Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
167
Cevap
6422
Tıklama
55
Öne Çıkarma
Cevap: Lokanta ve Restoranlara Boykot (4. sayfa)
R
4 hafta
Yarbay

starbucks a laf eden bir şey bilmiyordur zaten. starbucks öncesinde bu millet kahve yerine 3u1 arada içiyordu turk esnaftan. sözde turk kahvesi yerine leş gibi camasır suyu geliyordu
neyse starbucks geldi de biraz kahve kültürü oldu ülkede.

sözde dunyanın en cok cay içen ülkesiyiz toplasan 10 tane duzgun çay yapan mekan yoktur istanbulda, starbucks öncesinde de kahve aynı durumdaydı





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rajeesh -- 19 Nisan 2024; 7:26:38 >


Bu mesajda bahsedilenler: @Kassady
R
4 hafta
Yarbay

venezula da kimse 30 dolara calısmıyor. su 10 yıl öncenin internet palavralarını bırakın artık. 30 dolar maasın olduğu yerde 15 dolara nasıl burger satıp ayakta kalıcak burger king ? nufusunun %1ının bile alamadığı ürün için mi işletme ve franchaise maliyetine giricek ? burada ekonomi bilmeyen varsa sensin sanırım :D ortalama maas 30 değilde ~300 dolar venezulada. trden pek bi farkı yok yani

2 üllkede de enflasyon olmasına ragmen 2 ülkenin ekonomik kriz sebepleri aynı bile değil zaten. venezula da gıda pahalı cunku ambargo ve boykot dan dolayı ülkede ürün yok ve karaborsa var. trde ambargo mu var? boykot mu var ? marketler ürün dolu. 800 liraya iskender mi olur, venezula da bile yediremezsin bunu adamlara :D

bir iskenderin fiyatı 25 dolar, 2 işcinin gunluk maliyeti 50 dolar. geri kalan kar maliyet hesabını sen yaparsın :D :D dunyanın hiç bir yerinde böyle oran orantı yok ürün ve işci maasları arasında.
dunyanın en pahalı yerlerinden olan newyork ile kıyaslayalım. iskenderdan daha fazla porsiyonu ve kalitesi olan ortalama bi steak 60 dolar, 2 işci maliyeti resturanta 150 dolar :D

hatta anlamazsan baska bir örnek vereyim
standart fast food iskendercisi 2020de 2.5 usd porsyionu iken. 2024 de 7 dolar tutuyor. masallah doların enflasyonu bu kadar yok. dolar yerine iskender alsaymışsız 3x yaparmısız
2020 asgari ücret 330 usd; 2024 asgari ücret 530. iskender 3x yaparken ne hikmetse maaslar 1.5x yapmış :D

şunu da not duseyim
$2.50 in 2020 is worth $3.02 today





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rajeesh -- 19 Nisan 2024; 7:59:12 >


Bu mesajda bahsedilenler: @Six Feet Under.
K
4 hafta
Yarbay

Esnafı boykot edene kadar,şu AKP yi boykot edip oy vermeseeydiniz bugün başka şeyler yazıp çizerdik buralarda...



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

K
4 hafta
Yarbay

Ben kahvaltimi bir kapta kendim hazirliyordum ogle yemegini de farklicsekilde sandvicler yaparak hazirliyordum dusundugumuz kadar zor degil. Dunyanin en zengin ulkesi isvicrede ayda 300-400 bin tl kazanan yoneticiler ogle yemegind eodalarinda kendi hazirladiklari sandvicleri yiyor. Turkiye gibi bir ulkenin ne haddine her oglen disarda yemek ? Ayrica bu sekilde ticketiniz da cebinize kaliyor ev alisverisini en pahali ve kaliteli malzemeelrden yapabiliyorsunuz. Kazan kazan durumu. Ama bizim konformist ve hava atmayi seven milletimiz kicinda donu da olmasa gider oglen icinde 150 gram tavuk olmayan tavuk yemegine 300 lira verir evinden getiren adami da fakir gorur. Boyle boyle bu zihniyet degisecek ama.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kassady -- 19 Nisan 2024; 10:23:36 >

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @false6
O
4 hafta
Yarbay

Ortamın sebebinin iktidar olması doğru.

