F

Yarbay
02 Şubat 2009
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
0 üye
Görüntülenme (?)
1676 (Bu ay: 0)
Gönderiler Hakkında
F
geçen ay
C Sınıfı Otomobil veya Suv Tavsiyesi Bütçe 1.35M
Selamlar hali hazırda 2016 makyajlı kasa icon paket Clio 4 dizel manuel araç sahibiyim. 6 yıldır kullanıyorum ve araçtan büyük ölçüde memnunum. Trim sesleri ve 205/45R17 lastiğin sebep olduğu konfor eksikliği hariç. Bu aracı 6.600km'de aldım, şu an 59.000km olmak üzere.

Artık araç değiştirmek istiyorum. Akıl akıldan üstündür diyerek alternatifler için sizlerin de fikirlerinizi almak istiyorum.

Yıllık 10-12 bin km civarı yol yapıyorum. %90 ve üzeri şehiriçi kullanım olacak şekilde düşünülebilir. Ortalama hızım 23km/s ve 5.3 litre ortalama tüketimim var hali hazırda. Düzce'deyim ve yokuş yok denecek kadar az.

BÜTÇE 1.200.000 - 1.350.000 TL. Zorlarsam belki 50-100 daha eklenebilir.

* Sıfıra bütçe yetmeyeceği için 1-3 yaş arası 30.000km altında hatasız
* Tercihen otomatik. Otomatik olarak da ya tork konvertörlü tam otomatik ya da CVT, son seçenek olarak çift kavramaları düşünüyorum.
* Yakıt tüketimi de önemli etken
* Bagaj en az 400 litre ve üzeri olmalı 2. çocuk geliyor.
* Benzinli modeller için turbo benzin tercih sebebi.
* Arka koltuk diz mesafesi dar olmamalı.
* Arka havalandırma olmalı
* Boş paketlerden pek haz etmiyorum ama bazı araçların başlangıç paketleri de dolu olabiliyor.
* Anahtarsız giriş-çıkış ve çalıştırma olursa iyi olur. Clio'da buna iyi alıştım, düz anahtarlı araca geçersem kapıları açık unutma ihtimalim yüksek :)

Aklımdaki modeller;

- Toyota Corolla Hybrid Dream/DreamXpack veya FlameXpack (2024 Dream pakette anahtarsız giriş de mevcutmuş) 2023 modellere 13bin TL'ye servis tek kapı için anahtarsız giriş ekleyebiliyormuş. Kapı kolu değişiyor.
- Opel Astra 1.5D sadece boş Edition mevcut. Onda da arka havalandırma ve anahtarsız giriş yok malesef.
- Citroen C4X Shine tasarımını pek sevmesem de X olmayan C4 bagaj hacmi az. 1.2T yakıt tüketiminden dolayı dizel modellere bakıyorum.
- Citroen C5 Aircross 1.5 BlueHdi aslında tam aradığım araç ama bütçeyi aşıyor.
- Opel Grandland 1.5 D tavsiye olarak eklendi
- Honda Civic Eco Elegance (Direksiyon kutusu sorunları mevcutmuş ve değiştiriliyormuş)
- Chery Tiggo 7 Pro Donanım olarak harika ama yakıttan dolayı muhtemelen elenecek.

(x) Opel Astra 1.2T Elegance veya GS (Yüksek yakıt tüketimi nedeniyle elendi)
(x) Peugeot 308 1.2T Allure (Yüksek yakıt tüketimi nedeniyle elendi)

Renault tarafında hep çift kavrama olduğu için ve Megane yüz olarak da eskidiği için tercih etmedim. Austiral'e zaten bütçe yetmiyor.

Aklımdaki araçların başına öncelikle Corolla hybrid geliyordu ama onun sunduğu hemen hemen tüm özeklikler artık standart hale geldi gibi. Adaptif hız sabitleyici ve şerit takip başta olmak üzere otomatik frenleme gibi özellikleri cezbediyordu. Tabi bir de şehiriçi yakıt tüketimi.Yakıt tüketimi hariç bu özellikler artık diğer araçlarda standart hale geldi gibi. 2. elde batarya biter çekincesi yüzünden değer kaybı da biraz fazla oluyor Corolla hybird'de. Ekstra 1.8 litre MTV maliyeti de var tabi.

