Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir, 1 mobil kullanıcı
198
Cevap
10078
Tıklama
6
Öne Çıkarma
Atmosferik vs Turbo
G
4 yıl
Teğmen

Türkiye'de şehirler arası 500 km'lik yolculuğunuzun en fazla 50 km'lik yokuş gibi tırmanışlarında atmosferik motor zorlanır. Geri kalan yollarda turbolu ve atmosferik araçların performansı aşağı yukarı aynıdır. Bahse konu 50 km'lik kısmı turbolu bir araç 120 km hızla giderken, atmosferik bir araç ortalama 90 km hızla çıkabilir. O da motoru zorlamadan, 3500 devirde falan.

Turbolu araç -> 120 km hızla 50 km'yi 25 dakikada gider.
Atmosferik araç -> 90 km hızla 50 km'yi 33 dakikada gider.

Aradaki fark, sadece 8 dakika. 100 km ortalama hızla bu yolculuğu yaptığınızı düşünürsek turbolu araç gideceği yere 5 saatte giderken, atmosferik araç 5 saat 8 dakikada gider.

Ortalama 50-60 kuruş yakan turbolu araç bu yolculuğu 250-300 TL'ye yaparken,
Ortalama 25-30 kuruş yakan LPG'li atmosferik araç bu yolculuğu 125-150 TL'ye yapar.

Benim hayatımdaki 8 dk çok önemli onun için aynı yolculuğa iki katı fazla yakıt parası ödemek istiyorum diyenler turbolu, 8 dk geç gidip aradaki 150 lirayla ailece yemek yerim diyenler atmosferik arabaya binebilir.

Benim bakış açım bu. :)


Bu mesaja 4 cevap geldi.
Türkiye'de şehirler arası 500 km'lik yolculuğunuzun en fazla 50 km'lik yokuş gibi tırmanışlarında atmosferik motor zorlanır. Geri kalan yollarda turbolu ve atmosferik araçların p...
Yoruma Git
Yorumun Devamı gencturk33 - 4 yıl +47
Atmosferik motor yüksek devir nedeniyle aşınmalara maruz kalır, turbo motor ise yüksek basınç nedeniyle strese maruz kalır.

Motor üretiminde kullanılan malzemelere göre...
Yoruma Git
Yorumun Devamı Acil Stop - 4 yıl +29
Piston kırılması ve kol çıkarmanın metalurjinin sanata dönüşmüş hali olduğunu da öğrenmiş olduk.
Yoruma Git
Yorumun Devamı Acil Stop - 4 yıl +23
A
4 yıl
Yarbay

Atmosferik motor yüksek devir nedeniyle aşınmalara maruz kalır, turbo motor ise yüksek basınç nedeniyle strese maruz kalır.

Motor üretiminde kullanılan malzemelere göre ikisi de uzun ömürlü veya kısa ömürlü olabilir. Yani önemli olan motorun tipi değil üretim tekniğidir.

Motoru üreten firmanın metalurji bilgisi iyi ise bakımlarını zamanında yaptırdığınız sürece motor sorunu yaşamazsınız.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
A
4 yıl
Yarbay

Piston kırılması ve kol çıkarmanın metalurjinin sanata dönüşmüş hali olduğunu da öğrenmiş olduk.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
T
4 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: Guest-007649809

Bu mesaj silindi.
İlk turbo benzini yapan derken?

Sen makine muhendisi olduguna emin misin?



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

E
4 yıl
Binbaşı

Aramizda hala turbo motorun tsi ile ortaya ciktigini sanan sozde makine mubendisleri var forumda. Yazik guzel ulkemin egitim sistemi bitmis.

Ayrica ihtiyaca butceye gore iki motor tipi de alinabilirdir. Hersey ekonominize ve isteklerinize bagli.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
A
4 yıl
Moderatör

7) Otomobil bölümünde sıkıntı yaratan en önemli konulardan biri FANATİKLİK konusudur. Fanatiklik Babında, yersiz ve sürekli tartışma yaratacak konular açan veyahut o markayı savunmak adına forumdaki üyelere hakaret mertebesinde mesajlar yazan ve de sürekli bir markayı körü körüne savunan üyeler hem yöneticiler tarafından uyarılabilir mesajları silinebilir ileri gidildiği takdirde cezada alabilirler. Bu konu Forumun özellikle Otomobil bölümü için kesinkes dikkate alınması gereken kurallarındandır...




Bu mesajda bahsedilenler: @daswagen
P
4 yıl
Yarbay

Atmosferik kullanıcısı olarak,nefret ediyorum.Hiçbir mantıklı yanı yok şu motorları kullanmanın artık.



M
4 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

Atmosferik araçların yüksek devir çevirmeden gitmediğini ve dolayısıyla çok fazla motor sesine maruz bıraktığını biliyoruz. Pekala benim sorum şu; yüksek devirli kullanmak sürtünmenin-ısının artmasına(hararet) ve zamanla yataklara problem oluşturmaz mı?

Malesef ucuz yollu tek seçenek 1.4 fire var. 1.3 tce dersek eğer 60-70 bin tl fiyat farkı oluşuyor. Fiat’ın neden bu sene 1.4 turbo benzinli yapmadığını anlamış değilim.

DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.

Üye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.

Üye Ol Şimdi Değil





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MancınıK* -- 19 Nisan 2021; 19:27:23 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

P
4 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: Guest-007649809

Bu mesaj silindi.
Piyasada geçmişten beri en yaygin turbo benzinli motorlu platformlari kullanan volvodur 80 lerin sonunda volvo turbolu motorlarini piyasa surdugunde değil vw premium alman rakipleri bile Volvo nun gerisindeydi



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 3 cevap geldi.
N
4 yıl
Binbaşı

Tam da bu akşam bunu düşündüm. 1.4 atmosferik jazz ile 15 km bol dur kalklı yolu 50 dakikada aldım. Buna rağmen yol bilgisayarım 6.5 litreyi gösteriyordu. 0.5 lt az gösterdi diyelim, 7 lt olsun. Bu yolda turbo olsa ne avantajı olur diye de düşündüm. 1.2 puretech ile muhtemelen 8 lt yakacaktım. Ben çoğunluğa göre fazla ihtiyaç ve fayda odaklı bakıyorum olaya. Olmasa da olur yani. Rampada ya da çift yönlü şehirlerarası yolda araç sollarken zorlanırım sadece.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
4 yıl
Binbaşı

Sizinle aynı kanaatteyim kullanımla alakalı atmosferik motorda ara hızlanmalar yavaş devir yükseltmek gerekiyor.olması gerekeni Turboda torku minimal devirlerde alıyorsunuz. Rampalı yüklü araçlar için mükemmel bir teknoloji sürüş keyfi içinde tabiki turbo çok keyifli 😉 ama ben 95 km CC ile sağ şeritte LPG ile minimum yakıt maksimum km yapmayı seviyorum. Önceliğim cebim 😎





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mhmmd.239 -- 19 Nisan 2021; 21:13:8 >

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Navi
C
4 yıl
Yarbay

Benzin 7 lirayı ilk kez geçeli 2,5 yıl oldu yalnız. Hatta tam olarak 6 Ekim 2018'de.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cormen -- 20 Nisan 2021; 1:26:57 >


Bu mesajda bahsedilenler: @hoksi
A
4 yıl
Moderatör

ben de epey yavaş süren ve süreyi önemsemeyen birisiyim ancak atmosferik motor uzun yolda insanı çaresiz hissettirip şevkini kırıyor. Benim bile "bu ne ya yine mi yokuş" dediğim çok oluyor. Toplumun büyük kısmını da rahatsız ettiğini düşünüyorum.




Bu mesajda bahsedilenler: @gencturk33
0
4 yıl
Yarbay

2020 1.3 multijet 2 95 HP 200 nö tork gücünde Fiorino.
1.6 eco g duster, LPG de 109 HP, benzinde 115 HP güç üretiyor. Benzinde 155, LPG de 148 tork.Fiorino cargo modeli, dım dızlak hafif. Duster 1400 kg civarı. Bu iki araçta her koşulda deneme yaptık. Duster her koşulda fiorinonun en az 5 boy önüne geçti. İkisi de yüksek araçlar, rüzgar direncini aynı varsayıyorum. Dusterın devir çevirmesi avantajı , Fiorino nun ne kadar Torku yüksek olsa da bir işine yaramıyor. 50 km hızdan son hıza, rampada rollinge kadar her koşulda denedik.
Aynı duster i diğer aracım 2018 kuga 1.5 tdci powerShift ile denediğimizde hiçbir şekilde geçemiyor. Benzinde de olsa ne yaparsa yapsın devir mevir hikaye kalıyor. 1.5 tdci 120 HP 300 tork. Arada 5 HP de olsa duster tozuna yetişemiyor. 2018 BMW 5.20 i aracım 170 HP 250 tork, zf 8hp. Her şart ve koşulda hepsinin içinden geçiyor, en yakın rakibine uzunda en az 1 km fark atıyor ve arayı da açmaya devam ediyor.
Bunları neden yazdım?
Araçların üretim amacı, şanzıman oranları, dizaynı, lastik çapı vs herşey yola, hızlanmaya vs etki ediyor. Kağıt üzerindeki verileri o kadar da yola yansıtmak mümkün olmuyor. Sonuçta yol, yük şartları her zaman değişken. Bu arada BMW yi saymazssak yakıt tüketimleri hepsi birbirine benziyor. 5 kuruş az, 10 kuruş fazla.
Burada diğer araçlarımızı hesaba hiç katmıyorum bile. 2.0 atmosferik tam otomatik crv kıçını kaldıramıyor. Ama onun sürüşü de başka keyifli. Hyundai tuscon 1.6 177 HP araç da var benzinli. Kuga ile benzer performans gösteriyor, ama benzini içiyor. Her aracın motor yapısı verisi farklı. Kimisi ekonomik, kimisi aşırı müsrif. Ama her birisinin kendine has avantajı var,
güç çıkışları ne olursa olsun, araçların dizaynı, şanzımanı, lastik çapı, yüksekliği, bir çok etken var hesaba katılmayan. Tüm şartlar aynıysa diyebileceğimiz bir durum reelde mümkün değildir. O yüzden çok da kafaya takmayın, şu zamanda sorunsuz araba en iyi araba. Hepsinin kendine göre avantajı, dezavantajı var. Herkese iyi sürüşler



E
4 yıl
Yarbay

Discovery’de yeni Aston Martin Vantage yapım sürecini izlemiştim. Başmühendis “motora turbo eklemek markaya ve emeğe ihanettir” demişti. Motor da V12



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
P
4 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: beyinsis

Ben geçmişte volvonun tasarruflu bir motorunu duymadım. Eskiden turbo tasarruf amaçlı kullanılan bir kit değildi. Vw bunu tasarruf amaçlı kullandı ve başarılı oldu. Devir tasarruf devri

Alıntıları Göster
Bilgin yok fikrin var mâalesef volvo segmentindeki araclardan ortalama 100- 150 kg ağır araçlar ureten bir firma hâliyle daha fazla yakmasi normal mesela 2001 de üretilen 2.0t 165 hp s40 ayni kasanin 1.6 atmosferik 109 hp lik motorundan daha az yakıyordu fabrika tüketim verileri ayni olmasina rağmen yani vw nin öncüsü olduğu bir durum yok fakat şuna katilirim alt segment araçlarda turbo benzinin yaygınlaşmasını kismen sağladı ,ayrica 1.2 tsi bile basinca 2.0 atmosferiklerden fazla yakit tüketen motorlara sahip



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
F
4 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: gencturk33

Türkiye'de şehirler arası 500 km'lik yolculuğunuzun en fazla 50 km'lik yokuş gibi tırmanışlarında atmosferik motor zorlanır. Geri kalan yollarda turbolu ve atmosferik araçların performansı aşağı yukarı aynıdır. Bahse konu 50 km'lik kısmı turbolu bir araç 120 km hızla giderken, atmosferik bir araç ortalama 90 km hızla çıkabilir. O da motoru zorlamadan, 3500 devirde falan.

Turbolu araç -> 120 km hızla 50 km'yi 25 dakikada gider.
Atmosferik araç -> 90 km hızla 50 km'yi 33 dakikada gider.

Aradaki fark, sadece 8 dakika. 100 km ortalama hızla bu yolculuğu yaptığınızı düşünürsek turbolu araç gideceği yere 5 saatte giderken, atmosferik araç 5 saat 8 dakikada gider.

Ortalama 50-60 kuruş yakan turbolu araç bu yolculuğu 250-300 TL'ye yaparken,
Ortalama 25-30 kuruş yakan LPG'li atmosferik araç bu yolculuğu 125-150 TL'ye yapar.

Benim hayatımdaki 8 dk çok önemli onun için aynı yolculuğa iki katı fazla yakıt parası ödemek istiyorum diyenler turbolu, 8 dk geç gidip aradaki 150 lirayla ailece yemek yerim diyenler atmosferik arabaya binebilir.

Benim bakış açım bu. :)
Her turbolu araç LPG uyumsuz olmadığı gibi her atmosferikte LPG uyumlu olacak diye bişey yok. Şehir dışında atmosferik benzinli motor LPG'li bile olsa aynı sürüş şartlarında asla yarı yarıya yakmaz. 1.6 102 HP Hitler ve 1.2 TSİ 105 HP motorlu Golf 6,Leon II,A3 ve Octavia II lerle test yapılsın 1.6 LPGli en fazla taş çatlasın %40 daha tasarrufla gider asla yarı yarıya olmaz. Şehir içinde atmosferik zaten mümkün değil az yakmaz. Turbo benzinli şehir içinde 7-8 litreleri görürken atmosferik 10 litreden aşağı inmez. Ve daha işin içine LPG takma maliyetini, muayenesini ruhsata işleme masraflarını katmadık bile. Ayrıca 1.2 nin MTV avantajı da var.

Verdiğin örnekten daha iyisini vereyim. Alırım bir Clio 4 0.9 TCe veya Clio 5 1.0 TCe manuel LPG yi takarım hem yokuşu 120 ile çıkarım hemde atmosferik LPGli araçtan daha ucuza 100 liraya 500 km yolu alırım. Hemde düşük MTV avantajına da sahip olurum. Her iki Clioyu da sıfır alıp kullandım. Öncesinde de atmosferik LPG li aracı 3 yıldan fazla kullandım.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 2 cevap geldi.
H
4 yıl
Yarbay

Yok evladım matematiğim iyidir. Aynı pompadan fulleyerek alırım . Çok tüketse tüketir derim sen gibi fanboy değilim.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @ARES007
G
4 yıl
Yarbay

O aracın 6.3 litre(3.45 LPG fiyatına göre) LPG tüketmesi için hiç trafiğe girmemek ve maksimum 80 le filan sabit hızla gitmek gerekir. Bu şekilde dizeller 2-3 litre arası, turbo benzinliler 3-4 litre civarı yakar. Bunu gerçekçi tüketim verisi gibi paylaşmak fanboyluğun daniskası.

yarın hemen gidip aynı similasyonu tsi araçla deneyim ve arabam 3 litre tüketiyor diye konu açayım.

matematiğim iyiymiş, yavrucuğun filan 😂😂😂 ne güldürdün beni be. Kendini kandırmaya devam et.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @hoksi