Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
51
Cevap
2462
Tıklama
21
Öne Çıkarma
Cevap: Murat Bardakçı : Artık Üniversitelerimiz Ortaokul Seviyesinde Bile Değil (2. sayfa)
5
2 ay
Çavuş

Elit kesim arada çıkıp türk üniversitelerini kötülemekten keyif alıyor bence.




_____________________________

Eski kullanıcı adı: Unreal Engineer


T
2 ay
Yüzbaşı

Bu sadece Türkiye'ye has değil. Ben dünyada eğitim kalitesini bilerek düşürdüklerini düşünüyorum. Çünkü insanlar ne kadar çok şey bilirse o kadar uyanır ve yönetimleri sorgulamaya başlar. Yönetimler de sorgulayan insanları hiç sevmez onlara biat edecek insanlar gerek.



R
2 ay
Yarbay

Günün sonunda haklı olmak hiçbir şeye yaramıyor maalesef. Çok anlattık hakkını yemeyelim o zamanki bağımsız rektörlerin de bu işe şiddetle karşı çıktığını,hayır dediğini çok iyi hatırlıyorum.( Sonra üniversiteler nasıl atamayla AKP 'ye bağlandı değil mi ? Boğaziçi bile gık diyemiyor).

Zamanında Fox 'un eyt için yaptığını doğan medya kanalları hergun ana haber bültenlerine taşıyarak bu garabeti desteklerdi, hergun mağdur olan meslek lisesi öğrencisi vardı, tıp hayali kuran ama puanı kesildiği için kazanamayan bir öğrenci manşetlerdeydi. Birisi de sormazdi "ulan madem tıp kazanacak kadar zekisin ne diye fen lisesini hadi geç Anadolu lisesi bile kazanamadın " diye sormak akıllarına gelmezdi her nedense.

Günün sonunda ne üniversitelerin ağırlığı kaldı ne de bölümlerin.
Ön lisans adalet kazanmak çoğu lisans bölümünü kazanmaktan zordu mesela.

İktisadi idrari bilimleri mi kazandın, garanti meslekti, gıptayla bakılıyordu. Selçuk üniversitesi işletme mezunu kuzenim İtalya Erasmus yaptı üstüne yüksek lisans.

Şimdi işletme okuyana çöp gözüyle bakılıyor.

Arkadaşları bahsetmiş midir bilmiyorum muhtemelen askerlikten yırtmak için zamanında lisans yapmışlardır ama köpek gibi pişmanlardır.
Zira kendi bölümlerinin ön lisans ataması öyle yada böyle olur ,diplomayı öldürmuşler üzerlerine de soğuk su içmişler.
Hak ediş reddedilişi davası olsa yuzbinlerce kişi ön lisans dönmek için dava açar.

Zira önceden bu bölümlerin lisansında okuyan iki yıl derslerini verince önlisans alıp çıkardı. Şimdi sistemi bilmiyorum.
En son 2020 de üniversite sınavı(artık adı neyse) spor bölümü için gireyim dedim MEB dört üzerinden sistemli okul puanını üç kez konvert etmek zorunda kaldı :)

Daha yazılacak çok şey varda iş işten geçti . Bu memlekette ön görü sahibi olursan ve popülizme kapilmazsan ancak ayakta kalırsın.
Aynı popülizm Suri sığınmacıları içinde yapıldı. "Avrupa bizi övüyor, BM bizi övüyor, yüceltiyor" diye verdiler ara gazını baktı Batı Türkiye yiyor yemi verdi ara gazını oldu bittiye getirdi göz açıp kapayasıya kadar 2010 da hiç olmayan Suri 2011 de bir milyon olmuştu bile.

O sıralarda da "mazluma el uzatıyoruz böyük milletik Ottoman Ottoman, dünya hayran " diye ortada dolanıyordu aveller. Hepsi YouTube da dolanıyor.

Bak daha bunun balyoz kumpasi, Ergenekon , sözde yargı reformunun satışını, "müthiş hizmet" diye satılan kişiye özel soru kitapçığı ayağına gelmedim bile . Yazsam çizsem ne fayda artık.

