1

Yarbay
20 Ağustos 2006
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
7 üye
Görüntülenme (?)
1720 (Bu ay: 34)
Gönderiler Hakkında
1
9 ay
Elektrik gidiyor, sigortaya elimi dokundurunca geri geliyor.
bu eve 3 ay önce taşındım, hesapta yeni tesisat yapılmış.

sorun şu ki bazen (bugünküyle beraber 3. defa oldu) herhangi bir yerde bir şeyi elektriğe bağlayınca veya bir ışığı yakınca bütün evin elektriği gidiyor ama sigortaların hiç biri atmıyor.

sigorta kutusunda ana sigortanın yanındaki sigortaya hafifçe dokunur dokunmaz elektrik komple geri geliyor ve atıyorum 1 ay hiç sorunsuz herşey çalışıyor.

bir yerde kaçak dolgalanma vs ile de karşılaşmadım.

sizce ne gibi bir problem olabilir?
1
geçen yıl
Pirelli Cinturato p1 verde hakkında
Bu lastik yerli üretim ve makul fiyatlarla satılıyor şu sıralar.

Testlerde premium lastikler arasında orta sıralarda, dengeli-zayıflığı olmayan bir lastik olarak gözüküyor ama yerli olanlar da aynı performansta mıdır, hamuru aynı mıdır vs bilmek mümkün değil.

Yakın dönemde alıp kullanan var mı, tavsiye eder misiniz?
1
2 yıl
Petlas snowmaster: mükemmel kar , rezalet yağmur performansı
tyrereviews.com'un testinde petlas snowmaster michelin, continental,bridgestone,pirelli gibi premium denebilecek lastikler arasında karlı zeminde en iyi performanlardan birini göstermiş hatta pist derecesi ve tutunma olarak en iyi dereceyi çıkarmış.

Fakat diğer disiplinlerde, özellikle de ıslak zeminde tam aksine rezalet bir performansı var.

Islak zeminde 80km hızla yapılan testte en iyi lastikten 12 metre geç duruyor.

Yuvarlanma direnci olarak da açık ara en iyi lastik çıkmış enteresan şekilde.

Kuru zeminde de sonlarda ama farklar bu kadar açık değil.

Gerçekten çok sert kış koşullarının olduğu coğrafyalarda çok güvenilir bir lastik gibi duruyor ama şehir merkezlerinde, İstanbul gibi ılıman sayılabilecek yerlerde kesinlikle uzak durulmalı.

https://www.tyrereviews.com/Article/2022-Tyre-Reviews-Winter-Tyre-Test.htm
1
2 yıl
TOGG\u0027a Verilen Devlet Teşvikleri
Bir konuda TOGG için başarılı olursa ne güzel, başarısız olursa nasılsa halkın cebine olumsuz yansıması olmayacak gibi bir yorum gördüğüm için konuyu açma gereği duydum.

TOGG'un ortakları  Anadolu Grubu (%19), BMC (%19), Kök Grubu (%19), Turkcell (%19), Zorlu Holding (%19) ve TOBB (%5). Yani sermayedeki kamu payı Turkcell kaynaklı olarak %5 civarında .

Buna karşılık:

TOGG'a 30 bin araçlık alım garantisi verildi,

4400 dönüm büyüklüğünde bedaba arazi verildi (ford otosana verilen 1600 dönümlük arazide kurulan fabrikanın kapasitesi senede 440 bin araç)

Yaptığı yatırımın %56'sını devlet sattığı araçların ötv'sinden karşılayarak TOGG'a iade edecek.

Kullandığı kredilerin faizinin %80'ini devlet karşılıyor,

360 Milyon lira'ya kadar olan nitelikli personel ücretini devlet karşılıyor,

10 yıl boyunca da kdv, gümrük vergisi, gelir vergisi, sgk primi ödemiyor.

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/12/20191227-2.pdf
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/12/20191227-2.pdf
Özetleyecek olursak halk olarak bir sermaye grubuna bedava kamu arazisi veriyoruz, finansman maliyetinin %80'ini karşılıyoruz, normalde kasamızda kalacak %30 ötv'yi firmaya iade ediyoruz, 360 milyon liralık personel ücretini ödüyoruz. 10 yıl boyunca da vergi almıyoruz. Ayrıca da yaptığı araçlardan 30 bin tanesine belirsiz bir fiyattan alım garantisi veriyoruz.
1
3 yıl
1993 Yılı Sıfır Otomobil Fiyatlarının Bugünkü Eşdeğeri
Aşağıda 25/7/1993 tarihli fiyat listesi var, (vaktiyle @Bayberty paylaşmış)

25/7/1993 tarihinde dolar kuru 11.357 imiş.

