N

DH Yönetici
17 Eylül 2017
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
89 üye
Görüntülenme (?)
21928 (Bu ay: 264)
Gönderiler Hakkında
N
geçen ay
Dünyaca Ünlü Bilim İnsanı Brian Cox Evrim Ağacı\u0027nda
Evrim Ağacı Topluluğu'nu tebrik ederim, Brian Cox'u ağırlayıp röportaj yapmak büyük bir onur. Baştan sona izledim. Çok güzeldi.

https://www.youtube.com/live/7ZYkvF1CPgI?si=No_KDTcaDu37DCsQ
N
geçen ay
Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan\u0027dan Enflasyon Raporu Açıklaması, Klasik Para Politikasına Devam
Karahan'ın geleneksel ekonomi kurallarına bağlı olduğu aktarılıyordu. Bir iddiaya göre Karahan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in aslında TCMB Başkanı olarak görmek istediği ilk kişiymiş. Ama Erdoğan adaylar içerisinde Gaye Erkan'da ısrar etmiş. Erkan halkası Erkan'ın rızasıyla kırılınca Şimşek'in istediği gerçekleşmiş. Şimdi ise Karahan Şimşek'le beraber ters enflasyon faiz kurgulu Erdoğanomics'i kademeli biçimde terk eden klasik para politikası programlarına devam edecekler. Türkiye için hayırlı olmasını diliyorum:

quote:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, yılın ilk enflasyon raporunu açıkladı. TCMB Başkanı Karahan’ın açıklamaları şu şekilde: “6 Şubat depremlerinde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı rahmetle anıyorum. Başkan yardımcılığı görevini yürüttüğüm dönemde Merkez Bankası Başkanı görevinde bulunan sayın Hafize Gaye Erkan’a yaptığı çalışmalardan dolayı teşekkür etmek istiyorum.


Merkez Bankası’nın görevi fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmektir.2023 yılı Haziran ayında parasal sıkılaşma sürecini başlattık. Sadeleşme sürecini başlatarak piyasa mekanizmasının işlevselliğini artırdık. TL varlıklara olan talebi güçlendirdik. Bir önceki rapor döneminden bu yana hem reel hem finansal göstergeler para politikamızın doğru yolda ilerlediğini teyit etmektedir.
Enflasyon beklentilerini ve fiyatlama davranışlarını yakından takip ediyoruz. Enflasyon görünümünde bozulmaya izin vermeyeceğiz.
Milyonlarca emekli merakla bekliyor! İşte ikramiye zammı için konuşulan rakam


Küresel çapta sıkı para politikaları ve kısıtlayıcı finansal koşulların büyümeyi baskılayıcı etkisi geçtiğimiz yılın ortalarından itibaren belirginleşmiştir.


Önceki rapor döneminden bu yana enerji hariç emtia fiyatları sınırlı gerilemesini sürdürmüştür. Bu dönemde doğal gaz fiyatları başta olmak üzere enerji emtia fiyatları düşmüştü.


Birçok ekonomide çekirdek enflasyon son aylarda gerilemektedir. Enflasyon küresel düzeyde hedeflerin üzerinde seyretmektedir. Riskler devam etmekle birlikte enflasyonun yıl içinde gerilemeyi sürdürmesi beklenmektedir. Gelişmiş ülke merkez bankaları politika faizlerinin mevcut seviyesini enflasyon hedefi için yeterli gördüklerini belirtmektedir.


Faiz indirimlerinin zamanlaması ve hızı önem kazanmıştır. Gelişmekte olan ülkelerin bir kısmında ise enflasyon görünümündeki iyileşme ile birlikte faiz indirimi süreçleri devam etmektedir.


Yılbaşından itibaren gelişmiş ülke merkez bankalarının faiz indirimlerine daha ihtiyatla yaklaşan sözlü yönlendirmeleri sonucunda portföy girişleri yavaşlamıştır.


ENFLASYON GELİŞMELERİ HAKKINDA


202 yılı son çeyreğinde enflasyon önceki rapor tahminleri ile tutarlı seyrederek yıl sonunda yüzde 64.8 seviyesinde gerçekleşmiştir. Yıllık enflasyonun 2024 yılının ilk yarısına kadar artmaya beklediğimizi tüm politika metnimizde paylaştık. 3. çeyrekte petrol fiyatları vergiler döviz kuru, asgari ücret artışı gibi birden fazla şok bir arada gerçekleşmişti. Yüksek oranda olan bu şokların kısa sürede bir arada gelişmesi beklenti ve fiyatlama davranışlarında ilave bozulmaya yol açmıştır.


Perakende satış hacminin büyümesi 2023 yılının ikinci yarısında belirgin şekilde yavaşlamış kasım itibarıyla çeyreklik bazda negatife dönmüştür. Talepteki aşırılık 2023 yılının ilk yarısında artan ithalat yolu ile dış ticaret dengesine olumsuz yansımıştır. Son dönemde ithalat eğilimi zayıflamıştır.


Ocak ayına ilişkin geçici veriler hem toplam hem altın ve enerji hariç bakıldığında dış ticaret dengesindeki iyileşmenin devamına işaret etmiştir.


‘CARİ DENGEDE İYİLEŞME SÜRECİNİN DEVAMINI ÖNGÖRÜYORUZ’


Talebin zayıflaması ile beklentilerin iyileşmesi ile birlikte cari dengede düzelme gerçekleşmiştir. Mevcut parasal sıkılaşma süreci de başta altın ve dayanıklı tüketim malı olmak üzere ithalat kanalı ile cari dengeye katkıda bulunmaya başlamıştır. 2024 yılında parasal aktarımın gecikmeli etkilerinin devreye girmesi ile cari dengede iyileşme sürecinin devamını öngörüyoruz.


Hizmet enflasyonu eğiliminde katılık sürmektedir. Hizmet enflasyonu düzenlemeye tabi yönetilen kalemler ile eğitim ve sağlık hizmetleri, kira gibi geçmiş enflasyona endeksleme eğilimi güçlü kalemler sebebiyle önemli bir atalet göstermektedir.


Ocakta hizmet fiyatlarında yüksek oranlı artışlar gözlenmiştir. Hizmet enflasyonundaki katılığın önemli bir bileşen kiralarıdır. Bu bağlamda konut piyasası önem arz etmekte olup buradaki gelişmeler öncü gösterge olarak yakından takip edilmektedir.




KİRA FİYATLARI HAKKINDA


2022 yılı sonrasında enflasyondan korunma davranışı işle artan gayrimenkul talebi konut fiyatlarında yüksek oranlı artışlara sebep olmuştur. Bu durum kiralara güçlü bir şekilde yansımaktadır. Sıkılaştırma sonrası dönemde büyük kentlerde konut fiyatlarındaki artış hızı yavaşlamıştır. Konut fiyat enflasyonu yıllık bazda düşüş göstermiştir. Konut fiyat artışındaki yavaşlamanın sürmesi hizmet enflasyonu kanalıyla 2024 yılında dezenflasyon sürecine katkı sağlayacaktır. Piyasa katılımcıları anketinde 12 ay sonrası enflasyon beklentisi ocak ayında yüzde 39 olmuştur.


Tüketici enflasyon 4. çeyrek boyunca tahmin aralığının orta noktasına yakın hareket emiş. 2023 yılının yüzde 64.8 ile yıl sonu tahmini ile uyumlu tamamlamıştır. Ocak ayında tahmin aralığının orta noktasındaki seyir korunmuştur.


