Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
14
Cevap
644
Tıklama
9
Öne Çıkarma
Araştırmacılar DNA tabanlı bir işlemci geliştirdi
M
3 ay
Yarbay
Konu Sahibi


RIT araştırmacıları tarafından sadece hesaplama değil aynı zamanda DNA içinde depolanan verileri okuma ve yazma yeteneğine sahip "çip üzeri laboratuvar" olarak adlandırılan bir mikroakışkan DNA işlemcisi geliştirildi. Prototip cihaz, DNA içinde depolanan veriler üzerinde yapay sinir ağı hesaplamalarını, özellikle de değiştirilmiş DNA moleküllerinin mikroakışkan çözümlerini destekliyor. Ayrıca DNA CPU'nun yetenekleri, bir CPU'dan görmek istediğiniz beklenen matematiksel ve doğrusal olmayan hesaplamaları da kapsıyor.



DNA tabanlı işlemci geliştirildi



Araştırmacıların DNA hesaplama ve depolamadaki amaçlarından biri, günümüzün büyük veri teknolojilerine daha sürdürülebilir bir alternatif bulmak. Rochester Teknoloji Enstitüsü Kate Gleason Mühendislik Fakültesi'nde bilgisayar mühendisliği bölüm başkanı olan Amlan Ganguly, DNA tabanlı işlem için “Bu, depolamadan hesaplamaya ve hesaplamayı yapmak için DNA'yı bir araç olarak kullanmaya uzanan bir köprü anlamına geliyor” diyor.



Araştırmacıların DNA tabanlı işlemci gösterimi oldukça etkileyici olsa da bunun uygulanabilir bir DNA hesaplama geleceğine doğru atılan adımlardan yalnızca biri olduğu gerçeğini de unutmamak gerek. Yani bu araştırma, kısa bir süre içinde ürün olarak karşımıza çıkmayacak. Öte yandan bu alandaki çalışmaların sayısının arttığını da belirtmek gerek. Yaklaşık iki hafta önce oldukça pahalı olsa da veri depolamada DNA döneminin başladığını sizlere aktardı. Biomemory adlı girişim 1KB DNA depolama kartlarını 2026’da piyasaya süreceğini açıklamıştı.



Ayrıca Bkz.Veri depolamada DNA dönemi başladı: Şimdilik pahalı ve düşük kapasiteli



Tüm bunlar ilk duyulduğunda “İsviçreli bilim insanları” ve benzeri bilim kurgu saçmalığı gibi geliyor olsa da DNA hesaplama ve DNA depolamanın ayakları yere basan olgular olduğunu belirtelim. Çok daha çevre dostu bir alternatif olmasının yanı sıra DNA depolama, SSD'lerden 3 ila 6 kat daha fazla olmak üzere çok daha yoğun bir kapasite vaat ediyor.




Öte yandan DNA'nın bir depolama ortamı ve hatta hesaplama kaynağı olarak potansiyeli, doğal yapısına ve özelliklerine dayanıyor. Bilindiği üzere DNA doğal olarak dört baz ATGC molekülünden (adenin, timin, guanin ve sitozin) oluşuyor. DNA'nın bu yapısı, özellikle mikroskobik ölçeği ile birleştiğinde, ikili sistemde gerekli olan 0/1 baz sayılarından daha verimli veri depolamaya olanak verebilir.



Ganguly'nin ekibi bu mikroakışkan DNA depolama/bilgi işlem cihazını DNA depolama ve bilgi işlemin geleceğini daha da ileriye taşımak için tasarladıklarını söylüyor. Araştırmada sergilenen DNA hesaplama, ticari uygulamalarda (veri merkezleri gibi) ve tıbbi uygulamalarda (biyomedikal cihazlar veya adli tıp gibi) kullanılmak üzere konumlandırılıyor. Tüm bunlara ek olarak DNA hesaplama ve depolamanın da kendine has sorunları var. Bunlardan en önemlisi çok yavaş çalışma ve yüksek gecikme sorunu.