1993'ten 2021'e kadar araba ABD 'deki araba fiyat endeksi (kalite uyarlaması sonrasında) 132.2'den 162,5'a çıkmış, yani USD bazında %23 artmış.

USD'nin diğer paralara karşı değerini ifade eden USD endexi bugünkü ile aynı seviyedeymiş.

Dolayısı ile listedeki TL cinsinden fiyatlardan 3 sıfır atıp, 1.5 ile çarparsanız bugünün 13.8 usd/TL kuruna göre eşdeğer fiyatını hesaplayabilirsiniz. Döviz cinsi fiyatları ise sadece 1,23 ile çarpmanız yeterli.

BMW 316 otomatik 700 bin bile değil, 520 otomatik 1 milyon, golf , 323, civic gibi arabaların full donanımları 460 bin gibi bir fiyata geliyor. Şahin ise 180 bin civarında.


https://www.bls.gov/cpi/factsheets/new-vehicles.htm
https://paracevirici.com/doviz-arsiv/merkez-bankasi/gecmis-tarihli-doviz/1993/amerikan-dolari


< Resime gitmek için tıklayın >
1
3 yıl
2020 KİA CEED 1.0 tgdi MANUEL İZLENİMLERİM
Öncelikle niye bu aracı tercih ettiğimi açıklayayım;

Bu sınıfta düşük motorlu versiyonunda bağımsız arka süspansiyon sunan tek model. Bunun yanı sıra arka iz genişliği 16 inç lastikle 1573 mm ki bu da bu sınıftaki en geniş değer. Ön fren diskleri 305 mm, arkalar 278mm  bu değerler c segmentinin üstünde (d segmenti 508'de standart 304-268 mm, golf 288-272 mesela) ve bütün karşılaştırmalarda en kısa duruş mesafelerini yakalıyor.

Motorunun 2015’ten itibaren üretilen bir motor olması, ilk başlarda çıkan ufak tefek sorunlarından arındırılmış olması, maksimum tork değeri itibariyle rakipleri kadar yükte çalışmayan bir motor olması ve internetten yaptığım araştırmalar kadarıyla yağ yakma, hararet, lspi vb major bir probleme sahip olmaması sebebiyle düşük maksimum gücü soru işareti yaratsa da tercihimi etkilemedi. Tabii Türkiye ‘de 5 yıl, avrupada 7 yıl garanti verebiliyor olmaları da motor hakkında güven verici oldu.

 Aracın 2019’da kasa değiştirmesi sebebiyle güncelliğini koruyacak olması da olumlu bir etkendi.

< Resime gitmek için tıklayın >

İzlenimlerime geçersek;

Kabin-kalite: Tasarım renkler vs subjektif konular olduğu için geçiyorum. Ergonomi sorunu göremedim, belki ekranın sağındaki düğmeler denebilir ama o da yolcu için tasarlanmış düğmeler diye tahmin ediyorum. Orta konsolun altına kadar yumuşak plastik, koltuklar geniş ve rahat, kol dayama, bardak tutucu, gözlük kabı gibi olmazsa olmazlar mevcut. Eşya bölmeleri yeterli, altları kauçuk kaplı. 8 inç multimedya son derece hızlı, android auto anında çalışıyor, geri dönüş kamerası mevcut ve direksiyon çizgileri sağlıklı çalışıyor. Ayrıca ses ve arama için fiziksel kontrol de mevcut. İç hacim sınıf sandartlarında. 2 180 cm önlü arkalı rahat seyahat eder. Bagaj 395 litre ve yedek lastik mevcut.