Hasılı ben medyaya bir günde düşman olmadım. Davar güder gibi halkı guttuler sonrasında da işin içinden ne güzelde sıyrıldılar.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @T-Dog
V
2 ay
Binbaşı

Meslek liselerinin üniversite mağduriyet masalı hiç bitmedi. Zamanında 2 yıllık üni okuyayım dedim bunların beğenmediği 2 yıllıklara puanımla giremedim. Sağlık bölümü istemiştim ama olmadı sınavsız geçişle girenlerden yer kalmadı. 2 yıllıkların neyini beğenmiyorlar ki?
Başka teknik bölüme girdim. Mağduruz falan diyorlar ya ya arkadaş siz matematik bilmiyorsunuz ki. Hoca matematik dersinde adını yazana 20 puan veriyordu. Bahane hep aynı biz bunları lisede görmedik. Hoca dedi ki tamam işte burada anlatıyorum öğrenin. Yine yok. Matematik bilmeden nasıl mühendis olacaksın ki? Bedvadan diploma mı istiyorsun? Zaten başarılı bir öğrenci meslek lisesine gitmez. Kendini geliştirmek yok çalışmak yok sadece şikayet ediyorlar.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
B
2 ay
Yüzbaşı

Meslek lisesi şımarıklarından mağdur olanlardan birisi de bendim.
Çok iyi hatırlıyorum 2006'da lisans arkeoloji,kamu yönetimi gibi bölümler geliyorken teknik ön lisans yazayım en kötü ataması olmazsa şirketlerde ise girerim mantalitesiyle ön lisans yazmıştım,tüm kontenjanlar yatay geçişlerde doldurulduğundan açıkta kalmıştım.
okul puanıyla yatay geçiş için hocaları notlarıyla şişirdikçe şişiriyordu. Bizim sınıf ile meslek sınıfı karşı karşıyaydı bize kazık onlara kolay sorular gelirdi. Alayı tavan puanlarla mezun olmuşlardı.

Yazanlar az bile yazmış,bu yıkımın başlangıcını şımarık meslek liseleridir. Kimse kimseyi kandırmaya çalışmasın.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Belo Betty -- 28 Nisan 2024; 15:39:4 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Vanished Man
C
2 ay
Binbaşı

kerimcem yozgat su ürünleri mezunuyum günde 3 saat çalışıp aylık 90 bin maaş alabileceğim masa başı bir iş arıyorum

sende tanıdık varsa yardımcı olurmusun bu kadar sene dirsek çürüttük batak oynadık pes turnuvaları yaptık

şaka bir yana göt ıslanmadan balık tutulmaz



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @kerimcem
K
2 ay
Yarbay

Aynen çevremdeki işsiz profilinde olan gençlerin %95+ 3 kuruş etmeyen diplomalarıyla masa başı,rahat ortam,büyük köklü şirket,yatış iş arayan tipler onun dışında işsiz mişsiz görmüyorum ben kendi küçük kız kardeşimde böyleydi dandik myo ve aöf mezunu haliyle koca holdinglere cv bırakırdı zamanında, yahu sen nesinde seni alıcak o şirket işe,hastalar resmen.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerimcem -- 28 Nisan 2024; 17:27:27 >


Bu mesajda bahsedilenler: @cnyttt
V
2 ay
Binbaşı

Eski zamanda öyleymiş 90'larda. Şimdi ise boğaziçi bitir alttan başlatıyorlar. Bu devirde bedenle çalışılan işlere güzel maaş veriyorlar. 90'larda benim okuduğum bölümü kazananların koluna şirket temsilcileri girip seni okutalım gel bizde çalış diyorlarmış şimdi zorunlu staj için karpuz seçer gibi adam seçiyorlar.




