S

Kurmay Yarbay
12 Aralık 2009
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
12 üye
Görüntülenme (?)
744 (Bu ay: 12)
Gönderiler Hakkında
S
5 yıl
Samba ile HD/4K video açabileceğim NAS tavsiyesi
Synology'nin DS212J NAS cihazına sahibim ve genel olarak memnunum. Ancak Samba protokolü üstünden ve telefondan FullHD videoları oynatmada sorun yaşıyorum. Bilgisayara cihazı NFS olarak bağlayınca sorun yok ama samba üstünden ve telefon uygulamasından HD video oynatılamıyor. Videolar takıla takıla geliyor ve çok bekletiyor. Halbuki modeme bağlı HDD'den bile bu videoları akıcı bir şekilde oynatabiliyorum.

Bundan dolayı da bu videoları oynatmamı olanaklı kılacak bir NAS arayışım var. Zyxel NAS 325 vs. düşündüm ama hiç deneyimim yok. Video render vs. özellikler aramıyorum. Çift HDD takılsın, NFS, Samba protokollerinde ve telefon uygulamasından bağlanınca FHD ve 4K videoların akışını yapabilsin sadece. Diğer uzaktan erişim vs. genel özellikleri de olsun.

Önerisi olan var mı?
S
6 yıl
NAS Tavsiye
Routera bağlı 1 TB sabit diskin yetersiz kalabilme durumu oluşmasından dolayı NAS edinmeyi düşünmeye başladım. Modemdeki sürücüyü yedek gibi tutardım ama NAS alıp bunu belli şeyler için ana veri deposu olarak kullanmayı ve belli şeyleri oradan yedek alarak güvenceye almayı düşünüyorum.

Çok fonksiyonel bir cihaza ihtiyacım yok. Gigabit hız. Raid 1 bari yapabilecek bir konfigürasyon destekleyecek şekilde en az iki HDD. Bilgisayara uygulama vs. kurmadan 192.168.x.x ile konfigüre edebilme olanağı ki Linux ile kullanacağım. Düşük güç tüketimi. 7/24 de çalışabilecek hani.

İkinci el ürünlere baktım ki yeni bir sabit disk ile işimi görürlerdi. Ancak bu ürünlerin de genel olarak eski ürünler olduğunu gördüm. Çalışmalarında sıkıntı yoktur, ona bir şey demiyorum. Bir de ürünlerin güç tüketimi de yüksek ürünler. Boşta bile 15 vat altı güç tüketen görmedim gibi. Salonumda kullandığım lamba bile 9 vat iken bir sabit disk setinin 40 vat kullanmasını istemiyorum açıkçası. 2.5" HDD takılan daha düşük güç tüketimli şeyler de düşündüm. Hatta Raspberry Pi cihazlardan bir NAS yapmayı da düşündüm...

Tavsiye edeceğiniz aşırı pahalı olmayan, Linux ile çalışabilecek, web üstünden ayarlanabilecek ve erişebilecek NAS tavsiyelerinizi alırım hani.
S
8 yıl
Turkcell servis yok
Tekirdağ'ın Muratlı ilçesindeyim. Gece 4 - 5 civarına kadar tek çubuk 4G kullandım. Öğlen 12 gibi tek çubuk 3G çektiğini farkettim. İlçedeki sanırım iki baz istasyonu da susmuştu. Hala da şebeke yok. Bağlanabildiğim baz istasyonlarından aldığım LAC kodları 39 ile bitiyor ki anladığım kadarıyla Kırklareli il sınırları içindeki baz istasyonlarının kodları. Bu şekilde evde bir çubuk sinyal alıyorum ama sık sık baz istasyonu değiştirdiği için verimli olmuyor. Bir de evim şehrin son sokağının bir öncesinde. Şehir içlerinde hiç sinyal alınmıyordur muhtemelen.

