R

Yarbay
02 Mart 2007
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
13 üye
Görüntülenme (?)
261 (Bu ay: 0)
Gönderiler Hakkında
R
3 ay
Dıy (Kendin yap) Akü takviye cihazı.
Merhaba.

Elimde 3 adet 12V 7ah kuru akü var. Bunları kullanarak bir takviye cihazı yapmak istiyorum. Nette genelde 18650 pillerden yapılıyor ama dediğim gibi hem elimdeki aküleri değerlendirmek, hem de aküyü söküp 4 kat yukarı taşıyıp şarj edip indirme derdinden sıyırtmak istiyorum.

Ehven denebilecek bir şarj cihazım var, idare eder (Einhell CE-BC 6 M) ama 4. kattan elektrik almak ya da dediğim gibi aküyü sök/tak taşı işi mesele.

Sarjı tam aküleri paralel bağla, dehle gitsin, nassolsa 12V diyen oldu ama yanılmıyorsam akü anlık olarak üstünde yazan kapasitesinin 4-6 katını verebilmekte. Sorunsuz olduğunu düşünürsek 3 adet 7ah akü paralelde 20ah gibi yapar, o da anlıkta 80 amper akım verir.

Dolayısı ile aküleri paralel bağladıktan sonra araç aküsü ile takviyeyi yapacak akü seti arasında bir devre olmasına gerek var mıdır, yoksa söylendiği gibi paralel bağladığım 3 akü ile takviye yapmak yeterli midir.?

Takviye yapayım derken havaya uçmak da var, tedirgin ediyor beni

Aracın bir sirion 1,3. 40ah akü var üzerinde.
Diğeri delta, 60ah akü var.

Çok fazla yatıyorlar, o yüzden bazan takviye yapmam gerekebiliyor.
R
4 ay
Kablo terminalinde (izolesiz dişi faston) Sf1D, Sf2D, Sf3D nedir?
Herkese merhaba, iyi haftasonları.

Faston kablo terminali ihtiyacım var. Elimde zaten 6,3 var. 4,8 de lazım oldu. Ancak baktığımda Sf1D, Sf2D, Sf3d gibi farklı tipleri var. Görünüş aynı gibi. Yani bir nane bilmediğimden ben öyle görüyorum, bilen illa farkı fark eder. Hani kalite, sac kalınlığı vs desem, fiyatları da aynı.

İlk anda ne bu diyenler için zımbırtının resmi.
Hatko'dan arak.


< Resime gitmek için tıklayın >



Nedir bu SF olayı? Bulduğumu alıp geçsem olur mu ki? şimdiden Teşekkürler.
R
8 ay
Hangi ani su ısıtıcısı.?
Herkese merhaba.

Bu sabah mutfağı su içinde bulunca, önce buzdolabı çortladı diye ufak çaplı bir kalp hoplaması yaşadım. Ancak esas suçlunun kazanı delinen 15'lik tezgah altı şofbeni olduğunu çözmem uzun sürmedi. Ariston andris lux 15'in kazanı gördüğüm kadarı ile kaynak yerinden "ışığa doğru yürümüş". Ekonomik ömrü 7 yıldır denen arkadaş, ne ilginçtir ki tam da 7 yaşını bitirmişti. Herneyse...

Yemenden kahve getirmek, kombiden mutfağa su çekmekten daha kolay. Dolayısı ile kombiden al demeyin, öyle bir imkan yok. Mutfağın yerini değiştirmiştim yıllar önce. Kombiden su alamama nedenim de budur. O yüzden kış için bu şofbenin yerine ani su ısıtıcısı aramaya başladım. İhtiyacım olduğu zaman sadece kullandığım kadar suyu ısıtmak için enerji harcaması, beni bu yönde yürümeye itti. Boşu boşuna kullanmadığım zamanda sürekli suyu ılık tutmak için bu şofben denen zımbırtının çalışması saçmaydı zaten.

Ancak ani su ısıtıcılarının genelinde şöyle bir durum/sorun var sanırım. Ucuz/dandik olanları, sıfır basınçta (açık) çalışmak durumundalar(mış). Yani biryerden suyu açacaksınız, o su cihaza girecek ısınacak ve cihazı terkedecek. Ama bu benim işime yaramaz. Zamanında bunu bilmeden ve şofbeni almadan önce piyasa malı ani su ısıtıcısını bu şekilde takıp 2. dakikasında patlatmışlığım vardır. Ortalık göl olmuştu. Ben suyun cihaza girmesini, cihazdan çıkan suyun mutfak tezgahındaki musluğa gitmesini istiyorum. Musluğu açarsam cihaz çalışacak, kapayınca duracak. Yani cihaz içindeki su sürekli şebeke basıncı altında olacak. Bir de şu var; banyolarda kullanılan o zottirik ısıtıcılarda, iş bitince kapatıp biraz su akıtmak gerekiyor. Bende yukarıda anlattığım bağlantının doğası gereği, o olay da olmayacak. Aksi taktirde cihazın girişine (yani tezgah altına) sıcak suyu kontrol etmek için bir vana koymam gerek ve bu da saçmasapan, işime yaramayan bir durum.