Bu ayda ocak ayına özgü sebeplerle aylık enflasyonda yükseliş gerçekleşeceğini önceki tahminlerimizde yansıtmış kamuoyunda paylaşmıştık. Ücret, fiyat ayarlamaları ve geriye doğru endeksleme davranışı etkisi ile hizmet grubunda aylık enflasyon tahminimizin bir miktar üzerinde gelerek belirgin yükselmiştir. Asgari ücret artışının öngörülerimiz üzerinde artışının etkisi hissedilmiştir.


Son PPK karar metninde vurguladığımız gibi enflasyonun ana eğiliminde hedeflediğimiz patika ile uyumlu belirgin bir iyileşme görmeyi önemli buluyoruz.


Ocak ayındaki yükseliş sonrasında enflasyonun ana eğiliminin zayıflayacağını değerlendiriyoruz.


PARA POLİTİKASI STRATEJİSİ HAKKINDA


Politika faizimizi yüzde 8.5’ten yüzde 45 seviyesine çıkardık. Bu süreçte kademeli ve bütünsel bir yaklaşımla parasal sıkılaştırmayı destekleyici uygulamaları devreye aldık. Bankacılık sistemindeki fazla likiditeyi miktarsal sıkılaştırma ile sterilize ediyoruz.


Makroihtiyati politika çerçervesini sadeleştirdik. Makroihtiyati çerçeveyi, KKM’yi teşvik eden kredi kullandırımını sınırlayan menkul kıymet düzenlemelerini kaldırarak sadeleştirdik.


Parasal aktarı mekanizmasının güçlendirilmesi amacıyla 2023 Temmuz ayından itibaren zorunlu karşılık düzenlemeleri ile 1 trilyon liradan fazla TL sterilize edilmiştir.


Türk lirası depo alım ihalelerine başlanmıştır. 2023 yıl sonu itibarıyla 290 milyar TL olan TL depo alım ihalesi bakiyesi ocak ayında 603 milyar TL’ye çıktıktan sonra 5 Şubat itibarıyla 100 milyar TL’ye gerilemiştir.


Politika faizinin ocak ayında ulaştığı seviye ve parasal aktarımı güçlendirmek için atmakta olduğumuz destekleyici adımlarla birlikte dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaştığımızı değerlendiriyoruz. Politika faizinin mevcut seviyesi gerektiği müddetçe sürdürülecektir. İki ana koşul gözetilecektir. İlki aylık enflasyonun ana eğiliminin belirgin düşüş göstermesidir. Ana eğilim, iç talep, ithalat ve finansal koşullara ilişkin göstergeleri yakında izleyeceğiz.


İkincisi enflasyon beklentilerinin öngörülen tahmin aralığına yakınsamasıdır. Geniş kapsamlı enflasyon göstergeleri takip edilecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bozulma öngörülmesi halinde parasal sıkılık gözden geçirilecektir.


MEVDUAT FAİZİ HAKKINDA


Kredi faizleri hızla yükselirken mevduat faizlerindeki artış daha kademeli gerçekleşmiştir. Ocak ayında TL mevduat faizlerinde sınırlı gerileme gözlenmiştir. Öncü veriler TL mevduat faizlerinin yeniden artmaya başladığına işaret etmektedir.


KREDİLER HAKKINDA


2023 yılının ilk yarısında güçlü seyreden bireysel kredi büyümesi zayıflamıştır. Aralık ayında özellikle bireysel kredi kartı bakiyesinde ivmelenme görülmüştür. Bunda dönemsel kampanyaların ve beklenen ücret artışlarının tüketimi öne çekmesi etkili olmuştur.


Kredi büyümesinde oluşabilecek aşırılıklara izin vermeyeceğiz. Ticari kredilerde ise istediğimiz sıkılık düzeyinde dengeli bir ilerleyiş söz konusudur. Reel sektöre sürdürülebilir oranda sağlıklı kredi akışı sağlanmaya devam ederken özel bankaların ticari kredi tarafında daha etkin bir rol oynadığını görüyoruz.


Son 5 ayda TL mevduat 2.4 trilyon TL artmış, KKM 910 milyar TL azalmış, yabancı para mevduat 1.3 milyar dolar, parite ve fiyat etkisinden arındırılmış olarak ise 3.6 milyar dolar azalmıştır.
TL mevduat payı yüzde 30’lu seviyelerden yüzde 43’e yükselirken KKM’nin payı yüzde 16’ya gerilemiştir. Ocak ayında TL mevduat payındaki artışın yavaşladığını gözlemledik.


Parasal sıkılaştırma ve sadeleştirme adımlarımız tahvil piyasasına da olumlu yansımış getiri eğrisini parasal duruşla uyumlu hale getirmiştir. Getiri eğrisinde normalleşme gözlemlenmektedir.


Mayıs ayında 700 baz puanın üzerine çıkan 5 yıllık CDS primi 300 baz puanın altına gerilerken bu hafta itibarıyla 325 baz puan seviyelerinde işlem görmektedir. Sermaye girişlerinde güçlü artış gözlemlenmiştir. 2023 Ocak-Mayıs ayları arasında aylık bazda 800 milyon dolar sermaye çıkışı gözlenirken yılın ikinci yarısında 12.6 milyar dolar sermaye girişi olmuştur.


REZERVLER HAKKINDA


Uluslararası rezervlerimizde önemli bir ilerleme kaydedilmiştir. 2023 yılı mayıs ayında 98 milyar dolara gerileyen rezervler 140 milyar dolar seviyesine ulaştıktan sonra 2024 ocak ayında bir miktar gerilemiştir. Net rezervlerde 35 milyar dolar civarında güçlü bir artış gerçekleşmiştir. Rezervlerimizi güçlendirmeye devam edeceğiz.


ENFLASYON TAHMİNİ HAKKINDA


Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceği bir görünüm esas alınmıştır.
2024, 2025, 2026 yıl sonu enflasyon tahminleri bir önceki rapor haliyle korunmuştur.


2024 yıl sonu yüzde 36, 2025 yıl sonu yüzde 14 olarak tahmin edilmektedir. Enflasyonun 2026 yılında yüzde 9 ile tamamlaması orta vadede yüzde 5 hedefinde istikrar kazanması öngörülmektedir.


Sıkı para politikası ve maliye politikasının eş güdümü katkısı ile iç talepteki dengelenme sürecinin devam edeceğini değerlendiriyoruz. Çıktı açığı tahmini güncellememiz 2024 yılı enflasyon tahminimizi 0.4 puan artırıcı yönde etkilemiştir.


Yılın ilk yarısında mevsimsellikten arındırılmış aylık enflasyonun ortalama olarak yüzde 4’ün altında, ocak hariç ise yüzde 3 civarında seyredeceğini öngörüyoruz. Enflasyonun tepe noktasına ulaşacağı mayıs sonuna kadar ocak ayında olduğu gibi bazı geçici etkiler görülecektir. Mayıs sonrasında yıllık manşet enflasyonda hızlı bir düşüş göreceğiz, dezenflasyon döneminde gireceğiz.


Baz etkileri ve daha önemlisi enflasyonun ana eğilimindeki düşüşün devamı etkili olacaktır. Bu süreçte iç talepteki dengelenmenin devamı, ücret güncellenmelerinin tamamlanmış olması, manşet enflasyondaki düşüşün beklentilerde oluşturacağı iyileştirme önemli rol oynayacaktır.