Yaris Cross 1.5 hybrid düşündüm ama hem bagaj yetersiz hem de arka kapılar yeterince geniş açılmıyor. Ben bile inip binerken rahat edemiyorken pusetle çocuk koymak falan çok zor olur. 2024 makyajlı kasayı görmeyi bekliyorum. Haziran gibi gelecek sanırım.

Opel Astra ve Peugeot 308 test sürüşüne gitmeyi planlıyorum. İki aracın da iç mekanını çok beğeniyorum. Sürüş sonrası burayı güncellerim.

Test Sürüşü Editi; Peugeot Citroen ve Opel bayileri tek çatı altında Düzce'de. Markalar arasında duvar bile yok yani. İçeriden markalar arasında geçiş yapılabiliyor.
Peugeot tarafında 2008 ve 308 test ettim. Önce 2008'e baktım, sonrasında 308'e binince tamam dedim bu daha iyi. Ses izolasyonu çok güzel aracın. Benim için tek kötü yanı küçük direksiyon ve direksiyon üstünden kadrana bakış. Onun dışında aracın eksisi yok gibi. Bunlara ilave 408 bunlardan daha güzel duruyor. Arla koltuk diz mesafesi de D sınıfı araçları aratmayacak kadar geniş.

Citroen tarafına geçtim. C4 ve C4X modellerine baktım ama test araçlarında benzin kalmadığı gerekçesiyle test sürüşü yapamadım.

Opel tarafında Astra GS test sürüşü yaptım. 308 ile kıyaslarsam 308'in yalıtımı Astra'dan daha iyi. Astra'nın 360 kamerasını beğendim.

Bu arada liste fiyatı üzerinden indirimler yapılıyor artık. 80 bin TL ile 160 bin TL arasında indirimler yapılıyor.
---------------------------------------------------------------------
Alternatif olarak benim düşünmediğim farklı model varsa öğrenmek isterim. Yine şu modelden uzak dur diyebileceğiniz bir şey varsa onu da öğrenmek isterim.
F
geçen ay
Carrefoursa Bisküvi Kraker ve Kek 1 Alana 1 Bedava
Bugün tesadüfen internette gördüm. Okul kantincileri bitirmeden faydalanmaya bakın derim. Kasiyerler bile kendilerine alıyordu. 2 parça şey alırım diye gittim 330TL harcayıp çıktım.

15-17 mart tarihleri arasında yanlış hatırlamıyorsam.


< Resime gitmek için tıklayın >
F
8 ay
EK MTV DEPREM YARDIMI İÇİNSE DAHA ÖNCE DEPREM YARDIMI/BAĞIŞI YAPMIŞ OLANLARDAN ALINMAMALI
Bu EK MTV saçmalığını "deprem sırasında meydana gelen maddi hasarın telafi edilebilmesi" bahanesiyle çıkarttılar.

O halde ben de (dekontlarımı sunarak) yapmış olduğum deprem yardımlarımın iadesini istemem veya EK MTV tutarından düşülmesini istemem lazım. Ek MTV'lerin tutarından daha fazla zaten yardım yaptım.

Ben kendi rızam ve isteğimle yapmış olduğum yardımın üstüne zorla benden para alınması çok canımı sıkıyor.

Kaldı ki bu paraların nereye harcanacağının da bir garantisi yok. Malum daha önceki deprem vergilerinın farklı yerlere harcandığını kendileri itiraf etmişlerdi.

Bu konuda hakkımı kesinlikle helal etmiyorum.
F
10 ay
Gigabyte Aorus RTX 3060Ti Elite 8GB Termal Ped ve Macun Bakımı
=NASIL BAŞLADIM=

Daha önce sıfır aldığım GTX1080 için termal macun yenileme işlemi yapmıştım ve sonuçtan çok memnun kalmıştım. O kartı yine forumdan bir arkadaş aldı.

