Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
68
Cevap
64859
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Cevap: SUPERCHARGER VE TURBO ARASINDA FARK VAR MI? (2. sayfa)
E
19 yıl
Binbaşı

BÜCHİ USULÜ:

Çok silindirli bir Diesel motorunda her silindir kendisine mahsus bir aşırı doldurma grubuna sahip değildir. Silindirlerin hepsine ait tek bir grup vardır. Şekil 1.5’den görüldüğü gibi eksoz kollektörü iki kollu olarak gerçeklenmiştir. Eksoz borusunun bu şekilde tertiplenmesi Büchi usulünün esasını teşkil eder. Ancak bunun sayesinde eksoz türbini yardımıyla aşırı doldurma geniş tatbik sahası bulmuştur.
Yanma odasının süpürülmesinin mümkün olabilmesi için , bir silindirin eksoz basıncının kollektörde meydana getirdiği basıncın , diğer silindirlerin eksoz basınçlarından fazla olması gerekir. İşte bu maksatla Büchi , motorla eksoz türbini arasındaki kollektörde büyük basınç değişmelerinin suni olarak elde edilmesini teklif etmiştir. Bu ise kollektörün yukarıda söylendiği gibi , ikiye bölünmesini gerektirir. Pratik süpürmenin tesirli olması için , eksoz gazlarının kollektöre girişleri arasında ’lik krank dönüş açısından daha az bir aralık bulunmaması gerektiğini göstermiştir , bu ise 4 stroklu motorlarda dörtten fazla silindirin aynı kollektöre bağlanmaması demektir.
Bu suretle , kollektörde basınç dalgaları oluşur. Basınç dalgaları bir taraftan eksoz stroklarının başlangıcında türbin önünde oldukça büyük basınç darbeleri doğurur , diğer taraftan süpürme periyodu esnasında iyi bir süpürme tesiri sağlayan basınç düşüklüklerini temin etmiş olur.


< Resime gitmek için tıklayın >
Şekil 1.5 Büchi aşırı doldurma sistemine sahip 4stroklu 6silindirli bir Diesel motoru (a-motor silindirleri , b-iki kollu eksoz kollektörü , c-aşırı doldurma grubu , d-eksoz türbini çarkı , e-kompresör çarkı, f-aşırı doldurma havası) Motorda yanma sırası 1 3 5 6 4 2 şeklindedir.

< Resime gitmek için tıklayın >
Şekil 1.6 Dört stroklu bir Diesel motorun Büchi usulüne göre aşırı doldurulması.

a) Basınç değişimlerinin hasıl olması
Ordinatlar: basınç, ata , (logaritmik ölçek)
Absisler : krank yolu(dört strok)
1: 1 numaralı silindirde basınç değişimleri,
2: 2 numaralı silindirde basınç değişimleri,
3 : 3 numaralı silindirde basınç değişimleri,
Aş : 2 ile 3 numaralı silindirlerin ayar şemaları ,
ün: Üst ölü nokta
an : Alt ölü nokta
eka : eksoz subapı açılır
ekk: eksoz subapı kapatılır
S: Süpürme peryodu
Pa: Aşırı doldurma havasının basıncı
Pg’: Eksoz gazlarının kollektördeki maksimum basıncı
Siyah şeritler: eksoz subapı açıktır ,
Beyaz şeritler : emme subapı açıktir.
b) Dört stroklu , altı silindirli Diesel motorun şeması.
L1: 1 ile 3 numaralı silindirlere ait ait eksoz borusu,
L2 : 4 ile 6 numaralı silindirlere ait ait eksoz borusu,
L3 : Aşırı doldurma havası resiveri ,
G : Aşırı doldurma grubu


c) Silindirden kesit.
ek : eksoz subapı
em : emme subapı.

