Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir, 1 mobil kullanıcı
20
Cevap
547
Tıklama
2
Öne Çıkarma
Dünyanın en büyük nükleer enerji santrali tekrar faaliyete geçti
M
2 yıl (11033 mesaj)
Yarbay
Konu Sahibi

Dünyanın en büyük nükleer enerji santrali tekrar faaliyete geçti



Japonya’nın başkenti Tokyo’nun 250 kilometre kuzeyindeki Kashiwazaki-Kariwa santralinde bulunan 8.2 gigawatt'lık nükleer reaktör, ülkenin Nükleer Düzenleme Kurumu'nun (NRA) iki yıl önce koyduğu faaliyet yasağını kaldırmasının ardından yeniden faaliyete geçmeye hazırlanıyor. Öte yandan santral, 2011 yılındaki Fukushima felaketinin ardından Japonya'daki tüm nükleer enerji santralleri gibi devre dışı bırakılmıştı.



Dünyanın en büyük nükleer santrali tekrar devreye giriyor



Dünya fosil yakıtlardan uzaklaşmaya çalışırken, enerji uzmanları güneş ve rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının kesinti sorunlarını aşmak için nükleer enerjinin geri döneceğini tahmin ediyor. 2050'ye kadar karbon nötr olmayı hedefleyen Japonya'nın da yakıt ithalatına olan bağımlılığını azaltması gerekiyor ve enerji arzını desteklemek için mevcut nükleer altyapısını kullanabilir.



Kashiwazaki-Kariwa Nükleer Enerji Santrali, dünyanın ilk gelişmiş kaynar su reaktörü (ABWR) tesisine ev sahipliği yapıyor. 1985 yılında kurulan tesiste beşi 1.100 MW, diğer ikisi ise 1.365 MW güç üretme kapasitesine sahip yedi reaktör bulunuyor. Santral, Tokyo Electric Power Company (TEPCO) tarafından işletiliyor. Santral devreye girdiğinde dünyanın en büyük nükleer enerji santrali unvanını koruyor olacak. Ancak Kanada'nın da dünyanın en büyük nükleer santralini kurmayı planladığını belirtelim.



Dünyanın en büyük nükleer enerji santrali tekrar faaliyete geçti



2021 yılında NRA, tesiste nükleer malzemelerin korunamaması ve yetkisiz bir çalışanın tesisin hassas alanlarına erişmesine izin veren prosedürlerdeki bir eksiklikle sonuçlanan ciddi güvenlik ihlalleri olduğunu tespit etmişti. Bunun ardından NRA, TEPCO'nun tesise nükleer yakıt taşımasını veya yakıt çubuklarını reaktöre yüklemesini engelleyerek elektrik üretim faaliyetlerini durdurdu.



Ayrıca Bkz.Yeni nükleer reaktör 8 yıl su kullanmadan enerji üretiyor



Tesisin düzenleyiciler nezdinde radyoaktif madde sızıntıları, yüksek radyasyon seviyeleri ve güvenlik denetimleri sırasında verilerin tahrif edilmesi gibi raporlarla dolu bir geçmişi de var.



Bu ayın başlarında Japon nükleer denetleme kurumu, tesisin güvenlik sorunlarını ele aldığını ve düzeltici emrin kaldırıldığını doğruladı. Enerji üretimine yeniden başlamadan önce TEPCO'nun Niigata yerel yönetiminden onay alması gerekiyor. Japonya'da 33 adet işletilebilir nükleer enerji santrali bulunuyor ancak bunlardan yalnızca 10 tanesi 2011'deki kapatma kararlarının ardından faaliyetlerine devam edebilmek için NRA'dan izin alabildi.




Kaynak:https://interestingengineering.com/culture/nuclear-power-plant-japan

DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.

Üye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.

Üye Ol Şimdi Değil

 Haberi Portalda Gör

Hepsi nükleere dönüyor biz ülkedeki gerici yobazlar yüzünden bir tanesini zor bitiriyoruz. Hala dırdır ediyorlar.
Yoruma Git
Nevfel - 2 yıl +5
Akkuyu nükleer santrali bizimkisi gibi böbürlenerek var. Akkuyu'nun nükleer teknoloji transferinde hiç katkısı yok. Ruslar kurup işletecek. Biz 15 yıl enerji alım garantis...
Yoruma Git
Yorumun Devamı DH Misafiri - 2 yıl +5
bizim muhalifler 1 taneye karşı. bak bakalım japonyada 1 kişi karşımıdır buna. nedense hainler bizde toplanmış hep
Yoruma Git
CoreXXX - 2 yıl +4
D
2 yıl (8934 mesaj)
Yarbay

bir galyan bir tepki yaratmasin diye acikca dillendirilmiyor. insanlar yavas yavas alistiriliyor ama belliki buyuk ulkeler kararlarini vermis, gelecek nukleer ve yenilenebilir enerjisi kombinasyonu olacak demis.



Bu mesaja 1 cevap geldi.
A
2 yıl (863 mesaj)
Yüzbaşı

Füzyon olacak 20 yıl kaldı bu sadece bir geçiş süreci hocam Füzyon reaktörleri devreye girdimi ne nükleerin atıkları ile uğraşacaklar neden yenilenebilir enerjinin verimsizliği ile
https://www.bbc.com/turkce/articles/cpwy36yv2zlo



Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @darkaura
R
2 yıl (1223 mesaj)
Binbaşı

20 yıl bekleyip bu süre zarfında karbon salmak nükleer atıklardan daha riskli bir durum.
Atmosferi geri döndürülemez hale sokmak mı yoksa belki atıkları sızıntı yapar diye fisyon enerji kullanmayı bırakmak mı...





Bu mesajda bahsedilenler: @Apsny
G
2 yıl (23271 mesaj)
General

Nükleer santrallerde böyle devasa güç üretiyorlar. Kanada’nın yapacağı santral bizim 15 yılda rüzgarla yaptığınızdan fazla olacak.



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

S
2 yıl (16786 mesaj)
Yarbay

8 gigavat. Güzel enerji.



E
2 yıl (2 mesaj)
Er

https://hiztesti.donanimhaber.com/ gerçekten güzel olmuş.




N
2 yıl (6588 mesaj)
Yarbay

Hepsi nükleere dönüyor biz ülkedeki gerici yobazlar yüzünden bir tanesini zor bitiriyoruz. Hala dırdır ediyorlar.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
D
2 yıl (8934 mesaj)
Yarbay

yeni temiz teknolojik cozumler gelene kadar fizyona karar kilinmis. net enerji kazanci olusturan fuzyon lab sartlarinda basarilsa dahi bunun ticari modelini gelistirip mukemmellestirmek, yayginlastirmak onlarca yil alacak surec. 2-3yil oncesine kadar en azindan avrupa bu ara gecis surecinde dogalgaz kullanmayi planliyordu, nukleer santralleri kapatiyordu, dogalgaz karbon salsada komure gore cok daha temiz, daha az karbon salinimi var, tabi ukrayna savasi tum bu planlari degistirdi.



C
2 yıl (6411 mesaj)
Yarbay

bizim muhalifler 1 taneye karşı. bak bakalım japonyada 1 kişi karşımıdır buna. nedense hainler bizde toplanmış hep




F
2 yıl (1998 mesaj)
Binbaşı

Yiğidi öldürün ama hakkını verin. Enerjide dışa bağımlılığımızı hemen hemen herşeyde bitirmek için Ak partinin gösterdiği iradeyi ondan öncekiler onda birini gösteremediler. Eleştirilecek bir çok konu var (Başta eğitim geliyor bence) ama bu konuda o gerici dediğiniz kimseler ilericilerin engellemelerine rağmen akıntıya karşı yüzüyorlar. Nükleer güç olmamız gururdan öte bir ihtiyaç. Gün gelecek elimizdeki bolca toryum madeniyle çalıştırabilecek Nükleer santrallerimiz de olacak. Ve bu Akkuyudan kazanacağımız bilgi birikimimiz sayesinde olacak. Tabiki yeterli olmayacak üstüne içeriden ve dışarıdan nükleer konusunda bilgili ve deneyimli eğitimcileri üniversitelerimize kazandırmalıyız. Hatta bu işe liselerde başlamalıyız.





Bu mesajda bahsedilenler: @Nevfel
C
2 yıl (6308 mesaj)
Yarbay

ilk santral 20 yıl ise bize gelmesi kaç yıl. hala nükleer santralimiz yok. (yapım aşamasında). hayaller ve gerçekler. var sayalım an itibari ile bu teknoloji var diyelim. şimdi yapmaya başlasak kaç yıl sonra hizmete girer





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CleanCoders -- 28 Aralık 2023; 11:49:23 >



Bu mesajda bahsedilenler: @Apsny
D
2 yıl (108651 mesaj)
Yarbay

Yapmayın bilmeden herşeyi konuşuyorsunuz.

Yapılıcak bir şeyin kâr ve zarar oranları ortaya konur iki katkı değerine bakılır.

3 ve en önemlisi bizim öz gücümüz ile mi yapılıyor.

Maalesef

KARLI DEĞİL

KATKI DEĞERİ SIFIR (YOK)

TAMAMEN DÜNYADA BİR İLK olarak TEK YETKİLİNİN RUSYA olduğunun sadece patlarsa TÜRKİYE CUMHURİYETİ sorumlu üretimden elde edilen katma değer tamamen RUSYA YA AİT, SİLAH İLAÇ ve diğer kullanım için olan değerler den bahsediyoruz çalışanlardan TÜRKİYE ye ait olan temizlik ve yemek personeli kalanı RUSYA'NIN vatandaşları



Anlayacağınız tamamen ülke menfaatlerine uymuyor.




D
2 yıl (108651 mesaj)
Yarbay

seni zam baslıklarına bekleriz troll




D
2 yıl (108651 mesaj)
Yarbay

Akkuyu nükleer santrali bizimkisi gibi böbürlenerek var. Akkuyu'nun nükleer teknoloji transferinde hiç katkısı yok. Ruslar kurup işletecek. Biz 15 yıl enerji alım garantisi vermişiz. Dünyadaki hiç bir ülkede sahibi yabancı olan nükleer santral yok. Türkiye hariç. Bazıları bol toplumumuz var. Toplumla çalışan reaktörler kurarız diyorlar. Dünya'da Tortum yakıtlı rektörler ticari olarak kullanıma girmemiş bile. Eskişehir'deki cevher Tortum cevheri değil. Toryum içeren nadir toprak elementleri (bu minerallerin ekonomik değeri çok yüksektir) cevheridir. Toplumun şu an ticari bir değeri yoktur.




T
2 yıl (4186 mesaj)
Yarbay

Nükleer santrallara karşı çıkmak anlamsız. Mevcut kömür santralları ve ulaşımda petrol kullanımı nükleer santralların verebileceği zararın bin kat fazlasını veriyor şu an.

Sadece güneş+rüzgarla da bir şebeke kurulamıyor çünkü şebekede her zaman yükü karşılayacak miktarda enerji olması lazım. O yüzden rüzgar+güneş çalışmadığı zamanlarda şebekenin yükünü regüle edecek sabit çıktılı santrallara ihtiyaç var.

Füzyon ticari olarak başarılsa mükemmel olurdu ama bana gerçekçi gelmiyor. O yüzden gelecek Fizyon+rüzgar+güneş+dalga üzerine bina edilmeli ve hızla kömür ve doğalgaz santrallarından vazgeçilmeli.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Torlak Kemal -- 28 Aralık 2023; 19:28:0 >

N
2 yıl (11072 mesaj)
General

Klasik fisyon nükleer kadar verimli ve görece temiz bir enerji üretim yöntemine insanların karşı olmasına anlam veremiyorum. Tamam, bazı kusurları ve riskleri yok değil ama ne de risk yok ki. Minimize edersin. Karbon bazlı yakıtların köşeye atılması + güvenli nükleer (teknik limitasyonlarına göre füzyon artık dahil olur, olmaz) + yeşil enerji benim de geleceğe yönelik savunduğum formül.



< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

G
2 yıl (1415 mesaj)
Binbaşı

Kimsenin nükleere karşı olduğu yok. Yapılma şekli en kötüsü.

Arsa Ruslara hediye, santralin başından sonuna herşeyi Ruslara ait, teknoloji transferi yok, bilgi paylaşma yok, üretilen elektriği satın alma mecburiyetimiz var.
Adamlar bizim ülkede kendilerine ait santral kurdular bu bakımdan dünyada ilk. Pisliği bize lokum gibi faydaları Ruslara. Askeri olarak koruması da Ruslarda yani asker ve silah sistemleri kurabilir santrali koruyorum bahanesiyle.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

T
2 yıl (15004 mesaj)
Yarbay

Nukleeri korumak için rusya asker gondermez. Anca parayı alır %500 kar eder.