat fazla




A
21 sa.
Yüzbaşı

Nükleer enerjiyi hep desteklemişimdir. En temiz ve uzun ömürlü enerji kaynaklarından biri. Asılsız korkurlara ve komplo teorilerine inanan cahillerden değilim.

Ama şunu da inkar etmek benim cahilliğimi gösterir. Burası Türkiye. Liyakatlı iş alımı diye bir şey yok. İşini severek ve hakkıyla yapan yok veya çok az (bu kişiler de zaten işe alınmaz). İş güvenlik kurallarına uymanın zayıflık ve saflık olarak görüldüğü bir yer. Kullanma kılavuzu okumanın gereksiz olduğu bir yer. Eline kontrol kalemi alanın elektrikçi, çekiç alanın usta olduğu bir yer. Tüp ve doğal gaz kaçağını çakmak ile kontrol eden bir yer. Herkesin her şeyi bildiği bir yer.

Hele mevcut hükümette rant ve torpillerin cirit attığı ortamda bu santrallerde çalışacak hem alt hem üst operasyon elemanların kalifiye olacağına karşı nerede ise hiçbir güvenim yok. İkinci ve üçüncü bir Chernobyl vakası olması büyük ihtimal maalesef.

Cem Yılmaz'ın "Radyasondan koşarak kaçan adam var burada" dediği aklıma geliyor...



S
20 sa.
Çavuş

Tapusu bizde olmadıktan sonra...




G
19 sa.
General

Yüksek gerilim hatları yerin altından da gidebiliyor onlar niye yapılmıyor bizde acaba ?



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @sis651
Ç
19 sa.
Teğmen

Cehalet...




Bu mesajda bahsedilenler: @at yarışında ölen elçi
İ
19 sa.
Moderatör

Ülkemiz için hayırlısı olsun.




_____________________________

Eski kullanıcı adı: AMC