Mevsimsellikten arındırılmış ortalama aylık enflasyonun yüzde 2.5’in altına, yılın son çeyreğinde yüzde 1.5’e gerileyeceğini öngörüyoruz.


Görevimiz ve amacımız enflasyonu hedeflediğimiz patikada düşürmektir. TL’ye geçişi ve fiyatlama davranışlarında iyileşmeyi parasal aktarım mekanizması içinde bir bütün olarak değerlendiriyoruz. Bir önceki enflasyon raporuna kıyasla enflasyonun ana eğilimi, kredi büyümesi, altın ve tüketim mallarının büyümesi öngörülerimizle uyumlu bir şekilde gerilemiştir.


Politika faizinin mevcut seviyesini enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir düşüş sağlanan, enflasyon beklentileri tahmin aralığına yakınsayana kadar sürdüreceğiz. Mevduat faizi ve kredi arzında parasal aktarımı zayıflatan oynaklıklara izin vermeyeceğiz.


Kaynak:

Enflasyon tahmini belli oldu! Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'dan mevduat ve kredi faizleriyle ilgili açıklama (msn.com)
N
3 ay
Kozmik Işınlar ve Bilgisayarlardaki Yazılım Hataları
https://www.youtube.com/watch?si=XoaQ3CBicxNvGbiG&v=AaZ_RSt0KP8&feature=youtu.be
Bilgisayarım şimdiye kadar uzun aralıklarla da olsa birkaç kez mavi ekran hatası verdi. Demek en azından bazısında bayağı bayağı kozmik ışınların atmosfere çarpmasından kaynaklanan Feynman diyagram yağmurları altında bilgisayarımla kalmış olma ihtimalim var. :d
N
3 ay
Nedensellik Üzerine - Feynman
Gerçekten nedensellik üzerine gördüğüm en iyi değerlendirmelerden birisi. Ara ara açar, tekrar izlerim. Feynman'ın kıvrak zekasına hayran olmamak elde değil.

https://www.youtube.com/watch?si=6rD9zJeBwtDpiv1S&v=erEXERGN80o&feature=youtu.be
N
3 ay
Atina Bildirgesi
Burada açılmış bir haberine hiç denk gelmediğim için bu konuyu açayım dedim. Türk-Yunan ilişkilerine ciddi biçimde format atıldı. Ama tabii iyi ilişkiler ne kadar sürer ve tarihsel ihtilaf ne kadar onarılır bilemem, günün birinde iki partinin de birbirini bildirgeyi ihlal etmekle suçlaması olası. Tarih tekerrür edecek diye bir zaruriyet yok elbette ama bunun gibi geçmiş sözlerden ve antlaşma maddelerinden sık sık dönülmüş olduğu gerçeği bu bildirgenin kalıcı olacağına dair beklentiye gölge düşürüyor ama umarım yanılırım.

Yunanistan ve Türkiye arasında 15 farklı anlaşma imzalandı - Yetkin Report


quote:

Dostane İlişkiler ve İyi Komşuluk Hakkında Atina Bildirgesi


Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Kiryakos Miçotakis, kendi Hükümetlerini temsilen (müştereken "Taraflar" olarak anılacaktır), 7 Aralık 2023 tarihinde Atina'da, iyi niyet ve iş birliği ruhu içerisinde, Türkiye Cumhuriyeti ile Yunanistan Cumhuriyeti arasındaki Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin 5. toplantısına başkanlık etmiş olup,


PP1. İki ülke Hükümetleri arasında yenilenen iş birliği iradesini tanıyarak;


PP2. İki komşu ülke arasındaki bağların bölgenin refahını ve dinamizmini önemli ölçüde arttırma potansiyeline sahip olduğunun altını çizerek;


PP3. Dostluk ve karşılıklı güven ortamında her iki toplumun yararı için ortaklaşa çalışmaya devam etme ihtiyacını vurgulayarak;


PP4. Mevcut kurumsal mekanizmalar aracılığıyla ikili ilişkileri yoğunlaştırmayı amaçlayarak;


PP5. İyi komşuluk ilişkilerini geliştirmek amacıyla, her iki Tarafın da mevcut ve gelecekteki zorluklar karşısında birbirlerinin hukuki pozisyonlarına halel getirmeksizin dayanışma ruhunu geliştireceklerini vurgulayarak;


PP6. Söz konusu olumlu atmosferi ve gündemi teşvik etmek amacıyla, her iki Tarafın da sonuç odaklı bir yaklaşımla her düzeyde ziyaret teatisini teşvik edeceğinin altını çizerek;


PP7. Birleşmiş Milletler Şartı’nın temel amaçları ve uluslararası hukukun evrensel olarak kabul edilen ilkeleri arasında uluslararası barışın korunması ve devletler arasında dostane iş birliğinin yer aldığını anımsayarak;


PP8. Dostane ilişkileri, karşılıklı saygıyı, barış içinde bir arada yaşamayı ve anlayışı geliştirmeye ve aralarındaki her türlü anlaşmazlığı barışçıl yollarla ve uluslararası hukuka uygun olarak çözmeye kararlı olarak;


PP9. Özellikle ihtilaflı durumlardan ve olası tırmanmadan kaçınılmasının vurgulanması suretiyle, ikili ilişkilerin başarılı bir şekilde yönetilmesi için her düzeyde etkili iletişim kanallarının ve mekanizmalarının öneminin altını çizerek;


PP10. Her iki Tarafın da ilişkilerine, ekonomik alanda iş birliğinin arttırılması ve toplum düzeyinde bağların derinleştirilmesi, böylece iki komşu halkın refahına ve barış içinde bir arada yaşamasına katkıda bulunulması hedefiyle yaklaşacaklarını vurgulayarak, ayrıca bu amaçla, Ortak Eylem Planı aracılığıyla ekonomik ve ticari konularda pozitif gündemin teşvik edilmesinde kaydedilen önemli ilerlemeyi göz önünde bulundurarak, iki tarafın ilave iş birliği konularını araştıracaklarının altını çizerek;


Aşağıdaki hususlar üzerinde anlaşmaya varmışlardır:


OP1. Taraflar, aşağıda kayıtlı sütunlar temelinde devamlı, yapıcı ve anlamlı istişarelerde bulunmayı kabul ederler:


(a) Siyasi Diyalog:
- ortak ilgi alanlarına giren konular hakkında,
- İstikşafi/İstişari görüşmeler;


(b) Geliştirilmiş Ortak Eylem Planı kapsamında, ticaret-ekonomi, turizm, ulaştırma, enerji, inovasyon, bilim ve teknoloji, tarım, çevre koruma, sosyal güvenlik ve sağlık, gençlik, eğitim, spor ve ortaklaşa kararlaştırılacak diğer alanlarda ortak çıkarlara yönelik adımları içeren, önemli ve somut çıktılar elde etmek, gündemi yapılandırılmış bir şekilde düzenlemek ve yeni maddelerle devamlı güncellemek amacıyla Pozitif Gündem;


(c) Yersiz gerginlik kaynaklarının ve bunlara ilişkin risklerin ortadan kaldırılmasına katkıda bulunacak, askeri alandaki tedbirleri de içeren Güven Artırıcı Önlemler.


OP2. Taraflar, söz konusu Bildirge’nin lafzını ve ruhunu zayıflatacak, itibarsızlaştıracak veya bölgelerinde barış ve istikrarın muhafazasını tehlikeye atacak her türlü beyan, girişim veya eylemden sarfınazar etmeyi taahhüt ederler.


