Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
16
Cevap
1315
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Asıl Mesele elektrik değil hidrojen diyenler haklı çıktı! - BMW -Toyota hidrojen ortaklığı
S
2 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

2025 yılına vurgu yapılıyor.

BMW ve Toyota'nın birlikte çalışma süreleri on yılı aşmış durumda. Markalar arasındaki bu ortaklık, her ne kadar ilk planda Supra ve Z4'ün üretilmesi ile ilgili gibi dursa bile, bundan çok daha fazlasının gelebileceğini söyleyebiliriz. Bu ikili, 2025 yılında ortaklaşa geliştirilen hidrojen yakıt hücreli araçların seri üretimine ve satışına başlamayı planlıyor.

BMW'nin satış şefi Pieter Nota, Nikkei Asia ile yaptığı röportajda konuya dair açıklamalarda bulundu. Nota, her ne kadar yeni yakıt hücreli araçlar hakkında ayrıntı vermekten kaçınsa da BMW'nin hidrojen teknolojisinin bilhassa daha büyük SUV'lar için uygun olduğunu düşündüğünü ifade etti. Hatırlatmak isteriz ki, daha önce kulislerdeki masalarda dönen bilgiler, BMW'nin bir noktada X7'ye hidrojen gücü eklemek istediği yönündeydi.

Müşterilerin yeni bir BMW yakıt hücreli aracı deneyimlemesi için en az üç yıl daha beklemesi ise gerekmeyecek. Bunun ardında yatan gerekçe ise, otomobil üreticisinin geçen yılki Münih Motor Show'da tanıttığı iX5 Hydrogen Concept'in, bu yıl sınırlı üretime başlayacak olması.

BMW'nin yakıt hücresi teknolojisi için ekstra mesai yapması, şirketin içten yanmalı motorlarını ve elektrikli araçlarını finanse etmeye devam ederken yatırımlarını çeşitlendirmesini de mümkün hale getiriyor. Halihazırda bulunan EV altyapısı çeşitli gecikmelere uğruyor ve ve çoğu pazarda eşit olarak satılmıyor. Mevzu bu durumdayken, hidrojen için altyapının neredeyse olmadığının da altını çizmeliyiz. Alman otomobil üreticisi, 2030 yılına kadar Mini ve Rolls-Royce markaları da dahil, grubun yeni otomobil satışlarının yüzde 50'sinin EV'lerden oluşmasını talep ediyor.

Yeni iX5 Hydrogen hakkında ise elimizde çok fazla bilginin olduğunu söyleyemeyiz. Konsept'in teknik özellik sayfasında yazana göre kendisi 170 beygir gücü üretecek. Şu an için ne kadar menzile sahibi olduğunu ise bilmiyoruz. Aracın iki adet altı kilogramlık hidrojen tankına sahip olacağı kulislerde konuşulurken, güç aktarma organının ise 372 beygir gücüne kadar güç üretmesi bekleniyor. Hatırlatmak isteriz ki, BMW bu aşamada performanstan çok verimliliğe öncelik veriyor.

Toyota'nın hidrojen yakıt hücresi geliştirme konusunda ise hem uzun bir geçmişi hem de iyi bir tecrübesi var. Bu da BMW'nin neden Toyota ile işbirliği yaptığını açıklıyor. Toyota, bahsi geçen teknolojiyi 1992'de geliştirmeye başladı ki bunu seri üretim olan Mirai'nin 2015'te piyasaya çıkmasıyla sonuçlandırdı...

Kaynak



evet Türkiye'de herkes arabasını rahatlıkla şarj edebilecek imkana sahip müstakil villalarda yaşıyordu. git anadolu'da dar sokaklarda, dip dibe apartmanlarda yaşayan insanların araba...
Yoruma Git
Yorumun Devamı mahmut_emmi - 2 yıl +5
N
2 yıl
Yarbay

Fuel Cell super toknoloji yauu,

dolum tesisi bulabilirsen yalniz... elektrikli arabayi evde guvenle sarj edebilirsin. En fazla sigorta atar.

