Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
33
Cevap
439
Tıklama
2
Öne Çıkarma
Bakan Bayraktar: Elektriğin en az %20'sini nükleerden karşılamayı hedefliyoruz
D
geçen ay
Binbaşı
Konu Sahibi

Bakan Bayraktar: Elektriğin en az %20'sini nükleerden karşılamayı hedefliyoruz
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenen Uluslararası ATOMEXPO-2024 Forumu'ndaki konuşmasında, "Küresel ısınmayla mücadele etmek ve karbon nötr hedeflerine ulaşmak istiyorsak gelecek nükleerdedir. Bu parlak geleceğe ulaşmak için ideolojik tartışmaları bir kenara bırakıp, ticaret sınırlamaları ve finansal yaptırımlar gibi yapay engelleri ortadan kaldırmak durumundayız” dedi.



Geçen yıl Dubai'de toplanan Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi'nde (COP28), dünyada 2050 yılına kadar nükleer enerji kapasitesinin 3 katına çıkarılması gerektiğinin vurgulandığını anımsatan Bayraktar, "Bu büyük bir sorumluluk. Pek çok şey gerektiriyor, nükleer enerji programımızla da oldukça uyumlu." dedi.



Türkiye'nin büyüyen bir ülke ve enerji pazarı olduğunu kaydeden Bayraktar, "Ekonomimiz büyüyor ve endüstriyel büyümemizi ve talep artışımızı karşılamak için enerjiye ihtiyacımız var. Son 20 yılda enerji talebimiz elektrik ve gaz türünde 3 katına çıktı. Ancak geleceğe baktığımızda da önümüzdeki 20 yıl boyunca her yıl ortalama yüzde 4'lük bir enerji talebi artışı bekliyoruz. Bu da elektrik piyasasında pek çok değişiklik yapılmasını gerektiriyor." değerlendirmesini yaptı.



Bakan Bayraktar, Türkiye'nin artan talebini yeşil enerjiden karşılamak istediklerini ifade ederek, "Yenilenebilir enerji kaynakları konusunda ve enerji verimliliğinde büyük bir potansiyelimiz var ancak kesinlikle nükleer enerjiyi de enerji karışımımıza eklememiz gerekiyor." diye konuştu.



"Hedefimiz 2035'de 7,2 GW nükleer kapasiteye ulaşmak"



Bayraktar, Mersin'deki Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) çalışmaların devam ettiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:



"Akkuyu'da aynı anda 4 reaktör inşa ediliyor ama aynı zamanda hedefimiz 2035'de 7,2 GW nükleer kapasiteye ulaşmak ve 2050'de 20 GW nükleer enerji üretimine sahip olmak istiyoruz. Akkuyu'nun 4,8 GW olduğunu düşünürseniz, bu da Sinop'ta 4 reaktör daha, Trakya bölgemizde 4 reaktör daha inşa etmemiz gerektiği anlamına geliyor. Önümüzdeki 20-30 yıl içinde 5 GW civarında küçük modüler reaktörlere yöneleceğiz."



Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin önümüzdeki birkaç yıl boyunca küçük modüler reaktörlere odaklanacağını dile getirerek, "Bu alanda büyük bir potansiyel olduğunu görüyoruz. Küçük modüler reaktörler, karbon nötre geçiş için oldukça önemli." dedi.



Nükleer enerjinin sadece bir trend olmadığını, Türkiye'nin enerji güvenliği için, 2053'te net sıfır hedefine ulaşmak için de önemli olduğunu ifade eden Bayraktar, "Bu nedenle Akkuyu'yu inşa ediyoruz ancak Sinop projesinde Rosatom ile işbirliğimizi geliştirmek istiyoruz. Türkiye nükleer pazarına yatırım yapmak isteyen, Çin ve Güney Kore gibi başka ülkeler ve şirketler de var." ifadelerini kullandı.