Hakkari'de üç yılda görmedim bu kadar uzun kesinti. Tamam Vodafone'un bir ay sinyal vermediği dönemler oldu ama Turkcell sıkıntı çıkarmamıştı, TT'nin fiberi kopsa operatörlerden tek Turkcell bağlanabilirdi muhtemelen yedek uydu hattı ile vs... Burada çok şiddetli yağışlarda radyolink hatları sanırım kesildiğinden birkaç kez 5 - 10 dakikalık geçici kesinti olmuştu. Şuan da bölgede elektrik kesintisi falan yok, fırtına da direkleri mi devrildi ne oldu bilmem.

Başka böyle servis dışı kalan var mı?
S
8 yıl
Bilgisayar sandalyesi
Malum bilgisayar manyağıyım, günümün önemli bir kısmı bilgisayar başında geçiyor.

Şuanda oturma takımının tekli koltuğunu kullanıyorum bilgisayar başında. Aslında rahat, bazen içinde yatıp yana yaslanıp uyuyorum bile. :) Ama yine de ikide bir masamı bana doğru çekmem ya da uzaklaştırmam gerekiyor, her zaman tam istediğim ayarı tutmuyor. Yakın zamanda kendime biraz çalışma masası ayarında bir şey almayı düşünüyorum. Bir de sandalye alayım buna diyorum. Aşırı pahalı bir şey düşünmüyorum, fiyatı 0 - 200TL arası nasıl bir şey tavsiye edersiniz?

Deri olanlar var onlar mı iyidir, yoksa fileli (https://www.sahibinden.com/ilan/ikinci-el-ve-sifir-alisveris-ofis-kirtasiye-buro-mobilyalari-personel-koltuklari-fileli-mudur-koltugu-ofis-koltuklari-370197359/detay ) mi tercih edeyim? Saatlerce oturup terden ıslanmak istemiyorum ki terleyen biriyim. Bu zamanda odamda ısıtma olmasa bile sabahları yorgan altından belim terli çıkabilen biriyim. Bir de örneğin şu (http://www.evmanya.com/urun/568782-turksit-ersit-yatar-mekanizmali-makam-koltugu-deri-siyah ) koltukta oturduğumda boynumu destekleyecek boyda değil sanırım, arkama yaslandığımda kafamı da yaslayabilmek istiyorum, o boyda yoktur değil mi bu? Daha yüksek makam koltuğu gibi olanlara bakacağım gibi. (Bkz.https://www.sahibinden.com/ilan/ikinci-el-ve-sifir-alisveris-ofis-kirtasiye-buro-mobilyalari-lux-makam-yonetici-koltugu-internet-cafe-koltugu-376392300/detay )
S
8 yıl
Elektrikle tek oda ısıtma?
Yazın kiraya çıktım. Evde kombi var ama sayacı falan daha takılmamış, açtırmadım daha. Birkaç ay sonra da yine taşınma ihtimalim çıkınca 500 lira abonelik vs. parası verip bir de kapattırmaya uğraşmayayım sonra dedim.
Ev apartman cephesinin tam ortasında kalıyor, üstüm, altım, yanlarım her tarafım dolu yani. Bundan dolayı da şimdiye kadar camı açık da tutsam evin içinde 15 derece altını görmedim.
Şuan eski bir İhlas ısıtıcı var dört rezistanslı ki ikisi çalışıyor tek. Ufak bir tamirle bir üçüncüyü de çalıştırabilirim ama dördüncü ölü. Bugünlerde iki rezistans ile yaklaşık 20 - 22 dereceye kadar ısıtabiliyor ki havalar 5 - 10 derece civarı. Ama 0'a indiğinde falan 19 dereceye kadar düşüyor. 20 derece civarı da benim için yeterli. Çocuk vs. yok zaten evde, tek başıma kalıyorum. Akşam ve gece açarım zaten tek ki akşam tarifesi elektrik biraz pahalı ama gece ucuz oluyor.
Elektrikle en ekonomik şekilde nasıl ısınabilirim? Bu İhlas'a devam mı edeyim yoksa daha iyi ısıtabilecek ufo vs. türü bir şeyler ne tavsiye edebilirsiniz. Bu şekilde ne kadar ortalama fatura gelir mesela.
S
8 yıl
Suya karşı contaya ne sürmeli?
Saatimin normalde su dayanımı 10 ATM olarak belirtilmiş. Merak için bir ara içini açtım. Sonrasında kapattım ve normal olarak kullanıyorum. Yağmurda, terde, elimi su içine falan sokunca bir sıkıntı olmuyor, hani bu koşullarda su geçirmiyor. Saat temizlensin diye banyoda çıkarmıyorum zaten.
Şimdi bildiğim kadarıyla saatlerin contalarına su geçirmezliklerini arttırmak için yağ gibi bir şeyler sürülüyor. Silikondan mıdır nedir bir yağ sürüyorlar, hatta videolarında gördüm contayı süngerimsi bir şeyle yağlıyorlar öyle takıyorlar yerine.
Ben saati kapatırken bu contaya bir şey sürmedim, zaten öyle bir malzeme elimde olmaz, saatçi falan değilim. Ayrıca contaya yakalanmış ufak tefek kılları temizlemeye çalışırken de muhtemelen olan eski yağı da sildim.

