1. sayfa
| Yine uçmuş, yine üst perdeden saçmalamış. Galaktik medeniyet ne alaka? Alt tarafı çip tasarım ve üretim merkezlerini aynı çatı altında birleştirmişsin ama afra tafraya ba... |
|
Yine uçmuş, yine üst perdeden saçmalamış. Galaktik medeniyet ne alaka? Alt tarafı çip tasarım ve üretim merkezlerini aynı çatı altında birleştirmişsin ama afra tafraya baksan sanki galaksiye hükmettik. Bu insan egosunun (ve aptallığının) gerçekten de sonu yok. |
|
Musk sağcıdır. Milliyetçidir tabi Roma milliyetçisi. Yani avrupa milliyetçisi. Atatürk'ün milli değerleri yıkılmasaydı daha 1940lardan itibaren, belki bizden de elon... |
|
Musk sağcıdır. Milliyetçidir tabi Roma milliyetçisi. Yani avrupa milliyetçisi. Atatürk'ün milli değerleri yıkılmasaydı daha 1940lardan itibaren, belki bizden de elon musk'lar çıkacaktı ki burada o role uyan Nuri Demirdağ vardı. Mühendis değillerdi ama ileri görüşlü girişimcilerimzi olmuştur. şakir zümre mesela. mühendis değildi girişimciydi. bulgaristan'dan kimya ve makina mühendisleri getirerek (bulgar) ülkede bomba üretti. not: hiç bir sağ, kendi ırkını bir başka ırkın altına koymaz. bu yüzden anadolu tipi şafi muhafazakarlığını Türk milliyetçiliği olarak 60 yıldır bu millete reklam etmekten vazgeçilmelidir. bizdeki muhafazakarlık batının evangelistlerine benzer. evangelistler de hristiyanlık ayağına yehudlara kul köle kesilirler. yani nuri demirdağlar bu ülkede iş yapabilmek için mühendislere ihtiyaç duyacaklardır. ülkenin eğitime önem vermesi, en temelden de olsa biryerlerden başlaması gerekir. özellikle madde bilimi üzerine... |
| Bu dünya bize kalacak belli oldu. |
| Gzl |
|
halen, ay boş bir taş kütlesidir algısı sürüdürülüyor. ay'a gidişleri ai ile dünyaya göstereceklerini düşünüyorum. inanılmaz gerçeklikte olur. kitleyi belirli algı düzeyinde tutan, şeffaf olmayan kural koyucu kurumların onayıyla belirlenen bilime bakarım; bilim midir diye. kurumsal-sınırlayıcı bilim: yok, yoktur' der ve sorgulamanın önünü keser, kitle üzerinde yasadışı ve yasal anlaşmalarla üzeri örtülü yürütülen gizli çalışmaları örtbast eder. ağa bağlı olmayan bilim: 'bilinmiyor' der, önünü açık bırakır. |
|
Yine uçmuş, yine üst perdeden saçmalamış. Galaktik medeniyet ne alaka? Alt tarafı çip tasarım ve üretim merkezlerini aynı çatı altında birleştirmişsin ama afra tafraya baksan sanki galaksiye hükmettik. Bu insan egosunun (ve aptallığının) gerçekten de sonu yok. |
| Borsa operasyonu başka birşey değil. Tmsc 40 yıldır uğraşıyor zor bela 2 nm seviyesine geldi bunlar hem 2 nm hemde gerçeklikten uzak üretim hacmi hedefiyle akıl ve mantıktan uzak. Eline yüzüne bulaştıracağı aşikar. |
| Yapay nöron üretin lan! |
Bize kalsa kalsa Fallout dünyası kalır |
Hayır bize kalsa kalsa engelli tuvaleti kalır |
Deli konuştu... alkışlayın deliyi |
|
Otomobil sektörünün içinden geçmiş adamın yaptıklarına, oturduğu yerden laf sallayanlara bak hele. Elon da ego var da sizdeki ney? |
Megaloman/grandöz narsisizm sanrısı. Musk (gene) gerçeklikle bağını yitirmiş. |
|
Hani Marsa gidiyordu? Marsa gitti de Satürn kaldı. 2029'da Marsa ayak basacaktık. Şu aralar Marstan hiç söz etmiyor çünkü Marsa gidilebilse bile dönülemeyeceğini, o teknolojiye henüz sahip olmadığımızı biliyor. Tek yönlü biletle Marsa gidecek enayi bulursa Marsa gider tabii. |