Şekil 1.6’da basınç dalgalarının meydana gelmesi şematik olarak gösterilmiştir. ( 6 silindirli motor için). 1,2 ve 3 eğrileri 1-3 silindirlerindeki basınç değişimlerini temsil etmektedir. Bu eğriler silindirlerin her birisinin serbest bir şekilde eksoz yapabilmesine göre çizilmiştir. Fakat sözü geçen üç silindirin aynı kollektöre eksoz yaptıkları zaman , bu kollektörde şekilde gösterildiği gibi üç eksozun süper pozisyonundan meydana gelen bileşke bir basınç dalgası oluşur. Pa sıkıştırılmış havanın basıncı ve S de , 1 numaralı silindirin eksoz ve emme subaplarının aynı anda açık bulunduğu süpürme periyodudur. Bu periyod esnasında şemadan açıkça görüldüğü gibi ; eksoz basıncı aşırı doldurma havasının basıncına nazaran daha küçüktür. Hava resiveri ve eksoz kollektörü arasındaki basınç düşüşü kuvvetli bir süpürme akımını temin eder. 3 numaralı silindirin eksoz subapının kapatılmasından önce (ekk noktası) , 2 numaralı silimdirin eksoz subapı açılır.(eka noktası sil.2). Yeni bir eksoz hareketi muayen bir zaman aralığı için basınç artışı doğurmaktadır, (Pg’ maksimum değerine sahip Pg tepeleri). 1 ve 3 numaralı silindirlerin subapları bu sırada kapalı olduğundan gazların diğer silindirlere girmesi önlenmiştir. Daha sonra olaylar benzer şekilde devam eder.(Sil.2 ve Sil.1 için)

< Resime gitmek için tıklayın >
Şekil 1.7 Aşırı doldurma ve eksoz basınçlarının çeşitli yüklere ait ossilogramları

Siyah şeritler : Eksoz subapı açıktır.
Beyaz şeritler : Emme subapı açıktır.
Şekil 1.7’de basınç dalgalarının gerçekte ne şekilde olduklarını göstermektedir. Bunlar 700d/dak’da muhtelif yükler (Pme=5,6;9,05ve10,3kp/cm2) için ossilograf yardımıyla elde edilmiştir. Aşırı doldurma grubunun verimi ne kadar iyi olursa aşırı doldurma basıncı o kadar büyük ve süpürme karınlarıda alçak ve geniş olur.

< Resime gitmek için tıklayın >

alıntıdır.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
H
19 yıl
Çavuş

Nasil calistigini aciklayan arkadaslara cok tesekkurlar.
Fiyat konusunda hicbir fikrim yok. 5.000 YTL midir 50.000 YTL midir? Asagi yukari yani... (2.0 bir araca icin ornegin)
Bilen arkadaslar paylasirsa sevinirim.


Bu mesaja 2 cevap geldi.
E
19 yıl
Binbaşı

AŞIRI DOLDURMANIN PRATİK SINIRLARI



Otto Motoru:

İzin verilen maksimum aşırı doldurma genel olarak termik zorlama , ekonomiklik sınırı ve mukavemet düşünceleri ile verilmiştir. Otto motorunda müsaade edilen aşırı doldurma , öncelikle vuruntu sınırı ile belirlenmiştir. Vuruntu , silindirdeki sıcaklık ve basıncı artıran tesirlerle artar. Yüksek sıkıştırma ve silindir içersindeki kızgın noktalar vuruntu meylini artırır. Vuruntu sınırı için müsaade edilen basınçla sıcaklık artırılırsa dolgu basıncının azaltılması gerekir. Bunun akside doğrudur.
Vuruntu sınırında emilen hava için müsaade edilen maksimum basınç ile maksimum sıcaklık arasındaki bağıntılar , su ile soğutmalı bir motorda yapılan deney sonuçları değerlendirilerek Şekil 1.16’da gösterilmiştir. Mesela = 0,9 olan bir durumda kurşun tetra etilli benzin kullanılırsa (Oktan sayısı Oz=87) vuruntu yapmadan sıcaklığı ’den ’ye çıkarmak için motorun önündeki dolgu havasının basıncını 1,5 ata’dan 1,4ata’ya indirmek gerekir.


< Resime gitmek için tıklayın >
Şekil 1.16 Muhtelif hava katsayılarında vuruntu sınırlarının , emilen havanın sıcaklık ve basıncına bağlılığı.


Kurşun tetra etilli ve kurşun tetra etilsiz yakıt , n=2000d/dak , =7. Kesik hatlardan oluşan eğriler ,kurşun tetra etilli benzine karşılık gelen değerlerin sabit bir faktörle çarpılmasıyla elde edilmiştir.
Hava katsayısının büyük olduğu durumlarda mesela =1,1’de vuruntu meyli azdır. Buna karşılık sıcaklığın vuruntu üzerindeki etkisi büyüktür. Böyle bir durumda sıcaklık artmasının gerektirdiği basınç azalmasıda fazladır.
Aynı benzin , kurşun tetra etilsiz halde kullanıldığı zaman , basınçlarla sıcaklıklar arasındaki bağıntı benzer şekildedir. Yalnız aynı sıcaklıklarda izin verilen aşırı doldurma basınçları 0,4ata kadar daha küçüktür.
Böylece , kurşun tetra etil ilavesi ile izin verilen dolgu basıncının işleme esnasında lineer olarak artırılmasını sağlar.Şekil 1.16’da kesik hatlardan oluşan eğri. İkinci bir yakıtla yapılan deneyde , aynı şekilde vuruntu sınırında maksimum izin verilen aşırı doldurma basıncının , kurşun tetra etil ilavesiyle belirli bir oranda artırıldığı görülmektedir. Emilen havanın sıcaklığının artması halinde , gereken basınç düşürülmesi(vuruntu sınırlarında) hem mutlak değer hemde karakteristik değişme bakımından muhtelif yakıtlarda birbirinden farklıdır. Fakat sıcaklığın artması ile vuruntu meylinin kuvvetlendiği bilinmektedir. Deneylerde elde edilen bu sonuçlar , vuruntu üzerinde yapılan bu açıklamalarla iyi olarak örtüşmektedir. Vuruntu sınırında izin verilen en büyük ortalama basınçlar , Şekil 1.17’de kurşun tetra etil ilave edilmiş ve edilmemiş bir benzin için ve benzin-benzol karışımı için (tam çizgiler kurşun tetra etil ilave edilmiş 87 oktan sayılı ve kurşun tetra etil ilavesiz 73 oktan sayılı benzine aittir.) gösterilmiştir. Benzol , kurşun tetra etilli benzinde olduğu gibi , 87 oktan sayısı elde edilinceye kadar ilave edilmiştir. Benzol ilave edilen yakıtta vuruntu sınırında , sıcaklığa olan bağlılık önemli derecede kuvvetlidir.


< Resime gitmek için tıklayın >
Şekil 1.17 Vuruntu sınırında elde edilebilen maksimum ortalama basınçlar.

Ateşleme Avansı ve Vuruntu Sınırı:

Maksimum gücün vuruntu ile sınırlanması aynı zamanda seçilen ateşleme avansınada bağlıdır. Ateşleme ne kadar erken yapılırsa dolgu basıncı vuruntu sınırında o kadar küçük seçilmelidir.
Vuruntu sınırının ateşleme avansına bağlılığı Şekil 1.18 a’da gösterilmiştir. Emilen havanın basıncı o şekilde seçilmiştirki seçilen her ateşleme avansında vuruntulu çalışma önlenmiştir. Ateşlemenin etkisi üç farklı hava katsayısı için gösterilmiştir. Yüksek güç elde edebilmek için ateşleme avansı , vuruntuyu önelemek amacıyla küçültülmelidir. Fakat bu işlem sarfiyatın artmasına sebep olur. Bunun için kullanılma amacına göre motorun ayarlanmasında en iyi şartları sağlayacak şekilde bir karma yapı aranmalıdır.
Erken ateşlemede vuruntu meylinin artmasının sebebini , vuruntu olayı için yukarıda yukarıda yapılan açıklamalara dayanarak , vuruntu başlamadan evvel art karışımın sıcaklık ve basıncının artması olarak gösterebiliriz. Erken ateşlemede , alev yüzeyinin erken yayılmasından dolayı ölü nokta civarında basınç ve sıcaklık yükselmesi çok seri olur. Olayın bu şekilde açıklanması tecrübi olarak sabit olan dolgu sıcaklığı ile izin verilen ateşleme avansı arasındaki değişmez bağıntıyada uymaktadır. Şekil 1.18 b’deki eğrilerde , bir örnek yardımıyla , ateşleme Ü.Ö.N’dan sonra yapıldıkça daha yüksek dolgu sıcaklğına izin verilebileceği gösterilmiştir.

< Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın >

edit: alıntıdır





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi emre. -- 4 Haziran 2006; 7:29:55 >

F
19 yıl
Yarbay

quote:

Orjinalden alıntı: h_jumper

Nasil calistigini aciklayan arkadaslara cok tesekkurlar.
Fiyat konusunda hicbir fikrim yok. 5.000 YTL midir 50.000 YTL midir? Asagi yukari yani... (2.0 bir araca icin ornegin)
Bilen arkadaslar paylasirsa sevinirim.



Arkadaşım fiyat konusu turbonun vereceği basınçtan tutta koullanılacak markanın modeline kadar değişir ancak şöyle bir genelleme yaparsak şahine şu an turbonun altyapısıyla takılması sadece motor bölümü için sağlan bişey 3.000 ytl.........ki bu araç karbüratörlü ecu lu araçlarda bu fiyat iyice artıyor....... bunun söylenmesi için kullanış tarzının yakıt tüketiminimdeki isteğinin, motor ömrünün öneminin aracı ne için kullanacağınında bilinmmesi gerekir....... kısacası baya uzun bi işlem..


bu arda emre bilgiler için sağol........


Bu mesaja 1 cevap geldi.
_
19 yıl
Yüzbaşı

Blow-off u sakın unutmayın turbo taktırırken
ben bu olaya bayılıyorum vrrrrrrrrrrrrrrrrrr çuffffffffffffffff


Bu mesaja 1 cevap geldi.
H
19 yıl
Yarbay

Beyler ben aracıma blow off taktırıym dedim, biri takmasıyla birlikte 400YTL alırız dedi!!!!
Yaw bu basit bir Valf degil mi? Eger bu bir Valf ise bunun cok ucuz ve etikili versiyonlarının olması lazım degil mi?


Bu mesaja 1 cevap geldi.
D
19 yıl
Teğmen

amcam hiç mi araba dergisi okumuyosun. Bi de son mesajlar cok enteresan teknik bir soru sorulunca insanlar birşey bildiklerini kanıtlamak istercesine yolluyo da yolluyo bence bu konunun cevabını ilk cavabı veren arkadaş gayet guzel acıklamıs. Bu arada o grafiklerin ve hesaplamaların kralı 2. sınıf 1. donem makine muh. tarafından kullanılır ve yapılır yani cok temel seyler karısık bile diyemem
quote:

Orjinalden alıntı: CANuser

onno usta kim.?


Bu mesaja 2 cevap geldi.
F
19 yıl
Yarbay

quote:

Orjinalden alıntı: Dj_Hutnu!

Beyler ben aracıma blow off taktırıym dedim, biri takmasıyla birlikte 400YTL alırız dedi!!!!
Yaw bu basit bir Valf degil mi? Eger bu bir Valf ise bunun cok ucuz ve etikili versiyonlarının olması lazım degil mi?



valla ne marka takıcaklar bilmiyorum ama montaj dahil 100 ytl yede taktırırsın.. monzanın blow u şu an 125 ytly di yanlış hatırlamıyosam.almaya niyetin varsa bi kaç yere bak ve internettende araştır... montaj sadece dizellerde biraz zor oluyor yoksa benzinliye rahat takılır.bu arada eğer turbonun arkasında geri basınç sensörü varsa alacağın blow un tipine dikkat et derim........


başka sorun olursa buralardayım..........


Bu mesaja 1 cevap geldi.
E
19 yıl
Binbaşı

quote:

Orjinalden alıntı: daywaker82

amcam hiç mi araba dergisi okumuyosun. Bi de son mesajlar cok enteresan teknik bir soru sorulunca insanlar birşey bildiklerini kanıtlamak istercesine yolluyo da yolluyo bence bu konunun cevabını ilk cavabı veren arkadaş gayet guzel acıklamıs. Bu arada o grafiklerin ve hesaplamaların kralı 2. sınıf 1. donem makine muh. tarafından kullanılır ve yapılır yani cok temel seyler karısık bile diyemem



buradaki amaç zaten herkesi memnun etmek değil....

bilgi sahibi olmak isteyen insanlara her yerde bulamayacakları kitabi bilgiler içeren kaynakları sunabilmek.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
H
19 yıl
Yarbay

Arac benzinli ve 94 model, geri basınc sensoru oldugunu sanmamakla birlikte aracım bugune kadar beni hep şaşırttı, emin degilim.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
3
19 yıl
Yarbay

Turbodizel bir araçda ne gibi modifikasyonlara gidilebilir...
Ayrıca yakıtı çok aşırı arttırırmı ?

Örn.

Chip tuning,
Büyük intercooler,
Headers ve sportif son susturucu,
Kule gergileri
Büyük jant, geniş lastik
Büyük fren diskleri
Blow-off,

Bunlar yapılınca
başka bir değişikliğe gerek olur mu ?

Astra GTC 1.9 150Hp 320Nm araca bunlar yapılsa tahmini gücü ne olur.

Birde benzinli motorlardaki hava filtresi
turbodizellerde nasıl oluyor ?


Bu mesaja 3 cevap geldi.
E
19 yıl
Yüzbaşı

Tüm söylenenlere ilave olarak, VW yeni TSI motorlarında bu ikisini birden aynı anda kullanıyor, düşük devirlerde supercharger motoru beslerken yeterli devre ulaşınca bu iş turbonun oluyor.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
*
19 yıl
Binbaşı

cok guzel bı topıc
emegı gecenlere tesekkuler
ınsallah boyle topıclerın sayısı artar



F
19 yıl
Yarbay

quote:

Orjinalden alıntı: sadikxp

Turbodizel bir araçda ne gibi modifikasyonlara gidilebilir...
Ayrıca yakıtı çok aşırı arttırırmı ?

Örn.

Chip tuning,
Büyük intercooler,
Headers ve sportif son susturucu,
Kule gergileri
Büyük jant, geniş lastik
Büyük fren diskleri
Blow-off,

Bunlar yapılınca
başka bir değişikliğe gerek olur mu ?

Astra GTC 1.9 150Hp 320Nm araca bunlar yapılsa tahmini gücü ne olur.

Birde benzinli motorlardaki hava filtresi
turbodizellerde nasıl oluyor ?




valla dediklerinin hepsi artı birçok değişik sistemde yapılır... güç olarakta o tamamen yapılacak sisteme ve kullanış tarzına bağlıdır..
istersen nosta atarsın turboyuda büyültürsün güç artışına gelince o yapılan işlemle orantılıdır direk sana şu olur demek yanlış olur...


filtredede soruyu anlamadım güç içimi sordun? ses içinmi?


Bu mesaja 2 cevap geldi.
B
19 yıl
Yüzbaşı

Paylaşımın için teşekkür ederim arkdaşlar



3
19 yıl
Yarbay

quote:

Orjinalden alıntı: Fiatci


quote:

Orjinalden alıntı: sadikxp

Turbodizel bir araçda ne gibi modifikasyonlara gidilebilir...
Ayrıca yakıtı çok aşırı arttırırmı ?

Örn.

Chip tuning,
Büyük intercooler,
Headers ve sportif son susturucu,
Kule gergileri
Büyük jant, geniş lastik
Büyük fren diskleri
Blow-off,

Bunlar yapılınca
başka bir değişikliğe gerek olur mu ?

Astra GTC 1.9 150Hp 320Nm araca bunlar yapılsa tahmini gücü ne olur.

