Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
13
Cevap
644
Tıklama
8
Öne Çıkarma
Balon patlamak üzere mi? OpenAI finansal olarak büyük sıkıntıda olabilir
M
3 gün
Yarbay
Konu Sahibi

Balon patlamak üzere mi? OpenAI finansal olarak büyük sıkıntıda olabilir
ChatGPT'nin dünya sahnesine çıkmasının üzerinden iki buçuk yıl geçmesine rağmen, OpenAI hâlâ milyarlarca dolar zarar etmeye devam ediyor. 2024 yılı itibarıyla şirketin yıllık zararı 5 milyar doları bulmuş durumda. Bu tabloya rağmen şirketin 2029 yılına kadar 125 milyar dolarlık yıllık gelir hedefi bulunuyor. Ancak bu hedef ile bugünkü mali tablo arasındaki uçurum birçok uzmanı endişelendiriyor.



Yapay zeka şirketleri sadece para kaybediyor



2007-2008 krizine gönderme yapan teknoloji yazarı ve eleştirmeni Ed Zitron, OpenAI ve Anthropic gibi şirketlerin "devasa zararla" çalıştığını belirtiyor ve bu yapının uzun vadede sürdürülemez olduğuna dikkat çekiyor. Şirketin bugünkü değerlemesi, gelirinin yaklaşık 30 katı düzeyinde. Bu oran, birçok yatırımcının OpenAI’ın mucizevi bir biçimde değerini katlayacağına dair neredeyse körü körüne inancını yansıtıyor.



Zitron’a göre, Wall Street'in OpenAI’a olan güveni gerçekçi bir finansal analizden değil, bir tür "sihirli düşünce" dalgasından kaynaklanıyor. Ancak bu inancın getirdiği yük, ekosistemin tüm oyuncularını etkiliyor. Anthropic altyapısını kullanan "Cursor" adlı yapay zeka kodlama aracı geçtiğimiz haziranda 1 milyar dolara yakın yatırım almasına rağmen kullanıcılarına ciddi bir zam yaptı. Zam kararının arkasında ise altyapı sağlayıcısı Anthropic'in yaptığı fiyat artışları bulunuyor.



Fiyat artışları sürdürülebilir değil



Zitron’un ifadesiyle, bu tür şirketler yüksek yatırımlara rağmen ya parasız kalıyor ya da mevcut iş modellerinin sürdürülemez olduğunu fark ediyor. Fiyat artışları, işten çıkarmalar ve kullanıcı deneyimindeki bozulmalar bu tür krizlerin ilk belirtileri.



OpenAI da benzer bir yol izliyor. Şirket, işletmelere yönelik "öncelikli işlem" hizmetleri için ek ücret almaya başladı. Ancak bu artışlar kârlılık için yetersiz. Zira CEO Sam Altman’a göre ChatGPT'nin haftalık 800 milyon aktif kullanıcısının büyük bölümü halen ücretsiz kullanıcılardan oluşuyor. Bu kullanıcılar için ücretsiz hizmeti ücretli hale getirmek de düşünülemez bir seçenek.



Balon patlamak üzere mi? OpenAI finansal olarak büyük sıkıntıda olabilir
Üretken yapay zekayı geliştirmek ve çalışır durumda tutmak için devasa ölçekte GPU yatırımı gerekiyor. Bu hizmetler giderek daha fazla kullanılırken işlem gücü ihtiyacı da artıyor. Bu artış da yeni yatırımlar doğuruyor. Yani, maliyetler düşmüyor, giderek artıyor.



Ayrıca Bkz.WhatsApp, aramalar, mesajlar... Gemini artık her şeyi görüyor



Görünen o ki artık mesele "fiyatlar agresif olarak artar mı" değil, "ilk kim artıracak ve ne zaman" sorusuna dönmüş durumda. Zitron bunu şöyle özetliyor: “Bu durumun Anthropic ve OpenAI'ı karlı, sürdürülebilir işletmeler haline getirecek türden bir büyümeye yol açması imkansız ve bu, uzun vadede gelirleri üzerinde ters etki yaratacaktır.”



Salesforce’un Agentforce adlı ürününde sunduğu "sohbet başına 2 dolar" gibi sert fiyatlandırmalar, Zitron’un uyardığı tehlikenin ete kemiğe bürünmüş hali. Şirketlerin bu tür fiyatlara razı olması mümkün değil. AI tabanlı ürünlerin cazibesi, maliyet etkinliğiyle başlıyordu; şimdi bu avantaj hızla yok oluyor.



Başka yerlere neşter vurmak



Yapay zeka girişimlerinin dışında Microsoft gibi devler de yapay zekaya yatırımlar yapıyor. Bu şirketlerin zarar etme gibi bir lüksü de bulunmuyor. Zitron’un dikkat çektiği en önemli detaylardan biri de bu. Zira ona göre Microsoft, yapay zeka alanındaki büyümeyi sürdürebilmek için başka birimlerden kaynak çekmeye başladı.



Şirketin kendi hizmetlerinde enerji kullanımını kısmaya ve GPU’ları yapay zeka sistemlerine tahsis etmeye yönelik iç planları bu alanda ne kadar yoğun bir kaynak savaşı yaşandığını gösteriyor. Üstelik son bir yılda 15 bine yakın kişi de işten çıkartıldı.




