Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
16
Cevap
430
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Gerekli şartlar oluştuğunda tüm insanlar kötümü?
G
geçen yıl
Er
Konu Sahibi

Evet soru başlıktaki gibi ne zamandır aklımda takılıp duruyor cevaplarsaniz sevinirim





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-BE66BC799 -- 20 Ocak 2023; 2:11:12 >

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

R
geçen yıl
Yarbay

Bence çocuklar bile kötülüğe meyilli



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 2 cevap geldi.
N
geçen yıl
Moderatör

Varlık ve insan varoluşu determinist bir nitelik arz ediyorsa veya en azından deterministikse zaten kaçınılmaz biçimde insanın kötülüğe kaydığı belirli bir koşullar kümesi bulunuyordur. Varlık determinist değilse ve özgür irade ya da otonom bir öznesellik organizmanın bilişsel düzleminde geliştirdiği bir evrimsel illüzyon veya kurgu olmak yerine gerçekten mevcutsa o zaman kötülük bir tercihtir. Bu da kötülük meselesinde tamamen insanı mesul kılar. Çünkü arkaplanda bir kötülük üretici veya tetikleyici değişkenler şablonu bulunmaz. Özne determinist varoluşun dayattığı kaderin kölesi değildir. Kaderi iyilik veyahut kötülük yönünde gerçekten o belirler. Neyin iyi ve kötü olduğunu da. Bu sebeple insan denen organizma deterministik bir organik makineyse bile (ki bilim buna işaret ediyor) otonomi veya irade şeklinde andığımız oldukça kompleks bir opsiyonlar tanımlama ve seçme işlemcisi geliştirmiş. "İyi" ve "kötü" diye seçenekler, stratejiler, durumlar içerisinde bir ayrım yapmış. Sağladığı esneklik evrimsel olarak epey avantajlı olduğu için insanın artan bilişsel kapasitesi irade illüzyonunu, iyi ile kötü mefhumlarını meydana getirmiş. İyi ile kötüyü belirleyip ayırt ederek kendi lehimizde (ama maladaptif bir durum meydana getirdiğinde aleyhimizde) iyilik veya kötülük yapmamıza olanak tanımış. Bu ilgili davranış ve strateji spektrumumuz koşullardan bağımsız düşünülemez ancak yalnızca koşullara da yıkılamaz. Yarattığımız kurgu uyarınca her birimiz davranışlarımızdan mesulüzdür. Yani pek çok "kötü koşul" altında kötü davranmamak elimizde olabilir. "Kötü" olanı çok doğru biçimde tanımlayabiliriz. Kötülüğü meşrulaştırıp veya rasyonalize edip hayata geçirmekten kaçınabiliriz, ki kötülüğü meşrulaştırıp meydana getirme tüm insanlığa dair evrensel bir temadır. Olağanüstü derecede popülerdir. İnsanın olduğu her yerde meşrulaştırmalarla ortaya konan kötülüğü, zulmü, istismarı vs görürsünüz. Ama bir yandan bunu tercih etmeyecek, ahlak, prensip gibi araçlara başvurarak minimize edecek kadar da donanım sahibiyiz. Karanlık bir dünyadan türeyen ve karanlıklarla dolup taşan özneler olsak da açıkça iyilik de yaratabilen gelişmiş varlıklarız. Bu niteliklerimizin kıymetini ve gücünü bilelim. Kötülüğün koşullarını ya da insanın varsayımsal kötü özünü bu kadar da kaygı veya aşılmazlık meselesi yapmaya gerek yok.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

_
geçen yıl
Yarbay

Insan dogasinin belirli oncelikleri vardir. Bunun en basinda gelen sey ise hayatta kalmaktir. Bunun icin ise insanin davranislarini en cok etkileyen sey icinde bulundugu durum sartlar ve cevresidir.

Vahsi dogada yada orman kanunlarinin gectigi bir kaosta tutunmasi gereken davranisla, medeni kanunlarin gectigi duzen ortamindan farklidir. Buna gore kaos ortaminda ailesinin reiside, koruyucusuda, besleyiciside kendisidir. Ayni zamanda kendi caninida dis tehlikelerden korumak zorundadir. Buna gore kotuluk kavramina yuklenen anlamda duzen ortamindaki kavramla esdeger degildir.

Insan ozunde iyidir, iyilige meyillidr. Hayatini tehlike ve tehdit eden bir ortamda oncelikli olarak canini korumak icin davranmak zorunda kalmasi onu kötü yapmaz.

Suan depremdeki kaosu goruyoruz. Bir tarafta enkaz altinda kurtarilmayi bekleyen insanlar, diger tarafta tirlarin onunu kesen soyguncular. Bir yanda diger illerden yardima kosanlar, diger yanda diger illerden yagmaya gelenler. … Her insan bir degildir…



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

A
geçen yıl
Yarbay

çocuk insan evrelerinden en ahlaksız olanıdır, ahlakı öğrenme aşamasındadır zira.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @rocky bayboğa
D
geçen yıl
Teğmen

Tabula Rasacılar bu argümana genelde karşı çıkarlar ama benim farklı bir fikrim var. Bence çocuklarda iki unsur var, bir hazcı bir dönem genelde 0-6 yaş arasında oluyor ve çocuk temel ihtiyacı doğrultusunda genelde sabırsızca hareket ediyor. İkinci dönem ise 6-12 yaş arası, bu dönemde de çocuk dünyayı keşfediyor fakat bilinçsizliğe yakın kötümser bir bencillik taşıyor. 12-18 yaş arasına çocukluğun son dönemi, ergenlik ya da erken gençlik denilebilir. Yani reşit olmayan ergen gençlik dönemi. Burada genç birisi kötülüğünü bastırmayı öğreniyor fakat çıkarları için çevresini kullanabiliyor.