| Valla kesinlikle öyle olur 😂 |
| Sağ bırakırlar mı bize dünyayı? Sömürebildiği kadar sömürüp çöpü kalırsa ancak bi ihtimal |
|
Musk sağcıdır. Milliyetçidir tabi Roma milliyetçisi. Yani avrupa milliyetçisi. Atatürk'ün milli değerleri yıkılmasaydı daha 1940lardan itibaren, belki bizden de elon musk'lar çıkacaktı ki burada o role uyan Nuri Demirdağ vardı. Mühendis değillerdi ama ileri görüşlü girişimcilerimzi olmuştur. şakir zümre mesela. mühendis değildi girişimciydi. bulgaristan'dan kimya ve makina mühendisleri getirerek (bulgar) ülkede bomba üretti. not: hiç bir sağ, kendi ırkını bir başka ırkın altına koymaz. bu yüzden anadolu tipi şafi muhafazakarlığını Türk milliyetçiliği olarak 60 yıldır bu millete reklam etmekten vazgeçilmelidir. bizdeki muhafazakarlık batının evangelistlerine benzer. evangelistler de hristiyanlık ayağına yehudlara kul köle kesilirler. yani nuri demirdağlar bu ülkede iş yapabilmek için mühendislere ihtiyaç duyacaklardır. ülkenin eğitime önem vermesi, en temelden de olsa biryerlerden başlaması gerekir. özellikle madde bilimi üzerine... |
Musk'a kalsa ohooo galaksiye şimdi hükmetmiştik. Arada böyle uçuyor kaçıyor, çok da şey yapmamak lazım kendisini. Adam sesli hayal kuruyor, hayallere dalıp gitmesin mi şimdi |
1. sayfa
Tesla, SpaceX ve kısa süre önce SpaceX bünyesine katılan xAI girişiminin ortak projesi olan Terafab, teknoloji dünyasında alışılmış üretim modellerinin ötesine geçmeyi hedefliyor. Yarı iletken sektöründe tasarım ve üretim süreçlerinin genellikle farklı şirketler tarafından yürütüldüğü düşünüldüğünde Musk’ın planı hem teknik hem de finansal açıdan son derece iddialı bir girişim olarak değerlendiriliyor. Terafab, Elon Musk’ın şimdiye kadar giriştiği en iddialı proje olarak görülüyor. Musk, “Terafab, yapbozun eksik kalan son parçasıydı” ifadelerini kullandı.
Tüm üretim süreci tek çatı altında
Musk’ın açıkladığı vizyona göre Terafab, yalnızca bir çip üretim tesisi olmayacak. Tasarım doğrulama, test, revizyon ve üretim süreçlerinin tamamı aynı merkezde toplanacak. Bu yaklaşım, sektörde alışılmış “fabless” (üretimsiz tasarım) ve “foundry” (üretim odaklı) ayrımını ortadan kaldırabilecek bir model sunuyor.
https://x.com/Tesla/status/2035535642676044066
Musk, mevcut sistemlerin aksine mask üretimi, test süreçleri ve sürekli iyileştirme döngüsünün aynı tesiste yürütüleceğini belirterek dünyada bu kapsamda bir üretim altyapısının bulunmadığını savundu. Bu yapı sayesinde geliştirme sürecinin hızlanması ve maliyetlerin düşmesi hedefleniyor.
Dünya ve uzay için iki farklı çip
Terafab kapsamında üretilecek çipler iki ana kategoriye ayrılacak. İlk grup, Tesla araçları ve özellikle insansı robot Optimus için geliştirilecek. Musk’a göre Optimus üretim hacmi, araç üretiminin 10 ila 100 katına ulaşabilir.
İkinci grup ise doğrudan uzay ortamı için tasarlanacak. “D3” adı verilen bu çipler, düşük yörüngede konumlandırılacak veri merkezleri ve yapay zeka sistemleri için geliştirilecek. Musk, uzayda güneş enerjisinin kesintisiz olması sayesinde yapay zeka hesaplama maliyetlerinin dünya üzerindeki sistemlerin altına düşebileceğini öne sürdü.
