Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
13
Cevap
729
Tıklama
7
Öne Çıkarma
ABD’nin Çin ile girdiği teknoloji savaşına Hollanda ve Japonya da katılıyor
M
geçen yıl
Yarbay
Konu Sahibi

ABD’nin Çin ile girdiği teknoloji savaşına Hollanda ve Japonya da katılıyor
ABD’nin Çin’e yönelik yaptırımlarına farklı ülkeler de destek vermeye hazırlanıyor. Yarı iletken ekipmanlarının önemli tedarikçilerine ev sahipliği yapan Hollanda ve Japonya, teknolojinin Çin'e ihracatını kısıtlamak ve çip endüstrisine girişini engellemek için ABD’nin saflarına katılmaya çok yakın.



Japonya ve Hollanda, Çin yaptırımlarına katılmak üzere



Aylarca süren spekülasyon ve diyalogdan sonra, Japonya ve Hollanda, yarı iletken teknolojisinin Çin'e ihracatını durdurmak için ABD ile el ele verecek gibi görünüyor. ABD, yarı iletkenler için en büyük Entegre Cihaz Üreticileri (IDM) grubuna sahip olsa da yarı iletken endüstrisi için lider otomatik test ekipmanı (ATE) üreticisi Japon Advantest, Tokyo Electron, Haribo, Hitachi ve Kokusai sektörün önemli oyuncuları konumunda. Öte yandan çip üreticilerine entegre devre modellerini üretmek için donanım, yazılım ve hizmetler sağlayan yarı iletken endüstrisinin lider tedarikçisi Hollandalı ASML Holding firması da Avrupa’nın parlayan değerlerinden birisi.



ABD’nin Çin ile girdiği teknoloji savaşına Hollanda ve Japonya da katılıyor
Yarı iletken endüstrisinin önemli firmalarına ev sahipliği yapan Hollanda ve Japonya’nın da Çin’e karşı yaptırımlara katılacak olması Çin’in en kaliteli yarı iletkenleri üretmesini iyiden iyiye zorlaştıracak. Bu arada halihazırda Çin’in ihtiyaç duyduğu ABD teknolojilerine erişemediğinin altını çizelim.



Ayrıca Bkz.Intel CEO’su açıkladı: Yarı iletken, petrolden daha önemli hale geliyor



Ek olarak Japon yarı iletken endüstrisinin yükselişinin arkasındaki isim olan Akira Amari, Bloomberg News'e ülkesinin Çin'in çip emellerini kontrol altına almak için ABD'ye katılması gerektiğini belirtti. Japon ve Hollanda Hükümetleri yaptırımlarıyla ABD kadar ileri gitmeyecek olsa da, bu iki ülkeden gelecek yeni kısıtlamalarla Pekin’in kendisini zor durumda bulacağı söyleniyor. ABD, Japonya ve Hollanda birlikte hareket ederse, Çin'in gelişmiş yarı iletkenler inşa edecek teknolojiye veya ekipmana erişimi olmayacak.



Yapay zeka ve kuantum bilişimde dünya lideri olmayı hedefleyen Çin'in bu hedefe ulaşabilmesi için kesintisiz bir yarı iletken arzına ihtiyacı var. Ancak salgın kısıtlamaları ve devam eden kapsamlı ABD yaptırımları ülkeyi oldukça zorluyor. Yarı iletkenler ve çip teknolojileri önümüzdeki yılların en değerli ürünleri konumunda olacak. Bir süre önce Intel CEO’su Pat Gelsinger, yarı iletkenin petrolden daha önemli hale geldiğini belirtmişti.




Kaynak:https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-01-19/us-poised-to-get-help-on-china-chip-crackdown-from-dutch-japan
Kaynak:https://www.gizmochina.com/2023/01/23/china-major-threat-semiconductor-autonomy-japan-netherlands-tech-war/

 Haberi Portalda Gör

Ambargo uygulanan devletler çoğu kez kendi teknolojilerini yaratıyor. Çin için batı artık çok geç kaldı. Ne yapsa nafile. Çinli teknoloji şirketlerinin pazar sorunu yok. ...
Yoruma Git
Yorumun Devamı Dor Niro - geçen yıl +5
AI konusunda da daha avantajlı çünkü veri derdi yok. ABD'de veri sızıntısı, etik olmayan AI derken Çin kendi halkı üzerinde etik metik demeden sınırsız deney yapıyor.
Yoruma Git
Yorumun Devamı scientia - geçen yıl +4
Rusya hedef gösterilir ama çin çoktan lider oldu adamlar 3ay kapatsa kendilerini dünyaya gör ekonomik krizleri
Yoruma Git
Aref6 - geçen yıl +3
U
geçen yıl
Yarbay

E zaten asml makine vermiyordu.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
İ
geçen yıl
Yarbay

ABD baskısıyla veremiyordu. Ancak baskıyı aşmaya çabalıyordu.
https://www.donanimhaber.com/hollanda-hukumeti-cin-ambargosundan-rahatsiz--156310