Başlıktaki soruya gelecek olursak, bence tabula rasa doğru değil. Ben normalde tabula rasaya bir şans tanımıştım fakat yanıldığımı düşünüyorum artık. Bence Freud'un birçok fikri doğru ve insanın bilinçaltında saf kötülük var. Biz bunu eğitimle en iyi şekilde bastırıp topluma yine eğitimle faydalı olmaya çalışıyoruz. Böylece erdem ön plana çıkıyor ve kötülük bastırılıyor. Genelde kötülük hissi bilinçaltına hapsediliyor, bana göre maalesef yok edilemiyor.




Bu mesajda bahsedilenler: @avcılarınavcısı
M
geçen yıl
Binbaşı

Aynı olumsuz olayla karşılaşan iki farklı kişiden biri iyiliğe biri ise kötülüğe yönelebilir. Başlık sorusunu 'gerekli şartlar' ifadesine göre düşününce, yanıt hem evet hem hayır.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mobidik -- 17 Nisan 2023; 0:5:25 >

A
geçen yıl
Yarbay

Gerekli şartlar oluştuğunda insanların bir çoğu yönetmek ister, yayılmak ister, savaşmak ister, ve gerekli şartlar oluştuğunda çeşitli vesileler ile sakladığı ya da azalttığı bencilliği ortaya çıkar her insanın ama biz müslümanlar her şartta başkasını seçen Allah ın faziletli kulları olduğuna inanırız,
Bakınız sorun çevrenize güzel barış ve herşeyin bilindiği şartlar altında cennete gitmeye karar verme hakkı verilse kimi seçersiniz diye sorun hepsi kendimizi seçerdik der, buradan da bencilliği anlayabilirsiniz.

Bence Tanrı da insan tabiatını örnek alıyor ve ona göre insanlara yaklaşıyor, siz herşeyin var edicisi olsanız ve herşey sizden neşet etmiş olsa siz var ettiklerinize güç elinizdeyken sorar mısınız sizi dünyaya gönderiyim mi diye, tabiki de sormazsınız, o halde Tanrı her zaman haklıdır, unutmayın herşey o Tanrı'nın parçasını taşıyor, her ne kadar bizler Tanrı'dan başka olarak farklı benlikler taşıyan ruhlar insanlar olsak da biz de onun parçasıyız, ondan neşet ettik, dolayısıyla Tanrı kulları ile arasına kendi belirlediği bir hukuk koysa da insanlardan yapacaklarının yaptıklarının taktirinin rızasını almaz diye nacizane düşünür tahayyül ederim. ( ek bilgi)



P
12 ay
Yarbay

aliovna döşemiş yine üç perde

kısa yazalım

menfaat varsa insanoğlu dinini satar...örneği şu ara çok.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

A
12 ay
Yarbay

hepimizin içinde saldırganlık var.



K
12 ay
Yarbay

İnsanların bencilliği ve kötülüğünden şikayet edenlerin kendileri de bencil ve kötüdür. Kötülüğün tabiatta ve yaratılıştan geldiğini görmeyen, ve kendi üzerine alınmayan zeytinyağlar ilk sıradaki bencillerimizdir. Bencillik kötüdür ama gereklidir de. Saldırganlık içimizde değil dışımızda var. Hep vardı. Kötü iyidir.

Mutlak kötülük sadece tahvil edilebilir. Dönüşütürülebilir. Azaltıamaz veya yok edilemez.



G
11 ay
Çavuş

insan mutlak kötü olmasa şeytanı yaratmak zorunda kalmazdı



B
8 ay
Yüzbaşı

Tüm insanların içinde dizginlemeye çalıştığı bir kötülük vardır. Kimisi az dizginler kimisi çok dizginler kimisi ise onla beraber koşar.



I
7 ay
Yüzbaşı

Hocam buna dair Yale Üniversitesi'nin bir testi vardı bir televizyon programında; atıyorum o kesidi buraya.

https://www.youtube.com/watch?si=7F6oqR4aAAvOml7V&v=Z4eGJq0rjw0&feature=youtu.be



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @rocky bayboğa
P
7 ay
Binbaşı

Kötülük/iyilik, göreceli, subjektif ve doğada var olmayan sanal bir kavramdır.
Bencillik ise doğaları gereği bütün canlıların koduna işlemiş bir gerçektir.
Yardımlaşma ve birlik olmak bile aslından evrimsel psikolojinin getirdiği bir bencillik türüdür.
Canlılar -kendi- genlerini aktarmak için bencildir. Çünkü ego bencildir, gen bencildir.
Bu böyle olmasaydı da muhtemelen canlılık olmazdı.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Perceptron -- 3 Ekim 2023; 18:6:19 >

I
7 ay
Yüzbaşı

Verdiğimiz kararlarda ya da yaptığımız eylemlerde eninde sonunda kişisel çıkarı bulunduruyoruz. Bu kişisel çıkar, gerekli şart(lar)ı oluşturuyor ve de bunun sonucunda kişi kötü olabiliyor. Bu şekil bir işleyişi var sanırım



S
4 ay
Yarbay

Insan iyi olamaz.olmayi deneyebilir.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.