Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
36
Cevap
1480
Tıklama
16
Öne Çıkarma
Türkiye gaza basmalı: İşte güneş enerjisi potansiyelinin en yüksek olduğu yerler
M
geçen yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Türkiye gaza basmalı: İşte güneş enerjisi potansiyelinin en yüksek olduğu yerler
Çin, kurulu kapasite açısından açık ara bir numaralı küresel güneş enerjisi üreticisiyken, fotovoltaik (PV) güç potansiyeli açısından Dünya Bankası tarafından sıralanan ülkeler listesinde 150. sırada yer almakta. Öte yandan Türkiye ise potansiyel bakımından ilk 100 içerisinde yer alıyor.



Güneş enerji potansiyeli en yüksek yerler



Spesifik verim olarak tanımlanan PV güç çıkışı (PVOUT) bu potansiyeli göstermek için kullanılıyor. Bu ölçütün içerisinde yerel arazi kullanımı kısıtlamaları ve elektrik üretmek için mevcut güneş ışığı miktarı yer alıyor. Dolayısıyla bu veriler ışığında küresel olarak hangi bölgelerde güneş enerji potansiyelinin yüksek olduğu saptanabiliyor.



Türkiye gaza basmalı: İşte güneş enerjisi potansiyelinin en yüksek olduğu yerler
Global Solar Atlas’a göre, "PVOUT, uzun vadede kurulu PV kapasitesinin birim başına üretilen güç miktarını temsil eder ve sistem kapasitesinin kurulu kilovat-tepe noktası başına kilovatsaat (kWh/kWp) cinsinden ölçülür."



Bu potansiyel çıktı açısından sıralandığında, şu anda büyük güneş enerjisi üreticileri listelerinde bile yer almayan bazı ülkeler zirveye çıkarken, şu anda büyük güneş enerjisi tesislerine ev sahipliği yapan birkaç ülkenin güneş enerjisi üretimine diğer ülkelerden çok daha az uygun olduğu ortaya çıkıyor.



Avrupa ve Türkiye



Türkiye gaza basmalı: İşte güneş enerjisi potansiyelinin en yüksek olduğu yerler
Almanya, Avrupa'nın en büyük güneş enerjisi üreticisi konumundayken, İspanya yıl boyunca güneş ışığı ve güneş santrali kurulumları için uygun alan sayesinde bölgenin en yüksek PVOUT değerine sahip. Sonuç olarak, ülkenin 2022 yılında Almanya'nın yaklaşık üçte biri olan kurulu güneş enerjisi kapasitesini keskin bir şekilde artırması muhtemel görünüyor.



Ayrıca Bkz.G7 ülkeleri Rus enerjisine yeni yaptırımlar uygulayabilir: Türkiye de etkilenebilir



Öte yandan Türkiye, Portekiz’le birlikte 4,32 PVOUT değeriyle bölgenin güçlü potansiyele sahip aktörleri arasında bulunuyor. Marmara ve Karadeniz’in altındaki bölgelerde Türkiye’nin ciddi bir güneş enerjisi potansiyeli bulunuyor. Almanya, PVOUT sıralamasın 196 gibi düşük bir sıradayken Türkiye ilk 100 içinde yer alıyor.



Türkiye gaza basmalı: İşte güneş enerjisi potansiyelinin en yüksek olduğu yerler
Güneş enerjisinde Türkiye, Almanya (66.5 GW), İtalya (25 GW), Hollanda (22.6 GW), İspanya (20.5 GW), Fransa (17.4 GW), İngiltere (14.4 GW), Polonya’nın (11.1 GW) ardından Avrupa’da 8. Sırada bulunuyor. 2022 yılında Türkiye'nin elektrik üretiminin, yüzde 34,6'sı kömürden, yüzde 22,2'si doğal gazdan, yüzde 20,6'sı hidrolik enerjiden, yüzde 10,8’i rüzgardan, yüzde 4,7’si güneşten, yüzde 3,3'ü jeotermal enerjiden ve yüzde 3,7’si diğer kaynaklardan geldi. Yenilenebilir enerji, Türkiye’nin elektrik üretiminde lider durumda. Bununla birlikte 1360 megavat güç ile Avrupa’nın en büyük güneş enerjisi santrali Karapınar GES, bu ayın başlarında açıldı.



Sonuç olarak evet, Türkiye yenilenebilir enerjide güçlü konumda bulunuyor. Ancak, halihazırdaki potansiyel çok daha fazla ve bunların hızla kullanılması Türkiye’yi enerji konusunda bölgesinde çok güçlü konuma taşıyabilir.