Bu mesajda bahsedilenler: @kerimcem
S
2 ay
Yüzbaşı

Ben mezun olalı 4 sene oluyor biz üniversiteye girerken bile üniversitelerin bittiğini bilerek girdik. Misal hukuk okuyanların aç kalacağı %100 belliydi çünkü heryerde özel hukuk fakültesi açılmış barajı geçen herkes parası varsa avukat oluyordu bunların hepsi avukat olunca avukat fazlalığından adam gibi iş bulamayacakları bulsalar da rekabetten çok az para kazanacaklarını biliyorduk. Buna rağmen ailesini buna ikna edemeyenler gidip devlet üniversitesinde hukuk okuyup hayatını mahvetti. Barajı zor geçip hiçbir şey olamayacakken baba parasıyla avukat olanlar ise hiçbir şey olamamaktan iyi durumdalar. Üstüne üstlük devletten mezun olanlar babaları fakir ve bağlantıları yok diye müvekkil bulamazken baba parasıyla okuyanlar babasının çevresine danışmanlık vererek meslekte yer edindi. Yani şimdi bunlara uyanmanın bir manası yok borsa trendleri gibi düşünün 10 sene önce uyanıp ona göre hareket edecektin, şimdi ise tam tersine herkes türkiyede okuyan aç kalıyor diyip çocuğunu üniversiteye göndermezse 10 sene sonra okuyanlar avantajlı olabilir.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
R
2 ay
Yarbay

Avukatlıkta fark yaratmak diye bir şey yok sanırım bizim mahkemelerde üç aşağı beş yukarı ne olacağı çok belli.


Bir de şimdi it kopuğun eli hakim, savcı bunlara bile uzanmış, belli bedeller karşılığı davası düşürülenler falan var.

Bunlar doğru, değil mi?


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Stoa
S
2 ay
Yüzbaşı

Ben avukat değilim bu fark yaratma mevzusunu devlet mezunu bir avukata sordum olur mu öyle şey özeldekiler bilmemneyi(hukuki bir terim) bile beceremiyor dedi. Aynı arkadaşı çalışırken izliyorum müvekkilinin sorusunu googleda aratıp ilk çıkan forum sitesinden buldugu cevabı kopyalayıp yapıştırıyor. Bırak fark yaratan avukatı avukata bile gerek yok gibi duruyor. Benim de bir kere avukata işim düştü yararı değil zararı oldu.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Rindaman
K
2 ay
Yarbay

Öyle, doğru.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

C
2 ay
Binbaşı

< Resime gitmek için tıklayın >



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

V
2 ay
Binbaşı

Üniversite mi kaldı? Girersin 4 sene orada 4 sene sunu slayt falan okursun, 1-2 hoca zorlayacak ödev verir sonra bir bitirme projesi yaparsın mezun olursun. Ne öğrendin? Hiç.

Devletin sınavları da boş. Pandemi zamanı açıktan iş sağlığı diye aöften bir bölüm okudum kitap kapağı açmadan bitirdim. Sonra online bir kurs aldım ve ösym'nin isg sınavına girdim. Doğru düzgün çalışmadan sınavda derece yapıp isg uzmanı oldum. Ünvan olarak isg uzmanıyım ama sorsan meslek hakkında birşey bilmiyorum. Mesleğini bilmeyen uzman mı olur? Oluyormuş.



B
2 ay
Yarbay

Doğru söylemiş
Bu da AKP kafası ile çıktı dediler ki her ilde üniversite olacak hadi yapalım inşaat bizim işimiz
İyide kardeşim içini dolduramadıktan sonra?
Şehir hastaneleri yapıp ülkede doktor kalmayana kadar hakaret edip düşük ücret vermek gibi bu da
Hepsini geç imam-hatip mezunu bir sürü garip tipleri üniversitelere rektör yaptılar bunların yönettiği üniversitesi adam olur mu?



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

R
2 ay
Yarbay

Kimse düşünerek hareket etmiyor sonuçlarını hesaplamıyor ve sonuç.. 208 tane üniversite var ve sayılı olanlar hariç gerisi lise 5 formatında.



İ
2 ay
Yarbay

Gerçekten inanamıyorum. Meslek liseleri bildiğin günah keçisi oldu.
Birileri imam hatipleri dizginlemek için meslek liselerine 1998 de katsayı engelini getirdi. İnsanlarin meslek lisesi tercihleri geri planda kaldı, kalite düştü. İmam hatipler kendi alanlarından başka bölümlere zıplamasın diye sınavsız geçiş denen garabet sistem de bunula beraber geldi. 4 işlem bilmeyen bir şekilde mezun olanlar üniversiteli olmaya başladı. 2007-2010 larda birileri imamhatipleri ön plana çıkaracağım diye meslekliselilerin katsayı surumunu düzeltsede imamhatipleri el üstünde tuttu. Ortada doğru düzgün meslek lisesi kalmadı. fen, anadolu tarumar oldu. Tüm eğitim sisteminin içinden geçildi.
Suçlu yine meslek liseliler.
Ne istiyorsunuz meslek liselerinden?

