Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
13
Cevap
586
Tıklama
4
Öne Çıkarma
Yüksek Faizde Uzun Süre Kalmanın Sonuçları [Yeniden Enflasyon]
A
4 hafta
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Enflasyon Sarmalı Diyebiliriz ;

Çünkü TL stoku yüksek faiz ortamında sürekli artıyor. Parası olanın parası döviz bazında bile katlanıyor. Merkez bankası mevduat faizlerini vade sonunda sahiplerine ödemek için sürekli TL basmak zorunda kalacak.

Faizleri sonsuza kadar böyle sürdüremeyeceğimize göre bu işin sonunda biriken para nereye gidecek? Tabii ki yine konuta, arsaya, emtiaya, dövize, ithalata, alışverişe vs. Bir anda oluşacak talep patlaması ile piyasada tekrar büyük bir talep enflasyonu yaşanma riski var.

Peki biz bu enflasyon sarmalından tam olarak nasıl çıkacağız? Merkez bankası şu an dövizi baskılayarak ne amaçlamaktadır ? Döviz baskılandıkça bu işin sonunun daha kötü yere varacağı bilinmiyor mu ?
Temel gıdada özellikle toz şekerin fiyatı bile son 2 yılda %400-%500 oranında zamlanmışken TÜİK verilerle oynayarak neyi amaçlıyor ?

İşte hepsinin cevabı aslında basit. Erken seçim hazırlığı. Türkiye düzeliyor algısı yaratarak seçimi kazanma çabasına girecekler.

Kimse kimseyi kandırmasın beyler bir ülkede hukuk bitmişse , eğitim bitmişse , liyakat yoksa , ahlak bitmişse , din siyasete alet edilip insanlara din satılıyorsa , üretim ve sanayi adına çaba gösterilmiyorsa , ne idüğü belirsiz milyonlarca mülteci konusunda halen adım atılmıyorsa o ülkeden ekonominin düzelmesini beklemek saflık. Bu işin sonunda halimiz venezuelladan bile beter olacak





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Antlion -- 12 Mayıs 2024; 22:23:52 >

Asıl bunlara çıkış verilmeli:

Geçiş garantili yollar
Hasta garantili hastaneler
Mafya garantili uyuşturucular
Yoruma Git
Cem_Alim - 4 hafta +7
Bu sarmale ülkenin tek karar vericisi mevcut rejimde öyle istediği için girilmedi mi? Cevap net. Sorun aslında siyasi, bunu görmek zor değil.
Yoruma Git
programmer_onur - 4 hafta +6
R
4 hafta
Yüzbaşı

bu iş bir oyun gibi benim hoşuma gitmeye başladı doğru pozisyon alırsan enflasyonun çok üstünde kazanabiliyorsun, oy verenler ise enflasyon tarafından eziliyor



P
4 hafta
Yarbay

Bu sarmale ülkenin tek karar vericisi mevcut rejimde öyle istediği için girilmedi mi? Cevap net. Sorun aslında siyasi, bunu görmek zor değil.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi programmer_onur -- 13 Mayıs 2024; 0:20:54 >

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

N
4 hafta
Yüzbaşı

Bu enflasyondan çıkışın 3 tane yolu var

Emeklilik kaldırılacak
Memurluk kaldırılacak
Hastaneler Özelleşecek

Başka çıkışı yoktur. Aksi halde burada 3250 yılı gelse enflasyon durmaz hala konuşursunuz.. At fava bekle 3250den arkadaş uyandırsın bu mesajı..





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nexus can -- 13 Mayıs 2024; 4:57:51 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
T
4 hafta
Yarbay

Bankalarda en son baktığımda 16 trilyon mevduat vardı eğer %100faiz olsaydı mevduattaki para 1 sene sonra 32trilyon olacaktı şimdi de 24 trilyon olabilir çoğu döviz kuruna endeksli olduğu icin kura göre değişecektir . Faiz artsın millet TL 'ye geçsin deniyor ya %100faizdeki durum böyle ... Enflasyonu sadece döviz kurunun arttırdığı sanılıyor oysa piyasadaki TL artırır asıl enflasyonu ve kuru



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
C
4 hafta
Binbaşı

Asıl bunlara çıkış verilmeli:

Geçiş garantili yollar
Hasta garantili hastaneler
Mafya garantili uyuşturucular


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @nexus can
N
4 hafta
Yüzbaşı

Devamında bunlar olabilir fakat uyuşturucu ve kumara devlet izin vermesi lazım zaten kumarı serbest bıraksalar kıbrıstaki gibi büyük ihtimal dolar 1 tlye kadar iner. kumar büyük günah fakat devletin düze çıkması için gerekli..




