Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir, 1 mobil kullanıcı
198
Cevap
10100
Tıklama
6
Öne Çıkarma
Cevap: Atmosferik vs Turbo (4. sayfa)
A
4 yıl
Yarbay

https://www.youtube.com/watch?v=XNvRhWL1stQ&feature=youtu.be



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @daswagen , @Mhmmd.239
T
4 yıl
Yarbay

Atmosferik motor da ,turbo motor da en az 2.0 lt hacme sahip olmalı ki çok uzun ömürlü olsun ama malum ülke şartları. Fakat genel olarak atmosferik motor tabi iki motorunda kaliteli olduğunu varsayıyorum çok daha uzun ömürlüdür daha da önemlisi motor yenilemesi çok daha ucuzdur. Turbo motor sürekli strese maruz kalır, bu da aşınmayı hızlandırır. Atmosferik motor ise dengeli aşınmaya maruz kalacağı için kullanacağınız malzemeye göre bu durum ile çok rahat üreticiler başa çıkar. Ayrıca 3 lt ve üstü atmosferik motorlarda da çok devir çevirmeye gerek kalmadan araç kendini toplar. Örneğin 4 lt atmosferik motor ile uzun yolda çoğu zaman 1500-2000 devir aralığını geçmezsiniz buna sollama ve rampalarda dahil. Ama dediğim gibi ülke şartları işte, bu motorları hibrit hale getirdiğiniz anda çok da verimli olurlar ayrıca.



P
4 yıl
Binbaşı

Yanlışınız var. Binek otomobile dizelin gelmesi Fiat sayesinde olmuştur. Common Rail sisteminin mucididir. 1.9 Jtd ünite ile Alfa 156'larda kullanılmıştır. Öncesinde benzer bir motor Fiat Croma'da da vardır. Volkswagen'in Tdi teknolojisi her ne kadar iyi de olsa ilk değildir.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @cormen
M
4 yıl
Binbaşı

< Resime gitmek için tıklayın > misal 4500 max tork veriyor. Da o devirde kullanmak yakıt tüketimini epey artırır 😂 2000/3000 bandı ekonomi motor sağlığı ve orta düzey performans için ideal atmosferik benzinlide 😉



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @deserthawk
C
4 yıl
Yarbay

Arkadaşlar, beygir gücü torkun zamana bağlı bir fonksiyonudur. İkisi birbirinden bağımsız şeyler değil.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cormen -- 20 Nisan 2021; 0:34:39 >

P
4 yıl
Binbaşı

"The first passenger car to use the common rail system was the 1997 model Alfa Romeo 156 with a 2.4-L JTD engine,[6] and later that same year, Mercedes-Benz introduced it in their W202 model."

Yazıyı Wikipedia üzerinden aldım hocam. İlk Commonrail sistemi kullanan otomobilin 2.4 jtd ile Alfa 156 olduğunu, aynı sene de Mercedes W202'de de tanıtıldığımı söylüyor.

TDi hakkında dediğinize baktım. Haklısınız. Audi 200 modelinde 2.5 Tdi motorun 1990 yılında kullanıldığı yazıyor. İsimlendirme olarak aynı olsalar da teknoloji olarak günümüz motorlardından farklı olduğunu sanıyorum.

İğneleyici dil için üzgünüm. Yazarken insan kendini frenleyemiyor.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @cormen
N
4 yıl
Yarbay

Volvo biraz daha eskiye gidiyor hocam. 240'da 1979-80 gibi turbolu motor seçeneği vardı hatta karburatorlu sanırım, tam emin değilim. Ondan sonra da her volvo modelinde en az 1-2 turbo varyasyonu koydular zaten. Volvo için turbo, mercedes'in kompresörü gibi oldu.
Bu da 740'ın hoş bir reklamı :
Videoyu izlemek için tıklayınız



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @The Division Bell
P
4 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: ozanbey86

Motor swaplayan üstadlara göre atmosferik gibisi yoktur lakin turbodan en iyi verimi bu şekilde aldıklarını söylüyorlar tek bir büyük turbo kullanıyorlar dci ve mjet bide psa grubu dışında ekonomi pek mümkün değil japon ve alman markalar bu stabiliteyi asla yakalayamadılar dizelleride hep çöp motor olarak çıktı
Hdi tdci ünitelerde çöp kusura bakmada yakittan kazandığın ekonominin fazlasini sanayide yedek parçaci ve ustaya ödersin kronik sorunlari bitmiyor kabaca ilk nesillerde turbo, turbo hotumlari ,manifold susturucusu zincir, enjektör volan ikinci nesillerde yine enjektör volan yağ kaçakları 1.5 hdi da adblue enjektor problemleri devam ediyor



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 2 cevap geldi.
N
4 yıl
Yarbay

Maksimum tork 4000 devirde ama bir anda gelip sonra tekrar yok olmuyor. 40000 devirde 200nm tork varsa, 3500'de de 4500'de de en az 170-180nm tork devam ediyor. Dolayısıyla ne kadar devir çevirirseniz o kadar fazla güç üretir (tabii motor tasarımından dolayı bir yerden sonra güç azalmaya başlar lakin bu da 6000 devirden önce değildir çoğu motorda).