Fuel Cell dolumunda sorun ciktiginda olan patlamada 5km capinda bir hidrojen bombasi etkisi oluyor.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi NextMove -- 14 Ağustos 2022; 7:48:42 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
2 yıl
Yarbay

evet Türkiye'de herkes arabasını rahatlıkla şarj edebilecek imkana sahip müstakil villalarda yaşıyordu. git anadolu'da dar sokaklarda, dip dibe apartmanlarda yaşayan insanların arabasını şarj et. Türkiyeyi nişantaşı bebek gibi sosyetik semtlerden ibaret sanıyorsunuz. Cem Yılmaz bile sanmıyorum ki elektrikli otomobil kullansın.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mahmut_emmi -- 14 Ağustos 2022; 8:18:17 >
Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @NextMove
B
2 yıl
Yarbay

S
2 yıl
Binbaşı

Kapımın önünde bile yer bulamıyorum. Apartmandan kablo sallandırıp şarj edebileceğimizi düşünüyorlar herhalde.
Yol üzerinde istasyonda şarj işi de yaş bence. Mazot alırken bile olay yaşıyoruz. Depo dolarken başında bekle(her türlü çakallık yapılabilir). Dolunca içeriden kart çektir. Bir de tuvalete gir. 15dk. Cinayetlik olursun.



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @mahmut_emmi
M
2 yıl
Yarbay

aynen öyle ama işte laf eden arkadaş istanbulda villada yaşadığı için herkesi kendisi gibi zannediyor.




Bu mesajda bahsedilenler: @sahin1001
1
2 yıl
Yarbay

eninde sonunda enerjiyi güneşle üretip, hirojenle depolayacak insanoğlu.



H
2 yıl
Yarbay

Ne alaka Toyota yıllardır hidrojenli araba üretiyor. BMW de üretti zamanında. Mercedes en son hidrojenli GLC üretti sonra elektriğe odaklandı.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

T
2 yıl
Yarbay

almanlar zaten elektrıklı aracta piyasadan sılındıler. Son hamle olarak euroyu dolar kuruna ındırmeye calıstılar basaramadılar. Yarı fıyatına benzer kalıtede araclar çin malı olarak satılıyor zaten bmw gereksız bır kazıklama derdınde. Porsche olsa anlarım bır luks algısı var ama bmw nedır ya sacma yanı..
hidrojen olayı da sacma buluyorum malıyetlerı yuksek cunku. denız suyuyla bıle calısan araclar var su anda dolayısıyla gelecek onların bence



T
2 yıl
Yarbay

Hidrojen yakıt hücreli otomobillerin bataryalı otomobillere karşı bariz bir zayıflığı var yalnız: Verimlilik.

Bu çok önemli ve hidrojen yakıt hücresinin ölü doğmasına yol açabilecek bir zayıflık. Şöyle ki;

Diyelim ki bir rüzgar santralımız var ve burada üretilen elektrik ile aracımızı şarj ediyoruz.

* Üretilen 100 birim elektrik şarj istasyonuna gelene kadar yolda 5 birim kaybediyor.
* Şarj istasyonundan bataryaya ve bataryadan motora giderken de 10 birim daha kaybediyor.
* Motorda da 5 birim daha kaybediyor.

Böylece bataryalı elektrikli otomobilin (BEV) toplam verimi %80 civarında gerçekleşiyor.

Hidrojen yakıt hücreli (FCEV) bir otomoilde ise verimlilik şöyle gerçekleşiyor:
* Üretilen 100 birim elektrik hidrojene dönüştürülürken 25 birim kaybediyor.
* Üretilen hidrojenin sıkıştırılması ve taşınması esnasında 10 birim daha kaybediyor.
* Yakıt hücresine gelen 65 birim elektriklik hidrojen yakıt hücresinde tekrar elektriğe dönüştürülürken 25 birim daha kaybediyor.
* Motora gelen 40 birim elektriğin 2 birimi de motorda kaybediliyor.
Böylece toplam verim %38 olarak gerçekleşiyor. O da hidrojen gazının elektrik santralının hemen yanında üretildiğini varsayarsak. Eğer durum bu değilse, bir de fazladan %5 iletim kaybı eklememiz gerekecek.

BEV = %80 > FCEV = %38

Arada 2 katından fazla fark var. Yani BEV aynı miktar elektrikle teorik olarak 2 katı yol alabiliyor.

Elektrik YEK'ten geldiği sürece belki bunu dert etmeyebiliriz ama dünyada elektrik karma kaynaklardan üretiliyor. Karma kaynaklardan üretilen eleektriğin ortalama verimini %50 alsanız bile, FCEV'in verimi bir anda %19'a yani fosil yakıtlı otomobillerin bile gerisine düşüyor ki bu kabul edilebilir bir durum değil. ulaşımda elektrik kullanmanın ruhuna aykırı bir durum.

Bu nedenle Toyota dışında hidrojene kafayı takmış kayda değer bir otomobil üreticisi yok. BMW'nin yaptığının da bir pazar yoklaması olduğunu düşünüyorum, bilinçli bir strateji değil yani.