Meslek lisesinden mezun ara elemana gelmeden daha genç yaşlardaki çıraklar yok ortada. Çıraklıkta öldü. Tabi sence bu da meslek liselilerin suçu.

Meslek liseliler okurken sanayide çalışmalarına rağmen sigorta girişleri olmasına rağmen emeklilikte etki etmiyor. Ne erken emeklisi!

Sanayicinin en büyük sorunu ne vasıflı ne de vasıfsız çalışan bulamamak. Onu da geç stajyer yok. 40 öğrenciden 3-5'i mezuniyetten sonra mesleğini hakkıyla yapabiliyor. Sistem öyle lanet durumda ki mesleğiyle ilgili diploması dışında bir vasfı olmaya ile mesleğinde aranan kişi aynı okuldan aynı diploma ile mezun oluyor. Sanayici için EYT liler büyük dert. Ne hoşlarına gitmesi. Adam uzmanlığının en verimli döneminde emekli oluyor. Bu kişilerin çalışmaya devam etmesinin en büyük neden vasıfsız çalıştıracak adamın dahi olmaması. O kadar çok çalışan arayan firma var ki;, en belirgin dertleri "kaç lira maaş vereceksiniz? Ben o paraya çalışmam" dahi diyen adam yok. Başvuru yok. Bak insanlar maaş beğenmiyor demiyorum. Başvuru yok. Başvuran çok az kişi de fiziksel yada psikolojik olarak o işi yapamayacak kişiler.
Bunun da suçlusu meslek liseliler mi?
Mülteci/sığınmacı vs. bunlar bile iş seçici. Bunlardan bile buşamayan var. Bir süre önce asla çalıştırmam diyen şuan "yolla yolla, adam ypk zaten" derdinde.
Sistem öyle lanet bir duruma geldi ki çalışan arayan ile çalışacak kişiler buluşamıyor. Mühendis olsan dahi bir işin çıraklığını/toyluğunu askere kadar yaparsın. 30 lu yaşlarda artık dalında ilerlersin. İnsanlar 30'u geçmiş, kırkına dayanmış hayatta bir yön çizememiş hâla vasızsız. Tabi yine suçlu meslek liseliler.
Artık sisteme giren yeni çalışan sayısı çok az. Çıkanın çok çok altında giriş var ve oldulça vasat kalitede. Zaten yeni kaliteli çalışan çok zor. Gerçekten değerli insanlar var ve sisteme giriyorlar. Ancak çok büyük sıkıntı mevcut.
Tabi yine suçlu meslek liseliler.
Bu arada baktı olmayacak, zamanında KOÇ ta sabayi kuruluşunun yakınına bir şekilde kendi meslek lisesini kurmak zorunda kalmıştı.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Richard Parker
X
2 ay
Yüzbaşı

Öğrenciler vasatta eğitimciler çokmu kaliteli.

Kendi uzmanlığımda Türkiye'den çıkan makalelere bakıyorum, rezalet.

Adam aynı çalışmayı malzeme değiştirip değiştirip yapıyor anasını satayım.

Bir ali çeliğini yapıyor, 3 ay sonra veli çeliğine birebir aynı çalışmayı yapıyor. Zaten literatürde olanın aynısı olmasın diyede proseste ufacıcık bir yeri farklı yapıveriyor al sana akademik çalışma, hadi ordan.

Şuan Türkiye'de Teknik-Mühendislik alanında Doktora ve üzeri ünvana sahibi olan akademisyenlerin %70'i Türk endüstrisinde mühendis-orta düzey yönetici olarak çalışacak kalifiyede ve proses bilgisinde değil.

Adamlar 20 yıllık CAD programında hazır paketi kullanarak yl yapıyor, kağıt yazdığını filan sanıyor birde yetmeyip bunu akademik geçmişinde sunuyor rezalet.