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @LVL99
P
4 yıl
Yüzbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: gencturk33

Türkiye'de şehirler arası 500 km'lik yolculuğunuzun en fazla 50 km'lik yokuş gibi tırmanışlarında atmosferik motor zorlanır. Geri kalan yollarda turbolu ve atmosferik araçların performansı aşağı yukarı aynıdır. Bahse konu 50 km'lik kısmı turbolu bir araç 120 km hızla giderken, atmosferik bir araç ortalama 90 km hızla çıkabilir. O da motoru zorlamadan, 3500 devirde falan.

Turbolu araç -> 120 km hızla 50 km'yi 25 dakikada gider.
Atmosferik araç -> 90 km hızla 50 km'yi 33 dakikada gider.

Aradaki fark, sadece 8 dakika. 100 km ortalama hızla bu yolculuğu yaptığınızı düşünürsek turbolu araç gideceği yere 5 saatte giderken, atmosferik araç 5 saat 8 dakikada gider.

Ortalama 50-60 kuruş yakan turbolu araç bu yolculuğu 250-300 TL'ye yaparken,
Ortalama 25-30 kuruş yakan LPG'li atmosferik araç bu yolculuğu 125-150 TL'ye yapar.

Benim hayatımdaki 8 dk çok önemli onun için aynı yolculuğa iki katı fazla yakıt parası ödemek istiyorum diyenler turbolu, 8 dk geç gidip aradaki 150 lirayla ailece yemek yerim diyenler atmosferik arabaya binebilir.

Benim bakış açım bu. :)
Şöyle sorsak daha doğru olurdu; Arabayı kullanırken zevk almak isteyen bastım mı gitsin diyen yakıtı çok dert etmeyen Turbo, ekonomisini düşününen kalan parayı ailecek yerim diyen için de atmosferik lpg li araç kullansın :)

Not:1.4 T 140 astra j sahibi



C
4 yıl
Teğmen

Parası olup araçtan keyif almak isteyenler turbo, 3 kuruşun hesabını yapanlar atmosferik



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

A
4 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: 26_bbz_26

hangi motor ureten firma pistonu kranki biyel kolunu kendi bunyesinde uretiyor?

http://www.kanca.com.tr/Default.asp?Section=Product&Act=List&ID=1

Alıntıları Göster
Attığınız link otomotiv yan parça üreticisine ait. Her markanın üretim hattını tek tek bilemem ama motoru tasarlayan firma gidip alakasız bir yerden bulduğu çıkma parçayı alacak hali yok. Motor tasarımına malzeme dayanım bilgisi de dahildir. Hangi parçanın hangi dayanımda olması gerektiği daha proje aşamasındayken belirlenir. Motor üretilen firmada piston, krank gibi parçaların da üretildiğini düşünüyorum.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

T
4 yıl
Yüzbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: Guest-2496D2A71

Bu mesaj silindi.

Alıntıları Göster
Nasıl hocam anlamadım? Aracım 2004 model 200binde Atmosferik 1.4 16valve 101HP Manuel şimdi fayda olarak düşündüğünde 105 lira civarına 27 litre stepne deki LPG tankım doluyor. Ortalama İstanbul içi tem kullanıyorum Ispartakule Akatlar her gün işe gidip geliyorum 320 ila 340 km yol yapıyorum 100TL ile... Şimdi bana mantıklı bir açıklama yaparmısınız niye turbolu araca geçeyim. Bakın şöyle derseniz haklısınız ben 180 200 sol kapatmayı seviyorum diye evet atmosferik bu noktada kullananı üzer ama. Bu şekilde İstanbul kullanımında bana atmosferik çağ öncesi muamelesi yapan gözümde sığırın tekidir arkadaş bu şehirde bu trafikte turbo motor ile başa çıkılır mı :) Yıllardır böyle araba kullanıyorum dümdüz motor zaten laserline buji ngk bobin takım olarak güvende bineceksen alıyorsun. Ondan sonra yağ ve filtreyle uğraşıyorsun. İş yerinde kullandığımız turbo benzin araçlar vardı bir turbo bakımına girdi hepsi kusura bakmayın da Türkiye şartlarında ben o bakımı karşılayamam karşılayanla da dalga geçerim. Sanayide rektefiye olanlar motorlara bir bakın gözünüzü seveyim. Her gittiğimde 3-7 yaşında BMW Mercedesler motor inik oluyor belki turbo basıncından belki kullanımdan kaynaklı ama asıl israf budur benim gözümde. Çağ öncesi denilen motora devam 👍





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TheGameGuard -- 20 Nisan 2021; 11:27:49 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

G
4 yıl
Yarbay

Mesajım neden silindi ?