Ancak "hırsızın hiç mi suçu yok" diye de bir şey vardır. Gerçekten de hükümete bu anlamda kızarken, esnafımız, üreticimiz şuyumuz buyumuz da ekonomik ortamı, maliyetleri, maaşları falan bahane ederek inanılmaz ve kabul edilemez bir "fırsatçılık"a imza atıyorlar. Çünkü bu artık "efendim maliyetlerimiz arttı, risk var, şu var bu var" gibi açıklamaları da geçti.

Otomobil piyasasını gördünüz şundan birkaç ay önce. Rüşvetler dönüyordu "yok" çektikleri arabalara. Mehmet Şimşek'in göreve geldiği gün ortam bitti, ne hikmetse birden sıfır otomobiller ortaya çıkmaya, fiyatlar liste fiyatlarına geri dönmeye ve bunlar üzerinden pazarlıklara dönmeye başladı.

Benzer durum restoranlar kafeler için de geçerli.

Ha evet, sokak köşesi mahalle kebapçınız da belki bundan nasibini alacak ama ne yapalım.

Hoş, bi yandan da boykot işini önemseyip desteklesem de, bizdeki boykot işleri yalan yanlış ve aptalca oluyor genelde biliyorsunuz. İşte İsrail'i protesto edeceğiz diye çalışanı, sahibi, sermayesi Türk olan Franchise mağazaları boykot eden, taşlayan aptalların olduğu ülkedeyiz.

Bunda da nasıl olacak, sizler bizler boykot edeceğiz, ama gidip tatlısını kahvesini alıp instagrama hikaye atıp "like" alacak diye kastıran tipler gitmeye devam edecekler.
Bodrum'da orada burada fahiş fiyatlarla enayice enayileri kazıklayan restoranlara zengin ama görgüsüz tiplemeler gidip, boy göstereceğiz piyasa yapacağız, "berkecan x mekana gitmiş vaaauuuvvv" dedirtecek diye bi lahmacuna 500 TL verip yemeye devam edecekler.

110 TL'ye 1 tane kurabiye mi olur diye video atılan dükkan günde 1000 tane o kurabiyeden satmaya devam edecek mesela.

Bunlar olduğu sürece, toplum olarak akıllanmadığımız, kim hangi parayı gerçekten hak ediyor etmiyor bunu ölçüp biçip ona göre harcamadığımız sürece, bu enayi düdükleyen işletmeler de var olmaya devam edecekler.

Keşke şu ekonomik ortamda zorlanacak bir sürü irili ufaklı ama işlerini düzgün yapmaya çalışan işletmeler yerine bunlar zorlansa da yok olup gitseler.
Ama onlar da haklı, talep olduğu sürece neden yok olsun ki? Onlar turist düdüklesin, onlar adam kazıklasın, görgüsüzler aksın... Benim işletmem olsa ben de bitmesini istemem.

Çok klasik Ortadoğu kafaları bizimki işte, genlerde var.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ormanci -- 19 Nisan 2024; 11:3:19 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
A
4 hafta
Yarbay

Kardeş fırsatcılık die birşey yok.Bak bunu anlaman için Pc sayfasından Excell aç kendince bir similasyon yap.Bir tane restoran açtın bu restoranda max 10 Tane personel istihdam ettin bu personelin yıllık maliyetini koy ortaya, kirayı koy Faturaları koy,Ürün maliyetlerini koy,Ödeyeceğin vergileri koy.Kendince kafadan maliyet kalemleri oluştur.Bir restoranın Yıllık maliyeti toplam nekadar olucak.Sonra bu toplam maliyeti 12 Aya böl Aylık toplam maliyeti çıkar.Bu Aylık maliyeti çıkarmak için Restorandan satacağın Ürünlere nekadar fiyat koyacağını planla.Ürünlerin kalitesi nolucak bunlarıda koy mesela Lahamcun yaptı buna Zeytinyağımı koyacan yoksa Trans yağmı koyucan. Böyle aklına gelebilecek hertürlü maliyet kalemlerini koy.Birşeyi görebilmen için önce kendin görmen gerek.Ülkenin Ekonomisiyle oynadılar mahfettiler ekonomiyi.Ekonomisi düzgün olmayan her Ülkede böyle durum.Serbest piyasa kuralları.Bizim burda Tatbak var dandik leş baklava satıyor kilosu Atıyorum 300₺ Birtane pastane var Kilosunu 600₺ satıyor ama kaliteli gerçekten baklava yiyorsun ve tıklım tıklım.Hayat böyle nekadar çok kalite okadar fazla paradır.İnsanlar parası azsa gider Bimden alışveriş yapmayı Tercih eder.Parası çoksa Macro Centerdan alışveriş yapmayı tercih eder.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aykut291 -- 19 Nisan 2024; 11:20:59 >

