Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
18
Cevap
419
Tıklama
7
Öne Çıkarma
Atmosferdeki karbondioksit miktarı hiç olmadığı kadar hızlı artıyor
M
2 ay
Yarbay
Konu Sahibi

Atmosferdeki karbondioksit miktarı hiç olmadığı kadar hızlı artıyor
Dünya atmosferindeki olağanüstü ısı artışının en önemli etkenlerinden birisi olan karbondioksitin atmosferde her zamankinden daha hızlı bir şekilde biriktiği tespit edildi. Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA) ve Scripps Oşinografi Enstitüsü'nden bilim insanları, karbondioksitin insanlık tarihi boyunca tecrübe edilen seviyelerin çok üstüne hızla yükseldiğini duyurdu.



Karbondioksit miktarı artıyor



Atmosferdeki karbondioksit miktarı hiç olmadığı kadar hızlı artıyor
Scripps Oşinografi'deki bilim insanları, 1958 yılında Keeling Eğrisi olarak bilinen CO2 izleme programı kapsamında bağımsız bir şekilde atmosferdeki partiküllerin kaydını tutuyor. Scripps Oşinografi'deki bilim insanları, geçtiğimiz mayıs ayında yaptıkları ölçümde atmosferdeki CO2 miktarını 426,7 ppm olarak tespit etti. Bu, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre 2,92 ppm'lik bir artış anlamına geliyor. Mayıs ayı CO2'nin Kuzey Yarımküre'de en yüksek seviyeye ulaştığı ay olarak biliniyor.



Atmosferdeki karbondioksit miktarı hiç olmadığı kadar hızlı artıyor
Bilim insanları yapılan yeni ölçümün 50 yıllık veri kaydındaki beşinci en büyük yıllık büyüme olduğunun altını çiziyor. Bu arada 2023’teki ölçüm de bir önceki yıldan 3,0 ppm daha fazlaydı. Bunlar birleştirildiğinde ise son iki yılda CO2 seviyelerinin Kuzey Yarımküre'de en yüksek olduğu Mayıs zirvesinde en büyük sıçramanın yaşandığı da resmileş oldu.



Ayrıca Bkz.Elektrikli araçlar bakır madenciliğini ciddi oranda artıracak



Bilim insanları yaptıkları açıklamada "CO2 şu anda milyonlarca yılın en yüksek seviyesinde olmakla kalmıyor, aynı zamanda her zamankinden daha hızlı artıyor.” diyor. NOAA karbon döngüsü bilimcisi John Miller, sıçramanın büyük olasılıkla fosil yakıtların sürekli olarak yakılmasının yanı sıra El Nino koşullarının gezegenin CO2'yi absorbe etme kabiliyetini zorlaştırmasından kaynaklandığını söyledi.



Ölçüm istasyonundaki karbondioksit seviyelerindeki artış, geçen yıl belirlenen ve 419,3 ppm ile rekor seviyeye ulaşan küresel ortalamayı aştığına da dikkat çekildi. Bu, Sanayi Devrimi öncesine göre yüzde 50 daha yüksek.



Bu trendin değişmesi beklenmiyor



Atmosferdeki karbondioksit miktarı hiç olmadığı kadar hızlı artıyor
Scripps'in CO2 programı direktörü Ralph Keeling, “CO2 şu anda sadece milyonlarca yılın en yüksek seviyesinde değil, aynı zamanda her zamankinden daha hızlı yükseliyor. Atmosfere karbondioksit formunda kirlilik salan fosil yakıtların yakılması nedeniyle her yıl daha yüksek bir maksimuma ulaşılıyor. Fosil yakıt kirliliği, tıpkı bir çöplükteki çöp gibi birikmeye devam ediyor." dedi.



Diğer sera gazları gibi CO2 de bir battaniye gibi davranarak ısının atmosferden uzaya yayılmasını engelliyor. Isınan atmosfer, sıcak hava dalgaları, kuraklık ve orman yangınları gibi aşırı hava olaylarının yanı sıra daha yoğun yağış ve selleri de körüklüyor. Bu, geçtiğimiz yılın tarihin en sıcak yılı olarak kayıtlara geçmesiyle de doğrulanıyor. Geçtiğimiz yıl dünyanın her tarafında bir dizi sıcak hava dalgası, kuraklık, sel, orman yangını ve fırtına yaşandı. Avrupa Birliği'nin iklim değişikliği servisi Copernicus da geçtiğimiz günlerde Dünya'nın 12 aydır rekor düzeyde yüksek sıcaklıklara ulaştığını ve bu trendin değişeceğine dair hiçbir işaret olmadığını söylemişti.




Kaynak:https://www.noaa.gov/news-release/during-year-of-extremes-carbon-dioxide-levels-surge-faster-than-ever
Kaynak:https://www.universityofcalifornia.edu/news/during-year-extremes-carbon-dioxide-levels-surge-faster-ever

 Haberi Portalda Gör

Arkadaşlar kirliliğin nedeni Batı dünyası. Sanayi devrimini yaparken, elektronik devrimi ve bilgisayar/yazılım devriminde de hep dünyayı kirlettiler. Şimdi diyorlar ki "herkes dursun&qu...
Yoruma Git
Yorumun Devamı LuckyNack5 - 2 ay +13
Sana daha ilgincini söyleyeyim.

1 milyarder fakir birinin saldığı CO2'un yaklaşık 1000 katı fazla CO2 salıyor. Peki milyarder, fakir olan gibi çevreci triplerine giriyor mu? Hayır. &...
Yoruma Git
Yorumun Devamı sniper23 - 2 ay +9
yüzlerce nedenden birini örnek vermek gerekirse;

Çin'den getirilen bir telefon kabı siparişinin neden olduğu karbon salınımı,
16. yüzyılda yaşamış birinin bütün...
Yoruma Git
Yorumun Devamı oly1786 - 2 ay +6
O
2 ay
Binbaşı

yüzlerce nedenden birini örnek vermek gerekirse;

Çin'den getirilen bir telefon kabı siparişinin neden olduğu karbon salınımı,
16. yüzyılda yaşamış birinin bütün hayatı boyunca yarattığı karbondan fazla.

vazgeçemediğimiz gibi bir de her geçen gün daha da çok istiyoruz, "kargom nerede"siz yaşamıyoruz.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi oly1786 -- 8 Haziran 2024; 22:50:14 >

Bu mesaja 1 cevap geldi.
D
2 ay
Binbaşı

Eeee abi, eeee sonuç....



Biz bu b.ku 1850 yılından beri yiyoruz dimi, evet

Bu süreçte açık ara atmosferin annesine zıplayan 4 ülke İngiltere, Abd, Almanya ve Fransa dimi, evet

Üretim üssü Asya ülkeleri bile daha yarınıza ulaşamadı bu kirletme seviyesinde dimi, yine evet

Sorumluluk alıp ne yapıyorsunuz peki paşam, e işte jet uçaklarımızla toplanıp gevgevgevgev ötüp duruyoruz işte



Olum sıkmadınız mı lan, sıkmadınız mı :) :)



Hiçbir çözümünüz yok işte

Yiyorsa kapatın tüm plastik, petrol, rafineri, elbise, teknoloji şirketlerini
Dönelim taş devrine madem, yiyorsa bi tarafınız



Dönüp yine kirliliğin 0,00 küsuratlarından sorumlu biz sıradan ülke ve halklara bedel ödetme peşindesiniz ama ne bedel ödeteceksiniz ona bile karar veremediniz daha :)



Allahın dümbelek beyinlileri :)





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi doruhüso -- 8 Haziran 2024; 22:54:10 >


L
2 ay
Teğmen

Arkadaşlar kirliliğin nedeni Batı dünyası. Sanayi devrimini yaparken, elektronik devrimi ve bilgisayar/yazılım devriminde de hep dünyayı kirlettiler. Şimdi diyorlar ki "herkes dursun", niye dursun? Baktılar liderlik ellerinden gidiyor (daha iyi birilerine de gitmiyor, o ayrı) hemen "herkes dursun" moduna girdiler.




S
2 ay
Yarbay

dünya nüfusu pik yaptıktan yarım asır sonra karbon salınım ivmesi de pik yapar, sonra düşer



C
2 ay
Yüzbaşı

Artsın babacım artsın koca dünya tarihinde görmediğimiz bir kıyamet,bir de uzaylı istilası kaldı hadi bakalım



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

S
2 ay
Yarbay

Mazota aşkla bağlı olanlar yüzünden.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

D
2 ay
Yarbay

Küresel ısınmadan şikayet ederler ama her yıl yeni iPhone’u almaya koşa koşa giderler. Dünyadaki tüketim çılgınlığı küresel ısınmanın en büyük nedenidir.




A
2 ay
Yüzbaşı

Bu haberler ve çözüm yollarına katkıda bulunamamam beni çok üzüyor. Bu gidişle iyiye gidiş umudu çok azalıyor. Sanırım geç kalınmazsa eğer tek çare füzyon enerjisinin tüm dünyaya yetecek oranda elde edilmesi olur. Füzyon enerjisi konusunda da hala bebeklik çağındayız. Yani şu anda durumlar hiç iç açıcı gözükmüyor. Bu durumu kabullenmekten başka çaremiz yok.