Kaynak:https://www.rit.edu/venturefund/news/researcher-bridges-biology-and-computing-processing-dna-storage
Kaynak:https://www.tomshardware.com/pc-components/storage/researchers-design-cpu-from-microfluidic-dna-processor-completes-math-calculations-and-also-stores-data-in-dna

 Haberi Portalda Gör

ilginc bir sekilde genetik ilerledikce bilgisayar bilimleriyle dahada yakinlasiyor, ayni sey haline geliyor. computer science bolumunden genetige gecis yapip orda buyuk isler yapan cok bilim insani mu...
Yoruma Git
Yorumun Devamı darkaura - 3 ay +5
D
3 ay
Yarbay

ilginc bir sekilde genetik ilerledikce bilgisayar bilimleriyle dahada yakinlasiyor, ayni sey haline geliyor. computer science bolumunden genetige gecis yapip orda buyuk isler yapan cok bilim insani muhendis var. oyle anlasiliyorki yasamin temeli enformasyon, organik olsun inorganik olsun temelinde ikiside bilgiyi isleyen sistemler.



Bu mesaja 1 cevap geldi.
N
3 ay
Moderatör

Aynen öyle; yaşam da, bilgisayar teknolojileri de enformasyonun fiziksel depolanışına ve uygulamasına dayanıyor. Esasında bu fizikteki en genel ve temel yasalardan birisi olan enformasyonun korunumunun uzantıları veya ifadeleri olarak görülmeli. Tıpkı Jacques Monod'ın evrimin tersinmezliğini termodinamiğin ikinci yasası - entropi artışıyla ilişik görmesi gibi. Monod'ın ifadesine yaşlılığı ve ölümü de - entropi artışının uzantıları olarak - ekleyebilirsiniz. Ancak, biyolojik bilgi enformasyonun/bilginin korunumu kanunu uyarınca moleküler bir hat boyunca ilerleyip nesiller boyunca taşınıyor (malum "bencil gen"): Richard Dawkins'in gene evrensel ve temel bir fiziksel tabiat yasasının biyosferdeki karşılığı şeklinde ifade ettiği seleksiyon yasasına tabi olarak.... Yapay zekalar ve makinelerden söz ediliyor ama zaten biz evrimsel biyolojik fiziksel makineleriz. Hem de trilyon üstüne trilyonlarca kuantum ilişkisellik ve kimyasal süreç üzerine kurulu olup seleksiyon ve mutasyonların çekiciyle dövülmüş makineler. Bu açıdan bakınca durumumuz gerçekten de hayretler uyarındıcı. Neden bizden veya DNA'ımızdan yapay işlemciler yapılmasın ki?



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @darkaura
S
3 ay
Yarbay

Bu bağlam bana Scorn oyununu hatırlattı :) biyomühendisliğin multi disipliner atılımları bir yandan umut vaadederken bir yandan da matrix ya da scorn için ön çalışmalar gibi geliyor. vücudumuza bağlayıp kendi enerjimizi biyomakineleri şarj etmek için kullanmak, ya da tam tersi. telefonun şarkı bitince parmağımla şarj etmek fena fikir değil, ama sırtımda sürekli beni emen bir cihaz fikri daha olası ve can sıkıcı



G
3 ay
Yarbay

Sorun buluşta değil. Sorun insanı kolelestirmek için bunları kullanacak olmaları. Sorun bilim değil, bilimi kullanan sapkinlarda. Rahmetli Türk einsteini Oktay Sinanoğlunun videolarını izleyin orda neler neler anlatmış,,



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
3 ay
Yarbay

Heryere üniversite açmakla olmuyor bu işler.
Nitelikli üniversitelerimiz bilimsel çalışmalarımız olsa bizim ülkemiz dede böyle katma değeri yüksek buluşlar ortaya çıksa.
İmreniyorum kıskanıyorum.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
D
3 ay
Yarbay

aynen bende imreniyorum kiskaniyorum, dediginiz gibi her yere universite acmakla olmiyor. nitelikli universite onemli ama tek basina yeterli degil. son 20 yildaki yozlasmadan once dunyadaki en iyi 100 universite arasinda her zaman 3 tane turk universitesi olurdu. amerikan univesiteleri gibi cok buyuk arastirma butceleri olamsada cok nitelikli insanlar yetistirdiler, keza ordan yetisen nitelikli insanlarimizi dunyanin her yerinde basarili pozisyonlarda gorebiliyoruz. eksiklik turkiyede ileri teknolojiye yonelik endustri yok, sektor yok. adam odtu-bogazici bitiriyor, amerikada mit de stanfordda doktora yapiyor bu adam donup turkiyede hangi alanda calissin. calisabilecegi bir alan yok. o yuzden yurtdisinda kaliyor. turk universitelerinde yapilan arastirmalarada birinci elden sahit oldum, cok guzel projeler yapan arkadaslar oldu, hic birine turkiyedeki sektorden bu calismalari kullanmak icin taleb gelmedi, yada sektorden universiteye gelip bu alanda bize arge yapin diye talep olmadi. oyle bir piyasa yapisi oyle bir kultur yok. adama argesi fizibilitesi herseyi yapilmis proje ile gidiyorsun verecegi para kullandigi luks arabadan fazla degil, o isi sokaga atilacak para gibi gorup kaciyor. yani sorun tek basina universite degil, toplumun kafa yapisinin komple degismesi gerek.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @sissil
A
3 ay
Yarbay