Bence göstergeleri daha güzel olmalıydı aracın geneline göre sönük kaliyor, kol dayama sürgülü olmalıydı, elektrikli el freni, arka park sensörü eksiklik, bagaj halısı aracın genel kalitesinin bir hayli gerisinde, keza torpidosu da. Arka camların tek dokunuşla açılıp kapanmamsı bir eksi. Camlar anahtarla açılıp kapanmıyor. Ses sitemi radyoda kotu, spotifyda iyileşiyor . İç trimde plastik aksamı tutup sıkınca, iti kakınc falan ufak tefek çıtırtılar oluyor. Kullanımda bir etkisi yok ama uzun vadede ne olur bilemem. Genel olarak önceki jenerasyon hyundai grubu araçları da bilen biri olara artık avrupalı modellere iç mekandaki plastik, düğme, dokunma hissi, doku vs gibi duyuları etkileyen konularda denk seviyeye geldiğini söyleyebilirim, anahtarı bile önceki jenerasyondan çok daha iyi.

Yol tutuş-konfor: Bence aracın sınıfının üstüne çıktığı bölüm burası. Artık bu sınıfta göremediğimiz bir süspansiyon kalitesine sahip. Geniş tümseklerden 40 ile falan hiç istifini bozmadan geçiyor, arnavut kaldırımlarında, bozuk köy yollarında 5 kişi yüklüyken bile şaşiye titreşim aktarmadan ilerleyebiliyor araç. Süratte zemin dalgalanmalarındaki yaylanması , çukurlarda çalışma mesafesinin uzunluğu, şehiriçinde ani dönüşlerde yığılmaması vs ile gerçekten beğenimi kazandı.

Yol tutuş olarak eksi bir yönünü söyleyemeceğim, arabanın tutuş limiti enteresan şekilde yüksek, örneğin fiestayla 50 ile döndüğüm viraj bununla 60 ile dönüyorum, hemen hiç yatmıyor, yüksek hızlı virajlara taşıdığı hız bir 308 veya fiesta gibi sınıflarının iyi yol tutan araçlarından yüksek, viraj içinde arkası anlık bile olsa açılmıyor, viraj çıkışında dengesini koruyor, viraj içindeki yol bozukluklarından etkilenmiyor, tek sıkıntısı daha ne kadar limiti olduğu konusunda hiç ipucu vermemesi, bir de sebebini bilemiyorum ama sanki bir koparsa büyük kopacağını tahmin ediyorum. Direksiyon hariç 2. nesil Volvo s40'a çok yakın aracın yol tutuş hissiyatı.

Direksiyon 2.4 tur olması sebebiyle şehiriçi kullanımı kolay, fren yoluyla yaptığı tork vectoring yardımıyla kısa virajlarda şaşırtıcı bir çevikliği var, uzun yolda da güven veren bir yapıda, düz gidiş istikrarı yüksek, kamyonların bozduğu sağ şeritlerde bile hiç istifini bozmuyor araba. Buna karşılık bence biraz büyük ve ağır, geri bildirimi zayıf, biraz da geri bildirimi zayıf olduğu için aracın yol tutuşunu zorlamaktan kaçındığımı söylemem doğru olur.

Frenleri zaten hem ebat hem test sonucu olarak bu sınıfın en iyisi, fakat güncel otomobillerin hemen ısıran frenlerine alışık iseniz biraz yadırgayabilirsiniz. Piston uzunluğu biraz uzun denebilir tabi ki bu da dozlama kolaylığı olarak geri dönüyor. Üzerinde standart gelen hankook lastikler kötü, çok kolay kaymaya başlayıp abs yi devreye sokuyor. İlk fırsatta lastikleri değiştirdim, araç her bakımdan iyileşti.

Araç iyi bir motor izolasyonuna sahip, rüzgar ve yol sesi olarak da avrupalı rakipleri ayarında, focus 4 ile denk diyebilirim.

Motor performans yakıt tüketimi: 1.0 100 hp 4500dd, 172 nm 1500-4000dd 1300 kg’lik bir araç için kağıt üstünde zayıf.

Pratikte ise şehiriçinde rahat bir kullanımı var vites oranları iyi seçilmiş ve motor maksimum torkunu 1500de verip 6500e kadar çevirebildiği için fazla vitesle oynamak gerekmiyor. 3 silindir olduğunu sadece 2000-3000 devir arası tam gazlı hızlanmalarda titreşimi ile olmasa da sesiyle belli ediyor, bir de sanırım 3000 civarı subap zamanlaması değiştirdiği için enteresan bir ses çıkarıyor motor.

