Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
174
Cevap
7714
Tıklama
24
Öne Çıkarma
Golf ile Egea kıyaslayanlar- Fia Egea B segmenttir- Değerlendirme(Tofaş'ta B segment sedan demiş.)
G
3 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Arkadaşlar herkese merhaba.

Özellikle son birkaç yılda iç pazarda eli gitgide güçlenen fakat Avrupa ülkeleri ve Latin Amerika ülkelerine ihraç ettiğimiz rakamlara baktığımızda kötümser bir tablo çizen Fiat Egea’nın C segment olduğu, forumda Egea’nın B segment olduğunu iddia edenlerin arabadan anlamadığını söyleyen bir takım mesajlar gördüm, duyumlar aldım. Bu duyumlarda genel olarak Sahibinden’de, teknik özellikler kısmında Egea’nın C segment olduğundan, oto dergilerinde de C segment olarak listeye alındığından bahsetmişler.

İlk olarak dergilere bir göz atalım, ilk dergimiz eskiden Emre Anamur ile Tarık Akagün’ün çıkardığı ilk elektronik dergimiz e-otodergi.
Bu dergimize göre, Fiat Albea, Hyundai Accent Era, Fiat Punto B segment olarak Temmuz 2010 sayısında yer bulmuş.



< Resime gitmek için tıklayın >




Linea dediğimiz aracın Palio-Albea ikilisi gibi Punto-Linea olduğunu, B segment HB Punto’nun Sedan karoseri olduğunu hatırlamışsınızdır. Yani Linea herkesin mutabık kalacağı şekilde B segment fakat e-otodergi yukarıda, aynı sayıda gördüğünüz üzere Linea’yı C segmente almış.

Accent Era’nın yerini alan B segment Sedan olan Accent Blue ise yine Linea ile aşağıdaki Mayıs 2015 sayısında C segment bölümünde yer alıyor.

En şamata kısma gelirsek, Kasım 2015 sayısında Accent Blue, Linea ve Egea C segment olarak yer almış. Daha vahim durum ise C serisi doğru olarak D segment iken, Coupe formlu CLA'da C segment olarak alınmış ama sorun şu ki CLA ile Hyundai Accent Blue ve Fiat Egea aynı segmentte!

https://mercedesblog.com/the-stylish-cla-shooting-brake-vs-classical-c-class-estate-who-is-the-best// (CLA vs C Class.)


KASIM 2015

< Resime gitmek için tıklayın >


LİNEA VE PUNTO





< Resime gitmek için tıklayın >






< Resime gitmek için tıklayın >


https://www.aktasotoyedekparca.com/urun/difuzor-linea-grande-punto-orta
https://www.fiatyedekparcalari.com/index.php?route=product/product&product_id=319

Linea ve Punto'nun iç aksamda mesela difüzör ve yürüyen aksam parçaları dahi aynı.


İlk olarak arabadan anlamayan birileri varsa onlar bu tabloyu çizen ODD yetkilileri ve bu durumun sebebi malum tüm dergilerin yazarları, Youtuber’lardır.

İnternette otorite kabul edilen kişiler Accent Blue ile CLA ‘yı aynı sınıfta görüyor ve Hyundai’nin işkencesi henüz bitmedi, Kasım 2017 sayımızda Elantra ile Accent Blue C segmentte yer alıyor.


KASIM 2017

< Resime gitmek için tıklayın >


ACCENT BLUE WİKİPEDİA SAYFASI




< Resime gitmek için tıklayın >

B segment Accent gördüğünüz gibi C segment olmuş, demek ki oto dergileri ve Youtuber'ların ne dediklerinin çok bir önemi yok. Mercedes-Benz CLA, Audi A3 ve Fiat Linea aynı segmentteymiş...

Yukarıdaki derginin editörlerinden Emre Anamur ve Tarık Akagün'ün Youtube'da kendi kanallarında toplam 278 bin takipçileri var...