Afrika liderliği



Türkiye gaza basmalı: İşte güneş enerjisi potansiyelinin en yüksek olduğu yerler
Dünya Bankası'nın sıralamasına göre Namibya, ülke çapında ortalama 5,38 kWh/kWp/gün PVOUT ölçümü ile en yüksek genel küresel PV üretim potansiyeline sahip. Yıl boyunca günde yaklaşık 10 saat güneş ışığı ve bol miktarda kullanılabilir arazi alanları Namibya'yı güneş enerjisi potansiyeli açısından diğer tüm ülkelerin önüne geçirmekte. Potansiyel bakımından Namibya, şu anda güneş enerjisi lideri olan Çin'den yaklaşık yüzde 40 yüksekte yer alıyor.



Mısır, Botsvana, Fas ve Sudan da benzer güneş ışığı toplamları ve arazi mevcudiyeti sayesinde ilk 20’de yer alıyor. Bu da bölgenin tüm iddialı yenilenebilir enerji geliştirme planlarının gerçekleşmesi halinde Afrika ülkelerinin küresel güneş enerjisi üretimi sıralamasına hakim olabileceğini gösteriyor.



Orta Doğu



Türkiye gaza basmalı: İşte güneş enerjisi potansiyelinin en yüksek olduğu yerler
Benzer şekilde yüksek miktarda güneş ışığını ve geniş kullanılabilir arazi alanları sayesinde, bazı Orta Doğu ülkeleri de mevcut düşük güneş enerjisi kurulum seviyelerine rağmen ciddi bir potansiyel barındırıyor. Ürdün, Yemen ve Umman, potansiyel açısından ilk üç Orta Doğu ülkesi olup bu ülkeleri Suudi Arabistan takip ediyor.



Orta Doğu genelinde yeşil enerji altyapısına yapılan büyük yatırımlar, bölgenin yakında bu gizli güneş enerjisi potansiyelinin çoğunu gerçekleştireceği anlamına geliyor. Dolayısıyla petrol ve doğal gaz bittiğinde bile bu bölge ekonomilerinin büyümeye devam etmesi mümkün görünüyor.



Asya



Türkiye gaza basmalı: İşte güneş enerjisi potansiyelinin en yüksek olduğu yerler
Çin'in PVOUT ölçeğindeki nispeten düşük sıralaması, ülkenin güneş enerjisi üretimi için pek uygun olmadığını düşündürebilir. Ancak PVOUT ölçümü ülke çapında bir ortalama olduğundan durum biraz yanıltıcı. Yine de Çin'in 3,88 kWh/kWp/gün'lük genel PVOUT değeri, kuru ve güneşli Moğolistan (4,76 PVOUT ölçümü), Hindistan (4,32) ve bölgenin en büyük PVOUT potansiyeli lideri Afganistan (5,02) dahil olmak üzere Asya'daki diğer ülkelerin ulusal ortalamalarının oldukça altında yer alıyor. Çin, buna rağmen mevcut potansiyelini harika bir şekilde kullanarak güneş enerjisi alanında dünyada lider konumda. Çin, 2022 yılında toplam kurulu kapasitesini 392,61 GW'a çıkardı.



Amerika



Türkiye gaza basmalı: İşte güneş enerjisi potansiyelinin en yüksek olduğu yerler
Şili, Amerika kıtası içinde açık ara en yüksek PVOUT değerine sahip durumda. Şili, parlak güneş ışığı ve şebeke ölçekli kurulumlar için uygun alan konsantrasyonları sayesinde küresel olarak ikinci sırada yer almakta. Bolivya, Peru ve Meksika da küresel olarak ilk 30'da yer alırken, Amerika Birleşik Devletleri 90. sırada yer alıyor



PVOUT metriği tüm bölgelerde, özellikle de şu anda küresel liderlerin gerisinde kalan ancak önümüzdeki on yıllarda potansiyel olarak yeni küresel güneş enerjisi liderleri olarak ortaya çıkmak için uygun koşullara sahip bölgelerde güneş enerjisi için büyük potansiyeli vurguluyor.




Kaynak:https://www.reuters.com/business/energy/top-global-solar-power-potential-hotspots-maguire-2023-05-23/
Kaynak:https://solargis.com/maps-and-gis-data/download/world

 Haberi Portalda Gör

Türkiye zaten gaza basmış durumda, Güneş panellerini artık biz üretiyoruz. Haberde belirtildiği gibi Avrupa’nın en büyük güneş enerjisi santrali Karapınar GES yeni aç...
Yoruma Git
Yorumun Devamı CleanCoders - geçen yıl +17
Güneş enerji santralleri yapılmalı, bir şey dediğim yok. Verimli araziler, ovalar yerine kıraç araziler üzerine kurulmalıdır. Uzmanlar büyük bir gıda krizinin kapıda olduğu ko...
Yoruma Git
Yorumun Devamı DoubleDragon - geçen yıl +15
Konya bu konuda baya iyi. Hem düz arazinin de yardımıyla bol GES yatırımı var hem de panel üreticisi firma çok fazla. Panel hücresini de üretip birçok ülkeye ihra...
Yoruma Git
Yorumun Devamı Halilowich - geçen yıl +12
C
geçen yıl
Yarbay

Türkiye zaten gaza basmış durumda, Güneş panellerini artık biz üretiyoruz. Haberde belirtildiği gibi Avrupa’nın en büyük güneş enerjisi santrali Karapınar GES yeni açıldı, gazı köklemeye devam



Bu mesaja 1 cevap geldi.
H
geçen yıl
Binbaşı

Konya bu konuda baya iyi. Hem düz arazinin de yardımıyla bol GES yatırımı var hem de panel üreticisi firma çok fazla. Panel hücresini de üretip birçok ülkeye ihraç ediyorlar.



Bu mesaja 1 cevap geldi.
E
geçen yıl
Yüzbaşı

Kesinlikle güneş ve rüzgar enerjisine yoğunlaşmak gerek muazzam faydalı bir teknoloji girişimi gerekiyor.

Şuan maalesef potansiyelin çok uzağındayız.

Bazı ülkelerin yapay ada üzerine rüzgar çiftliği kurma projeleri bile var.

Gesler konusunda bir dönem yatırımcıların tesis sahiplerinin çok yoğun şikayetleri vardı orta ve düşük ölçekli yatırımcıya gerekli özen gösterilmiyor...



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

D
geçen yıl
Yarbay

Güneş enerji santralleri yapılmalı, bir şey dediğim yok. Verimli araziler, ovalar yerine kıraç araziler üzerine kurulmalıdır. Uzmanlar büyük bir gıda krizinin kapıda olduğu konusunda uyarıyorlar. Haberlerde görmüşsündür Bill Gates bile tarım arazisi satın alıyor. Yarın büyük bir gıda krizi patladığında güneş panellerini kemirerek karın doyurulmaz. Keşke bunları tarım arazisi üzerine kurmasaydık derler ama iş işten geçmiş olur.

Adam fabrika açmış gitmiş ovaya kurmuş. Etrafı tarlalar, yemyeşil ağaçlar var. O toprağa ne eksen yetişir. Başka hiç yer bulamadın mı da gittin verimli yere kurdun?

Taşlı tarlaya, kıraç araziye ne ekersen ek yetişmiyor, yetişse bile verim düşük. Ağaç diksen büyümüyor. Ne yapacaksın? İşte böyle yerlere GES kuracaksın, fabrika kuracaksın. Sanayi olarak gelişeceğiz diye tarımdan vazgeçmemeliyiz. Hem tarımda hem sanayide gelişmeliyiz.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Halilowich
S
geçen yıl
Yarbay

kılıçdaroğlu haklı



X
geçen yıl
Binbaşı

Aynen aynen Konya'nın kuraklık sorununa odaklanmak yerine verimli arazilere güneş paneli dikilsin onları yersiniz artık



Bu mesaja 1 cevap geldi.
H
geçen yıl
Binbaşı

Politikacılar samimi olsa tüketiciye teşvik verir ve herkes çatısına panel koyar. Tüketim, dolaylı olarak da enerji ithalatı azalır.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

G
geçen yıl
General

Verimli olmayan o kadar çok arazi var ki yapacak dediğinize sıra gelmez. Esasen sorun kurmakta değil şebekeye bağlayacak hat, şebekenin izin vermesi vs. Çok daha esnek ve kolay olmalı.



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Xtrud
M
geçen yıl
Yarbay

Güneydoğuda çoğunluğu elektrik faturasını bile ödemezken sana güneş paneli filan kurdurmazlar, bombalarlar vallahi. Kendi içinde kendi ülkesine düşman barındıranlar sıralamasında da ilk üçe giriyoruz ne yazık ki. Hatta birincilik Türkiye'nin olabilir. Bu sorun hallolmadan yol almak güç. Sürekli tekerleri patlatılan bir kamyon ya da sürekli dibi delinen bir gemi nasıl yol alabilir ki? Türkiye'nin en büyük sorunu birlik olamama.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi monacomen -- 24 Mayıs 2023; 19:33:55 >


L
geçen yıl
Binbaşı

Bunlar hep para ve iş yükü, parası kimin cebinden çıakcak, işleri kim yapacak ?



G
geçen yıl
Binbaşı

Destek Yok üretip satamıyorsun herşeye engel veriyorlar 15kw kurulu gücüm var boş boş yatıyor ev ve iş yerinde




S
geçen yıl
Teğmen

Eviniz veya işyeriniz için güneş panelleri çözümleri istiyorsanız bize ulaşabilirsiniz. Foruma özel indirim yapabiliriz. "www.3arienerji.com.tr"
https://www.3arienerji.com.tr



D
geçen yıl
Yarbay

Devasa güneş santralleri kurmalıyız



H
geçen yıl
Binbaşı

Şu anki durumda zaten tarım arazilerine GES yatırımı yapılamıyor. Sadece tarıma uygun olmayan alanlarda "marjinal" arazi olarak belirlenmişse arazilere yatırım yapılabilir.

Ek olarak şu an sadece fabrika çatılarında yapılan GES yatırımlarına izin veriliyor. Ayrıca Konya Karapınar (burası genelde çöldür) bölgesinde 60 milyon metrekare enerji ihtisas endüstri alanı var. Burada lisanslı GES yatırımları yapılabilir.

Yani genel kanının aksine tarım arazisine solar yatırımı falan yapılmıyor.




Bu mesajda bahsedilenler: @DoubleDragon
R
geçen yıl
Yarbay

GW neden pump yedi anlaşıldı



A
geçen yıl
Yarbay

Araplarda biraz kafa varsa bütün çölü Panellerle doldurmaya başlarlar. Geleceğin petrolü rabbim verdikçe veriyor adamlara.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
P
geçen yıl
Yüzbaşı

Merhaba;

Tarım arazileri üzerine güneş enerji paneli kurulmasına artık izin verilmiyor. Hali hazırda Türkiye'de Güneş Enerji Panelini üreten bir çok firma mevcut hatta artık bu panellerin en önemli parçası olan Hücrelerde ülkemizde üretilmekte ve bu hücrenin verimliliği gerçekten Çin menşeili ürünlerle baş edebilecek düzeyde. Maalesef inverter konusunda zayıf ve yurtdışına bağımlıyız. Şu an tüm dünyada ciddi bir yüklenme olduğu için kaliteli, markalı inverter bulunmasında güçlük çekiliyor.

Güneş Enerji Sistemiyle alakalı en büyük sıkıntımız yeni çıkan lisanssız elektrik üretim kanunu. Bu kanuna göre fabrika çatılarına kurulan GES'lerde işyerinin elektrik tüketimi kadar üretimi karşılıyor, eskiden üretilen elektriği devlet, sattığı fiyattan tekrar satın alıyordu fakat artık öyle değil. Sadece tüketiminiz kadar elektrik üretebiliyorsunuz. Durum böyle olunca çoğu GES yatırımcıları sınırlı enerji üretiyor fazlasını üretmek istemiyor.

Diğer bir sıkıntı ise Organize Sanayi Bölgelerinde fabrikalara kurulan GES projeleri için sadece trafo büyüklüğü kadar GES yatırımı yapabiliyorsunuz, diyelim ki 1.000 kw trafonuz varsa 1 mw'lik panel kurdurulabiliyor.

Güneş enerjisi konusunda ülkemiz çok ciddi potansiyele sahip, bu şekilde bir kanun çıkarmak ve elektrik üretimini sınırlamak yerine bu sınırları aşıp satış fiyatının yarısına geri alım garantisi verilse bir çok sanayi tesisinin de bu işe girip ülkemize katkı sağlayacağı apaçık ortada ama nedense(!) yapılmıyor.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
B
geçen yıl
Yarbay

2. paragrafta GES 'in ihtiyaç duyulandan bile çok elektrik ürettiğini ima etmişsiniz. Öyle birşey yok.

GES'ler düşük ve istikrarsız (gündüz bulut yoksa, gece de 3'ün 5'i) elektrik üretir. Ayrıca km2'lerce alana kurulu bu panellerin güvenilirlik, sürdürülebilirlik, bakım yapılabilirlik gibi sorunlar var.

Uzun lafın kısası GES'ler göstermelik yapılıyor, Türkiye'de de tüm dünyada da "bakın elektrik burada üretiliyor" imajı için. Duvardaki prize elektrik GES'lerden gelmiyor, gelemez de zaten, hiç gelmedi ve hiç gelmeyecek. Peki nerden geliyor o zaman bu elektrik?

Resimleri inceleyin. Tüm dünyada şehirlere elektrik sehir içi ve dışında bolca gördüğümüz 10-50m yükseklikte direklere asılı
kablolarla atmosferik elektrik çekilerek geliyor. Atmosfer dünyanın açık ara en büyük elektrik kaynağı. Elektrik GES, HES, RES, NGS'ten büyük masrafla geliyormuş gibi gösterilerek tarifeler ayarlanıyor, kazık atılıyor. İlerde e-araçlar e-ısı yaygınlaştıkça kazığın dozajı artacak.

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Podgoritsa
H
geçen yıl
Yüzbaşı

Lütfen böle şeyler söyleme, bazılarının zoruna gidiyor bu durum.




Bu mesajda bahsedilenler: @CleanCoders