Türk Gauss'u olur o bence olsa olsa. Daha iyi bir şey bu arada Gauss'la mukayese edilmek. Einstein'a deseler sen Gauss gibisin diye herhalde ben onun mıçtığı şok olamam derdi.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Gamer10
A
3 ay
Yarbay

Eğitim aileden gelen bir şey. Beslenme, barınma, ısınma gibi şeylerle sıkıntısı olan anne babanın çocuğu eğitimli olamaz. Stanford da bitirse eğitimli olamaz.

Yalılarda mürebbiyelerle büyüyen piyano çalıp ata binen çocuk steryotipi gerçektir. O yalıdan o aileyi al oraya kaportacı Salih usta ve karısını koy, bütün paralarını da Salih'e ver, bunların yanında bir oğulları doğsun, murat, bu murat gene eğitimsiz olur anne babayla hiçbir ilişki kurmadan tamamen mürebbiyenin elinde büyümediği sürece.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @darkaura
D
3 ay
Yarbay

ataturk murebbiye ilemi yetisti, aziz sancar'i murebbiyeler mi yetistirdi yada halil inancik super zengin aileden mi geliyordu. aile cocugun egitimde tabiyki onemli ama eski turkiyede en fakir aileden gelip devlet okullarinda parasiz duzgun egitim alarak alaninda uzmanlasmis sayili insanlardan biri olmak mumkundu. su anki durumu tam bilmiyorum, cok degil bir kac on sene once devlet parasiz yatili sistemi, fen liseleri anadolu liseleri cok iyi ogrenciler yetistiriyordu. orta sinif ailelerden gelip su an amerikada turkiyede cok onemli konumlara gelmis alanlarinda otorite olmus bizzat tanidigim insanlar var. hic biri agzinda altin kasikla buyumedi. bugunki durumda aynisi ne kadar mumkundur ona bir sey diyemiyecem.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @AREryilmaz
A
3 ay
Yarbay

Kardeş bahsettiğim eğitim o değil. Mürebbiye ile büyüyenler bu arada bir ekstrem uç, argüman olutşturmak için örnek olarak verdim. Bak sana en basitinden senden örnek vereyim, "tabiyki", "diyemiyecem" gibi şeyler yazıyorsun ya, bunun sebebi küçükken kitap okumamış olman. Onun da sebebi ebeveynlerini kitap okurken görmemiş olman, çocuklar anne babalarının söylediklerini değil yaptıklarını yapar çünkü. Bu senin muhteşem bir mühendis olmana engel olur mu? Hayır, ama oturmayı-kalkmayı, konuşmayı, çatal bıçak kullanmayı falan bilmeyen müthiş bir mühendis olursun. Eğitimsiz 100 aileden bir müthiş mühendis çıkarken eğitimli 100 aileden 3 çıkar mesela, bunun sebebi de sosyoekonomik farklardan ileri gelen fırsat eşitsizliğidir.
Bahsettiğin kişiler istisnalar ama, bunu bilmen lazım.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @darkaura
M
3 ay
Yarbay

yuzde yuz haklisin. insanlarin bazi gercekleri kabullenmesi zor




Bu mesajda bahsedilenler: @AREryilmaz
G
2 ay
Yarbay

Evet Gauss toplamı vb çok formülü olan mat dahisi🤌



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @AREryilmaz
A
2 ay
Yarbay

Kendisinden önce matematik hiç olmasaydı bütün matematiği sıfırdan bulurdu kardeş o adam.




Bu mesajda bahsedilenler: @Gamer10
F
4 hafta
Onbaşı

gaus ne alaka? konuyla ne ilgisi var



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.