Bu mesajda bahsedilenler: @uchihaitachi
D
geçen yıl
Yarbay

Ambargo uygulanan devletler çoğu kez kendi teknolojilerini yaratıyor. Çin için batı artık çok geç kaldı. Ne yapsa nafile. Çinli teknoloji şirketlerinin pazar sorunu yok. Bir başka deyişle sınırsız ar-ge kaynaklarına sahipler. Batılılar Çok katı ambargo uygularlarsa kendi ayaklarına sıkmış olurlar sadece. Çini engelleyemeyecekleri gibi ciddi bir pazarı da yitirmiş olurlar.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
geçen yıl
Binbaşı

AI konusunda da daha avantajlı çünkü veri derdi yok. ABD'de veri sızıntısı, etik olmayan AI derken Çin kendi halkı üzerinde etik metik demeden sınırsız deney yapıyor.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Dor Niro
P
geçen yıl
Yarbay

çin 20 yıla yakalıyor zaten. sorun; bizim ne yapacağımız? şimdiden çinli firmalardan hisse alınmalı.



A
geçen yıl
Yüzbaşı

Rusya hedef gösterilir ama çin çoktan lider oldu adamlar 3ay kapatsa kendilerini dünyaya gör ekonomik krizleri



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

N
geçen yıl
Moderatör

Patent sistemi ve benzeri veri koruma uygulamaları ama en yüksek teknolojilerin kolayca yayılmasını önlüyor. ABD'nin üstünlüğü sağlama ve muhafaza etme yöntemlerinden birisi en yüksek veya daha nadir teknolojilere diğerlerinin erişimini kısıtlamaktır bilhassa da askeriye ve savunma sanayiinde. Rekabette üstünlüğü koruma maksadıyla ABD müttefikleriyle bile bir derece alt teknolojiyi paylaşmayı veya öyle bir teknoloji çevresinde işbirliğini tercih eder. Yüksek ve orta seviye teknoloji tedariğini baltalayarak Çin'i mevcut üretim kapasitesine veya daha kalitesiz muadillerine mahkum edip yavaşlatabilirler. Japonlarla Hollandalıların da piyasa çıkarları buna uyarsa - ki uyuyor - ABD'ye yarı işlemci yaptırımı konusunda katılmamak için bir sebepleri bulunmaz. Bu arada Japonlar Amerikalılara katılıyor demişken anekdot olarak paylaşalım, Çin bu kadar gelişmemişken muadil politik ekonomi savaşları Japonya ile ABD arasında dönüyordu. ABD en sonunda müttefiğini yen-dolar değerini Amerikan üreticileri lehinde ve Japon ihraç malları akışı aleyhinde yeniden ayarlayan Plaza Anlaşması'na zorluyor, bu da ama Japon üretim tedarik ağlarının Uzak Asya'da diğer yerlere kaymasına yol açıyor.



< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @scientia
S
geçen yıl
Binbaşı

Çok haklı bir bakış açısı. O yavaşlamayla aradaki farkı kapatabilir ya da arayı açabilirler. Bir de her yatırım aynı performansı vermiyor. GPU için kendi yatırımlarını yapsalar bile muadile ulaşmak yıllarını alabilir.




Bu mesajda bahsedilenler: @Nat Alianovna
M
geçen yıl
Binbaşı

artık geç kaldılar bence desteğe devam etselerdi çin onlara bağlı kalacaktı ambargo yaparak kendilerine de zarar veriyor destek verseler çin geliştirmeyecek teknolojiyi fazla zaten hazır sistem satın alacaklar ambargo koyarak kısa bir süre tutabilirler sonrası kendileri geliştirir çoğu çip v.s maliyetler artar talebe yetiştiremezler diğer ülkeler çin 24 saat çalışıyor abd ve diğer ülkelerde çalışma saatleri düşük.




D
geçen yıl
Yarbay

Medeniyet deyisimi dunyanin dongüsü doğal ve mecburi seyridir, ister çin yarın hindistan öteki gün İran vs... Birilerini çıkaracak bu dunya




S
geçen yıl
Binbaşı

Çok güzel yapmışlar adamların teknolojisi ile adamlara efelik yapamazsın.



V
geçen yıl
Yarbay

Vay beee, Hollanda bu alanda da mı öncü ülkelerdenmiş? Tarım ve hayvancılıkta öncü ülke anladıkta, yarı iletken yazılımları ne alaka? Demek ki; Hollanda sadece tarım ve hayvancılıkta aşmamış, bir çok alanda aşmış. Hollanda'da dünyaya yön veren ne gizli şirketler var o zaman. Helal olsun.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

D
2 ay
Yarbay

hollanda bir hapaz tohum için aldığı parayı 1 tır ihraç ederek karşılayamıyoruz. adamlar tohum ,hayvan sperm , zahirecilikte çok çok iyi birde sadece asml ile çip pozlama da dünyanın en iyisi oda şimdilik.




DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.