OP3. Taraflar, aralarında ortaya çıkan herhangi bir anlaşmazlığı, doğrudan istişare yoluyla veya Birleşmiş Milletler Şartı’nda öngörülen, ortaklaşa belirlenecek diğer yollarla dostane biçimde çözmek için gayret göstereceklerdir.


İşbu Bildirge, uluslararası hukuk uyarınca Taraflar için bağlayıcı bir uluslararası anlaşma teşkil etmez. İşbu Bildirgenin hiçbir hükmü Taraflar için yasal haklar veya yükümlülükler yarattığı şeklinde yorumlanamaz.


Atina'da, 7 Aralık 2023 tarihinde, Yunanca, Türkçe ve İngilizce dillerinde ikişer nüsha olarak, tüm metinler eşit derecede sahih olmak üzere düzenlenmiştir. Yorum farklılığı halinde İngilizce metin esas alınacaktır.


https://twitter.com/iletisim/status/1732742504703819886?s=20

İngilizcesi:

quote:

The full text of the Greece-Turkey Declaration is the following:


“The President of the Republic of Türkiye, H.E Mr Recep Tayyip Erdoğan and the Prime Minister of the Hellenic Republic, H.E. Mr. Kyriakos Mitsotakis, representing their respective Governments (jointly referred as “the Parties”), having chaired the 5th meeting of the High-Level Cooperation Council between the Republic of Türkiye and the Hellenic Republic on December 7th, 2023, in Athens, in a spirit of goodwill and cooperation,


PP1. Recognizing the renewed will for cooperation between the Governments of the two countries;


PP2. Underlining that the bonds between the two neighbouring nations harbour the potential to markedly increase the region’s prosperity and dynamism;


PP3. Emphasizing the need to continue jointly working for the benefit of both societies in an atmosphere of friendship and mutual trust;


PP4. Seeking to intensify the bilateral relations through existing institutional mechanisms;


PP5. Underscoring that in order to enhance the good neighbourly relations, both Parties will cultivate a spirit of solidarity in the face of current and future challenges without any prejudice to each other’s legal positions;


PP6. Underlining that to promote the said positive atmosphere and agenda, both Parties will encourage exchange of visits at every level with a result-oriented approach;


PP7. Recalling that among the fundamental objectives of the Charter of the United Nations and the universally acknowledged principles of international law are the maintenance of international peace and friendly co-operation among states;


PP8. Determined to foster friendly relations, mutual respect, peaceful coexistence and understanding, and to resolve any dispute among them by peaceful means and in accordance with international law;


PP9. Underscoring the importance of effective communication channels and mechanisms at every level for the successful management of their bilateral relations, with particular emphasis on avoiding conflictual situations and potential escalation;


PP10. Emphasizing that both Parties will approach their relations with the objective of increasing economic cooperation and deepening of people-to-people ties, thus contributing to the prosperity and peaceful coexistence of their two neighbouring peoples, further stressing that to this end, in view of the significant progress made in fostering the positive agenda on economic and commercial affairs through the Joint Action Plan, the two sides will explore additional items of cooperation;
What Greece and Turkey have agreed:


OP1. The Parties agree to engage in continuing, constructive and meaningful consultations based on the following pillars:


(a) Political Dialogue:
-On issues of mutual interest,
-Exploratory/Consultative talks;
(b) Positive Agenda, within the scope of the enhanced Joint Action Plan, involving measures of common interest in the fields of business-economy, tourism, transportation, energy, innovation, science and technology, agriculture, environmental protection, social security and health, youth, education and sports or any other field to be jointly decided, with the aim of attaining significant and concrete deliverables, streamlining and continually updating the agenda in a structured fashion with new items;
(c) Confidence Building Measures, involving measures in the military field, which would contribute to the elimination of unwarranted sources of tension and the risks thereof;


OP2. The Parties are committed to refrain from any statement, initiative or act likely to undermine or discredit the letter and spirit of this Declaration or endanger the maintenance of peace and stability in their region.


OP3. The Parties will endeavour to resolve any dispute arising between them in an amicable manner through direct consultations between them or through other means as provided for in the United Nations Charter.


This Declaration does not constitute an international agreement binding upon the Parties under international law. No provision of this Declaration shall be interpreted as creating legal rights or obligations for the Parties.


Done in Athens, on the 7th of December 2023, in two copies, each in the Greek, Turkish and English languages, all texts being equally authentic. In case of divergence of interpretation, the English text shall prevail.”


Full Text of the Friendship Declaration Between Greece, Turkey – Athens-News.GR

Bu konudaki başka bir yorumum:

https://forum.donanimhaber.com/mesaj/yonlen/157518078

Bu yorumum da ama kısmen yanıldığımı veya Türkiye ile ilgili bazı noktaları atladığımı düşünüyorum. Bence Türkiye'nin ABD'den F-16 alabilmesi için Ankara Yunanistan ile arayı düzeltti. Zira Yunan lobisi Yahudi lobisi kadar olmasa da Kongre'de güçlü ve savaş uçaklarının satılmasında esas engel Yunan lobisiyle ilişik senatörlerden ve Kongre odaklarından çıkıyordu. Yunan diaspora vetosu kalkınca şimdi uçakların gelme olasılığı artmıştır. Bir de Türkiye ve Yunanistan Doğu Akdeniz'i zaten resmi müttefikler olarak beraber paylaşabilecekken kaynaklarını birbirlerine karşı sürtüşme yaratacak tavır ve girişimlerde ziyan etmeleri mantıklı değildi. Yunanistan daha büyük cüsseli Türkiye'yi daha büyük kazanımlar için kendisine kaldıraç yapabilir, Türkiye de dost Yunanistan'ı kolluyorum diyerek Yunan desteğiyle Doğu Akdeniz'deki Mısır, Rusya, Suriye gibi daha büyük devletlerle aşık atmaya odaklanabilir. Bu karşılıklı fayda dinamiği - ticaret, turizm, yatırım vb diğer alt ve yan başlıklarıyla beraber iyi yürürse işbirliği ve bildirgenin ruhu sürer. Öbür türlü eğer tekrardan ayrılıkların gelişimine mahal verilirse tarihte Atatürk döneminden sonraki çöküşünde yaşandığı gibi çöker. Nedense yeterince vurgulanmaz ama Atatürk dönemi Türk-Yunan ilişkilerinde bir altın çağdı. Atatürk eski düşmanını önce yendi, sonra da en iyi dostu yaptı. Pakt oluşturdu. Venizelos sonunda Atatürk'ü çabalarından dolayı Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterdi. Yani Yunanistan'la epeyce olumlu bir dönemimiz oldu ama bu Kıbrıs gibi krizlerin gelişimiyle sonrasında sürdürülemedi.
N
4 ay
Türkiye\u0027deki Enflasyonist Anlayışın Eleştirisi
Ekonomist yazar Mahfi Eğilmez'in ülkede öteden beridir tüketime dayalı enflasyonist bir anlayışın hakim olduğu teşhisi ve artık çıkmaza girmiş bu kısa vadeci modelin yerine uzun vadeli yapısal dönüşüm önerisi çok yerinde. Bu konuda Eğilmez'in iki tane kısa ve öz yazısını paylaşıyorum. Gerçekten enflasyon olgusunu ve Türkiye'deki enflasyon üreten anlayış ve modeli çok güzel özetlemiş. Bu yaklaşımın kısa vadede oy kapmaya dayandığını vurgulayıp uzun vadeli ülke çıkarlarına aykırılığına işaret etmiş. Okumanızı tavsiye ederim:

quote:

Ertelenmiş Enflasyon


Haziran 09, 2023


Türkiye’nin, büyüme modeli, tüketimi teşvik etmek ve bu yolla talep yaratarak üretimi artırmak yaklaşımı üzerine kurulmuştur. Bu yaklaşım enflasyonu düşürmeyi değil tam tersine artırmayı teşvik eder. Çünkü enflasyon arttıkça insanların paradan kaçışı hızlanır, tüketim harcamaları artar bu da üretim artışı yaratarak büyümenin yüksek olmasını sağlar. Büyüme yüksek olunca firmalar iyi para kazanır ve işsizlik artmaz, hatta azalır. Bu modeli yaşatmanın yolu faizi enflasyonun altında belirlemek ve/veya ücretleri sürekli artırarak harcama gücünü canlı tutmaktan geçer. O nedenle Merkez Bankası faizi enflasyonun altında belirler ve piyasa faizlerinin de reel olarak (enflasyondan arındırılmış olarak) negatif olmasını sağlar, hükümet de enflasyonla mücadele yerine ücret zammı yapmaya yönelir. Merkez Bankası, bu yolla bankaları düşük faizle fonlarken Hazine’nin piyasadan yüksek faizle borçlanmasının önüne geçmek için, bankalara açtıkları kredilerin ve tuttukları döviz mevduatının belirli oranında Devlet Tahvili alması zorunluluğu getirilir ve Devlet Tahvilinin faizi de negatif düzeyde oluşturulur. Böylece bankalar, Merkez Bankası’ndan negatif reel faizle aldıkları parayı üzerine biraz kar marjı ekleyerek ama yine negatif reel faizle Hazine’ye devrederler. Sonuçta Merkez Bankası’nın kısa vadeli avans hesabıyla yasaklanmış olan Hazineyi fonlama mekanizması, arkadan dolanarak yeniden yaşama geçirilmiş olur.


Faizin enflasyonun altında oluşması demek tasarruf yapanları değil borçlanarak harcama yapanları kollamak demektir. Çünkü enflasyon yüksek, faiz düşük kaldıkça insanlar ellerinde para tutmanın, tasarruf yapmanın anlamsız olduğunu, kendilerine kaybettirdiğini görür ve tüketimlerini artırırlar. Artan tüketim, bir yandan enflasyonu yükseltirken bir yandan da üretimi artırır ve ekonomi büyür. Büyüyen ekonomide işsizlik artmaz, sorunlar halının altına süpürülür.


Seçim öncesinde konutlara doğalgazın bedava verilmesi, benzin fiyatında indirime gidilmesi, parasal cezaların affedilmesi gibi uygulamalar Mayıs ayında enflasyon oranının çok düşük çıkmasına (yüzde 0,04) ve iktidarın faiz neden – enflasyon sonuç söyleminin haklılığını kanıtlamış görünmesine yol açtı. Oysa gerçek yaşam bütün fiyatların arttığını gösteriyor. Yani enflasyonun düşmesi sadece bir illüzyondan ibaret. Ama şunu kabul edelim ki iktidar illüzyon olayını iyi biliyor ve çok iyi yönetiyor. Gerçekte yapılan şey enflasyonu ertelemekten ibaret. Önünde sonunda ne kadar illüzyon yapılırsa yapılsın enflasyon yeniden artışa geçecek. Nitekim Türk Lirası yabancı paralar karşısında değer kaybetmeye başladı. Rasyonel zemine dönmekten söz edilirken, ortaya çıkan kur yükselişinin yarattığı panikle, ortaya çıkan kayıpları durdurulabilmek üzere yine döviz satışı yapılarak irrasyonel yaklaşımın tekrarlanması zorunda kalındı.


Hep söyledik: Bir kez rasyonel yaklaşımları terk edip irrasyonellik alanına girdiniz mi geriye yeniden rasyonellik alana dönmeniz o kadar kolay değildir.


Enflasyonu düşürmek için faizi yükselterek tüketimi kısıtlayıp büyümenin düşmesine ve işsizliğin artmasına katlanmak gerekir. Ne var ki bu yaklaşım oy kaybına yol açar. O nedenle yüksek enflasyonlu büyüme yaklaşımı, öteden beri bizim siyasetçilerin bilinçli ya da bilinçsiz tercihi haline gelmiştir. Türkiye’nin enflasyon sorununu kalıcı olarak çözememesinin nedeni oy maksimizasyonuyla ülke çıkarı maksimizasyonu arasındaki ödünleşmeyi ikinci lehine çözememekten kaynaklanır.   


Ertelenmiş enflasyon günün birinde ertelenemez hale gelince çarşı karışır. 


Hiperenflasyon


Kasım 14, 2023


Yıllık enflasyonun çok yüksek oranlara ulaştığı duruma hiperenflasyon deniyor. Enflasyon hızına göre farklı kategorilere bölünür: Enflasyon, yüzde 1 – 3 dolayında ise buna sürünen enflasyon ya da ılımlı enflasyon denir. Bu oranda bir enflasyonun varlığı ekonomiyi canlı tutmak açısından sıfır enflasyona tercih edilir. Gelişmekte olan ülkelerde ılımlı olarak kabul edilen enflasyon oranı yüzde 5’e kadar çıkabilir. Gelişmiş ülkeler açısından yüksek enflasyon yüzde 3’den sonrasını ifade ederken gelişmekte olan ülkeler için yüzde 5’den yukarısı yüksek enflasyon olarak kabul edilir. Çift haneli enflasyon yani yüzde 10 ve yukarısı gelişmiş ülkeler için de gelişmekte olan ülkeler için de çok yüksek enflasyon göstergesidir. Çok yüksek enflasyonun üst sınırı bazı iktisatçılara göre yüzde 200, bazı iktisatçılara göre yüzde 500’de biter ve bu sınırdan sonra artık hiperenflasyon başlar. Günümüzde daha çok kabul gören sınır yüzde 200’dür. Yılbaşında 100 TL’ye satılan bir malın fiyatı yılsonunda 350 TL olmuşsa enflasyon yüzde 250’ye ulaşmış demektir ki bu hiperenflasyondur. Bu durumda 100 TL ile tanesi 20 TL’ye satılan çikolatalardan yılbaşında 5 tane alınabilirken yılsonunda 2 tane alınabilecek demektir. Eğer hiperenflasyon yüzde 250 değil de yüzde 700 olsaydı o zaman yılsonunda eldeki 100 TL ile hiç çikolata alınamaz olacaktı.


Enflasyonun çok yüksek olması haline negatif reel faiz de eşlik ederse insanlar ellerindeki paranın değerini kaybetmesini önlemek için harcamalarını artırırlar. Herkes elindeki paranın büyüklüğüne uygun malları stoklamaya başlar. Çok parası olanlar ikinci, üçüncü konutu almaya veya birkaç yıllık arabasını yenisiyle değiştirmeye, pahalı saatler, kalemler almaya, pahalı restoranlarda pahalı yemekler yemeye yönelirler. Bazıları paralarının değer kaybını önlemek için düşük faizin yarattığı talep artışının sonucunda değerleri artmaya başlayan hisse senetlerine, bazıları da anaparayı korumak için döviz veya altın alımına yönelirler. Daha az parası olanlar beyaz eşyalarını yenilemeye, daha mütevazı restoranlarda yemek yemeye, çeşitli ihtiyaçlarından daha fazla tüketim malını satın alıp evlerinde stoklamaya yönelirler. Paranın hızla satın alma gücünü kaybetmesinden kaçınmak için sergilenen bu talep artışı, bu artışı karşılayabilecek arz artışı hemen sağlanamadığı için malların fiyatlarının daha da artmasına yol açar. Böylece bir kısır döngü içine girilir: Fiyatlar arttığı için talep artar, talep arttığı için fiyatlar artar ve ekonomi hızla hiperenflasyona doğru sürüklenir (enflasyon – stoklama eğilimi – talep artışı – enflasyon kısır döngüsü.)  