Şimdi saat günlük kullanımımda su için sıkıntı çıkarmadı şu ana kadar ama işimi garantiye almak da istiyorum biraz. Saat yeni olduğundan contası daha sağlamdı. Bir daha saati açacak olursam bu contaya ne sürmemi tavsiye edersiniz. Eskiden babam krem falan sürerdi, vazelin süren vardı. Musluklara falan gres yağı sürülürdü. :D Bu şekilde bu amaçla evde bulunabilecek ve en etkili olabilecek şey ne olabilir?
S
9 yıl
Kombi ile tek oda ısıtmak mümkün mü?
Şimdi evde tek kişi kalıyor ve kullandığı odalar oturma odası, mutfak ve yatak odası şeklinde oluyor. Şimdi tek oturma odasını ısıtmak istesek, oturma odası hariç diğer odaların peteklerinin vanalarını kapatsak kombi tek bir odayı ısıtma işini iyi yapar mı? Verimli olur mu?
S
9 yıl
Turkcell 4G stratejisi
Londra'da sermaye piyasaları günü sonrası Turkcell CTO'su İlker Kuruöz bazı açıklamalarda bulunmuş.

Söylediğine göre 4G, 1 Nisan'da devreye girdiğinde 375 Mbps hıza varabilen üç taşıyıcı ile hizmet sunacakmış. 2017 yılında kullanıcılar dört taşıyıcı ile 600 Mbit hızlara ulaşabilecekmiş. 2019'da ise daha fazla taşıyıcının entegrasyonu ile 1600 Mbps hızlara ulaşılabilecekmiş. Şebeke Ericsson ve Huawei ekipmanları ile 4G uyumlu hale getiriliyormuş.

Tabi haberde bunlar müşterilerin alabileceği hızlar olarak söyleniyor ama, mobil sektörde biliyoruz ki bu hızlar bir baz istasyonunun yapabileceği maksimum veri gönderme hızı. Bu hızı tek kullanıcı da alabilir, yüzlerce kullanıcıya paylaşılabilir de...

Turkcell baz istasyonlarının %15'i şu anda fiber bağlantılı imiş. Bu sayının 2018'de %38'e çıkması öngörülüyor imiş. %15 az gelebilir ama şu anda 3G hizmetinin de bu şebeke üzerinden verildiği düşünülürse fena bir rakam değil. Bu istasyonlardan şehir içlerindeki diğer 4G istasyonlarına veri geleneksel radyolink şebekeleri ile taşınabilir. Geleneksel dediğim radyolink teknolojisi de artık oldukça gelişti tabi, yerleşim yerleri arası omurga bile kurulabiliyor 4G şebekeleri için. Turkcell bunun için NEC ile anlaşmıştı.