Kaynak:https://futurism.com/openai-trouble-subprime

DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.

Üye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.

Üye Ol Şimdi Değil

 Haberi Portalda Gör

F
3 gün
Binbaşı

Bizim gibi aşmış, zengin ülkelere özel fiyat uygulaması yapsalar çok iyi olur.




M
2 gün
Yarbay
Konu Sahibi

Takip ettiğim kadarıyla şu an yapay zeka şirketleri arasında kar elde eden bir firma yok. Hepsi para yakıyor. Her 6 ayda bir yatırım turlarına çıkılma nedeni de o aslında. Bakalım hangisi en kazançlı modeli bulacak ticari açıdan.





Bu mesajda bahsedilenler: @maligezgin
İ
3 gün
Yarbay

Evet DeepSeek iyi iş çıkardı. Ancak onunda "5 milyon dolara yaptı" kısmı balon. Aslında adamların bu tür bir açıklaması da yok. Basın veya basına birileri böyle lanse etti gibi.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @dodofran
D
3 gün
Yarbay

yok o hocam o söylem zaten tıraş. 5 milyona kim yapay zeka yapıyo. en dandirik oyunun bütçesi bile milyonlarca dolar. gta 6 için milyar dolar harcanıyo vs.
ancak çıkan haberlerde 1-1.5 milyar dolar civarı bütçesi olduğu söyleniyor ki milyarlarca dolar yatırım alan open ai ye göre yine de çok verimli bir miktar bu


https://techstrong.ai/agentic-ai/early-critic-of-deepseek-says-model-cost-was-1-6-billion-not-5-6-million/




Bu mesajda bahsedilenler: @interwap
K
3 gün
Yarbay

Şahsen devletleri/yatırımcıları soymak için bir algı operasyonu olduğuna inanıyorum. Altman aç gözlüsü zaten hedeflediği miktarın 7 trilyon dolar olduğunu açık etmişti.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

V
3 gün
Er

bence düzgün kullanıldığı sürece hayatı kolaylaştırıyor



F
3 gün
Yüzbaşı

Para kaybetmeden arge yapılacağını düşünen insan var mı hala?

Bir sürü AI prtaya çıktı. Yakın zamanda bunların bir çoğu batıp kenara çekilecek. Ciddi olanlar kalıp ilerleyecek.
Belki de kar etmeleri için 5-6 sene gerekecek.

AI halen emekleme aşamasında. Balon denemez çünkü yaptıklarını hepimiz görüyoruz. 5 sene sonra kim bilir neler yapacak tahmin edemeyiz. Patlayacağını hiç sanmıyorum.



D
3 gün
Yarbay

yapay zeka balon değil kesinlikle. ama openai olabilir. balon yatırımlar aldılar gerçekten milyarlarca dolar yatırım aldılar kaynak lazım kaynak lazım diye... ama çinliler deepseek ile bunun bu kadar da zor olmadığını daha az hacimle de gayet iş görür yapay zekalar (deepseek) yapılabildiğini gösterdi. şimdiyse nerdeyse ortalama üstü her telefon-yazılım vb firmasının kendisine ait yapay zeka robotu var. yani yapay zeka yoluna daha efektif ve verimli olarak devam edecek ama evet balon sönecek diyebiliriz.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
N
3 gün
General

Yapay zeka birçok ekonomik ve sosyal riske gebe görünüyor. Belki de yapay zekanın finansal sürdürülebilirlik tarafında kırılganlığı bu riskleri hafifletici haliyle biz insanlar için olumlu etkiler yaratabilir. Çünkü yapay zekanın faydalarının yanında çeşitli sahaları her anlamda rakipsiz biçimde domine etmesi beşeri varoluş açısından azımsanmayacak bir tehdit. Yapay zeka uygulaması derken algoritmanın insanı tamamen anlamsız kılması ve yerini alması insani sürdürülebilirlik açısından yıkıcı olabilir. Küresel bir insan kaynakları krizine yol açabilir (artı bu haberi dikkate alırsak sinerji oluşturacağı derin bir finansal krizle beraber).



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

M
3 gün
Yarbay

Yıllık 5 milyar dolar zarar



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 2 cevap geldi.
A
2 gün
Binbaşı

başlıkta yapay zekaya balon denmiş içeriğin ai ile düzenlenmiş olma ihtimali ironik olur



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

K
dün
Yarbay

Yapay zekaya balon diyen, yapay zekadan daha az zekaya sahip olanlar olabilir :)

En basiti dil ögrenmek cok basitleşti. Bugun tayca gibi dunyanin en alakasiz bir dilini bile kaynak kitap aramadan, cok hizli ogrenebilirsin.

20.yuzyilin PC den sonraki en buyuk atilimi.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi krstarica -- 11 Temmuz 2025; 10:29:33 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

P
dün
Yarbay

Hiç bir şey, bizim haydolar Ekrem İmamoğlu'nu tutuklamak için 150 milyar $'ı yok etti. Düşünün 150 milyar $ ne kadar büyük para




Bu mesajda bahsedilenler: @maligezgin
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.