Hiperenflasyona gidilirken satıcıların davranışı da değişir. Her ay yüzde 10 fiyatlar artıyorsa satıcı elindeki malları tezgâh altına çekerek artışın olmasını bekler. Ya da bu yola gitmeden malı normal fiyatının üzerinde bir fiyatla satmaya başlar. Böylece ekonomide karaborsa dönemi başlar.


Geçmişte yaşanmış hiperenflasyonların en bilinen örneği Weimar Cumhuriyeti döneminde Almanya’da (1918 – 1933.) Almanya, birinci dünya savaşının getirdiği büyük maliyeti para basarak finanse etmeyi tercih etti. Bütün hesap, savaşı kazanıp mağlup devletlerden alınacak tazminatla ekonomiyi düzeltmek üzerine yapılmıştı. Ne var ki Almanya savaşı kaybetti ve Versay Antlaşmasıyla galip devletlere çok büyük bir tazminat ödemeye mahkûm edildi. Gerek savaş sırasında basılan paralar, gerekse ödenen tazminat Almanya’yı hiperenflasyona soktu. 1 ABD Doları 1922’de 7.400 Alman Mark’ına eşit hale geldi. İnsanlar bir mal almaya bavul dolusu parayla gider oldu. Fiyatlar o kadar hızlı değişiyordu ki mal satın almak için oluşturulan kuyruğun başındaki, ortasındaki ve sonundaki kişiler aynı malı farklı fiyatlarla almak durumunda kalıyordu. İşte böyle bir ortamda satıcılar da malları satmamayı tercih ediyorlar. Çünkü sattığı maldan aldığı para onun yerine aynı maldan getirmek için ödeyeceği paradan düşük kalıyordu. Satıcılar malları tezgâhtan kaldırınca bu kez fiyatlar daha da artar oluyordu.


Türkiye, uzun yıllar yüksek enflasyonla yaşadı. 1980 – 2000 arasındaki yılların enflasyon ortalaması yüzde 63’tür. Bu, hiperenflasyon olmasa da çok yüksek enflasyon demektir. Ardından gelen 2001 – 2023 döneminin enflasyonu da yüzde 19’dur. Önceki döneme göre düşük görünse de bu da çok yüksek enflasyon kategorisindedir. Dolayısıyla Türk toplumu yüksek enflasyonla yaşamaya alışıktır. Şimdiye kadar bu topraklarda hiç hiperenflasyon yaşanmamış olması siyasetçide ve toplumda, enflasyonun hiperenflasyona gitmeden, denetim altında tutulabileceği, enflasyonun değil asıl olarak büyümenin önemli olacağı yönünde bir izlenim yaratmıştır. Ne yazık ki bu izlenim doğru değildir. İşin daha da sıkıntılı yanı yaşanan son yargı krizi gibi krizlerin insanların gelecek beklentisini bozması ve stoklama eğilimini artırmasıdır. Dolayısıyla bu gidişin düzeltilebilmesi artık yalnızca faiz artırmak veya büyümeden fedakârlık ederek ulaşılabilecek bir sonuç olmaktan çıkmıştır. Yapısal reformlar bugün artık ertelenemez aşamaya gelmiştir. Atılması gereken ilk adım Anayasa’nın gereklerinin yerine getirilmesi ve hukukun üstünlüğünün yaşama geçirilmesidir. Yapısal reformları vurgulamakla birlikte geçmiş deneyimlere dayanarak bu adımların mevcut siyasal iktidar tarafından atılmasının mümkün olmadığını, o nedenle gidişin daha yüksek enflasyon oranlarına doğru olduğunu söyleyebiliriz.  


https://www.mahfiegilmez.com/2023/06/ertelenmis-enflasyon.html?m=1


https://www.mahfiegilmez.com/2023/11/hiperenflasyon.html?m=1
N
5 ay
James Webb Teleskobunun Keşfettiği Kozmolojik Standart Modele Meydan Okuyan Galaksilerin İzahı
Bir süredir JWST'nin yeni galaksi verileri gündemden düşmüyor ve erken evrenin yapısını anlatan hakim kozmolojik evrim modelini yadsıyorlar. Yeni değerlendirmeye göre büyük cüsseleri ve parlaklıklarıyla standart model çerçevesindeki erken evren tasvirlerine meydan okuyan yeni keşfedilmiş genç galaksiler aslında göründükleri kadar masif ve istikrarlı olmayabilirler. Buna göre bu galaksiler - JWST'nin mevcut çözünürlüğüyle birlikte - yıldız formasyon hızı ve seriliğinden dolayı olduklarında daha parlak ve büyük görünmekteler. Buna rağmen süpernovalar ve karadeliklerin farz edilen materyal dağıtıcı ve seyrekleştirici negatif geri beslemeli etkilerinin erken evrende bu kadar hızlı ve seri yıldız oluşumuna izin vermeyeceği varsayıldığı için büyük ve istikrarlı galaksilerin erken evrende teşekkül olamayacağı varsayımı kurtarılsa dahi erken evrendeki yıldız formasyon seriliğine dair standart modelin temel açıklaması yadsınmaktadır. Anlamı ise erken evrendeki yıldız oluşumuna, yıldız oluşumunda rol oynayabilecek karadelik ve süpernova değişkinlerine dair temel varsayımların her halükarda gözden geçirilmesi gerektiğidir. Bu veriler ve yorumlar misal erken evrende sanılandan daha az süpernova ve karadelik olduğuna ya da daha zayıf veya ufak olduklarına işaret eder. Küçük erken galaksilerin de doğal yıldız fabrikaları Nebulalar misali yıldız imalatı bazında fazlasıyla canlı ve parlak olduklarına, bu galaksilerde istikrarlı ve yavaş bir yıldız formasyonundan ziyade ani nüfus patlamaları şeklinde yıldız popülasyonlarının meydana geldiğine işaret eder. Daha isabetli modellemeler için varsayımlarımızın güncellenmesi kaçınılmaz görünüyor. Bilimin teknolojinin de gelişimiyle belki binlerce yıldır yaptığı ve anlayışımızı ileri taşıyan yegane şey budur.


https://www.youtube.com/watch?si=9xvw_ElXs7IJX3md&v=0I1G2hG_jMo&feature=youtu.be
Daha teknik kısımlara dalmak isteyenler için ilgili makaleyi de bırakıyorum:

quote:

Bursty Star Formation Naturally Explains the Abundance of Bright Galaxies at Cosmic Dawn


Recent discoveries of a significant population of bright galaxies at cosmic dawn (z ≳ 10) have enabled critical tests of cosmological galaxy formation models. In particular, the bright end of the galaxy UV luminosity function (UVLF) appears higher than predicted by many models. Using approximately 25,000 galaxy snapshots at 8 ≤ z ≤ 12 in a suite of FIRE-2 cosmological “zoom-in” simulations from the Feedback in Realistic Environments (FIRE) project, we show that the observed abundance of UVbright galaxies at cosmic dawn is reproduced in these simulations with a multi-channel implementation of standard stellar feedback processes, without any fine-tuning. Notably, we find no need to invoke previously suggested modifications such as a non-standard cosmology, a top-heavy stellar initial mass function, or a strongly enhanced star formation efficiency. We contrast the UVLFs predicted by bursty star formation in these original simulations to those derived from star formation histories (SFHs) smoothed over prescribed timescales (e.g., 100 Myr). The comparison demonstrates that the strongly time-variable SFHs predicted by the FIRE simulations play a key role in correctly reproducing the observed, bright-end UVLFs at cosmic dawn: the bursty SFHs induce order-or-magnitude changes in the abundance of UV-bright (MUV ≲ −20) galaxies at z ≳ 10. The predicted bright-end UVLFs are consistent with both the spectroscopically confirmed population and the photometrically selected candidates. We also find good agreement between the predicted and observationally inferred integrated UV luminosity densities, which evolve more weakly with redshift in FIRE than suggested by some other models.