Ayrıca Bkz.ABD'li firmadan yenilikçi depolama çözümü: Güneş paneline entegre bataryalar



"Sinop'taki santralde rekabetçi fiyat ve yerlileşme istiyoruz"



Bayraktar, Sinop’a da Rusya’nın çok ciddi bir ilgi gösterdiğini aktararak “Türkiye'nin 3 temel beklentisi var. Bütün bu hem aslında Rusya'yla süren hem de Çinli şirketlerle süren müzakerelerde. Bir, biz rekabetçi enerji fiyatı istiyoruz. İki, mutlaka yerlileşme. Artık Akkuyu'dan da daha ileride bir yerlileşme hedefi istiyoruz. Daha çerçevesi ortaya konmuş bir yerlileşme planı istiyoruz. Üçüncüsü de bizim binlerce insan kaynağına ihtiyacımız var. Hem nükleer reaktörlerin, nükleer santrallerin yapımı esnasında hem de onların işletimi esnasında yani önümüzdeki 60-80 yıl boyunca. Dolayısıyla bu anlamda da bize önerilecek tekliflerin mutlaka bu 3 temel kriteri karşılayacak şekilde ve onları en iyi karşılayacak şekilde bize sunulmasını bekliyoruz” diye konuştu.



Hedef elektriğin en az %20'sini nükleerden karşılamak



Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu tek başına karşılayacağını belirten Bayraktar, “Ama önümüzdeki süreçte bizim artan talebimiz ve bu diğer santralleri yaptığımızda inşallah Türkiye enerjisinin %20’sini en az sadece nükleerden karşılamış olacak 2050 yıllara geldiğimizde” diye konuştu.



 




Kaynak:https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/enerji-ve-tabii-kaynaklar-bakani-bayraktar-sinop-projesinde-rosatom-ile-isbirligimizi-gelistirmek-istiyoruz/3174313

 Haberi Portalda Gör

Nükleer santral %100 ülkeye ait olsa eyvallah ama yabancı şirkete ait bi santralin elektiriğini kullandıktan sonra %100'ünü nükleerden sağlasak ne anlamı var. Şirkete tl &...
Yoruma Git
Yorumun Devamı emrekaradag - geçen ay +16
Hocam haklısınız ancak en azından rüzgar ve güneş sistemleri hem çevre felaketi oluşturma konusunda tartışılmayacak kadar daha az zararlı hem de kurulum sürecinde gereken bilgi bir...
Yoruma Git
Yorumun Devamı emrekaradag - geçen ay +9
Ülkesinde rüzgar ve güneş olmayan ülkeler bile nükleere bu kadar meraklı değil. Yenilenebilir enerjideki talebi karşıladınız da nükleer kaldı...
Yoruma Git
esmerbuyucu - geçen ay +7
E
geçen ay
Binbaşı

Nükleer santral %100 ülkeye ait olsa eyvallah ama yabancı şirkete ait bi santralin elektiriğini kullandıktan sonra %100'ünü nükleerden sağlasak ne anlamı var. Şirkete tl ödenecek şirket tlsini dolara çevirip kendi ülkesine götürecek. Direkt olarak dışarıdan ithal ederken en azından nükleer felaket riski yoktu. Şimdi hem ayranımız dökülecek hem de tatsız olaylar yaşanacak



Bu mesaja 2 cevap geldi.
D
geçen ay
Yarbay

%20 yeterli değil, en az %50 yi bulmalıyız.




D
geçen ay
Yarbay

buna katılıyorum ülkede bir nükleer santral kurulacaksa bunun mülkiyeti ve işletmesi devlete ait olmalı.





Bu mesajda bahsedilenler: @emrekaradag
D
geçen ay
Yüzbaşı

Sonunda kafası çalışan birisi

Umarım döşeriz gerekli yerlere bu santralleri

Nükleer güç olmak zorundayız artık

Afrika ve Orta Asya'ya açılmamızın arkasında bir güvenlik gücü gerekli



Bu mesaja 1 cevap geldi.
F
geçen ay
Binbaşı

Nükleer santral bizim için lüks değil ihtiyaç. Enerji için çok yüksek meblağlar ödüyoruz. Özellikle Ege bölgesinde bir Nükleer santral açılması lazım ki oradaki ihtiyacı en verimli bir şekilde karşılasın.

