Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Bologna Üniversitesi ve ETH Zürih'teki araştırmacıları bir araya getirerek yeni bir chiplet tasarımlı bir RISC-V işlemcisi geliştireceklerini duyurdu. Düzenlen bir konferans esnasında yapılan duyuruda Paralel Ultra Düşük Güç Platformu (PULP) adlı proje grubu, Occamy adı verilen açık kaynaklı bir RISC-V silikon yapay zeka çipi geliştirdi. Occamy, daha önce bu hesaplamaları yapmak için gereken süreyi azaltırken verimliliği artırarak yüksek performanslı işlemler yapabilecek.
Yonga tasarımlı 432 çekirdekli RISC-V işlemci
Occamy'nin tasarımı 20 Nisan 2021'den bu yana geliştiriliyor. Geliştirilen çip, Intel tarafından 2011 yılında tasarlanan Sandy Bridge dört çekirdekli çipine benzer şekilde 72mm^2'lik bir alanda yaklaşık 1 milyar transistöre sahip. Occamy girişimi esasında ARM ve diğer x86 çip üreticilerden çip satın alma zorunluluğunu azaltmak için özel CPU'lar geliştiren EuPilot programının bir parçası konumunda. Bu projenin benzersiz yanı, Occamy'nin tasarımında yeni ve eski teknolojinin kullanılması.
Occamy'nin bellek bölümünde Micron tarafından geliştirilen çift 16 GB HBM2E DRAM bulunuyor ve 2.5Dentegrasyon kullanılıyor. Ek olarak çipte bulunan kompakt bir 32 bit RISC-V kontrol çipi de verileri eşleyip bilgileri Occamy çipindeki yapay zeka çekirdeklerine yönlendiriyor. Bu sayede hesaplamaların daha hızlı yapılması planlanıyor.
RISC-V "Occamy" CPU'nun tasarımı, düşük güç tüketen 12nm GlobalFoundry "GF12LPP" süreci üzerine inşa edilmiş ve daha sonra 65nm pasif interpozer üzerine yerleştirilmiş durumda. Occamy, iki yonga seti üzerinde 216 adede kadar 32-bit çekirdekli bir RISC-V ISA kullanırken mevcut toplam çekirdek sayısı ise 432 adet. Occamy yongasının performansı, FP64'te 0,768 TFLOPs, FP32'de 1,536 TFLOPs, FP16'da 3,072 TFLOPs ve FP8 hassasiyetinde 6,144 TFLOPs değerlerine ulaşabiliyor. Occamy RISC-V yongası hakkında yılın ilerleyen dönemlerde daha fazla bilginin açıklanması bekleniyor.
DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.
Üye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.
çünkü teknoloji geliştikçe, dünya şartlarına göre gelişiyor ve transistörlerin küçülmesi gibi yenilikler, çiplerin uzay şartlarında daha az dayanıklı olmasına neden oluyor. elektromanyetik dalgalar en büyük sorun.
Mars belgeselinde vardı bu tarz bir muhabbet. Uzayda veya marsta işlemcinin gücünden çok dayanıklılığı ve güvenirliği önemli. Haliyle kendini kanıtlamış işlemciler kullanılıyor. Zaten güç olarak da yetiyor bu işlemciler. Adamlar marsta 4k ultra ayarlarda oyun oynamayacak sonuçta. zaten 0,75 tflop/s
Yonga tasarımlı 432 çekirdekli RISC-V işlemci
Ayrıca Bkz.Intel gözünü veri merkezi bölümüne dikti, çalışanlar tedirgin
Occamy'nin bellek bölümünde Micron tarafından geliştirilen çift 16 GB HBM2E DRAM bulunuyor ve 2.5D entegrasyon kullanılıyor. Ek olarak çipte bulunan kompakt bir 32 bit RISC-V kontrol çipi de verileri eşleyip bilgileri Occamy çipindeki yapay zeka çekirdeklerine yönlendiriyor. Bu sayede hesaplamaların daha hızlı yapılması planlanıyor.
DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.
Üye Ol Şimdi DeğilÜye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.
Haberi Portalda Gör