Bir de elektrik derdi var tabi. İstediğim gibi olan cihazlar hep trifaze gibi. Bildiğiniz, önerebileceğiniz 220 ile çalışan bir su ısıtıcısı var mıdır?

Fazla uzattım, kusura bakmayın; özetleyecek olursam: bildiğiniz, çoğunuzun evinde olan, mutfak tezgahına ankastre edilmiş bir musluğa bağlayabileceğim bir "tezgah altı" ani su ısıtıcısı arıyorum. Monofaze. Şimdiden teşekkürler.

Ekleme: Öyle banyo suyu gibi ısıtsın derdim yok. Kışın çivi gibi gelen suyu kırsın, ellerimiz soğuk sudan çatırdamasın yeter.
R
9 ay
Laptop tavsiye. Uzak durulması gereken markalar/modeller hangileri.?
Herkese merhaba. Yıllardan sonra sıpa efendi için laptop almak gerekti. Kendime en son 11-12 yıl oluyor, bir Acer Aspire V3-771G almıştım. Halen çalışıyor, aktif olarak da kullanıyorum. Sanırım bir 5-6 yıl daha gideri var. Sadece SSD ekledim. İyi ki aldım dediğim makinalardan biridir.

Ancak şimdi kullanacak kişi farklı, dolayısı ile işin içine satış sonrası hizmetler de girmekte.

Sanki benden sonra tufan dermiş gibi, bu kullandığım makinayı aldıktan sonra uzaklaştım ortamlardan. Hangi marka kalitesini arttırdı, hangisi yerlerde sürünüyor, hangisi satış sonrası hizmette top10'da bir numara, hangisi kanser ediyor bilmiyorum.

Pardon; Lenovo pişmanlıktır, eveli sene yine sıpaya aldığım tablette gördük. Sadece tek servis var İstanbulda, Anadolu yakasında o da. Kol gibi fatura çıkarıyor ve vaz geçtim dediğinde absürt arıza tespit parası istiyorlar. Bir zamanlar MSI pişmanlıktı derdik örneğin. Sanırım artık o imaj yok gibi. VS VS VS...

Uzak durulması gereken markalar ya da bu markayı gözün kapalı al, arka sokakta bile servisini bulursun dedikleriniz varsa;
Veya bu markayı al, parçası ucuz ve her yerde var, bi sakatlıkta değiştiriverirsin dedikleriniz varsa;

Ekşi deyimiyle alta "yeşillendirirseniz" pek sevaba girersiniz.
Sevap istemeyenlere de bol bol teşekkür.

İşiniz rast gitsin.

Peşin edit; Bütçe vermedim, Orta 2 öğrencisine (+ bilsem) yarar bi konfig yaparım elbet.
Sonuçta her markanın benzer konfigürasyonları var. Mesele marka ve satış sonrasının kalitesi.
R
3 yıl
Arduinoda aynı anda 2 ya da daha fazla fonksiyon/işlem yürütmek.??
Peşin söyleyeyim. Ardu konusunda ağır kabızım. Karşınızda zeytin odunu varmış gibi düşünün

Başlıkta da dediğim gibi: Arduinoda aynı anda 2 ya da daha fazla fonksiyon/işlem yürütmek mümkün müdür?

Örneğin;
20 dakika boyunca bir output portunu aktif tutmak istiyorum. Ancak herhangi bir şekilde bir input portundan sinyal alınırsa işlem duracak. Sonra kaldığı yerden devam edecek.

Biraz daha açayım.
Diyelim output portunun biri, motorumu kontrol eden röleyi açıyor/kapıyor. Motor 20 dakika çalışmak durumunda. Ancak ben herhangi bir kalıcı olmayan butonla inputa bir sinyal verdiğimde motor duracak, başka bir input portunda motoru tekrar çalıştıran buton bağlı olacak. Bir başka input portuna bağlı buton, motor yönünü değiştiren zamazingoyu aktif eden outputu tetikleyecek falan fıstık. Motora yol veren butona tekrar bastığımda kaldığı süreden devam edecek. gibi gibi gibi... Bunu kıvıramadım bi türlü.