Uzun yolda 120 kms’de devir 2700 civarında olması sebebiyle çekişte hiç bir sorun yaşamıyor. örnek vermek gerekirse 120 km ile ilerlerken 6. viteste rampa yukarı hızlanabiliyor. Sollamalarda 120-160 km hızlanması şaşırtıcı şekilde yeterli. Zaten 120 ile giderken motorun maksimum 65 hp civarı üretme kapasitesi var bu da eski jenerasyon 1.6 dizellerin son vites 120 km hızda giderken ürettebildiğinden sadece 10 hp kadar düşük aslında. Dolayısı ile sakin kullanan bir sürücünün çekişte zayıflık hissedeceğini düşünmüyorum. Ayrıca 6. vites 70 km/s’de bile maksimum tork devrinde olduğu için uzun yolda yerleşim birimlerinden geçerken de ışık vs haricinde hiç vites küçültmeden ilerleyebilmek sürüş konforunu arttırıyor.

Tüketimden bahsetmek gerekirse pandemi dönemi sıfır trafikte 50 km/s 5 litre görüyordum, 30 km/s ortalama ile 6 litre gibi bir tüketim verisi sunuyor. Hız 20km/s’nin altına düşerse ve start stop kullanılmazsa bu değer 8 litreleri buluyor, start stop kullanıldığında bir 0.5 litre azalıyor. Kışın çok düşük sıcaklıklarda bu değerlere 0.5 litre eklemek gerekir zira gerçekten geç ısınan bir motoru var. Şu ana kadar gördüğüm en yüksek değer 12 km mesafede start stop deaktif olarak 17km/s ile ortalama 8.1 litre oldu.

Uzun yolda 120 km sabit hızla 5.3 litre gibi bir tüketimi var, hızlanma yavaşlama vs derken, rakım farkı, klima kullanımı vs göre 5.5-6.0 arası gerçekçi tüketim verisi olduğunu söylemek mümkün.

< Resime gitmek için tıklayın >

100 km ortalama hız, bayram trafiğinde 5.6 litre ortalama.
< Resime gitmek için tıklayın >
ankara istanbul...
< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >



Şehiriçi 20km ortalama hız ile start stop kullanarak...
< Resime gitmek için tıklayın >
şehiriçi 17km/s start stopsuz.


< Resime gitmek için tıklayın >

20km/h start-stopsuz, klima yarısında açık.
< Resime gitmek için tıklayın >
23km/h start stopsuz ve klima kapalı

Sollama hariç 100 km hızla uzun yol., klima yolun yarısında açık. 100km hızla klima kapalı 3.9-4.0 civarı yakıyor.
< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın >
1
4 yıl
Avrupa\u0027da satılan 0 km araçların gerçek fiyatları
Kiminin iyi, kiminin kötü niyetle, liste fiyatına bakarak, avrupa'da x araç bilmem kaç bin euro, burada %50'lik dilime girmesine imkan yok, veya burada vergisiz araç fiyatları avrupaya göre çok ucuz, dolayısı ile daha ucuzlamaz manasına gelen yorumlarını görmekten sıkıldığım için böyle bir konu açma gereği hissettim.

Tek bir galeriden baktığım, araştırılsa daha ucuzu mutlaka bulunabilecek fiyatlar:

1- Yeni kasa seat leon 1.0 tsi, %16 KDV dahil fiyatı 14 bin EURO. ötv matrahı 114 bin TL'ye eşit. Buraya ithal edilse navlun hariç geleceği fiyat 200.000 TL gibi bir şey, kdv dahil 2000 bin euroluk donanım eklense hala %80'e girmez.

https://www.matthesmobile.de/auto-seat-leon-5d-mj2021-reference-mj2021-led-klimaauto-16-alu-radio-x__78284.php

2- Hyundai i30 1.0tgdi ,%16 KDV dahil fiyatı 13,5 bin EURO. ötv matrahı 110 bin TL'ye eşit.
https://www.matthesmobile.de/auto-hyundai-i30-limo-my2021-azm-pure-edt-mj21-klima-radio-nsw-blueth-nsw-x__80126.php

3- kia ceed 1.0tgdi %16 KDV dahil fiyatı 14.300 Euro 14.3 bin EURO. ötv matrahı 116 bin TL'ye eşit. (bunu zaten burda da bu fiyata satıyorlar)
https://www.matthesmobile.de/auto-kia-ceed-limo-5d-my2020-edition-7-klima-radio-tempomat-lka-bluetooth-4x-el-fenste-x__72829.php