Şimdi gelelim Egea’ya, Koç Holding kendi imkanlarıyla Ford Fiesta şasisi üzerine Ford’un B-MAX yapması gibi B segment şasi üzerine hafif ticari olan Tourneo Courier’i dizayn etti.(Sağ tarafta paltfom yazıyor.)

https://tr.wikipedia.org/wiki/Ford_Transit_Courier

Aynı şekilde B segment MPV olarak kabul edilen 500L şasisi üzerine, yani yine aynı mantıkla, B-MAX’in muadili olan FIAT şasisi üzerine Egea’yı tasarladı. Egea B segment bir araçtır çünkü B segment şasisi üzerine inşa edilmiştir, burada VW’in MQB’si, PSA’nın EMP üzerinden B-C segment çıkarmasından bahsedemeyiz çünkü MQB temel bir dizayn felsefesidir. Fiat’ın Egea’da kullandığı platformu kullanan gerçek bir C segment araç yok, 500L’de B segment MPV.

Egea ile şasi ortakları:

500L

< Resime gitmek için tıklayın >
TORO


< Resime gitmek için tıklayın >
Başka bir Egea şasisi kullanan araç yok.

Devam edelim, örnek verelim ve Egea’yı ele alalım.

Egea’da HB-SW-Sedan hepsi aynı araç, ön tampondan arka teker merkezine kadar aynı araba, dingil aralıklarından tutun da iz genişliklerine tamamen aynı. PDF’sinden bakalım hepsinin dingil aralığı 2 metre 63 santim, iz genişlikleri de küsuratına kadar aynı, Sedan’da B segment Polo ve İbiza’daki gibi kampana arka frenler var.


Donanımdan devam edelim, Egea Sedan’ın baz donanımı Easy’de yan ve perde hava yastıkları yok, Polo ve Ibiza’da 6 hava yastığı standart iken C segment bir Sedan olduğu iddia edilen Egea’da 2 hava yastığı var, forumda senersongur isimli değerli üyemiz Egea C segment çünkü baz araçta lastik ölçüsü 16’’ demiş, şu an sıfır km Egea Easy’de 15’’ jantlar var lastik ölçümüz de 195/65 R15.


C segmentler de 4 hoparlörle satılan araç yok, Egea 4 hoparlör, ve buram buram B segment kokan iki özelliğimiz ise arka da oturan 3. Yolcu için koltuk kafalığı yok ve arka koltuklar da Polo Trendline ve Ibiza gibi tek parça katlanıyor.


Ibiza ve Polo’da ısıtmalı ayna standartken 2021 model ‘’C Sedan’’ Egea’da ısıtmalı ayna da standart değil.


C segmentte en son 2 hava yastıklı gelen araç 2005 Corolla’ydı, 2005’ten beri bu segment de 2 hava yastıklı araç yok


Egea ısrarla C segment diyecekler veya B+ diyecekler için de şimdi onların akıl edemeyeceği bir yerden kendimi çürütmeye çalışayım.



EGEA B SEGMENT İSE FIAT'IN ARGO DİYE BİR MODELİ NİYE B SEGMENT OLUYOR?

< Resime gitmek için tıklayın >
İlginç değil mi, Argo'nun Sedan karoseri yok, B segment olarak Latin Amerika'da satılıyor.

Bu artık bir strateji arkadaşlar, Brezilya gibi ülkelerde hatta her aracın tutulduğu Meksika gibi ülkelerde B segmentte Clio'ya rakip olarak bunu çıkarıyorlar, Türkiye gibi bagaj ve Sedan takıntısı olan ülkelerde dıştan iri, iç mekan kalitesi gibi konularda C segmentte mukayese edilecek rakibi olmayan araçlarla ilerliyorlar, bu durumu Renault'tan örnek verelim, bu adamlar Taliant diye B Sedan yaptılar, bir gün önce tanıtıldı araca bir bakalım, Logan ile aynı araç sayılır, gördüğünüz gibi selefi Symbol'den 11 santim daha geniş olmuş. Clio'yu geçelim Megane'dan geniş.



< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >



Taliant eski Symbol'e göre otomatik frenleme, elektonik park freni, ACC, 6 hava yastığı, yenilenmiş bir şasiye sahip dingil aralığı 2 metre 64 santim ve bagaj hacmi 528 litre ile Egea Sedan'dan daha büyük bir kabine, bagaj hacmine sahip, enden genişlik olarak da Egea'dan 6 santime yakın daha geniş bir araba. Hatta altta gördüğünüz Megane Sedan ile aynı genişliğe sahip Megane IV HB'den DAHA GENİŞ. Megane Sedan'da bagaj 503 litre iken B Sedan Taliant'ta bagaj hacmi 528 litre. C Sedan'dan büyük bir bagaja sahip. Aynı Linea-Egea ikilisi gibi.

< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >

Şimdi Linea'ya geri dönelim, Punto 168 santim ve Linea ile aynı araçken Linea enden şişirilmiş, 173 santim olmuş, uzunluğu da şişirilerek 4 metre 56 santim ile Egea'dan uzun olmuş.

https://tr.wikipedia.org/wiki/Fiat_Linea

Gördüğünüz gibi Egea B segment ve şişirilmiş bir araç, zaten adının Tipo diye satılması da bu şişirmenin bir algıya dönüşmesinin istenmesi.

Halbuki Fiat'ın C segment Bravo'su Lancia Delta ve Alfa-Romeo ile aynı şasiye sahipti, bu araç C segment olsa Fiat burada Bravo şasisinden ilerlerdi, aracın adı da Stilo, Brava ya da Bravo vs. olurdu.

Fiat grubunda ilk nesil Tipo paşalar gibi C segmentti çünkü Lancia Delta, Alfa Romoe 146 ile aynı şasideydi, Egea'da bu durumdan söz edilemez çünkü C segment şasisi değil.

https://en.wikipedia.org/wiki/Type_Two_platform


Alfa Romeo 146
< Resime gitmek için tıklayın >
Alfa Romeo 145
< Resime gitmek için tıklayın >



Lancia Delta
< Resime gitmek için tıklayın >
Hepsi Tipo şasisine kurulu araçlar.


Bravo şasisine kurulu Lancia Delta ve Giulietta.

< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
Son olarak Egea C segmentlerle mücadele etsin istenseydi bu aracı Guilietta gibi C şasisine dizayn ederlerdi. Bakın, Bravo'ya aslanlar gibi C segment.
< Resime gitmek için tıklayın >
Fiat'ın 2012'de Dodge Dart olarak ABD ve Latin pazarında sattığı, Bravo şasisine kurulu Viaggio modelinin enden genişlik olarak mevcut Egea Sedan 179 santimken 185 santim, dingil aralığının Egea Sedan'dan da 2 metre 63 santim iken 2 metre 70 santim ve uzunluk olarak 4 metre 67 santim olduğunu, gerçek bir C Sedan olduğunu da belirtelim.


< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >
https://www.ensonhaber.com/otomobil/fiatin-yeni-sedani-fiat-viaggio-2012-04-16

Yukarıdaki araç gelseydi Türkiye'ye, B7 Passat'tan sadece 9 santim kısa veya Megane'dan geniş Taliant'tan da yine daha geniş göz önünde olduğunu bulundurursak C segmentin en büyüklerinden olacağını söyleyebiliriz.

Sonuç, Egea B segmenttir arkadaşlar. Fiat'ın C segmentleri yukarıdadır, C segment olsaydı Viaggio'dan bu kadar küçük olmazdı ve C şasisine kurulurdu, ama Egea B segment diye Corolla yerine alınmaz diyemeyiz, Polo'da B segment ama güzel bir araçtır, o yüzden B segmentler içinde C segment gibi görünen ve yer yer C segmentten müşteri çalan bir araç olarak nitelendirebiliriz.