Keywords: galaxies: formation – galaxies: evolution – galaxies: star formation – galaxies: high-redshift


https://arxiv.org/abs/2307.15305
https://browse.arxiv.org/pdf/2307.15305.pdf
N
6 ay
Süper Masif Karadeliklerin Kökenleri Karanlık Madde Tepkimeli \"Karanlık Yıldızlar\" Olabilir
Literatürdeki bu varsayımsal yıldızlar çok ilginçler ve James Webb Uzay Teleskobu Karanlık Madde Yıldızları hipotezinin test edilmesini sağlayabilir. Prensipte - her normal yıldız gibi hidrojen ve helyumdan oluştuklarının varsayılmasına rağmen - normal maddenin nükleer füzyon süreciyle değil, bileşenlerindeki normal maddeye nazaran inanılmaz cüzi miktarlarda bulunan karanlık madde ve anti karanlık maddenin etkileşimleriyle yanıyorlar. Bu açıdan bu yıldızlara anti (karanlık) madde yıldızları da diyebiliriz çünkü madde anti madde interaksiyonundan güç alıyorlar. Dahası bu haliyle bile bu yıldızlar evrendeki en yoğun karanlık madde toplulukları, ironik şekilde karanlık maddenin ona bu adı kazandıran gayri elektromanyetik niteliğinin aksine madde- anti madde etkileşimlerle erken evrenin muhtemelen en parlak ve en büyük yıldızları arasındalar. Eğer Karanlık Madde Yıldızlarının varsayılan yıldız-benzeri spektrumları galaksiler ve diğer yıldızlardan ayırt edilebilirse varlıklarına dair güçlü bir empirik zemin meydana gelebilir. James Webb'in sağladığı verilere göre erken aşamada şu an üç erken evren objesinin öncül verileri Karanlık Madde Yıldızı spektrum modellerine uyuyor: JADES-GS-z13-0 , JADES-GS-z12-0 , and JADES-GS-z11-0. Ama bunların tam olarak ne olduğunun anlaşılabilmesi için aktarılana göre daha fazla spektroskopik çözünürlük, yani daha fazla görsel derinlik lazım. Bunun için mevcut James Webb teleskobunun misyon için uygun biçimde optimize veya modifiye edilmesini ya da daha uzak bir gelecekte daha güçlü yeni bir uzay teleskobunun fırlatılmasını beklememiz gerekir.

quote:

Introduction


The James Webb Space Telescope (JWST) is poised to revolutionize our understanding of the formation and properties of first luminous objects in the universe. Since beginning to take data, JWST has discovered a surprising number of extremely bright high redshift galaxy candidates [e.g. 1–5], which are difficult to reconcile with expectations from numerical simulations of the universe in the canonical ΛCDM scenario. In this paper we show that some of the JWST high redshift galaxy candidates could instead be Dark Stars (DSs), early stars made almost entirely of hydrogen and helium but powered by dark matter (DM) heating rather than by fusion. Dark stars provide a good match to JWST data, both in terms of their spectra (good fits to JWST photometry) and in that JWST (given its angular resolution) cannot rule out a point source interpretation of many of these candidates.


quote:

Some of the JWST high redshift galaxy candidates could instead be Dark Stars, which are made almost entirely of hydrogen and helium with less than 0.1% of the mass in the form of dark matter. Since they remain cool (without a central hot core), there is no fusion inside them; instead, DM annihilations happen throughout their volume. Dark stars are giant, puffy (∼ 10 AU) and cool (surface temperatures ∼ 10, 000 K) objects. We follow the evolution of dark stars, in thermal and hydrostatic equilibrium, from their inception at ∼ 1M as they accrete mass from their surroundings to become Supermassive Dark Stars (SMDSs), some even reaching masses > 106M and luminosities > 1010M , making them visible to JWST [23, 24]. Once the dark matter runs out and the SMDS dies, it collapses to a black hole; thus dark stars may provide seeds for the supermassive black holes observed throughout the Universe and at early times


quote:

For a more definitive answer, higher quality spectroscopy of the objects will be required. Specifically, as we will show below, the appropriate Helium lines could be smoking guns for dark stars, and could distinguish between, for instance, a galaxy made of Pop III stars and a single SMDS. A Helium-II absorption feature at 1640 °A would be characteristic of a hot SMDS [24]. An emission line at the same wavelength would be characteristic of a Pop III galaxy. For all types of SMDSs, the Balmer absorption lines, at rest frame wavelengths λ & 0.35µm can be used to differentiate them from early galaxies, which will typically exhibit emission lines at the same wavelengths


quote:

Dark Stars


As the molecular clouds of hydrogen collapse inside early minihaloes in the process of star formation, the large reservoir of dark matter at the centers of the minihaloes can play an important role. If the DM particles are their own antiparticles, then their annihilation provides a heat source that stops the collapse of the clouds and in fact produces a different type of star, a Dark Star, in thermal and hydrostatic equilibrium. We wish to emphasize that Dark Stars are made almost entirely of ordinary matter (hydrogen and helium) but powered by DM, even though the DM only constitutes less than 0.1% of the DS. We considered two types of DM particles: Weakly Interacting Dark Matter (WIMPs, in most of our papers) and Self Interacting Dark Matter (SIDM). The energy production per unit volume provided by the annihilation of two DM particles is given by: Q = mχn 2 χhσvi = hσviρ 2 χ/mχ, (1) where mχ ∼ 1GeV − 10TeV is the DM mass, nχ is the DM number density, ρχ is the DM energy density. We have used the fact that the DM mass is converted to energy in the annihilation, and we took the standard annihilation cross section (the value that produces the correct DM abundance in the Universe today): hσvi = 3 × 10−26cm3/s. We note that cross sections several orders of magnitude smaller or larger would work equally well; by considering a variety of WIMP masses we can see from Eq.(1) that this is equivalent to considering a variety of cross sections. Three key ingredients are required for the formation of DSs: (1) sufficient DM density, (2) DM annihilation products become trapped inside the star, and (3) the DM heating rate beats the cooling rate of the collapsing cloud. In our previous work we showed that all three criteria can be easily met. The criterion of high DM density can be met in two ways. First, as the hydrogen cloud collapses, it dominates the potential well and pulls in more DM with it. This phenomenon can be well described by adiabatic contraction (AC).1 Since many DM particles are on chaotic or box orbits, the central DM density can be replenished and kept high for millions (to billions) of years. Secondly, once the DM power is depleted, the star starts to collapse, and in the process reaches a high enough density that it is able to capture further DM particles via elastic scattering of the DM with the atoms in the star. We will consider both extended AC and capture in this paper. Once a DS forms of ∼ 1M , we have studied its evolution with two different types of stellar codes: one of which assumes that the DS can be approximated as a polytrope, and the MESA stellar evolution code [30]. In both cases, we find essentially the same results [31]. Because the DS are puffy and cool (surface temperatures ∼ 104K), they are able to accrete the material around them and become very massive (there is not enough ionizing radiation to prevent accretion). We find the equilibrium structure for the stars of a given mass, and then build up the stars one solar mass at a time, always in equilibrium, and find that some of them can become Supermassive Dark Stars (SMDS) that are incredibly massive (> 106M ) and bright (> 109L ), and the heaviest ones should be visible in JWST. Because they are simultaneously bright, they may look different from competing objects.