Plan daha fazla mobil cihaz tarafından desteklendiği için öncelikle 1800 MHz frekansını kullanmak imiş. Devamında da kapsama sıkıntılarına karşı 800 MHz frekansı kullanılacakmış. İstanbul gibi yüksek popülasyonlu yerler ise 2.6 GHz ve mini ya da küçük hücre karışımına ihtiyaç duyacakmış.

Küçük hücreler makro baz istasyonlarına oranla daha düşük kapsama alanları sunarken, makro istasyonların abonelerini alarak makro istasyonların yükünü azaltan istasyonlar oluyor. Bunlar alışveriş merkezlerine ya da belli binalara kurulabildikleri gibi evlere kurulabilenleri de oluyor. Bir evdeki istasyondan sokağı ve yakın komşuları da faydalanabiliyor. Bu şekilde yoğun yerlerdeki kullanıcılar küçük hücrelerle hizmet verilerek daha geniş alana hizmet veren ana baz istasyonunun yükü azaltılmış ve kapasitesi korunmuş oluyor.

Bir de ilk anda üç taşıyıcıyı da 1800 MHz frekans ile mi verecek diğer frekansları kullanmayacak mı anlamadım. Gerçi 1800 bandında oldukça frekans var elinde, istediği gibi kullanır. (Meizu vs. sınırlı frekans desteği olan telefonları kullananlar düşünülmüş, sıkıntı yaşamayacaklar hani.)

Şebeke LTE-A desteklese de piyasada olan çoğu cihaz LTE destekli cihazlar. Buradaki açığı Turkcell'in T50, T60 vs. cihazları kapatabilirmiş vs. faso fiso reklam sözleri. LTE-A ilk olarak 150 Mbit hızlar ile bahsedilmeye başlandı, farklı frekansları birleştiremeyen çift taşıyıcı destekli cihazlar bile LTE-A destekli diye satılıyordu. Sonradan yok 300 Mbit yok farklı frekansları birleştirenler vs. bir laf karmaşası gitti durdu. Özetle cihazınız 375 Mbit hıza kadar desteklediği hız ne ise ideal şebeke koşullarında o hızı alabileceğiniz iddia ediliyor.

Kuruöz, LTE-U denen lisanssız WiFi spektrumunu da kullanabilen LTE modeline de heyecanını belirtmiş ki el atılmasını pek istemediğim bir nokta. Kullanıcıların kullanım özgürlüğü olan bir spektrumu operatörlerin WiFi frekansları ile doldurup kullanıcının şebekesinin hızını etkilemesi ya da verimini sınırlamasını istemiyorum hiç...

Peki bunlar bizim işimize ne kadar yarar?
LTE ile daha yüksek hızlar ve daha yüksek kotalar görebileceğiz. Tabi bunlar bize nasıl fiyatlarla gelecek belli olmaz. Var olan paketlere ek olarak daha yüksek kotalı paketler de çıkarabilirler, var olanları daha yüksek kotalarla güncelleyebilirler de. Fikrim ilk dönemler aynı paketlerin kalacağı, biraz daha fazla kotalı ve buna göre de fiyatlı paketler çıkacağı. Sonrasında artan rekabet ile vs. fiyatlarda ucuzlamalar devam edecektir. Hani 500 MB kotan ile de 4G hızı kullanabileceksin, 4 ile de 8 ile de; yeni gelecek 10, 20 GB paketler ile de.