Kendi alanında akademik puanı yüksek bir akademisyenden 1 dönem master dersi aldım, adam anlattı işledi vır vır vır vır aylarca. Sonuç ? dersin endüstrideki asıl karşılığını hiçbir öğrencisi öğrenmeden o dersi geçtiler. Karşılığını oda bilmiyorki anlatsın.

Endüstri çalışma hayatı tecrübesi olmayan mühendis akademisyenlerin yeterli eğitim verebildiğini ve verebileceğini düşünmüyorum. Çok üst düzey meslek aşkı olan hocaları ayrı tutuyorum, bu adamlar gece gündüz çalışıyorlar saygımız sonsuz.



X
2 ay
Yüzbaşı

Hocam bedava üniversiteden kastınız Liseden MYO lara geçiş ise inanın pek kimsenin bir işine yaramamıştır, endüstride lise ile myo bence aynı kefede.

Teknik Eğitim fakültesi derseniz şuan teknik eğitim mezunlarının büyük çoğunluğu malzeme pazarlamacılığı v.s. yapıyor. Atanabilenleri az sayıda atanmıştır öğretmen olarak.

Benim hatırladığıma göre o dönemki sorun;

Meslek lisesinde metal okuyan biri Üniversitede örneğin metalurji malzeme mühendisliği okumak isterse puanı düşüyordu- katsayı sorunu vardı. Yada kendi lise bölümüyle bağlı bir bölüm haricinde lisans bölümü okumak isterse yine puanı düşüyordu v.s. aklımda kalan bu olmuş.

Ama bu öğrenci MYO - önlisans okumak isterse geçiş hakkı-ek puan v.s. vardı, teknik eğitim fakültesine geçmek istersede avantajı vardı.

2009-2010 civarı sanırım katsayı meselesi düzeltildi, meslek lisesinde okuyan öğrenci sınavdan ne puan alırsa puanı düşmeden lisansa geçebildi, myo daki geçiş avantajı ise muhafaza edildi.

Lakin bunlar gene çok anlam ifade etmedi, EML okuyanların zaten matematik-fen eğitimleri, müfredatlarında o dersler olmadığı için puan alamıyorlardı. Teknik Lise okuyanlarında aldıkları ders kalitesi v.s. düz liselerden daha düşüktü diye hatırlıyorum.

Katsayılar eşitsede lisede elektrik okuyan biri neden türkçe öğretmenliği okuyamasınki.

Lises dediğini şeyde öğrenciler çocuk yahu, 15 yaşında yanlış tercih yaptı, ailesi oraya gönderdi diye tüm hayatını neden etkilesin.

Her tarafa Üniversite açılması tamamen iktidarın şehirleri ekonomik olarak kalkındırma amacıyla yaptığı bir eylemdi diye düşünüyorum. Anadoludaki üniversitecikler şehre para kazandırıyor, memur istihdamı, bölgesel kişilerin üniversiteye ticareti v.s. saymıyorum.

Eski Meslek lisesi mezunları bu arada iyi meslek eğitimi almış insanlardı teknik kabiliyetleri yeterli insanlardı ki Şuan türk sanayisindeki 50-60 yaşındaki ustabaşları bu dönemin öğrencileri. O dönemde meslek liselerinden mühendislik yada teknik öğretmenlik okuyan pek çok insan var. Sultanahmet, haydarpaşa, bursa tophane lisesi v.s. bunlardan mezun eski ustalarım gayet kalifiye adamlardı, iyi temelli ve kabiliyetli insanlardı.

Şuan özel meslek liselerinden gelen çocuklar bile işin alfabesini bilmeden lise bitirip geliyorlar.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Xreleave -- 25 Nisan 2024; 17:7:4 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Richard Parker
W
2 ay
Yarbay

Her taraf salak saçma üniversite ile içi salak saçma bölüm ve hoca dolu. Üniversite artık okunmaz türkiyede ya. Meslek eğitimi almak şuanda 17 18 yaşında bir gence tavsiye ederim. Üni den mezun oldun verdikleri asgari ücret. kıçkırık 2 yıllık veya bomboş 4 yıllık bölüm okusan ne olacak sonuç bomboş malesef. Kendini de geliştiremiyorsun bu ekonomide kültür seviyesinde. Gelecek çok kötü eğitim bitik vaziyette.