Bu mesajda bahsedilenler: @Cem_Alim
U
4 hafta
Teğmen

Politik faizi %200 yaparsak enflasyon düşer ben de ekonomist sayılırım bana güvenin



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

N
3 hafta
Yüzbaşı

Bu kısır döngüden çıkmak için yapabileceğimiz şeyler:
< Resime gitmek için tıklayın >



D
3 hafta
Yarbay

Öncelikle yanlışınız var yüksek faizde TL stoğu sürekli artıyorsa demekki bir sorun var demektir. TL stoğunun artmaması lazım. TL stoğunun artması demek parasal genişleme demek oluyor, buda enflasyonist etki yaratır. Yüksek faiz olan yerde parasal genişleme olmaması lazım.
Kaldı ki şuan hala reel faiz yok, enflasyon %70 iken verilen faiz %50. Enflasyonun bu kadar yüksek olmasının bir çok sebebi var, siz bu sebepleri çözmeden sadece faiz arttırıp çözemezsiniz. Mülteci meselesi gibi. Birde bu kadar kısa sürede sonuç almayı beklemekten normal değil. Bu enflasyon bir anda gelmedi sonuçta, yılların birikintisi var.



K
3 hafta
Yarbay

Erken seçim olacağını sanmıyorum.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

P
3 hafta
Yarbay

Yüksek faiz uzun süre uygulanabilecek bir para politikası değildir. Bunu uygulayanlar geçici olarak uygularlar.

İkinci olarak yüksek faiz enflasyonun üzerindeki faizdir. Enflasyonun 70 olduğu bir yerde 50 yüksek faiz değildir. Tabiki bunu kurun baskılanmadığı bir ekonomi için söylüyorum. Kur baskılanıyor ve buna rağmen ülke parası serbestçe dövize çevrilebiliyorsa dünyada yaşanan enflasyon dikkate alınır ülke enflasyonundan ziyade. Tabiki kurun baskılanmasınında kendi içinde bir mantığı var. Çok zararlı bir uygulama, ülke halkının parasının ciddi bir bölümü yurt dışına gidiyor ancak bunun nedeni kısa vadeli yurtdışı kaynağı içeri çekerek enflasyonu normalde inmesi gerekenden çok daha kısa sürede indirmek. Buda bunun için yabancılara ödenen yüklü bir bedel.

Dolayısıyla bu faiz oranı ile bu kurun bu seviyede tutulmaya devam edilmesi ancak çok kısa bir süre için mümkün (tahminim 3 - 4 ay ) . O süre zarfında enflasyonun hızlı biçimde inmiş olması ve ardından normal ve yavaş yöntemle geri kalanının halledilmesi umuluyor.

Not: Normal yöntem nedir ? Kuru serbest bırakıp (her ay enflasyon kadar yükselmesi garanti edilmelidir ) ardından ülkedeki enflasyon oranı neyse onun biraz üstünde faiz vererek zamanla enflasyon ve faizi yavaş yavaş insdirip Türkiye'nin hedefi olan 5'e ulaşmak. Tabiki halk zaman içinde bu politikaya inanırsa spekülatif enflasyon bir süre sonra kırılacağından ve halk tekrar tlye güvenmeye başlayacağından birikimlerini bir bölümünü altın, döviz ve gayrimenkulden çıkartıp tekrar tlye getirirse bu süreç hızlanır.

Tabiki Nebati ve Kavcıoğlu gibi zırcahil bakanların ve Erdoğan'în ekonomiyi göz göre göre mahveden dini politikalarının yarattığı güven bunalımını halkın unutması ve ülkeye tekrar güvenmesi belki 10 yıllar sürecektir. Güven oluşursa uygulanan her politika normalde olduğundan çok daha etkili olurken, güvenin kırıldığı ülkelerde ise uygulanan politikaların etkisi normalde olması gerekenden çok daha zayıf olur. O nedenle Erdoğan'ın geçmişte yaptığı gibi paranın namusu ile bu şekilde oynanmamalıdır. Çünkü oluşması yıllar süren güveni kaybetmeniz sadece aylar sürer ve geri kazanmakta çok zordur.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Periah -- 14 Mayıs 2024; 3:39:24 >

P
3 hafta
Yarbay

Şu an resmi bilgilere göre Ummetcilik uğruna Suriye macerasına atildigimizdan beri multeciler dahil harcadığımız olarak 200 milyar doları geçmiş durumda ve ortadogu bataklığında bugün bile kaynaklarımız buharlaşmaya devam ediyor.

Yapısal reformlar arasına dış politikada Araplara tapınmayı bırakmakta mutlaka eklenmeli çünkü inanılmaz bir kaynak akıyor Türkiye gibi doğal kaynak fakiri bir ülkeden bu ortadogu bataklığına, akılsızlık yüzünden.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Periah -- 14 Mayıs 2024; 4:13:20 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Tek_Kisilik_Muhalefet
J
3 hafta
Teğmen

Faiz insin kredi çekelim başka bir düşünceleri yok ülke umurlarında değil.

Lan dünyanın neresinde var ya faiz kararlarına bile bir şey söyleyecek hadsiz şirketler.

Tamamen lobi haberi bu tl stoku artıyormuş faiz artınca e artsın arzında kontrolü mb'de istediği hızda dağıtır sonra sanki birikip patlayacak ortalığa dağılıp sivilce ya bu.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.