Nükleer konusunda bu teknolojiyi kolay kolay kimse vermez. Başlı başına bir üniversite araştırma enstitüleri gibi yerler kurmamız lazım. Hele bide ülkemizdede bol bulunan toryumu yakıt olarak kullanabilirsek ülke olarak hakettiğimiz yerlere geliriz.

Bu tarz işler milli bir hedef haline gelmeli bir partiye sıkışıp kalmamalı tüm partilerin vizyonu vaadi olmalı. 10 yıl 20 yılda katedilmesi gereken sancılı yollar bunlar. Bir parti bile aşağıya çekse yıllar kaybedilir.




G
geçen ay
General

Şu andaki rüzgar türbini veya güneş santrallerinde de yabancı yatırımcı çok ki.

Bunun öyle veya böyle çözümü yok bir şekilde kar varsa ki karsız kimse girmez yabancı parası ile gelir.

Kaldı ki nükleer santral yapacak Türk şirket mi var ne o kadar parası olan nede teknolojisi olan şirket var.



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @emrekaradag
E
geçen ay
Binbaşı

Hocam haklısınız ancak en azından rüzgar ve güneş sistemleri hem çevre felaketi oluşturma konusunda tartışılmayacak kadar daha az zararlı hem de kurulum sürecinde gereken bilgi birikimi anlamında daha makul. Bu sayede yerlilik oranını %100 olmasa bile yüksek oranlarda tutup dışarıya döviz sızıntısını minimuma çekmek mümkün. İkinci olarak nükleer teknoloji konusunda yetersiz olduğumuz bir gerçek. Ama keşke yıllardır düşünce özgürlüğünden tutun da, alım gücü ve gelecek kaygısı problemlerini topluma enjekte etmeselerdi ve ülkenin zeki insanları yabancı ülkelere göç edip o ülkelere hizmet etmek zorunda kalmasalardı. Bu konuda doğru hamleler savunma sanayisinde son yıllarda yapılıyor ama diğer alanlara yaymak konusunda hala geri gidiyoruz. En basit doktorların kaçtığı bir ülke konumundayız hatta resmen kovuyor malum kişi, böyle bir ortamda nükleer teknolojide ileri gitmemizi sağlayacak beyinler neden burada kalsın ki?
Kısacası nükleer güç güzel ancak hükümetinin verdiği kararlara karşı tüm güvenini kaybetmiş bir vatandaş olarak uzun vadede bu santrallerin ülkeye yarardan çok zarar getirme potansiyelleri olduğunu düşünüyorum


Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @gun
E
geçen ay
Yüzbaşı

Karşılasak bile biz halka pahalıya satacaksınız. Yid savunan bir yapılaşmanın bizim yararımıza bir adım atacağına inancı olan en hafif tabirle saftır.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

M
geçen ay
Binbaşı

Sen ne dediğini bilmeyen birisin. Nükleer santrali başkası dikip sana elektrik satacak, kapısından içeri giremeyeceksin ama nükleer güç olacaksın he mi ? Bu da güvenlik sayılacak, rusun işlettiği reaktör. Allahına yakın zamanda kavuşursun inş.



Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @doruhüso
M
geçen ay
Binbaşı

Anlatamazsın, o nükleerler bize girmeden anlayamayacaklar. Ulan inaan rusa bu kadar bağımlı olur mu ? Oraya buraya 10 20 tane reaktör kuracaklarmış ? Trakya kadar başınıza taş düşsün en büyük kanser haritası orada , ama yetmez oradaki herkes kanser olmalıya getirmişler olayı. Yahu japonu istemeyip rusa reaktör yapan, sözleşmeyi bozana laf edemeyen adama oy verenler kahrolsun ya, yerlerde sürünsün yeter artık bu saçmalıklar