Edit:

Gelen mesajlara buradan bir cevap yazayım. Bazı arkadaşlar B segment MPV şasisine kurulu bir aracın halen C segment olduğunu söylüyor, Egea'nın üreticisi Koç Holding bir otomobil firması değil, C segmentte mücadele edecek bir araç tasarlayıp üretecek maddi güce de sahip değil. Kendi ellerinden gelen şasiyi, motoru, şanzımanı en uygun şekilde alıp Türkiye'de montaj yapmak, Egea şasisine kurulu bir C segment araç yok ama Fiat'ın aslanlar gibi C segment arabaları var, kendine özgü bir şasisi olnmayan, satışların %50-60'ı Türkiye'den gelen, Türkiye hariç yüzüne bakılmayan bir aracın C segment olup küresel modeller olan Golf vs. ile mücadele ettiğine inanan arkadaşlar fanatizm içerisindedir.

Egea B segmenttir çünkü B segment Minivan şasisi üzerine kurulmuştur, C segment olsaydı Bravo şasisi kullanırlardı.

Forumdaki arkadaşlarımızın Renault'un son teknoloji donanımlar ile getireceği Taliant'a karşı şimdiden 3. dünya ülkelerinde satılan, Avrupa'da satılmadığını söyleyecek kadar ileri gidebilen yorumlar yapması da bu arkadaşların sağlıklı düşünemediğinin kanıtıdır.

Sırayla Siena, Albea ve Linea'nın yerini alan B segment Sedan Egea Sedan'ın B segment Sedan rakibi yani Symbol'ün yerini alan Taliant Avrupa'da şimdiye kadar yüz binlerce satılmıştır ve halen satımlaktadır.

https://carsalesbase.com/europe-dacia-logan//





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-61960E1CE -- 1 Nisan 2021; 15:43:23 >

sonunda biri üşenmeden şunları yazıp açıkladı ya daha ne diyeyim.
helal olsun, emeğe saygı.
egea B olarak dizayn edildi, üretildi ve B olarak satılıyor net.

1.6 mjetci tayfa savaş ...
Yoruma Git
Yorumun Devamı a3l4i - 3 yıl +46
< Resime gitmek için tıklayın >


Aaaaa golf den fazla iz açıklığı var D sınıfı bu sandero

< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >

Kaynak:Tüm araçlar var
https://www.automobiledimension.com/model/volkswagen/golf
Yoruma Git
Yorumun Devamı alfa-x - 3 yıl +46
Bu konu forumda defalarca yazıldı çizildi.Egea platformuyla,kullanılan motorlarıyla,ölçüleriyle piyasaya lanse edilmesi ulusal uluslararası tüm otomobil otoriteleri tarafından...
Yoruma Git
Yorumun Devamı ykaya1983 - 3 yıl +27
G
3 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

@QralCess

Bana demişsiniz Egea C segment, TOFAŞ'ın kendi açıklaması 2015'te B Sedan üreteceğiz.

https://tr.wikinews.org/wiki/Tofaş_2015%27te_B_Sedan_sınıfı_yerli_otomobil_üretecek

https://www.otomobilsayfasi.com/haber/b-sedan-2015te-geliyor/1063310

https://www.ototeknikveri.com/haber/1156/tofas-yeni-modelini-2015te-uretecek


'' Tofaş, 520 milyon dolar yatırımla önümüzdeki yılın ikinci yarısından itibaren yeni otoyu üretecek. B sedanın platformu tamamen yeni olacak yani sıfırdan geliştirilecek. Yeni aracın birkaç farklı versiyonu olması planlanıyor. Şirket, otomobilden 2015-2023 yılları arasında 580 bin adet üretecek. 

Sergio Marchionne’nin duyuracağı bir diğer önemli model Amerikan Doblo’su. Yeni Doblo, yılsonundan itibaren Kuzey Amerika’ya ihraç edilecek. 360 milyon dolar yatırımla ortaya çıkan araç, ABD’de Ram Promaster City markasıyla satılacak. Tofaş, yeni Doblo’dan 2021 yılına kadar ABD’ye 175 bin araç ihraç etmeyi planlıyor.

Tofaş, yeni Doblo ile yeni B sedan otomobilleriyle üretim ve ihracatını artıracak. Geçen yıl 244 bin 614 adetlik üretime ulaşan şirket, yeni ürünlerin devreye girmesiyle bu sayıyı 350 bin adet civarına yükseltecek. ‘Altın Madalyalı’ Bursa fabrikası böylece 400 bin adetlik kapasiteye yaklaşacak''





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-61960E1CE -- 13 Mart 2021; 14:17:21 >


Bu mesajda bahsedilenler: @QralCess
A
3 yıl
Yarbay

sonunda biri üşenmeden şunları yazıp açıkladı ya daha ne diyeyim.
helal olsun, emeğe saygı.
egea B olarak dizayn edildi, üretildi ve B olarak satılıyor net.

1.6 mjetci tayfa savaş çıkarır birazdan burada orası ayrı.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
1
3 yıl
Yarbay

1540 mm arka iz mesafesi olan b segmenti araç tarihte hiç üretilmiş mi acaba?


Bu mesaja 1 cevap geldi.
G
3 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: 19can84

1540 mm arka iz mesafesi olan b segmenti araç tarihte hiç üretilmiş mi acaba?
2021 Logan-Sandero arka iz 151 santim, ön iz 153 santim, Kia Rio ön 151 arka 152 santim yeni Toyota Vios, Honda City yeni kasalarını bulamadım, aklıma gelenlerden Egea Cross muadili Captur ön 1560 arka 1547, Egea Cross 1540-1541. Mokka 1548-1548 mm.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
B
3 yıl
Yarbay

kalitesiyle,işçiliğiyle, donanımıyla net olarak B segment

yalıtımıyla,konforuyla B-C segment arası

Bagaj başta olmak üzere -iç hacmiyle C segment..



Ortaya karışık bir araç kim ne derse desin..Safkan c segment asla değil ama B segment direkt olarak da diyemiyorsunuz...





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bianconera -- 13 Mart 2021; 15:27:59 >

A
3 yıl
Yarbay

Kağıt üzerinde b yada C segment yazsa ne olacak,araç mı değişecek?

C segmentine dahi ulaşmakta zorlanan 3. Dünya ülkeleri için geliştirilmiş bir araç. 3. Dünya ülkesi de olsa insanların çoluğu çocuğu oluyor. Hacim istiyor. Ama fiyatı ulaşılabilir olsun istiyor. Bunun içinde hacmi büyük, aile kullanımına uygun fakat kalite olarak b segmentinden çokda iyi olmayan araçlar üretiliyor.

Acente era, sümbül, egea, 301 vs vs hep bunların örneği. Bunlar içinde en gelişmiş ve kaliteli olanı egea.

Biz b segmenti de desek, C segmenti de desek araç değişmeyecek.

Tavuk mu yumurtadan çıkar yumurta mı tavuktan çıkar, daha mantıklı bir tartışma.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

İ
3 yıl
Yüzbaşı

Sınıflar eskisi kadar keskin değil. Ara sınıflar oluşmaya başladı.

Symbol, c elyse, 301 B sınıfı
Egea B+ sınıfı
Corolla, megane, focus C sınıfı

Egea ne C sınıfı kadar iyi, ne de B sınıfı kadar kötü



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
A
3 yıl
Yarbay

B den iyi C den kötü. B+



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

G
3 yıl
Teğmen

Egea yaşanacak otomobiller



C
3 yıl
Yüzbaşı

Kullandığım B sınıfı araçlar ile boyut olarak kıyasladığım zaman B sınıfı gibi hissettirmedi hiç bir zaman bana Egea.