Proje kapsamında Dünya için geliştirilecek çiplerin yılda 100 ila 200 gigawatt seviyesinde hesaplama gücünü desteklemesi planlanırken, uzay için üretilecek çiplerin ise 1 terawatt kapasiteye ulaşması hedefleniyor. Ancak Musk, tesisin tamamlanma süresi veya üretim takvimi hakkında net bir tarih paylaşmadı.
Projenin, Tesla’nın Austin’deki mevcut genel merkezi ve Gigafactory tesisine yakın bir bölgede konumlandırılması planlanıyor. Ancak yarı iletken üretim tesislerinin genellikle on milyarlarca dolarlık yatırım ve yıllar süren kurulum süreçleri gerektirdiği göz önüne alındığında, Terafab’ın hayata geçirilmesi ciddi teknik ve finansal zorluklar barındırıyor.
Tesla halihazırda Samsung, TSMC ve Micron gibi tedarikçilerle çalışıyor. Ancak Musk’a göre bu iş ortakları bile şirketin uzun vadeli ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kalacak. Dolayısıyla Terafab yalnızca stratejik bir yatırımdan daha fazlası.
“Mini” yapay zeka uyduları
Ayrıca Bkz.Uzayda “it dalaşı”: True Anomaly’den “Jackal” hamlesi
Gelecekte bu sistemlerin megawatt seviyesine ulaşabileceğini belirten Musk, dağıtık bir yapay zeka ağı kurmayı hedefliyor. Halihazırda veri merkezleri hem ekonomiler hem de endüstriler için hayati öneme sahip olsa da ölçeklerinin rekor seviyeleri çıkması nedeniyle esasında kimse onlara pozitif bakmıyor. Yüksek enerji tüketimleri ve maliyetleri hem yatırımcı hem de yerel halklar için endişe yaratıyor. Ancak modern AI çağı için bu tesisler bir zorunluluk. Musk ve J. Bezos gibi milyarderler veya diğer girişimler bu nedenle yapay zeka veri merkezlerini uzaya, yörüngeye taşımayı hedefliyor.
Ay’da petawatt seviyesinde hesaplama
Musk’ın vizyonu, Terafab ve Dünya yörüngesi ile sınırlı kalmıyor. Şirketlerinin ilerleyen süreçte Ay’da bir endüstriyel üretim üssü kurabileceğini belirten Musk, bunun petawatt seviyesinde (terawatt’ın bin katı) yapay zeka hesaplama gücünün önünü açacağını söyledi.
Bu senaryoda uzayda kurulan üretim ve enerji altyapısı, yapay zeka sistemlerinin ölçeğini dramatik biçimde büyütebilir. Musk ayrıca uzun vadede, kaynakların bol olduğu ve maliyetlerin neredeyse ortadan kalktığı bir ekonomik modelde Satürn’e ücretsiz seyahatlerin bile mümkün olabileceğini dile getirdi.
Öte yandan Musk’ın ayrı olarak yönettiği şirketlerinin giderek daha entegre hale geldiği görülüyor. Tesla, halihazırda xAI ile “Digital Optimus” (Macrohard) projesi üzerinde çalışırken, aynı zamanda enerji depolama çözümlerini de bu girişime sağlıyor. Bunun yanında xAI’ın geliştirdiği Grok sohbet botu, Tesla araçlarına entegre edilmiş durumda. Ocak ayında Tesla’nın xAI’a 2 milyar dolarlık yatırım yaptığı ve iki şirket arasında kapsamlı bir iş birliği anlaşması imzalandığı da açıklanmıştı.
Tüm bu gelişmeler Terafab’ın yalnızca bir üretim tesisi değil, Musk’ın yapay zeka, robotik ve uzay teknolojilerini tek bir ekosistemde birleştirme stratejisinin merkezinde yer aldığını ortaya koyuyor. Musk, uzunca bir süredir insanlığın gezegenler ve yıldızlararası bir uygarlık haline gelmesi gerektiğini savunuyor. Bunun için de Kardaşev ölçeğine işaret ederek uygarlığın enerji sorunun çözülmesi gerektiğinin altını çiziyor. Bu neden Musk, Terafab için "eksik son parça" söylemini kullanıyor.
Kaynak:https://www.bloomberg.com/news/articles/2026-03-22/elon-musk-says-tesla-xai-spacex-terafab-to-start-in-austin
DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.
Üye Ol Şimdi DeğilÜye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.
Haberi Portalda Gör