Bu mesajda bahsedilenler: @emrekaradag
M
geçen ay
Binbaşı

Allah çoluk çocuk belanızı verir inşallah. Bir kazanımı olmayan işten rusa ekmek çıkarıp memleketin heryerini nesiller boyunca enkaza çevirecek işlere sen neden evet dersin ? Sen neyin peşindesin akepe hükümeti ve ona oy veren düşüncesizler ? Bunun açacağı sorunların farkında değil misiniz ? Yarın öbürgün rusyanın saçma sapan hareketlerinden sonra dünya birbirine girdiğinde ilk sıkıntı nerede yaşanacak ? Sizin aklınız beş karış havada mı? Akepelilerin hepsi londraya taşınmış buradaki sıkıntı oradaki adamı gerer mi ?




E
geçen ay
Yarbay

Ülkesinde rüzgar ve güneş olmayan ülkeler bile nükleere bu kadar meraklı değil. Yenilenebilir enerjideki talebi karşıladınız da nükleer kaldı...



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
geçen ay
Yarbay

Nükleer santral aktif olunca : Maliyetleri ciddi artacak. Bundan bahsetmek yok! Kazıklamaya en az %20 diyor aslında ...


Akkuyu da know-how imkanı sıfırlandı Ruslar kendisi kritik adamlarıyla kurup gidiyor kendi ülkelerine. Türkiye'den de operatör eğitimi ile anca kendimizi kandırırız! ...

Çernobil felaketinden sorumlu şirkette yaptırıldı! Risk büyük! Japonlara gidildi deprem faktörü ile tedbirlerin artırılması gerektiği söylendi ve haliyle maliyet ciddi arttı üstüne de döviz artışıyla Türkiye Japonların ideal iş planını vs kabul etmedi ! Ucuza Ruslara sabıkalı şirketle anlaşıldı! ... Ulusal bir mesele değil bölgesel ve global bir mesele! Akdeniz risk altında. Havadan yayılsa dünya risk altında ...

Diğeri Sinop ta 3. sü de Marmara bölgesinde Bulgaristan a yakın Karadeniz'e bakan yerde olacak ...

Nükleer ATIK lar ne olacak ? Nereye gömülecek ? Şeffaflık olacak mı ? Nükleer e geçtik diye belki de şuan Nükleer ATIKLAR ACABA resmi olarak gizlice Türkiye'ye mi gömüldü veya gömülecek mi ?!


Eskimiş teknolojilerle nereye kadar?


Bu mesaja 1 cevap geldi.
E
geçen ay
Yarbay

Seçim propagandaları bırakılmış sonunda



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

S
geçen ay
Yarbay

bomba



E
geçen ay
Yarbay

Avrupa'da nükleer atıklarını bize göndersin. Severiz biz çer çöpleri.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @smart1978
S
geçen ay
Yarbay

İşlenemeyen çöpler Türkiye'de yıllardır böyle !

Hatta Türkiye işlemek için ayrıca çöp ithal ediyor ama Avrupa vs adamlar işlenmesi zor çöpleri Türklere kakalamaktalar! ...


AKP seyirci ! ... AKP seyirci den öte ....




Bu mesajda bahsedilenler: @esmerbuyucu
G
geçen ay
General

Çekincelerinizi anlıyorum ama siyasi irade ile oluyor gelişmeler. Ona bakarsan doktorlar kaçıyor ama şehir hastaneleri boş kalmıyor doktor artıyor demek ki. Sonra nükleer konusunda hükümet irade koymasa Rusya ile anlaşıp yapılır mıydı bir tane. Sonra herkes gidiyor savunma sanayi üretemez Ar-Ge yapamaz olurdu oluyor çok fidana hızlı. Sonu,ts çok güçlü bir ülkeyiz kaynaklarımız çok yeterki yönlensin.

İlerisi için yerlileşme ve millileşme nükleerde düşünüyorlar belli ama çok yavaş ilerliyor.



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @emrekaradag
S
geçen ay
Yarbay

Şu tabloyu gördükçe kahrolmamak elde değil :(
< Resime gitmek için tıklayın >



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >