Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
25
Cevap
859
Tıklama
9
Öne Çıkarma
Star Trek gerçek mi oluyor? Yeni Warp motoru tasarımı hiçbir fizik kuralını ihlal etmiyor
M
3 hafta
Yarbay
Konu Sahibi

Star Trek gerçek mi oluyor? Yeni Warp motoru tasarımı hiçbir fizik kuralını ihlal etmiyor
Evren bir yana dursun, galaksiler bile şaşırtıcı derecede büyük yerlerdir. Örneğin, içinde bulunduğumuz Samanyolu Galaksisi, 100 milyar ila 400 milyar yıldız ve buna bağlı olarak trilyonlarca gezegen içeriyor. Galaksimizin genişliği ise 100.000-120.000 ışık yılı kadar. Modern teknolojimizle Güneş sistemimizin dışına çıkmamız için kabaca insan ömrünün yarısı kadar bir süreye ihtiyaç duyulduğunu düşünürsek, başka bir sisteme gitmemiz bizim için en azından şimdilik gerçekçi bir hayal bile değil. Ancak fizikçilere göre Star Trek gibi filmlerde gördüğümüz bilim kurgu “warp motorları” esasında gerçek olabilir.



Başka bir galaksiye gitmek insanlar için, ışık hızında gidilse bile imkansıza yakın olsa da uzay-zaman dokusunun kendisinin eğrilip bükülebileceğini öneren teorik çözümler de masada bulunuyor. Solucan delikleri ya da Einstein-Rosen köprüleri kavramının önerdiği uzay-zamanın katlanmasıyla yaratılan kestirme yollar bu çözümlerden biri. Ve bir de warp motoru ya da Alcubierre motoru var; uzay-zamanda hız sınırını aşan bükülmeler yaratabilen varsayımsal bir motor. Bu motor, tıpkı bir diş macunu gibi uzayı önde sıkıştırıp arkada uzatarak çalışıyor.



Fizik kurallarına uyan warp motoru



Yapılan yeni bir araştırmada ise fizikçiler, gerçek bir warp motoru (warp sürüşü) inşa etmenin mümkün olduğunu ve bilinen hiçbir fizik kuralını ihlal etmediğini keşfetti.



Star Trek gerçek mi oluyor? Yeni Warp motoru tasarımı hiçbir fizik kuralını ihlal etmiyor



Warp motoru (bilim camiasında) fikri ilk olarak 90'larda fizikçi Miguel Alcubierre tarafından ortaya atıldı. İlk teorik tasarımlar, gerçek dünyada hiç gözlemlenmemiş olan "negatif enerji" gibi egzotik fiziğe dayanıyordu. Ancak Classical and Quantum Gravity dergisinde yayınlanan yeni bir çalışma, fiziği kıran teorilere dayanmayan bir konsepti ortaya koyuyor. Başka bir deyişle, teorik olarak fiziğin bilinen sınırları içinde çalışan bir warp motoru.



Ayrıca Bkz.Gliese-12b: İnsan yaşamını destekleyebilecek yeni bir gezegen keşfedildi



Çalışmanın başyazarı Jared Fuchs yaptığı basın açıklamasında, "Türünün ilk örneği olan bir model ortaya koyarak, warp motorlarının bilim kurguya indirgenemeyeceğini gösterdik." Diyor. Ekibe göre bu yeni konsept, nesneleri bilinen fizik sınırları içinde yüksek hızlarda taşıyabilen bir warp kabarcığı oluşturmak için geleneksel ve yeni yerçekimi tekniklerinin sofistike bir karışımını kullanıyor. Çalışma spesifik olarak uzay-zamanı manipüle ederek normal maddeye yerçekimsel olarak tepki veriyormuş gibi davranabilen bir warp motorunu teorize ediyor.



< Resime gitmek için tıklayın >



Elbette ekibin ortaya koyduğu teorik warp motorunu bir gecede inşa edemeyiz ancak bu, uzay yolculuğundaki anlayışımı ilerletmek adına atılmış doğru bir adım olabilir. Gerçekten de yerçekimini tam olarak anlamıyoruz ve Einstein'ın teorisinin eksik olduğunu biliyoruz. Ekip, modellerini iyileştirip iyileştiremeyeceklerini görmek için daha fazla araştırma yapmayı ve ulaşabileceği hızları artırmanın yollarını araştırmayı planlıyor. Öte yandan bu gerçekçi, ayakları yere basan tasarımın bile bazı sınırlamaları var. O sınırlamaları da araştırmacıların kendisi söylüyor: "Böyle bir tasarım hala önemli miktarda enerji gerektirecek, ancak warp etkilerinin egzotik (negatif madde) madde formları olmadan da elde edilebileceğini gösteriyoruz." Fizikçiler yıllarca enerji koşullarının her türlü warp motorunu yasakladığını düşündüler, ancak yeni araştırma bunu aşmanın olası bir yolunu gösteriyor. Ve yerçekimini daha iyi anladığımızda kim bilir neler elde edeceğiz.




Kaynak:https://arstechnica.com/science/2024/05/physicists-find-a-possible-way-to-get-warped-space-but-no-drive/
Kaynak:https://www.sciencealert.com/wild-discovery-suggests-a-warp-drive-is-possible-within-known-physics
Kaynak:https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1361-6382/ad26aa

 Haberi Portalda Gör

bir warp motorunun yapilabilir olmasi aslinda insanlik icin kotu haber. eger teknolojik olarak biraz daha ilerlemeyle warp motoru mumkunse, yildizlar arasi mesafeler gelismis bir medeniyet icin asilab...
Yoruma Git
Yorumun Devamı darkaura - 3 hafta +15
100 yıl sonra modern insanlık yok olmamışsa eğer, dünyadan farklı yerleşkelerimizin olma olasılığı çok yüksek.
Yoruma Git
Denorath - 3 hafta +4
C
3 hafta
Yarbay

Bu yeni birsey degildi sanki, yillardir olabilirligi konusuluyordu. Ancak yuksek miktarda enerji ihtiyaci vardi. O enerji bizde yok :)



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

D
3 hafta
Yarbay

bir warp motorunun yapilabilir olmasi aslinda insanlik icin kotu haber. eger teknolojik olarak biraz daha ilerlemeyle warp motoru mumkunse, yildizlar arasi mesafeler gelismis bir medeniyet icin asilabilir bir seyse bu durumda fermi pardoksu hemen ortaya cikiyor, galakside yuzmilyarlarca yildiz ve gezegen varsa, evren 14 milyar yasindaysa, bir kac on bin yillik bir medeniyet warp motoruna ulasip butun galaksiyi kolonilestirebilecek kapasiteye sahip olabiliyorsa o zaman galaksi niye bu kadar bos. niye cevremizde baska medeniyetler yok. warp motoru yapip galaksiyi kolonilestirmek bu kadar kolayken galaksinin bu kadar bos olmasinin 2 anlami olabilir: ya bu noktaya ulasabilen ilk medeniyet biziz, evrenin yasini dusununce pek olasi degil, yada medeniyetleri bu noktaya ulasmadan yok eden bir filtre var, nukleer savas yada yapay zeka olabilir. su durumda 2inci secenek agir basiyor.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi darkaura -- 26 Mayıs 2024; 22:48:00 >

Bu mesaja 5 cevap geldi.
D
3 hafta
Binbaşı

100 yıl sonra modern insanlık yok olmamışsa eğer, dünyadan farklı yerleşkelerimizin olma olasılığı çok yüksek.



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
A
3 hafta
Yüzbaşı

Uçmayı keşfetmeden ışınlama mümkünmüş gibi bir fikir ortaya atıyorlar. Önce fizik kurallarına uyan çok basit anti yerçekimi kuvveti nasıl elde edilir onu keşfetsinler daha sonra warp motoruna bakarız. Daha merkezkaç kuvvetinden ve oluşturduğu atalet kütlesinden nasıl yararlanabileceklerini dahi bilmeden bol keseden attklarına inanıyorum. Nasıl ki şu anda bana inanan yok denecek kadar az ise benim de warp motorunu gerçeğe dönüştürmedikleri sürece inanmam imkansızdır. Ben en azından anti yerçekimi konusunda insanlara somut örnekler ortaya koyabiliyorum. Deneysel bir kanıt göstermedikleri sürece warp motoruna inanmak mümkün değil. Ayrıca son olarak bir konuda daha açıklama yapma gereği duydum. Erkan Sevimli'nin UFO videolarını izlerseniz, gelişmiş teknolojiye sahip uzaylı araçlarının akıl almaz hızlarda değil, makul ve mantıklı hızlarda hareket ettiklerine şahit olacaksınız. Bu gördüğüm gerçekler nedeni ile warp motorunun imkansız olduğuna daha çok inanıyorum.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi antigravity74100 -- 27 Mayıs 2024; 14:45:11 >


F
3 hafta
Yarbay

İstemsizce şu geldi aklıma


< Resime gitmek için tıklayın >

Şakası bir yana işin o kısmını düşününce dünya ve dinleri sorgular hale geliyor insan.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @darkaura
H
3 hafta
Binbaşı

Dinler tarihini araştırınca çoğu dini inanışımız ve alışkanlıklarımız Sümer Medeniyetine dayanıyor. Sümerlere göre de bizi yaratanlar aslında göksel varlıklar. Ama işin en ucunda hala bir göksel en üst yaratıcı mevcut.





Bu mesajda bahsedilenler: @fractal design
D
3 hafta
Binbaşı

Sadece Samanyolu galaksisinde 100 milyarlarca yıldız, hepsinin en az bir gezegeni var. Ayrıca henüz sayısını bilmediğimiz kadar galaksi var. Tahminler 100 milyar galaksiden başlayıp 2 trilyona kadar çıkıyor.
Her galakside ortalama, samanyolundaki kadar yıldız olsa, ortaya sonsuna yakın bir yıldız ve gezegen sayısı çıkıyor. Bizden çok daha gelişmiş yıldızlararası seyahat yapabilen canlıların bile, aynı galakside birbirine rastlama olasılığı yok gibi birşey. İnsanın bu büyüklük karşısında algısı kayboluyor, aynı galakside yüzmilyarlarca yıldız ne demek, bunların birbirine uzaklığı ne kadar sorularını kavraması zor oluyor ilk başta.

Warp motoru fikri de halen gerçekçilikten çok uzak bilimkurgu tadında bir teori şimdilik. Nasıl yapılacağı, enerjiyi nasıl sağlayacağı, ne kadar mesafe gideceği vs hepsi muamma. Belki komple çöpe gidecek bir fikir. Veya çalıştırmayı başarsak belki sadece en yakınımızdaki 1 milyon yıldıza ulaşabileceğiz. Geri kalan 99 milyar küsür yıldızda ne olduğu hakkında fikrimiz olmayacak. İyice abarttık tüm galaksideki 100 milyarlarca yıldıza ulaştık ve bakterilerden başka canlı bulamadık. Bu da gayet doğal çünkü daha gidemediğimiz yüz milyarlarca galaksi var.

Hadi diyelim kendi galaksisi dışına çıkıp en yakındaki komşu galaksilere seyahat edebilenler varsa (burası artık iyice bilimkurgunun dibi) , onların bile karşılaşma olasılığı çok çok düşük.

