Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
23
Cevap
1612
Tıklama
9
Öne Çıkarma
ABD, altıncı nesil savaş uçağı F-47’nin detaylarını paylaştı, F-22 demode kaldı
M
2 ay
Yarbay
Konu Sahibi

ABD, altıncı nesil savaş uçağı F-47’nin detaylarını paylaştı, F-22 demode kaldı
Geçtiğimiz mart ayında ABD Başkanı Donald Trump, Pentagon'un NGAD altında yürüttüğü altıncı nesil savaş uçağı için sözleşmeyi Boeing'e vermiş ve çak, Boeing F-47 olarak adlandırılmıştı. Ancak Boeing F-47 hakkında teknik detaylar o dönem paylaşılmamıştı. Şimdi ise ABD Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral David Allvin’in sosyal medya platformu X üzerinden yayımladığı infografik, yalnızca F-47’nin değil, ona eşlik edecek yeni nesil işbirlikçi insansız hava araçlarının (CCA - Collaborative Combat Aircraft) da kabiliyetlerini ortaya koyuyor.



F-22, F-47’nin yanında demode kalıyor



ABD’nin “Yeni Nesil Hava Hakimiyeti” (Next Generation Air Dominance – NGAD) programı kapsamında geliştirilen F-47, görev menzili açısından halihazırdaki F-22 Raptor’a kıyasla yüzde 70 daha uzun bir menzile sahip olacak. 1.000 deniz milinden (yaklaşık 1.852 kilometre) fazla harekât yarıçapı sunan F-47, bu özelliğiyle yakıt ikmali gereksinimini azaltarak tanker uçaklarını muharebe sahasından daha uzağa konumlandırma avantajı sağlayacak. Bu durum, özellikle Çin’in hava savunma sistemleriyle çevrili Hint-Pasifik bölgesinde kritik önem taşıyor.



ABD, altıncı nesil savaş uçağı F-47’nin detaylarını paylaştı, F-22 demode kaldı
Mach 2’nin üzerinde hıza ulaşması beklenen F-47, bu yönüyle F-22 ile benzer bir hız aralığında yer alıyor. Ancak gizlilik konusunda daha ileri bir seviyeye taşındığı görülüyor: infografiğe göre F-47 “Stealth++” yeteneklerine sahipken, F-22 “Stealth+” ve F-35 ise sadece “Stealth” olarak sınıflandırılıyor. Bu, F-47’nin radar, kızılötesi ve görsel iz açısından daha düşük tespit edilebilirlik anlamına geliyor.



185’ten fazla F-47 planlanıyor



ABD Hava Kuvvetleri, F-47’den 185 adetten fazla alım yapmayı planlıyor. Bu sayı, bütçe aşımı nedeniyle sınırlı sayıda üretilen F-22 filosuyla denk ya da daha fazla olabilir. Orgeneral Allvin, F-47'nin maliyetinin F-22’den daha düşük olacağını ve daha geniş kapsamlı bir üretim programı hedeflendiğini belirtti. Uçağın 2025 ile 2029 yılları arasında operasyonel hale gelmesi öngörülüyor. Ancak bu tarihler ilk uçuş, başlangıç operasyonel kabiliyet ya da tam faaliyete geçişi mi ifade ediyor, henüz netlik kazanmış değil.



İnsansız arkadaşları: YFQ-42A ve YFQ-44A



ABD, altıncı nesil savaş uçağı F-47’nin detaylarını paylaştı, F-22 demode kaldı
F-47’ye eşlik edecek insansız işbirlikçi arkadaşları da gün yüzüne çıktı. General Atomics’in YFQ-42A ve Anduril’in YFQ-44A modelleri, “CCA” olarak bilinen işbirliğine dayalı insansız hava araçları ailesinin ilk üyeleri olacak. Bu İHA’lar 700 deniz milinden (yaklaşık 1.296 kilometre) fazla menzile sahip olacak ve belli seviyede gizlilik özellikleri barındıracak. Azami hızları ise gizli tutuluyor. Test uçuşlarının 2025 yılı itibarıyla başlaması ve 2029'a kadar operasyonel hale gelmeleri planlanıyor. Bu hava araçlarından da toplamda 1000’den fazla tedarik edilmesi hedefleniyor.



Ayrıca Bkz.Tarihi anlaşma imzalandı: İspanya F-5'lerin yerine HÜRJET'i seçti!



CCA’ların yalnızca F-47 ile değil, aynı zamanda F-22 ve F-35 gibi mevcut savaş uçaklarıyla da entegre çalışması öngörülüyor. Bu sayede, insanlı ve insansız unsurların koordineli hareket ettiği hibrit hava filoları oluşturulması hedefleniyor.



Çin’e cevap



İlk duyuruda F-47’nin prototipinin neredeyse 5 yıldır uçmakta olduğunun altını çizilmişti. Tüm bu gelişmeler aynı zamanda Çin’in J-36 ve J-50 gibi altıncı nesil savaş uçağı prototipleri üzerinde yoğun test faaliyetleri yürüttüğü bir döneme denk geliyor. Pekin yönetimi henüz bu uçakları resmi olarak tanımasa da, kamuoyuna açık test uçuşları, Çin’in bu alandaki iddiasını somutlaştırıyor. Çin’e ait askeri yayınlar, özellikle J-36’nın 1.000 km’ye kadar hava sahası ablukası uygulayabilecek kapasitede olduğunu öne sürüyor. Uçakların sırasıyla Mach 2.5 ve Mach 2 hızlarına ulaşabileceği iddia ediliyor.



Uzmanlara göre, ABD’nin F-47 ve CCA sistemleri özellikle Hint-Pasifik bölgesinde Çin’in “anti erişim/alan engelleme” (A2/AD) stratejisini kırmak üzere geliştiriliyor. Yeni uçaklar, cephe hattına daha uzak ama güvenli üslerden operasyon düzenleyebilecek kapasitede olacak. Böylece, çatışma bölgelerine yakın ABD unsurlarının maruz kalabileceği riskler azaltılmış olacak.




Kaynak:https://www.twz.com/air/f-47-now-has-an-officially-stated-combat-radius-of-1000-nautical-miles

DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.

Üye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.

Üye Ol Şimdi Değil

 Haberi Portalda Gör

Biraz abartılı ve kehanatvari bir yorum olmuş. Rusya'nın imkanlarıyla ABD ve Çin'in imkanları bir değil. Onlar yapamıyorsa zaten çok daha az imkanla Türkiye'nin kendi uç...
Yoruma Git
Yorumun Devamı Nat Alianovna - 2 ay +12
Her uçak başına 5 taneye kadar insansız savaş uçağı alımı olacak haberde dediği gibi F-35 ve F-22'yede verilirse F-47 iki tane mi kontrol edecek daha fazla mı belli değil.

6. Nes...
Yoruma Git
Yorumun Devamı gun - 2 ay +5
G
2 ay
General

Her uçak başına 5 taneye kadar insansız savaş uçağı alımı olacak haberde dediği gibi F-35 ve F-22'yede verilirse F-47 iki tane mi kontrol edecek daha fazla mı belli değil.

6. Nesil konsepti daha az görünür olması, daha hızlı daha uzağa gidebilmesi ve insansız uçakları kullanması mı şimdi?



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 2 cevap geldi.
Y
2 ay
Teğmen

Şimdi bu uçak Altın nesil mi, altı nesil mi, Altıncı Nesil mi? Yine kopyala yapıştır bir haber olmuş gibi.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

M
2 ay
Binbaşı

sözde f35 son insanlı uçak olacaktı.




R
2 ay
Yüzbaşı

Aman sayın editör, "Altın nesil" e girme, konu bambaşka yerlere gitmesin :)



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

C
2 ay
Yarbay

6 ıncı neslin 5 inci nesilden tek farkı yapay zeka ile uçabilmesi. hız, görünmezlik, menzil gibi özellikler ek özelliklerdir. bu ek özelliklere sahip bir uçak yapay zeka ile uçamıyorsa 5 inci nesil olmaya devam eder. belki 5+ gibi isimler verilebilir.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CleanCoders -- 15 Mayıs 2025; 09:25:39 >

Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @gun
N
2 ay
General

Biraz abartılı ve kehanatvari bir yorum olmuş. Rusya'nın imkanlarıyla ABD ve Çin'in imkanları bir değil. Onlar yapamıyorsa zaten çok daha az imkanla Türkiye'nin kendi uçak projesi aynı kadere mahkum olur. Bu imkan meselesidir.

Kaldı ki, söz konusu uçaklar altıncı nesil konseptlerken SU-57 hayata geçirilmiş beşinci nesil uçak ve modern Rusya - imkan kısıtlığından dolayı - onun bile altından kalkamıyor. Son teknoloji motor takamıyor, çok sayıda üretemiyor vs. Sovyetler dönemindeki kadar çok kaynağı olsaydı ama muhtemelen bunun altından kalkardı. Yorumunuzda biraz elmayla armut durumu var. S-57'nin tam muadili F-47 değil, F-22 ve F-35. F-22 ise - ABD'nin Rusya'ya kıyasla çok daha büyük yatırım imkanlarıyla - uzun süredir operasyonel. Çok daha az pişmiş S-57'den çok daha üstün. F-47 altıncı nesil - henüz - konsept uçak.

Bu tarz tuhaf yorumlarda ve aldığı artılarda hep zenofobik bir haset algılamışımdır nedense, bizim millette biraz abartılı biçimde kendisinin başarısını çekemediği gibi başkasının başarısını veya yapabileceklerini çekememe, hemen kötüleme, kötü kaderler biçme huyu var. Neden bu kadar nefret doluyuz anlamam da, çünkü her milletin kendine has sorunları var. Her millette çocuklarına kötü davranıp nefret dolu yetişmesine yol açan aileler var. Pek çok millette yozlaşma, bozulan ekonomi, istikrarsız siyaset, gergin insanlar görülüyor.

Ama istatistiklere bakınca biraz acayip biçimde en çok mutsuzluk, yaşam tatminsizliği ve öfke Türkiye'den çıkıyor. Neden böyle tam bilinmez ama bu öfke hali bizi başkalarını kötülemeye ve küçük görmeye itiyor.

Bu arada ABD ile Çin'in birbirlerine dalmaları kendi ittifak kamplarına sahip iki nükleer süper gücün dünya savaşı demek. İstiyorsanız dediğiniz gibi birbirlerine dalsınlar. Hepimiz bu dehşet manzara karşısında bize hiçbir olumsuz sonucu olmayacağı yalanına inanarak eğlenelim.



< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >


Bu mesajda bahsedilenler: @gidi
E
2 ay
Çavuş

F-22'nin yerini alması için geliştirilen F-47'nin bence F-35'den bile daha uzun sürede geliştirilmesi ve maliyetinin çok yüksek olacağını tahmin ediyorum.

Bildiğim kadarıyla F-22 sadece ABD envanterinde olan bir uçak, yani farklı ülkelere satılmayan bir uçak maddi anlamda ülkeye katkısı yok. F-47'de muhtemelen F-22 gibi sadece ABD envanterinde olacak, yani katma değer sağlamayacak. O yüzden geliştirme sürecinde harcayacak ama kazanmayacak.

F-35 en azından bir kaç ülkenin ortaklığında geliştirildiği için bazı kısımlarda maliyetler bölüşülmüştü ki onun bile maliyetleri bekleneni çok aştı.

Özet olarak; kanaatimce F-47 geliştirilmesi kolay ve ucuz olmayacaktır ve envantere girmesi en az 10 yıl alacaktır.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
2 ay
Yarbay
Konu Sahibi

Hayır. ABD, F-47'lerin satışına izin vererek F-22'den farklı bir yol izleyecek. Maliyetleri bilmem ama F-22'lerden ucuz olacakları söylendi ilk duyuruda. Bu tip hassas teknolojiler dünyanın hiçbir yerinde detaylıca açıklanmadığından her yorum havada kalıyor. 5 yıldır uçuruyorlarmış uçağı mesela, kimse bilmiyordu. Dolayısıyla belki de proje bundan 10 yıl öncesine dayanıyor.



Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @euludag
E
2 ay
Çavuş

Vay, bu durumda benim teori çöp oldu. Eğer öyleyse dediğin gibi daha erken sonuçlanabilir. Düzeltme için teşekkürler.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi euludag -- 15 Mayıs 2025; 11:36:33 >

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Metin Yasir Akpınar
S
2 ay
Çavuş

Rusyanın imkanları kısıtlı ayrıca Rusya'nın geliştirdiği su57 5. Nesil uçak
ABD'nin raptor f22si 2005 yılında hizmete girmiştir Rusya'nın 2020 de 15 yıl farkla
Her türlü ekonomik ve teknolojik üstünlük ABD de iken saçma saçma taraflı yorum yapmayın.

Adamlar 5. Nesil uçağı 90 lı yılların sonuna doğru üretip 2005te hizmete sokmuş.
2020 yıllarda diğer ülkeler 5. Nesil savaş uçağı konuşuyordu.
20 yıllık üstünlük.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @gidi
F
2 ay
Binbaşı

Niyetim Amerikayı savunmak değil de hani hocam Rusya ile Amerika nın imkanları bir değil ayrıca klasik Rus propaganda yöntemidir zaten bu atıp tutmalar. İnanan var mı hala bunlara çok merak ediyorum. Evet ABD son zamanlarda baya bir itibar kaybetti ama konu hava aracı olunca ABD hala bir numara. Yapacak imkanları da var. Büyük ihtimalle şu anda zaten seri üretime hazırlanıyorlardır.





Bu mesajda bahsedilenler: @gidi
B
2 ay
Yüzbaşı

İhaleyi Lockheed Martin'e niye vermemişler? Boeing woke yuvası oldu uçakları patır patır düşüyor.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

G
2 ay
General

Bence daha görünmez olması ve çok ek uçakları kol lideri olarak kullanması.



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @CleanCoders
F
2 ay
Binbaşı

hadi bakalım, tasarımı 10.nesile doğru bir balık yada süzülen bir kuşa doğru gidiyor:)





_____________________________

Eski kullanıcı adı: mtanhu


T
2 ay
Yarbay

Benim insansizlar daha cok ilgimi cekti, biz de o sinifta rakip sayiliriz o yuzden heralhalde. Ama bunlarin insansizlara bakiyorum da sanki baya sinif farki var gibi duruyor hani niyeyim bizim ihalari kucumsemek degil ama heryerde anlatiyoruz ya dunyada pazara yon veriyoruz bir numarayiz diye sanirim çok da öyle değil gibi. Bilen arkadaslar tabiki hatam varsa duzeltebilirler




A
geçen ay
Yarbay

Bir tane gerçek görsel yok. Fena balon olabilir



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

B
geçen ay
Yüzbaşı

Gelecek insansız savaş uçaklarında.