4- Nissan qasqai 1.3 digt %16 KDV dahil fiyatı 16,2 bin euro, 132 bin lira gibi bir ötv matrahı var, rahatlıkla %50'lik dilimde satılabilir bir araç.

https://www.matthesmobile.de/alle-nissan-h__4.php?art=a


5- vw golf 8 1.0 tsi %16 KDV dahil fiyatı 17 bin EURO. ötv matrahı 138bin TL'ye eşit. (led far, hayalet gösterge, adaptif cruise control falan olduğu halde bu fiyat)
https://www.matthesmobile.de/auto-volkswagen-golf-8-aktion-my2020-8-life-handy-navi-klimaauto-led-pdc-v-h-x__77978.php

daha boş bir golf 8 %16 KDV dahil fiyatı15.800 euro yani %50lik dilimde.

https://www.neuwagenkauf.com/volkswagen-golf-8-5-tuerer-neues-modell-eu-neuwagen-a__366a__519_alle.php

6- suzulk sx4 1.4 turbo hybrid 15800 euro ve vitara 15000 euronun bile altında

https://www.autoscout24.com/offers/suzuki-sx4-s-cross-club-hybrid-sofort-nur-diese-woche-begrenzt-electric-gasoline-white-ca44520e-640a-4a19-b2dd-2a9f1b9f0529?cldtidx=15&cldtsrc=listPage

https://www.autoscout24.com/offers/suzuki-vitara-comfort-hybrid-led-navi-winterpak-kamera-electric-gasoline-d6733eaa-b632-4059-907a-2ae692d9d7c4?cldtidx=4&cldtsrc=listPage

https://www.neuwagenkauf.com/suzuki-vitara-gl-5-1-4-boosterjet-hybrid-48v-130ps-inkl-rot-led-scheinw-rUEckl-klimaautomatik-radio-cd-bt-acc-lichtsensor-regensensor-nebelscheinw-alarm-dachreling-el-fensterheber-vorne-zen-eu-neuwagen-x__15412.php

7 yeni kasa otavia 15900 euro yani yine %50lik dilimde

https://www.autoscout24.com/offers/skoda-octavia-limo-active-1-0-tsi-fahrassistent-swing-8-25-gasoline-blue-f1b8e80b-8a33-446e-bd87-672d8b0b9f0e?cldtidx=7&cldtsrc=listPage

https://www.eu-carimport.de//

8- ceed 1.6 dizel 15700 euro...

https://www.neuwagenkauf.com/kia-eu-neuwagen-h__8.php?art=a

Özetle fiyatlar ucuzlar-ucuzlamaz ayrı bir konu ama, bugün oluşan fiyatlar vatandaşın ihtiyacını istismar eden vergi sistemi ve TL'nin değer kaybının yanı sıra, tüketicinin bilinçsizliği ve satıcıların kar hırsından da kaynaklanıyor.

Ayrıca burada kar maksimizasyonu nasıl yapılır, 3. derece fiyat ayrımcılığı nedir vs anlatacak halim yok ama gelir düzeyi düşük pazarda satılan aracın fiyatı marjinal maliyete daha yakın olur. her zaman için türkiye'ye vergisiz giriş fiyatı almanyadan düşük olur.
1
7 yıl
YENİ ARAÇLARA MTV ARTIŞI %40 Değil %68 !!!
Evet yanlış okumadınız;

Meclise sunulan kanun tasarısına göre 2018 yılında satın alınacak 70 bin TL üstü fiyata sahip, motor hacmi 1,3-1,6 litre arasında olan araçların yıllık MTV'si 1738 TL olacak.

Mevcutta ödeden 1035 TL 'ye göre artış oranı %68


< Resime gitmek için tıklayın >
http://www2.tbmm.gov.tr/d26/1/1-0884.pdf
1
8 yıl
46-50 inç- 4k- 3000 TL- İntenetten dizi
3000 TL'ye kadar web browserı sorunsuz çalışan, dizileri vs açma sıkıntısı olmayan, 46 inç ve üstü 4k TV tavsiyesi verebilir misiniz?

kumandasının mouse+klavye özelliği sunması tercih sebebi olur.
1
9 yıl
2 fotodaki 7 farkı bul. Seat Leon - Audi A3.
Resimlerden biri leon, diğeri a3.

Hangisinin Leon, hangisinin A3 olduğunu nasıl tahmin edersiniz?

< Resime gitmek için tıklayın >
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.