Ama TIR, otobüs, iş makinesi vb. gibi araçlarda ve özellikle TIRlarda hidrojen yakıt hücresi kullanmanın batarya kullanmaya oranla önemli bir avantajı var: Ağırlık.



O
2 yıl
Yarbay

Haklısın fakat eksiklerin yanında artıları da yazsan iyi olurdu. Misal elektrik bataryalarının 1000 dolum kadar bir ömrü var. Ayrıca lityum gibi nadir metallerin bulunması da zor. Yani aslında şu anki batarya teknolojisi fosil yakıtlara rakip değil ama belki hidrojen hücreleri olabilir. Hidrojeni değilde elektriği taşıyarak taşıma ücretleri azaltılabilir ve 1 tane büyük üretim merkezi yerine benzin istasyonu gibi hidrojen üretim merkezleri kurabilirsin.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

L
2 yıl
Yüzbaşı

Hyundai hem nexo modellerinde hem de tirlarinda hidrojenli yakit sistemini kullaniyor



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

T
2 yıl
Yarbay

Şu anda Dünya'daki büyük ve köklü otomobil firmalarının yani 1950'den önce bu işe girişmiş her firmanın alternatif enerji kaynakları ile yaptığı konsept araçlar var. Hepsi için bulabilirsiniz.

Ancak bazen o teknolojiyi destekleyecek icatlar ya henüz keşfedilmemiştir ya da henüz verimli değildir. Elinizdeki teknolojiyi rafa kaldırırsınız. Biri çıkar müthiş bir şey keşfeder siz de ulan böyle bir şey vardı bende bunu uygulasam ne olur diye bir bakarsınız yüzyılın keşfi olur.

Bu işler böyledir. Bana kalırsa Hidrojenden de bir şey çıkmayacak şu anki teknoloji ile. Yine bize pazarlayacaklar işte 5 yıla şehir merkezlerine Fuel Cell harici araç alınmayacak vs. Ancak kimse kimseyi kandırmasın, fosilden elde edilen bir şeyle boş yere reklam yapmayalım.

Yarın öbür gün Rusya yine gazı keser Almanya bugünkü gibi telaşla kömüre dönüp mü elde edecek Hidrojeni?





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TheCaliph_ -- 14 Ağustos 2022; 14:50:2 >

N
2 yıl
Yarbay

Mesaji nerenden okudugunu bilmiyorum.

Lakin Bir FCV dolum tesisinin benzin istasyonundan riskli oldugunu yaziyorum.

Ama bu yazdiklarimdan senin kafanda Asgari ucretle gecinen insanlarin sudan yakit yapacagi olusuyor.

Paraniz yoksa IETT , yok nisantasinda mi oturuyoruz bilmem ne...

Anadoluda mustakil bir evde, egede bir klube taş evde oturmak icin asiri zengin olmak gerekmiyor bir arabaya 2 milyon verebiliyorsan oturabilirsin.

Orada Elektrik var mi ? Yoksa FC dolum istasyonu mu bulacaksin ?





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi NextMove -- 14 Ağustos 2022; 17:35:6 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @mahmut_emmi
C
2 yıl
Yarbay

aga millet memlekette hala 2002 model arabaya biniyor.yeri geliyor benzinlik bulamıyorsun . ne hidrojeni ne şusu ne busu . boş bebe muhabbeti bunlar.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
2 yıl
Yarbay

nişantaşında oturan arkadaşın zoruna gitmiş baksana "nerenle okuduysan" diye laf sokuyor. bence de bu elektrikli otomobil şu anki teknolojiyle gereksiz boş bir araçtır.




Bu mesajda bahsedilenler: @crow in cornfield
B
2 yıl
Yarbay

Hidrojen atom parçalanması (füzyon) ile enerji yüklü hidrojen (otomobil yakıtı) i birbirine karıştırdınız.

Bu arada hidrojen = atmosferik (enerji yüklü) su, başka bir ifade ile "enerji taşıyıcı su" dur.

Hidrojen istasyonunda satılacak olan hidrojen yakıtı 350bar - 700bar basınca sıkıştırılmış atmosferik su.

Hidrojen yakıtı, sudan üretiliyor, h-araçlar yaygınlaşmaya başlayınca da sudan üretilecek

Hidrojen hammadde maliyeti sıfır bir tek depolama , işletme giderleri var ancak h-araçlar yaygınlaşmaya başlayınca örneğin Türkiye'de 5 milyon h-araç olunca litre başına maliyeti sıfıra yakın olacak fakat benzin veya 180kW elektrik gibi kazık tarifeden satılacak. Yani yakıt taşıma yöntemi değişecek kazık değişmeyecek.



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @büdünün kaşı
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.