quote:

In particular, the JWST Advanced Deep Extragalactic Survey (JADES) has discovered four spectroscopically confirmed Lyman break objects: JADES-GS-z13-0 , JADES-GS-z12-0 , JADES-GS-z12-0 , and JADES-GS-z10-0 [25, 26]. In this paper we will show that three of these four JADES high-z objects are consistent with Supermassive Dark Stars. We find that, with the exception of JADES-GSz10-0 , the photometry of those objects can be modeled by SMDSs Spectra


quote:

We show that each of the following three objects: JADES-GS-z13-0 , JADES-GS-z12-0 , and JADES-GS-z11-0 (at redshifts z ∈ [11, 14]) are consistent with a Supermassive Dark Star interpretation, thus identifying, for the first time, Dark Star candidates.


https://arxiv.org/abs/2304.01173
https://arxiv.org/pdf/2304.01173.pdf
N
6 ay
Venedik\u0027te Cinayet (A Haunting In Venice)
https://www.beyazperde.com/filmler/film-302417/


https://boxofficeturkiye.com/film/venedik-te-cinayet--2015003


https://www.rottentomatoes.com/m/a_haunting_in_venice
https://m.imdb.com/title/tt22687790//

Vizyona Giriş: 15 Eylül 2023 / Süre: 1s 44dk / Tür: Polisiye, Dram, Gerilim

Yönetmen: Kenneth Branagh

Senarist: Michael Green

Oyuncular: Kenneth Branagh, Tina Fey, Camille Cottin

Orijinal Adı: A Haunting in Venice

Özet

Venedik'te Cinayet, emekli olmasına rağmen kendisini bir anda gizemli bir cinayet vakasının içerisinde bulan dedektif Hercule Poirot'un hikayesini konu ediyor. Artık emekli olan ve dünyanın en güzel şehirlerinden olan Venedik’e giden dedektif Hercule Poirot, burada terkedilmiş, perili bir binada düzenlenen bir spiritüel seansa gönülsüzce katılır. Misafirlerden biri öldüğünde Poirot, katilin kim olduğunu ortaya çıkarmak için harekete geçer. Cinayeti araştırırken kendisini gölgeler ve sırlarla dolu karanlık bir dünyanın içerisinde bulan Poirot, cinayetin gizemini çözmeyi başarabilecek midir?

Film hakkında kendi kısa yorumum:
https://forum.donanimhaber.com/mesaj/yonlen/156883715
N
6 ay
Yeni bir Kozmik Patlama Fenomeni Tanımlanmış Olabilir (AT2022aedm Olayı ve LFC\u0026#39;ler)
Standart süpernova lokasyon beklentilerine, parlaklık ve ömür örüntülerine ve açıklama modellerine tam uymayan çok daha parlak ancak çok daha kısa ömürlü bir geçici kozmik parıldama cinsinin - literatürde iki tane daha benzer olayın bulunduğunun keşfedilmesiyle beraber - üçüncüsü yakın zamanda gözlemlenmiş. Şimdi resmen çabuk soğuyan parıltılar (luminous fast coolers, LFCs) başlığı altında ele alınıyorlar ve süpernovalardan tamamen bağımsız bir astronomik olay olmaya adaylar. Araştırma grubuna göre bu tarz beklenmedik bir olayın - ki kozmik ölçekte çabucak sönümlenen muazzam güçte bir patlamadan söz ediyoruz - en olası izahı bir karadelikle bir yıldızın çarpışması. Yine de ekibe göre daha çok örnek, daha çok gözlem ve daha çok çalışma şart:

quote:

We present the discovery and extensive follow-up of a remarkable fast-evolving optical transient, AT2022aedm, detected by the Asteroid Terrestrial impact Last Alert Survey (ATLAS). AT2022aedm exhibited a rise time of 9±1 days in the ATLAS o-band, reaching a luminous peak with Mg ≈ −22 mag. It faded by 2 magnitudes in g-band during the next 15 days. These timescales are consistent with other rapidly evolving transients, though the luminosity is extreme. Most surprisingly, the host galaxy is a massive elliptical with negligible current star formation. X-ray and radio observations rule out a relativistic AT2018cow-like explosion. A spectrum in the first few days after explosion showed short-lived He II emission resembling young core-collapse supernovae, but obvious broad supernova features never developed; later spectra showed only a fast-cooling continuum and narrow, blue-shifted absorption lines, possibly arising in a wind with v ≈ 2700 km s−1 . We identify two further transients in the literature (Dougie in particular, as well as AT2020bot) that share similarities in their luminosities, timescales, colour evolution and largely featureless spectra, and propose that these may constitute a new class of transients: luminous fast-coolers (LFCs). All three events occurred in passive galaxies at offsets of ∼ 4 − 10 kpc from the nucleus, posing a challenge for progenitor models involving massive stars or massive black holes. The light curves and spectra appear to be consistent with shock breakout emission, though usually this mechanism is associated with core-collapse supernovae. The encounter of a star with a stellar mass black hole may provide a promising alternative explanation.

https://hcvalidate.perfdrive.com/fb803c746e9148689b3984a31fccd902//?ssa=ec464c53-96a8-44b4-8cdf-a0c852d3ffaa&ssb=34451279101&ssc=https%3A%2F%2Fiopscience.iop.org%2Farticle%2F10.3847%2F2041-8213%2Facf0ba&ssi=97a12b0f-8427-4162-b563-ee08897e17b2&ssk=support@shieldsquare.com&ssm=87818185786365005103267104567403&ssn=78c8ae1d98fe7c400b363d0029eafeead27d7fd26b18-fd04-4ed4-9489ec&sso=42d56155-00dff38acbdb94670caf370e6a8bfb57a90895fbe8103ae7&ssp=90068441561694683175169463098869595&ssq=07463323107116172365531071159252525874780&ssr=MTA0LjI0Ny4xNzIuNjE=&sst=&ssu=&ssv=&ssw=&ssx=W10=

https://arxiv.org/abs/2307.02556
https://arxiv.org/pdf/2307.02556.pdf


https://www.advancedsciencenews.com/cosmic-explosion-is-one-of-the-most-powerful-and-rapid-blasts-ever-seen-by-astronomers/


https://phys.org/news/2023-09-class-super-bright-transient.html


https://www.sciencetimes.com/articles/45838/20230906/luminous-fast-coolers-astronomers-find-new-cosmic-explosion-class-brightness.htm


https://www.livescience.com/space/astronomy/astronomers-discover-new-class-of-cosmic-explosion-brighter-than-100-billion-suns


https://www.space.com/1st-of-its-kind-explosion-luminous-fast-cooler-black-hole-star-destroyer
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.