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Ormanci
O
4 hafta
Yarbay

Hocam söylediğin şey doğru, ancak bu ortamda doğru değil. Hepsi artık birbirine karıştı.
Kalite ve ödenen para, serbest piyasa tanımları da çok doğru, katılıyorum.

Ancak bizde şöyle oldu, kalite iyice düştü, fiyatlar arttı, enflasyon hesaplamalarında bile %65 çıkarken yiyecek içecek sektörü %100'lerde geziniyor.

Tanesi 110 TL olan kurabiye serbest piyasa ile, kalite ile, maliyetler ile pek açıklanamaz. Veya tanesi 500 TL olan lahmacun. Burada iş "etiket"e gidiyor.
Ancak bunlar araba değil, atıyorum Kia - Mercedes muhabbeti yapmıyoruz. Dediğin gibi 300 TL'ye bir şey alırsın, en fazla 500-600'e bunun "kalitelisi" olur. Ama 1.300'e hala kalitesizini almazsın. Öyle değil mi? Bizde ortam buna döndü ama işte, anlatmak istediğim bu.

Ekonominin içine edildiği olgusunda zaten hemfikiriz.
Ben de gülerdim Reyiz çıkıp fayişşşşş fiyatttt bilmemne dediğinde ama cidden kimisi ciddi ciddi su kaçırmaya başladı.
Adamlar diyor ki Yunan'da 35 TL'lik kurla yiyip içiyoruz hala bizden ucuza geliyor. Peki bu nasıl oluyor.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ormanci -- 19 Nisan 2024; 11:25:50 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @aykut291
A
4 hafta
Yarbay

Hocam işletmeler kendilerini kurtarmak için fiyatları şişirmek isteyebilirler.Çünü Türkiyede Enflasyon durdurulamaz noktaya geldi.Esnaf arkadaşla konuşuyoru bugün 100₺ aldığım hammedeyi 1 Ay sonra 100₺ bulamayırum dio Her ay durmadan zam geliyor dio mecvuren bizde koymak zorunda kalıyoruz dio.Enflasyonun yükselmesi demek bu gibi olayları tetikler.Herşey zincirlemedir.Ekonomi Domino taşı gibidir bir tanesini yıkarsan domino Taşı gibi hepsi devrilir.Cumhurbaşkanı Erdoğan buby Faiz kötüleriklerin anasıdır dierek yaptı Faizleri indirdi nas dedi ben Ekonomistim dedi Domino taşı gibi herşeyi yıktı buna yapacak hiçbirşey yok inanki yok.Bir Ülkeyi Cahil insanların seçtiği yönetici yônetirse bundan kaçamassın.Kimse kaçamaz herkes bana birşey olmaz dedi ama artık oluyor işte gôrüyoruz.Cahilin yaptığı zulümün bedelini bütün Ülke çeker bunu durduramazsın.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aykut291 -- 19 Nisan 2024; 11:49:22 >

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Ormanci
Z
4 hafta
Yarbay

bunların yaptığı tamamen dikkati başka yöne çekme gayreti. Ben sizin gibi düşünüyorum. Millet Canı sıkıldığı için zam yapmıyor , tamam onlar da az değil ama çözüm esnafı protesto etmekte değil.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @aksinaletinsan
0
4 hafta
Yarbay

açılın ben dünyanın en büyük ekonomi profesörüyüm. ekonomiyi 1 günde düzeltmenin yolunu söylüyorum:

her ilden birer tane:

- bakkal
- berber
- manav
- ev sahibi

idam edilecek ve halkın gözü önünde meydanlarda idam edilecek. böylece bütün fiyatlar anında düşecek.

düşmese idamlara kasap, galeri, pazarcı ile devam edilecek. o zaman %100 düşer.