Herkes görüşünü yorumlayıp yazmış, benimkide ; milenyumdan sonra düşük maliyetlerle “downsizing” mottosuyla daha alt segmentlere düşük yakıt tüketimiyle yüksek performans vaad eden TSİ motorların ilk ve öncü olduğunu vurgulamıştım.
Bu mu silinmesine sebep oldu ?

Metalurjinin sanata dönüştüğü yer olan yerde üretiliyor demiştim. Almanya metalurji ilminin geliştiği dünya üzerinde ki en güçlü ülkelerden.
Bu mu silinmesine sebep oldu ?

Devir tasarruf devri, devir kaynakları en verimli kullanma devri demiştim.
Bu mu silinmesine sebep oldu ?

Burada forum kurallarına aykırı bir durum mu var ? Varsa eğer özür diliyorum.

@anyhill





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-007649809 -- 20 Nisan 2021; 13:39:26 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @anyhill
V
4 yıl
Teğmen

Düz yolda, şehir içi sürüşlerde atmosferik eksiklik hissettirmez, otobanda özellikle rampalarda sollama yapmazsanız yine sorun yaşamazsınız. Neticede turbolu motorun aynı hacimli motordan farkı elinde bir kamçı olması, sıkıştınız mı basıyorsunuz pedala o da kamçıyı vuruyor



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

T
4 yıl
Yüzbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: Guest-2496D2A71

Bu mesaj silindi.

Alıntıları Göster
Belki kullandığım atmosferik araç sayısı sizinkinden çokça azdır ama yaptığım yol azımsanacak miktarlarda değil ve güncel bir turbo benzinin bu kmlerde motor yememesi yağ yakmaması imkansız. Son iki şahsi aracım atmosferikti ilki ile 300bin bunlada 70bin km devirdim ilk aracımı sattigimda 340bindeydi şuan ki aracım 200binde. LPG bakımında eğer çok komplike bir kit kullanmıyorsanız en fazla regülatör enjektör veya filtre değişimi yapıyorsunuz ki bunların kullandığım son araçtaki toplam fiyatı 600TL fakat eski aracımda 1 enjektör 15x LPG filtre suanki aracımda aldigimdan beri 3 kere filtre olarak hesap yaptığımda bana 370bin KM de temizleme ve tesisat işçiliği dahil lpgnin bakım masrafı bugüne kadar 2000-2500 TL olmuş. Bahsettiğim 300bin kullandığım araç 75hp ve otomatik olduğu halde bir turbo kadar olmasada yokuşta uzmuyordu hafif olduğu için. Lakin gel gelelim turbo araçlara s350 den tutun Passat 2.0 TDI Leon 1.0 1.5tsi lara kadar kullandım. Türkiye için tam elektrik hayaliniz varsa onu siz göremezsiniz hocam. Türkiye'de iddaa ediyorum ki kullanılacak motor tipi hybrid LPG dir. Bizim gibi geç adapte olan diğer ülkelerde yaygın olarak ne kullanıldığına kendiniz internetten bakabilirsiniz. Bu ülkede LPG ve Hybrid sayesinde tekrar gündeme gelen atmosferik motorlar asla bitmez. Hem not hemde son olarak şunu da belirteyim turboya karşı biri değilim avantajlarını sağladığı rahatlığı bizzat deneyimlemiş biriyim ama işin içine trafik ve Türkiye şartları girince alt bütçeye uygun gelmiyor benzin turbo motorlar tabiki olay yine bütçeye bakıyor... Dizele hiç girmiyorum bile 😂





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TheGameGuard -- 20 Nisan 2021; 17:31:30 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

T
4 yıl
Yüzbaşı

Atmosferikçiler daha grafik vs. yayınlamamışlar. Hele bir "Ziya" vardı. Daha gelmemiş buralara. Arkadaşların iddiası "Atmosferik en az turbo kadar seridir." idi.



G
4 yıl
Yarbay

Forumu C sınıfı araçla 5.5 litre LPG yakıyorumcular bastı şimdide. 😂 kriz kötü etkiliyor bizim milleti. Hatta uzun yolda daha da düşüyormuş bazılarının 4 litrelere filan.

LPG kitide önemli tabi. Fabrika yaktıramıyor bu kadar az. Ama kaliteli LPG kiti birde iyi bir usta oldu mu güzel bir ayarla düşer tabi bu değerlere😂😂😂😂😂



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

S
4 yıl
Yarbay

Nasıl düz bir bakış açınız varmış hocam.

Halkımızın çoğunluğunun ulaşabildiği 1.6 ya kadar atmosferik 100 150 hp arası araçlarla
Yine halkımızın çoğunlukla ulaşabildiği 1.0 1.6 motor arası turbo beslemeli 100 150 hp arasında dağlar kadar fark var

Hem bahsettiğiniz olay var
Hem yakıt ekonomisi var
Hem anlık sollamalardaki güce olan ihtiyacı daha kısa sürede verebilmesi var

Var oğlu var



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @gencturk33