Sınırsız İnternet gelir mi? Var olan sınırsız paketler belli bir kotadan sonra 96 kbit civarında düşük hızlara iniyor. Bu kotalar bir miktar yükselir. Şansımıza da 96 kbit hızı da 256 ya da 512 kbit seviyesine bari getirseler yine iş görür. Ama tamamen sınırsıza geçilmesi kısa vadede söz konusu olmaz sanırım. Ya da tamamen sınırsız paketler de çıkarabilirler de, paketin hakettiği parayı da alırlar. Adam İstanbul deyince hemen small cell falan demeye başladığına göre gelecekteki yoğunlukları da iyi hesaplamaya çalıştıkları ortada. ABD'de bile Verizon eskiden kalma sınırsız İnternet kullanan müşterilerinin tarifesine 20$ zam yapmıştı. Başka yerlerde operatörler bile sınırsız vermek istemiyor hani. Mümkün değil mi? Mümkün ama çok daha yüksek bir baz istasyonu yoğunluğu ile...

Kaynak:
http://www.f-blog.info/turkcell-4g-stratejisi/
S
9 yıl
Veri takip uygulaması tavsiyesi
Şimdi mobil ve WiFi veri kullanımımı takip etmek için bir uygulama istiyorum. Ancak bu uygulamayı yedekleyip geri yükleyebilmeliyim, ya da bunu kendi yapabilmeli. Hani mesela cihaza format attım, tekrar yedeğini yükleyip devam edebilmeliyim veri takibine. Mobile Data Manager iyi uygulama mesela ama veri yedekleme ve geri yükleme işini beceremedim. SPB Wireless Monitor vardı, Windows Mobile ile kullanırken çok iyiydi ama şimdi eski bir uygulamaya 12 TL vermek de garip geliyor.
Böyle bir uygulama tavsiyeniz var mı? Ya da veriyi yedekleme ile ilgili ne tavsiye edersiniz?
S
9 yıl
Hakkari\u0027de mobil İnternet kesintisi
Bulunduğum yerde 5 Ekim'den beridir üç operatörde mobil İnternet kesik. Kesintinin ilk günleri ADSL de kesilmişti ama sonradan ADSL çalışmaya başladı ve şu an normal bir şekilde çalışıyor. Ancak mobil operatörlerde İnternet erişimi kesik. Sadece Avea çok düşük bir hızla erişim sağlıyor ki o da WhatsApp kullanmaya yetecek düzeyde, sitelerde gezmek için değil.
Bunun dışında ilk gün SMS'lerde de biraz sıkıntı oldu ama devamında arama ve SMS'lerde sıkıntı yok. Ancak 2G ve 3G farketmez, mobil veri kullanılamıyor.

Turkcell MH arayanlar altyapı çalışması cevabını alıyormuş. Nasıl bir altyapı çalışması olabilir ki üç operatörün de sadece mobil verisini etkilesin, ama arama ve SMS çalışsın. Bu arada burada ADSL arada kopan fiber hattan dolayı çalışmasa bile Turkcell çalışırdı. Avea normalde zaten bir şey yokken çalışmaya ara verir devam ederdi kafasına göre.

Hani sıkıntı altyapı falan değil, sözde BTK emri doğrultusunda güvenlik amaçlı yapılıyormuş kesinti. Güvenlik amaçlı olduğu ortada ama nasıl bir mantık var arkasında? Teröristler bombaları patlatmak için WhatsApp mı kullanmaya başladı? Yoksa eylemciler örgütlenmek için kullanamasınlar falan diye desem, bu işe yaramadığı da ortada. Halk haber alamasın falan desek evlerde ADSL zaten çalışıyor. Bir diğer söylenen seçimde sayım kağıtlarının falan fotoğrafı çekilip daha hızlı şekilde merkeze bildirilememesi falan filan da o da saçma geliyor. Etkinliklerden Periscope yayını yapılmaması vs. biraz mantıklı geliyor da videolar zaten nete ulaşıyor...

Baz istasyonunun RRU'ları da yeni tip Huawei RRU'lar, onlar da bu yaz güncellenmiş hani. Normalde burada en garanti bağlantı Turkcell idi, iki haftadır data mata yok...
Merkezdeki operatör bayileri artık dükkan açmıyormuş müşteri gelmiyor diye. Arkadaş telefonunu günde iki kez şarja takardı, şimdi üç günde daha %68 oldu şarjım diyordu. :D
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.