Birde benzinli motorlardaki hava filtresi
turbodizellerde nasıl oluyor ?




valla dediklerinin hepsi artı birçok değişik sistemde yapılır... güç olarakta o tamamen yapılacak sisteme ve kullanış tarzına bağlıdır..
istersen nosta atarsın turboyuda büyültürsün güç artışına gelince o yapılan işlemle orantılıdır direk sana şu olur demek yanlış olur...


filtredede soruyu anlamadım güç içimi sordun? ses içinmi?


Bu saydıklarım genel amaçlı ucuza kaçacak değişiklikler...
Bunları yapınca güvenlik açısından başka bir değişikliğe gerek kalır mı ?

Sadece bunlar yapılınca yakıtta çok oynama olurmu
birde güç artışı çok farkedilirmi diye sorayım o zaman.

Ses için sorum... turbo dizellerde düz benlilerdeki gibi mi ?


Bu mesaja 2 cevap geldi.
A
18 yıl
Yüzbaşı

Arkadaşlar böyle bir sistemi yakıt tasarrufu açısından kullanmak mümkünmüdür sizce.Yani egsoz gazından atılan buharı yoğunlaştırmak ve burdan elde edilen verimi kullanmak.


Bu mesaja 2 cevap geldi.
G
18 yıl
Er

sayın fiatcı,ars287duff,cenkx,emre. ve diger bilgi veren yani bilgili arkadaslar sizin bu paylasımlarınızı tezimde kullanacağım size cok tekkür ederim bana cok yardımcı oldunz. onno usta buraya takılırmı? onla bir röpartaj tadında bilgi Almak isterdim. sözün özü Allah razı olsun sizden. paylasım veren parmaklarınız dert görmesin .

OTAMATİV SEKTÖRÜNE SELAMLAR

=> HAYATTA BİR GERCEK VARSA ODA RAP LE ANLATILIR <=
RAP HAYATIN TADIR
ÖNEMLİ OLAN İNSAN OLMAYI BİLMEK
İNSAN OLMAYANLARIN SORUNU BİRİLERİNİ DÜZMEK
KENDİNE NEKADAR AYNADA BAKIYORSUN SÖYLE
İNSANA YARDIM ETMEKTEN KACIYORSUN
BİLİYORSUN SENDE YOZLASAN TOPLUMUN PARCASI OLUYORSUN
YARDIM ELİNİ UZATA CENNETTEN BİR BAHCEN OLSUN
( Nasıl edebiyat parcaladım ama :P )



D
18 yıl
Er

İçtenten yanmalı motora aşırı doldurma sistemlerini ve sınırlarını çok iyi açıklamışsın ancak mekanik charge şekli gereksiz ve kafa karıştırıcı olmuş.Kusuruma bakma ama bildiğim kadarıyla otomobil endüstirisinde boyle bi basınçlı sistem kullanılmamakta ayrıca bazı grafikler çok silik çıkmış.Ayrıca dilide biraz ağır anlamak bazı verlerde güçleşiyor,sanki teknik okul kitabından alıntıymış gibi keşke direk alıontı değilde biraz değiştirip koysaydın daha anlaşılır olurdu



D
18 yıl
Er

Buraya gelenlerin çoğu zaten makina mühendisi felan değil,bildiğim kadarıyla amatör modifiyeciler kendi işini kendisi yapmak için bilgi almaya çalışıyo,burda insanlar bilgilerini paylaşıyo tabiki herkes bildiğini açıklayacakki bilgi almak isteyenler bilgi sahibi olsun


quote:

Orjinalden alıntı: daywaker82

amcam hiç mi araba dergisi okumuyosun. Bi de son mesajlar cok enteresan teknik bir soru sorulunca insanlar birşey bildiklerini kanıtlamak istercesine yolluyo da yolluyo bence bu konunun cevabını ilk cavabı veren arkadaş gayet guzel acıklamıs. Bu arada o grafiklerin ve hesaplamaların kralı 2. sınıf 1. donem makine muh. tarafından kullanılır ve yapılır yani cok temel seyler karısık bile diyemem
quote:

Orjinalden alıntı: CANuser

onno usta kim.?