Clio - Fiesta - İbiza - Polo = Egea HB (Bagaj+Diz Mesafesi+Ferahlık)

C-Elysee - Symbol - Rapid = Egea Sedan (Diz Mesafesi+Ferahlık)

Tüm bu araçlarla kıyasladığım zaman egea bana B sınıfı gibi gelmiyor hiç. (Boyut açısından)



Q
3 yıl
Binbaşı

senin gibiler ile uğraşmaktan bıktığım için kısa bir cevapla aradaki münakaşayı keseceğim.

Egea projesi normalde sadece Türkiye Pazarı için üretilecek bir modeldi.
Senin attığın resmî açıklama da kanıtı.
Fakat daha sonra Fiat yetkilileri hazır yeni platform(bak burayı iyi oku,güzelce 5-10dk düşün) tasarlamışken bu aracı C sınıfı standartlarında bir model ailesine dönüştürmeye karar verdi.

Gelelim argo meselesine o zaten ayrı bir ironi,Fiat markası Güney Amerika’da tamamen farklı bir yol izleyen firma.
EMEA ile Güney Amerika tamamen farklı operasyonlar yürüten birimler.
Oradaki araçların Avrupa’yla ilgisi bile yok.

Gelelim boyutlarına:Egea,HB kasadan türetilen bir araç değil BAK İYİ OKU,İDRAK ET
Senin piyasada gördüğün C sedanlar tamamen HB karasoer üzerine kurulmuş modeller.
Egea tamamen sedan doğmuş bir model.
Boyutları bir önceki kasa Focus ile neredeyse aynıydı.

Egea,bir focus gibi yol tutmaz veya Golf kadar kaliteli değildir ama C sınıfının F/P aracıdır.
Konforu,yalıtımı tepeye oynar.

Bir de dalga geçer gibi Renonun 3.dünya ülkeleri için tasarladığı dacia kırması aracı karşılaştırıyorsun.
Bir üst sınıf Megane Sedan bile Avrupa’da satışa sunulmazken bu B sınıfı aracın satacağını filan düşünüyorsan vahkine vah.

Yok ACC filan,nerde duydun? O araç tamamen ekonomik bir amaçla doğu Avrupa ülkelerinde bile satıp satmayacağı belli olmayan bir modelken,bahsettiğin donanımları firma resmî açıklama yapmadan sen yapıyorsan harbi sorun daha da büyük sende.

Bak Fiat marka aracım yok ama sizin gibi çok bilmiş ama hiç bilmemiş tiplere karşı az çok cevapları vereceğim.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi QralCess -- 13 Mart 2021; 17:0:46 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
A
3 yıl
Teğmen

B olmuş C olmuş neden bu kadar takarlar bu konulara anlam veremiyorum, Golf 140 a satıldı da millet mi almadı?



H
3 yıl
Yarbay

A,B,B+ deyin arac C sinifi ve 1.6 Multijet Canavar gibi 130bg arac 230000 TL



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

T
3 yıl
Teğmen

C segment ulan C segment



A
3 yıl
Binbaşı

egea parasının arabası, golf değil.



L
3 yıl
Yarbay

Akşam bu boş konuyu da ele alacağım, şimdi biramı yudumluyorum



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

H
3 yıl
Yarbay

B olunca ne oluyor c olunca ne oluyor. Anlamsiz bir tartisma. Dışarıdaki halk daha otomobil siniflarini bilmiyor bir de b ve c diye karsilastirsin.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hardcrss -- 13 Mart 2021; 18:6:9 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
B
3 yıl
Binbaşı

O zaman skoda scala da B segment,

çünkü polo şasisi üzerine kurulmuş bir araç.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @JNG90