Ayrıca bir de Multiverse evren teorisi var. Her ne kadar şuan marvel fantazisi olsa da ilerde buna benzer birşey çıkma ihtimali yok değil. Bu kadar devasa bir sistemin bomboş olduğuna inanmak , eski insanların, dünyanın, evrenin merkezinde olduğunu sanıp, dünyanın sabit, güneşin de bizim etrafımızda döndüğünü sanması gibi birşey.

Bence en güzeli bizden başka birileri var mı yok mu, varsa niye şimdiye kadar göremedik kısmına kafa yormak yerine, bilimdeki gelişmelerin tadını çıkarmak, evrenin büyüklüğü hakkında fikir sahibi olmak, arada no man sky gibi oyunlar oynayıp kafa dağıtmak. Bazı zırcahillerin dediği gibi evrende müthiş bir uyum düzen vs yok tam tersine tam bir kaos var. Hergün yüzbinlerce yıldız yokoluyor , yakınlardaki gezegenlerde yaşam varsa anında yokoluyor. Patlamanın etkisiyle uzaktaki yıldızlar etkileniyor ordaki yaşamda bitiyor , her saniye onlarca gezegene göktaşı düşüp yaşamı sonlandırıyor. Bize doğru yaklaşan göktaşı kümelerinin bile ne kadar yakından geçeceğini net hesaplayamıyoruz çünkü anında değişecebilecek bir sürü parametresi var vs ama bu süreçler insan yaşamına göre o kadar uzun ve idrak edilemez bir süreçte oluyor ki bize herşey çok düzenliymiş gibi geliyor. Bu düzen var diyenler ağızlarının ortasına göktaşı


Arada şu videoyu açıp izlerim tüm dertlerim, sıkıntılarım hafifler acayip rahatlatıcı bir video herkese tavsiye ederim:
https://www.youtube.com/watch?v=q1mkjkTqg0Y&ab_channel=online367





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dark_Soul -- 27 Mayıs 2024; 16:24:40 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @darkaura
N
3 hafta
General

Yapılabilirlik önemli yalnız. Fizik kurallarına aykırı olmaması gene kağıt üzerinde ampirik veriye dayanılarak formüle edilen doğa yasalarıyla çatışmaması anlamında yoksa kağıt üzerinde bir karadelik de yapılabilir ama bunun için gereken enerji miktarlarını küçük bir galaksi boyutunda devasa bir parçacık hızlandırıcı sağlayabiliyor. :) Warp motoru da okuduklarım kadarıyla böyle astronomik miktarlarda enerji talep ediyor. Yani doğayı gözlemleyerek devşirdiğimiz fizik kurallarını - kağıt üzerinde - ihlal etmemesi ile fizibilite - halen - çok başka olaylar. :)


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @darkaura
E
3 hafta
Er

Dyson küresi de ihlal etmiyor yalnız dünyadaki tüm likideyi toplayıp yüzle çarpsan ancak maliyeti eşitleniyor. Önemli olan ucuz ve yapılabilir olması.




_____________________________

Eski kullanıcı adı: xcov12


S
3 hafta
Binbaşı

Yer çekimi ve manyetizmanın elektriğin iki farklı hali olduğuna dair teoriler araştırılıyor. Çözülürse antigravity de çözülmüş olacak fakat halihazırda çözmüşlerse bile bunu ancak 3. dünya savaşında kullandıkları aletlerde görürüz. Üstünlük sağlayacak bu bilgiyi paylaşmazlar.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

D
3 hafta
Yarbay

umarım çok yakın bir tarihte yapılır ve bu dünyadan bir an önce kurtulurum.
AKP sin den Dinin den Hindu sundan zencisin den.Arabından Çok yoruldum yordular beni.