şaka bi yana, bu muhabbet hep varmış çünkü Türk filminde bile: "Eminönü'de iki bakkal idam etseler de kurtulsak" diye replik var. demek ki sözde islamcı-dindar olan Anadolu insanının aslında komünist olan kafası hiç değişmemiş.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 01001101 -- 19 Nisan 2024; 11:52:5 >

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @aksinaletinsan
D
4 hafta
Binbaşı

Sadece restorana gitmemekle boykot etmeyin, aynı zamanda mirgos yemek, trendyol go, yemeksepeti ve getiryemek gibi uygulamaları da bu cumartesi ve pazar kullanmayarak her taraftan restoranları boykot edin...



0
4 hafta
Yarbay

devletin şu ana kadar 5 bin TL'lık banknot ile 20 TL'lik madeni para çıkartmış olması gerekiyodu. ama devlet hiç yeni para çıkarmıyo. neden?

çünkü cahil halk "hisleriyle" hareket eder. devlet de cahil halkın "algısını" yönetiyo. yeni para çıkartacak olsa enflasyonu kabul etmiş olacak, halk artık dükkanları suçlamayacak (çünkü eskisi gibi bi madeni para verip maydonoz alabilecez, maydonoz 4 sene önce 1.5 TL idi şimdi 18 TL oldu)

90'larda enflasyon çılgınken bile babam maaşını bankadan çektiğinde bi deste para ile gelirdi eve. şimdi 50 bin TL alan bi memur maaşını çekmek istese, en iyi ihtimalle 250 tane banknotu taşıması gerekecek.

tabi yeni para çıkartılmamasının bi nedeni de nakit işlemleri sona erdirmek. %100 dijital paraya geçmek istiyolar.



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @ZevkiSefa
F
4 hafta
Yarbay

Ülke ekonomisindeki çöküş sayesinde canımızın çektiği hemen her şeyi evde yapmayı öğrenmeye başladık.

Cheesecake, pasta, poaça, tantuni, köfte, tavuk döner, kıymalı kuşbaşılı pide vs derken baya mutfak kültürümüz zenginleşti sayelerinde.

Teşekkürler akepe



O
4 hafta
Yarbay

Hocam kesinlikle, ben de böyle bakıyorum, net.

Ancak şöyle bi ekleme yapmak gerekiyor, bizde özellikle hizmet sektörü bu noktayı da aştı. Örneğin bazı yabancı sermayeli işletmeler 2023 sonuna doğru dolar kurunu 35-37'lerde hesap ederek bütün işlerini yaptılar. Atıyorum IKEA tüm sözleşmelerini, satın alımlarını Euro 38 TL ile hesap ederek yaptı. Bunlar olacak, bunlara hiç lafım yok. Çok doğru ve şu ortamda yapılması mecbur olan hareketler.

Bundan birkaç ay önceki ortamda otomotivi gördük, o yüzden o örneği verdim.
Mehmet Şimşek'in geleceği haberinin kesinleştiği gün o manyakça ortam düzeldi. Öncesinde ne oluyordu, araba alabilmek için insanlar bayiye, satış elemanına rüşvetler verdiler. 1 gün sonra bıçak gibi kesileceğini anlayan "muhterem" esnafımız bi anda sıfır otomobilleri piyasaya çıkarmaya karar verdi. Niye? Ortamın böyle gitmeyeceğini, önlem alınacağını anında anladılar. Anında...

Evet ortama hala güven duyulmayabilir, ben önümü göremiyorum denilebilir. Çok doğru ve doğal. Ancak yine dediğim gibi, otomotivde bile böylesine bizim lehimize değişmiş bir ortam varken, özellikle hizmet sektörünün son birkaç aydır her açıklanan gayriresmi veya resmi enflasyon üzerinde artış göstermesi bence çok doğal değil.

Ha bunun ayrımını nasıl yaparız, yapmalıyız, dediğim gibi köşe başındaki mahalle dönercimizin davranışı ile değil de, İskender İskenderoğlu'nun 800 TL'lik iskender satması ve daha geçen gün fiyatları zamlaması gibi...

Seçimden sonra da bazı ürünlerde gördüm mesela, dolar değişmedi bilmemne olmadı, zart diye 1.000 TL'ye yakın artış olan ürün oldu.

Geçen gün yine başka bir ürün gördüm, fiyatı 15.000 TL müzik sistemi, 5.999 TL'ye düşürülmüş. Nasıl oldu kardeşim bu ortamda nasıl yaptınız bunu??? Vah vah satamadınız mı yoksa "fahiş" fiyata?
İşte işin "doğal" olmayan kısmı burası. İş böyle olunca Reis'in dalga geçtiğimiz "fahiş fiyat" muhabbeti bi anda gerçeğe dönüyor. İşin komikliği burada.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @aykut291
ß
4 hafta
Yarbay

Şu ablanın kıymetini bilemedik. Dalga geçtiler neler dediler ama kadın doğru söylüyor :D
https://www.youtube.com/watch?si=qaOkEREWaSs9fUOR&v=FwEoTTBbGqA&feature=youtu.be


Bu mesaja 1 cevap geldi.
0
4 hafta
Yarbay

bikere işyeri yemeği için lüks bi kebapçıya gidilcek dediler. kebapçının lüksü nasıl olyuo acaba dedim. gittik, beyti kebabı (sarma) istedim. tabak bi geldi, şoka uğradım. sadece 6 dilim beytiyi alıp tabağa davud'un yıldızı gibi dizmişler, aralarındaki boşluklara da aha bu videoda gibi süs yapmışlar soslarla





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 01001101 -- 19 Nisan 2024; 12:46:8 >

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @ßLacKLioN
A
4 hafta
Yarbay

Hocam başarılar nediyim umarım bu eylmeniz sonuç verir.Bana göre hiçbir faydası olmuyacak.İnsanlar ekonomi adına hiçbirşeyden haberdar değiller.Ben şu yaşıma geldim hala araştırıyorum okuyorum bilgi almaya çalışıyorum bu sistemden kurtuluş yolu yok hatta imkansız."Enflasyonun düşmesi demek Fiyatların aşağıya inmesi demek değildir" Enflasyonun düşmesi demek Fiyatların daha az artması veya hiç artmaması demektir.Yani fiyatlar hiçbirzaman düşmeyecek aşağıya bugün 30.000₺ maaş alıyorum 30.000 bugün 5 kalem mal ve hizmet alabiliyorsam yarın bu sayı 10 a çıkarsa benin alım gücüm artmış demektir.Enflasyon demek bu tanımı bu.O yüzden istediğiniz kadar isyan edin istediğiniz kadar boykot yapın.Ben Türkiyede fiyatların hiçbirzanan aşağıya indiğine şait olmadım diyodum bunun altındaki neden buymuş.Yani fiyatlar hiçbirzaman düşmüyecek.Örnek vermişsin İndirdiler die o iskonto.Firma elindeki mal çoksa vu malı satamaıyorsa Tüketiciye bunu iskonto indirim olarak satıyor.Buda Üretim çoksa olur. Yani Ekonomi çok karmaşık bir bilim ama şunu öğrendim insanların bu sistemden çıkma itimali sıfır imkanı yok çıkamaz.Ben artık kafayı yemekten intihar noktasına geldim Herzanan fakir olmaya devam edicez gibi görünüyor çünkü bilmediğimiz okadar çok şey varki bunları bilmediğimiz için böyle eylemlerin işe yaracağını zannediyoruz bize buna inandırıyorlar.Kolay gelsin size.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Ormanci
L
4 hafta
Yarbay

benim anlamadığım başınıza silah mı dayadılar gidiyorsunuz gitmeyin olur biter.bir gün değil hergün gitmeyin.ben imkanım olduğu halde yüzde 99 gitmiyorum.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi leftercan1907 -- 19 Nisan 2024; 13:21:29 >

C
4 hafta
Binbaşı

millet alışmış dışarıdan yemek söyleyemediği gün eli ayağı titriyor ne yapacağını şaşırıyor yumurta kıramayan kızlar var. işletmeler bunu bildiğinden paso dayıyor işine gelirse zaten mekanlar hep full. bu durum avrupada abdde olsa ya mekanlar bomboş olur yada zenciler vs kapı çerçeve indirip o işletmeleri yağmalar anında.