Muhtemelen miningte kullanılmış 2. el bir Gigabyte Aorus RTX 3060Ti Elite ekran kartı aldım. Testlerde sıcaklığın 83 dereceyi görmesi ve sonrasında hız düşürmesinden dolayı biraz hayalkırıklığına uğradım. İlk seçenek olarak sıcaklığı düşürmek için undervolt yaptım. Sonrasında biraz araştırma ile kartın iç yapısını öğrendim, bir kaç termal ped değişimi videosu ile yapılacakları netleştirdim ve kartı açmaya karar verdim. Kartı açınca hem termal macunun hem de termal pedlerin artık eskidiğini gördüm. Termal pedler kurumuş oyun hamuru gibi açarken dağıldı. İşin kötü kısmı bunu yaparken daha termal ped siparişi vermemiştim. Kartı o şekilde bırakıp termal ped siparişi verdim ve gelmesini bekledim. Bugün kargo elime geçti ve işleme koyuldum.

=ASIL MESELE=

Kartı açmak için uygun kalınlıkta bir yıldız tornavida ile 8 adet vida sökmek gerekiyor. Kart ve soğutucu bloğu ayırınca bir tarafta 3 pinli RGB konektörü diğer tarafta ise 2 adet fan konektörü var. Bu 2 adet fan konektörünü sökmek gerekiyor. RGB kablosunun konektörü 3 pinli lanet bir şey olduğu ve sökemediğim için onu sökmeden bu şekilde devam ettim. Kart ve soğutucu blok defter sayfaları gibi sağa sola açılmış oldu. O sıralar heyecandan resim çekmeyi de unuttum. Kartı kapattıktan sonra aklıma geldi resim çekmek ama artık çok geç idi. Ama üzülmeyin detaylı bir şablon oluşturdum. Görselleri kendim hazırladım. 10x10cm'lik termal ped için en uygun kesim şeklini de ekledim.

Termal macun olarak Arctic MX4 vardı zaten elimde, bunu kullandım.
Termal ped olarak Pullsar Ice Dragon 1mm ve 0,75mm kullandım. 300TL her bir paket. Detayları şablonda mevcut. Bu ölçüleri direkt olarak Gigabyte Destek vermiş. Ebatları halletmek çok sorun değil ama kalınlık büyük problem. Uygun kalınlık kullanılmazsa ısı transferi için temas sağlanmıyor ve bir yerlerde arada boşluk kalabiliyor. Termal ped kalınlığının Gigabyte Destek tarafından verilmiş olması net bilgi oldu. Yoksa internette hepsini 1mm veya 1.5mm kullananlar da mevcut.

İhtiyacınız olan tek şey uygun kalınlıkta bir yıldız tornavida. Eski macunu ve eski ped kalıntılarını temizlemek için biraz da peçete ve ıslak mendil. Ufalanan ped parçalarını dar yerlerden kürdan kullanarak nazikçe temizledim.


< Resime gitmek için tıklayın >
Görseller bana aittir. Beyaz alan 10x10cm'lik ICE DRAGON termal pedi temsil ediyor. En uygun kesim şekline göre renkli şekilde belirttim. Renklerinden nereye hangi kesimin koyulacağı belli oluyor. Yabancı forumlarda da paylaşmak adına ingilizce hazırladım.

< Resime gitmek için tıklayın >
Kartı kapatıp kasaya takınca karttaki undervolt ayarını kaldırıp stok ayarlarla Furmak Stres testine soktum.

Sonuç gayet tatmin edici.

Öncesinde çok hızlı 83-85 dereceleri görüp frekans düşüren kart şimdi 15dk'lık furmak testinde 69,4 dereceyi geçmiyor ve 1900mhz üstünde kalmaya devam ediyor.

< Resime gitmek için tıklayın >


Kartın söküm videosu youtube üzerinde mevcut. Bana yol gösteren büyük ölçüde bu oldu. Bunu paylaşmayı da kendime borç bilirim.


https://www.youtube.com/watch?v=l_viPtDIp3A&list=LL&index=2
Keyifli forumlar.
F
10 ay
RTX 3060 Ti İçin Çok Basit Undervolt İşlemi
GTX 1080'den RTX 3060Ti modeline geçiş yaptım. Tam model adı Gigabyte Aorus RTX 3060Ti Elite 8GB. Kartı takıp bir kaç test yapınca biraz hayalkırıklığına uğradım desem yalan olmaz. Çünkü sıcaklık 84 dereceye kadar çıkıyor ve çekirdek frekansı 1900mhz'lerden 1400mhz civarına kadar düşüyor. Haliyle performans düşüşü yaşanıyordu.

Biraz araştırma yapayım derken youtube üzerinde çok kolay bir şekilde undervolt yapımı videosu gördüm ve uyguladım. Sonuç mükemmel. Kart şimdi sentetik testlerde bile 70-72 dereceleri geçmiyor ve ısınmadığı için performans/frekans düşüşü yaşamıyor. Hatta undervolt ile birlikte vram frekanslarına %10 OC yapıldığı için performans artışı oluyor. Kartın çektiği güç 240w'den 170w'ye düştü.

Bu kadar basit olduğunu bilmiyordum. Tavsiye ederim.


https://www.youtube.com/watch?v=8eIMmKA_QaY&feature=youtu.be
İhtiyacınız olan tek yazılım msi afterburner.

Yine de belirtmek isterim tüm sorumluluk size aittir.

<< Termal ped ve macun yenileme sonrası edit >> Termal Ped yenileme konusu >

Videodaki gibi curve ayarı yaparken "L" tuşuna basıp frekans kilitlemeden yapmanızı tavsiye ederim yoksa boştayken de 50w tüketime sebep oluyor. L tuşuna basmadan curve ayarını 900mv 1900mhz yaparsanız boştayken daha düşük tüketime sahip olabilirsiniz.

Ben işi bir adım öteye taşıyıp 925mv 2000mhz yaptım. Vram için videodaki gibi +700 verdim. Bu haliyle 240w yerine 190w tüketimi oluyor ekran kartımın. Üstelik daha yüksek vram ve gpu frekansı ile.
F
11 ay
MSI MAG B550M MORTAR MAX WIFI Amazon 3399TL
https://www.amazon.com.tr/MSI-B550M-MORTAR-WIFI-USB3-2/dp/B0B2KX6PF7/ref=sr_1_6?__mk_tr_TR=%C3%85M%C3%85%C5%BD%C3%95%C3%91&crid=1AOHCALTJ182B&keywords=b550+anakart&qid=1685180740&sprefix=b550+anakar%2Caps%2C184&sr=8-6
B550 anakartlar içinde en serin çalışan anakartlardan biri. Dahili Wi-Fi 6E ve Bluetooth 5.2 mevcut.

Benim bile B450 Tomahawk max'tan buna geçesim geliyor.
F
12 ay
DÖVİZDE MAKAS 2TL\u0027YE ALTINDA MAKAS 150TL\u0027YE ÇIKTI
Seçim öncesi son işlem gününde makaslar aldı başını gitti.

Bankaların döviz alım satım makasları 2TL'ye çıkmış durumda.

Altında da durum benzer şekilde alım satım makası 150TL'ye çıkmış durumda.



< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


Dövizin bozdurma fiyatı kapalıçarşıda bu rakamların 1TL üstü bu arada. Bankadan bozdurmak zarar yazıyor.
F
geçen yıl
Hatay Belediye Başkanı Deprem Öncesi Açıklamaları
40 adlı programa katılan Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş'ın "Hatay yıkıcı depremin tekrarına hazır mı" sorusuna verdiği cevap.


https://www.youtube.com/watch?v=B0kYzbzXgzs
Yazıklar olsun gözlerini siyasi hırs bürüyüp muhalif belediyeleri ve oradaki insanları görmezden gelenlere !
F
geçen yıl
Crucial 1TB P3 Serisi NVMe M.2 SSD 3500MB Vatanbilgisayar Sepette 1.369,80 TL
F
geçen yıl
Sapphire Radeon RX 6700 XT Pulse Gaming 12GB 8.799 ₺ SİNERJİ
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.