Bu mesaja 1 cevap geldi.
D
3 hafta
Yarbay

Yerçekimi . Herseyin temelinde yatan bir olgu. Uzayi zamani evreni yaratan yok eden şey. Einstein yerçekimini uzayi düz bir şilte gibi düşunerek aciklamaya calisti. Quantum fizigi, birbirinden sonsuz uzaklikta olsa bile 2 elektronun birindeki degisikligin diğerini aninda etkilemesinden bahseder. Burdan sunu anlayabiliyoruz. Evrenin her noktasi birbirleri ile etkilesim halindedir. Bu yercekimi ile mumkun olabilir. O zaman yercekimi dalgalarini kullanan bir uzay gemisyle evrendeki herhangi bir noktaya aninda gidebiliriz.




M
3 hafta
Binbaşı

bunun çok kolay bir yolu var! yüksek bir yere çık (50 mt mesela) boşluğa doğru süzül hooop özgürsün🤣





Bu mesajda bahsedilenler: @DH Misafiri
M
3 hafta
Yarbay

Seçenek 3: başka medeniyet yok.
Koskoca evren bomboş. Görüntü olsun diye yaratıldı. Tek önemli gezegen dünya.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @darkaura
M
3 hafta
Yarbay

1000-1500 yılı vardır gibi geliyor bana insanlığın. Ortalama 1200 yıl falan.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Denorath
D
3 hafta
Yarbay

yani bende eger yapilabilir birsey ise kotu haber olur dedim. birde medeniyet bizim bildigimiz tanidimiz bir kac yuzyillik modern zamanlardan ibaret degil. bunun binlerce yil sonrasi var. eger fizik kanunlari izin veriyorsa bir kac bin yil sonraki imkanlarla neler yapilip yapilamiyacagini soylemek cok zor. bugun yapilabilenler 200yil once kimsenin aklindan bile gecmiyordur, boyle seylerin var olabilecegini bile dusunemiyorlardir.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Nat Alianovna
D
3 hafta
Yarbay

yani bir secenek olarak sayilabilir ama gecmis tecrube ne zaman boyle dusunsek hep yanildigimiz ortaya cikti. insani evrenin uzerinde goren, evrenin onun icin var oldugunu dusunen gorus insanligin bilgi birikimi genisledikce her seferinde tekrar ve tekrar yanlislandi. cok degil bir kac yuzyil oncesine kadar dunyanin 10bin yillik oldugu insan medeniyeti ile ayni yasta olduguna inaniliyordu, hepsi yanlislandli. su durumda evrenin kalani bos demek tek onemli gezegen dunya demek kepler oncesinde tum evren ve gunes dunyanin cevresinde donuyor demekle ayni sey.




Bu mesajda bahsedilenler: @MaDMaxiBo
D
3 hafta
Yarbay

yazinizin son paragrafi guzel olmus. aynen katiliyorum

benim dedigimde eger warp motorunu yapmak bu kadar kolaysa ve etrafimiz bossa bunun baska nedenleri olmali ve o nedenler bizim icin hic hos seyler olmayacaktir.

evren cok buyuk aradaki mesafeler cok fazla dogru ama warp motorunu yapmak bukadar kolaysa cevremizdeki bir kac milyon yildiz icinde yapan baska medeniyetlerin cikmasi cok olasi olurdu. direk bizi kolonilestirmeseler bile cevremizdeki hareketliligini bir sekilde gorurduk. medeniyetler her zaman enerjiye actir, medeniyet gelisip buyudukce bu aclik dahada buyuyecektir. cevremizde aciklanamayan enerji izleri gormemiz gerekirdi ve dogal izlerden farkli olurdu. mevcut fizik kurallarinin otesine gecemiyeceklerini varsayarsak termodinamigin uzerinde olmayacaklardir. enerji izleri dogal patlamalardan isimalardan farkli olarak daha az x isini gamma isini ve gorunur isik icerirken yaydigi isi kaynakli cok fazla kizil otesi isima yapmasi gerekir. bu tip izler uzun zamandir takip arastirliyor. henuz dogal degil denebilecek bir iz bulunamadi.




Bu mesajda bahsedilenler: @Dark_Soul