S
2 ay
Yarbay

Sana daha ilgincini söyleyeyim.

1 milyarder fakir birinin saldığı CO2'un yaklaşık 1000 katı fazla CO2 salıyor. Peki milyarder, fakir olan gibi çevreci triplerine giriyor mu? Hayır. Özel jetine atlayıp, iklim konferansına gidiyor, duyarını kasıyor sonra gene devam ediyor.


https://www.oxfamamerica.org/press/press-releases/richest-1-emit-as-much-planet-heating-pollution-as-two-thirds-of-humanity/




Bu mesajda bahsedilenler: @oly1786
M
2 ay
Yarbay

Ülkede ormanların yarısını yakıp oteller için kalan yarısını da yabancı şirketlere maden için peşkeş çeken akp ye teşekkürler .




M
2 ay
Binbaşı

Karbondioksitin en büyük kaynağı kömür yakılması ve ikinci sırada da petrol ve ürünleri var. Yakıt petrol ve kömür bırakılmadığı müddetçe insanlık kendi kıyametini kendi yaratacak. 6 yıl sonra yağışsız bir kış geçirildiğinde herkes anlayacak fakat geç kalınmış olacak. Çünkü her yer kurak olacak. Sıcak kurak nemli ve dayanılmaz derecede sert iklimler.




P
2 ay
Yarbay

50 milyon yıl öncesine kadar çok çok daha fazlası vardı. dünya çok da sıcaktı ama mesela antartika sıcaktı yaşam vardı... bunlar güneş ve manyetik alan ile ilgili muhabbetler. şimdi ise korkuları çin :D uydur babam uydur.



S
2 ay
Binbaşı

İnekler toplu ossurmuştur ondan olmuştur. Yoksa Çin'in vs ülkelerin yaptıklarından değil. Dünya'da Ha bire orman yakıyorlardı. Dünyanın ciğerleri denen Amazon ormanlarına da geçenlerde bir çakmışlardı. Niye ? Bol Karbon lazımdı adamlara. Niye ? Küresel amaçları uygulayabilmek için sebep lazımdı. Ajanda 2030 için geç kalıyoruz hızlanın biraz.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

W
2 ay
Yarbay

Karbon vergisi getiriliyormuş türkiyeye. 25 tane ülkede varmış hali hazırda artık türkiye de katılıyor 26. ülke olarak. Bakalım isterseler 100 tane ülkeye zorla dayatsınlar iklim yasalarını ama iş işten geçti. 2030 sonrası yağışlar iklim o kadar dengesizleşecek ki antalya civarında nefes alınamayacak yaşanmyacak hala gelecek 5 yıla. Her sene sıcaklıklar rekor kırıyor. 45 derece üstünde falan yaşam olmaz hiçbir şehirde. İstanbul da keza 30 35 arasında geziyor aşırı sıcak. Bu daha da artacak geçen sene kuraklık çok feci vurmuştu istanbulu trakyayı. Bu sene hadi barajlar iyi durumda ama bu kış yine yağış kar olmazsa önümüzdeki sene dayanmaz su kalmaz.



D
2 ay
Yarbay

Yalanlarınuz batsın, siyonizme uşaklık edenler, atmosferde karbondioksit falan artmıyor herkes iklim yasasına KARSİ CİKSİN TOPYEKUN BİR COK ULKE KABUL ETMDİ




D
2 ay
Yarbay

Ucuza ürün alacak diye adamın çinden verdiği kargoyu dert et, milyarderlerin bakkala jetle gitmesine ses etme, tonla fabrikanın denetimsiz saldigi gazlara ses etme ses edene de karşı çık, sonra otur eğlen. :D




D
2 ay
Yarbay

Bırakın bu karbon salınımı hikayesini. Bu oyunları hâlâ yiyorsunuz. Milletten karbon salıyor diye vergi kesmek, hürriyeti kısıtlamak istiyorlar. Halbuki havada bir bozukluk varsa da bunu dile getirenlerin yediği haltlar. Önce kirletin, sonra şikayet edip milleti suçlayın. Bu tür haberlere itibar etmeyin. Şu dünyada küresel olarak bir iyilikten bahsediliyor ise altından mason veya yahudi çıkması muhtemel. İnsanları havayı kirleten bir meta olarak göstermek istiyorlar. Küresel ısınma yalanlarına da inanmayın. Bir ara da küresel soğuma var deniyordu yanlış hatırlamıyorsam. Bu oyunları görün, uyanık olun.




D
geçen ay
Yarbay

Yapsınlar yine bi virüs. Belki bizim yaşlı akpli moronlarda ölür gider bu sefer .




DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.