Yani 20dk 1200sn eder. (20 dk örnek sadece)
Motor çalıştıktan sonra "delay (1200000)" dersem saçma olur. Zira delay bir fonksiyondur ve normal şartlar altında parantez içindeki değeri tamamlayana kadar bu fonksiyon çalışır.
Peki bu fonksiyon çalışırken, aynı anda inputtan sinyal alma ya da outputtan sinyal çıkma şansımız var mıdır? (gerçi benim mantığıma göre olamaz ya) Ya da bunun yolu nedir.?


Kafamın bastığı, yapabileceğimi düşündüğüm tek şey; kurduğum döngü içine bir sayaç yerleştirmek, istediğim işlemleri yapacak komut bloklarının/fonksiyonların ve kontrollerin ne kadar sürede döndüğünü bi şekilde öğrenip döngü değişkenine ona göre bir bitiş değeri vermek. Eğer kontrollerde döngüyü kırarsam da döngünün başlangıç değerini sayaç değeri yapmak ve böyle böyle bitiş değerine kadar gitmek.

Ya da daha pratik fikri olan varsa müteşekkir olurum.
Ha bu arada; ardu konusunda kabızım dedim, evet, ama syntax'ı
Yoksa ufaktan pascal ve gw geçmişi de vardır bu amcanızın.

Uzatmadan herkese teşekkür.
R
4 yıl
trifaze motoru monofaze çalıştırma
Herkese meraba.
Düşük güçlü (en fazla 0.75-1 kw) trifaze motoru monofaze çalıştırdığımızda aşağı yukarı ne kadar güç kaybı yaşarız. Kimi anca %30 verim alırsın derken, kimi de çok da kayıp olmaz diyor. Yapacağım bi hobi zımbırtısında çift hızlı motor kullanmam gerek, bunlar da sadece trifaze. O sebeple illa trifaze dedim, ayrıca motor hızı trifazelerde 500 lere kadar düştüğü için redüktör derdinden de kurtuluyorum.

Dediğim gibi çift hızlı 0.75 ya da olmadı 1 lik bi gamak trifazeyi mono ac çalıştırırsam ne kadar kaybım olur?

Teşekkürler.

Ekleme: Monofazeden 3 adet hat aldığımda bunları 120şer derece nasıl kaydırabilirim. Hattın birini elleşmeyip birini + diğerini - 120 derece ötelersem trifaze elde etmiş olur muyum? Evetse bunu nasıl yapabilirim (hazır sistem demeyin, 5-6 bin istiyorlar bir çeviriciye)
R
5 yıl
Bakımsız Kurşun Akü Ters (baş aşağı) Çalışır mı?
Merhabalar,

Kullanmış olduğum fakir marka el süpürgesinin aküsü ömrünü bitirince yenisi ile değiştirdim. Ancak dikkat ettim ki; akü, süpürgeyi duvar askı aparatına takınca ters duruyor. Süpürgeyi ters çevirme imkanım yok, orjinali böyle. Aküyü söküp 180 derece çevireyim dedim ama yerleştiği yuva aküye göre milimetrik yapılmış ve kutuplar sebebi ile bu şekilde yerleştirmem mümkün değil. Elin alaman mühendisi elbette düşünmüştür ama benim içime kurt düştü. Akü şarj olurken gaz tahliye edecek ve ters durduğunda sorun olmayacak mı?

Bir ikinci sorum, bu süpürge 12V 2,4Ah akü kullanıyor. Adaptör 14V 200mA. Devamlı takılı durması sakınca yaratmaz mı? Zira tampon şarj akımının 1/20 ya da 1/30 hesabı ile 80mA civarında olması lazım ama adaptör 200 sabit vermekte. Bu bir sorun yaratır mı? Zira her gün kullanmıyoruz. Belki 3-5gün hatta 1-2 hafta kullanılmadığı oluyor.

Teşekkürler.
R
6 yıl
Boş viteste bırakmak aküyü boşaltır mı?
Herkese merhaba
Araç tork konverterli tam otomatik. Robottan kalma alışkanlıkla boşta bırakırdım hep. Özellikle ilk aldığımda akü geberik olduğu ve zırt pırt takviye yaptığım için boşta bırakmak iyice alışkanlık oldu. Sonra akü değişti, bizim alışkanlık değişmedi. Bir gün baktım akü indikatörü siyah. Ulan yeni akü. Önce akü aldığım yere gittim, malum kıvırttılar hemen, kaçak/şase varmıştır dediler, kontrol edildi ama bizim araba temiz Hemen yapıştırdım Salih ustaya, dedim durum böyle böyle. Önce yüzünü ekşitti, malum; samanlıkta iğne aramak gibi bi şey, temiz çıkan arabada kaçak/arıza arıyacak. Sora kapıyı açtı, vitesi gördü, arabaya binmeye bile tenezzül etmeden: "lan sen bunu hep böyle boşta mı bırakıyon" dedi sırıtarak. "lancia mı sandın bunu, boşta bırakır, kapatır gidersen yer aküyü."

Baya bi geyik yaptık o gün. Önce inanmadım ama arabayı parkta bırakmaya başladıktan sonra yeşil oldu. Tesadüftür dedim, pek üstünde durmadım, geçenlerde 1 hafta kadar yattı araba, geldiğmde bi baktım boşta unutmuşum, kaputu açtım baktım hemen aküdeki indikatöre, ucundan accık yeşil ama siyaha dönmüş. Marş basarken de pek mutsuzdu, zor aldı.

Şinci konunun ana fikri "arabayı boşta bırakma akü boşalır" gibi görünse de esas sormak istediğim; bu sadece bendeki siriona mı özel, yoksa sizin de benzer başınıza gelen ya da bildiğiniz bir şeyler var mı? Robotta olmuyor, yıllardır boşta bırakırım, aküye bi şey olmadı. Var mıdır aslı astarı?
R
6 yıl
Yardıma İhtiyaç Var: Lastik Seçimi
205 55 16 lastik ihtiyacım var arkadaşlar.

Yıllık fazla yol yapmıyor araç. Hele ki bu son sene şehir içinde hatunun arabasına çöktüğüm için yıllık 10bin zor görüyor. Ancak yola çıktığı an 500km üstü gidiyorum ve kimsenin olmadığı yerlerde de yamyamlığımın tuttuğu ve ibrenin 200'ü gördüğü oluyor. 2016da aldığım arabada 2013 tarihli michelin energi saver lastikler var, araba da 2013 delta.

Şimdi "hiç bilmiyorsan gelen kağıttan" oyna hesabı üstündeki energy saver lastiklere devam mı etmeli (yumuşak hamur, yıllık düşük km ile birleşince en az 5-6 sene idare eder (mi) ) yoksa yarı fiyatına hamuruna bakmadan dayton petlas falan gibi bir şey alıp 3 senede bir değiştirmeli mi. Yoksa yumuşak hamurlu ve yavaş sertleşen/bozulan başka ne model var bildiğiniz. Üstündeki lastikler eğer km doğru ise 80bin görmüşler ve 5 yaşındalar. 2 senedir bu çöplerle idare ettim ama artık bu sene muayeneden bile geçmez heral?

Teşekkür.
R
6 yıl
Grafik Tasarım \u0026 Foto Dekupe için hangi mouse???
Tamam, 2020 için kısa edit:
Sağa çekince sola, sola çekince başka canının istediği yere gitmeyecek, fotoşokta dekupe için kullanılacak bir mouse.
A101 dekiler bile iş görür diyecem ama, path çizerken fare imlecini istediğim yere götüremiyorum, illa bir titreme, sapıtma oluyor.
Orası burası oynamayani çektiğin tarafa imleci giden bir şey işte.
Önerileriniz.?????







Bura blah blah kısmı, ilk orj. mesaj. Okumayın, zaten sevmiyoruz okumayı dee mi?
Arkadaşlar grafik tasarım ve fotoğraf dekupesinde kullanmak için mouse arıyorum. Özellikle path çizerken (ki nefret ettiğim bir eylemdir) yormayacak, tuş ataması yapabileceğim bir mouse önerisine ihtiyacım var. Vakti zamanında kek gibi logitech MX master'a bir ton para gömdüm ama gördüm ki ofis kullanımı için (tarayıcılar, metin ve tablo editörleri kıl tüy) özelleştirilmiş. Fotoşok, illustrator, freehand (tamam kabul f.hand öldü ama belli mi olur) ve sair masaüstü yayıncılık programlarında kullanabileceğim, hatta utanmadan bir de autocad, revit falan gibi programları da kullanırken işime yarayacak bir cihaz arıyorum. Şu an MX master ile microfostun zıttirik 2000 modeli arasında sağladığı konfor açısından fark yok.

Tutuş şekilleri ve ergonomi konusu ayrı. Şu vatanın mağazalarındaki sepetlere atılmış, tavuk yumurtası kadar, sağından solundan ışık feşkirten kazuletlerden olmadığı sürece şemalinin önemi benim için yok. Bu işi yapan kullanıcılardan gelen yorumlar altın değerinde ancak yine de fikri olanların da değerli fikirlerini almak isterim. Teşekkürler.

çok da tepem atarsa wacom'a yürürüm diyordum amma mükemmel ekonomi ve istikrar çerçevesinde şubat ayının siftahını 4 gün önce yapınca, açılmamaya ve wacom'u şimdilik hayallerimde yaşamaya karar verdim, malum bi çintik ver desem araba parası isteyecekler (Bkz:cintiq)
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.