Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
93
Cevap
3673
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Yeni bir Lityum iyon pil teknolojisi sayesinde 1,000 kat daha hızlı şarj olabilen piller üretilebilecek
B
11 yıl
Binbaşı
Konu Sahibi







Yeni bir Lityum iyon pil teknolojisi sayesinde 1,000 kat daha hızlı şarj olabilen piller üretilebilecek




ABD'nin Illinois eyaletinin Urbana-Champaign bölgesindeki Illinois Üniversitesi'nde çeşitli çalışmalarda bulunan araştırmacılar, Lityum iyon pil teknolojisini kullanarak yepyeni bir pil tasarımı ortaya çıkarmayı başardı. Günümüz güç kaynakları hem yüksek iş yapabilme kabiliyeti hem de yüksek iş gerçekleştirebilme hızına sahip olamıyor. Bununla birlikte modern teknolojinin beraberinde getirdiği taşınabilir aygıtlar her ikisine de ihtiyaç duyuyor. Yeni cihazlar geliştirilirken birçok probleme neden olan bu durum, aynı zamanda mevcut teknolojilerden tam manasıyla yararlanılamamasına yol açıyor. Teknoloji dünyasının geleceği adına büyük önem taşıyan bu soruna çözüm getirmek için faaliyetlerine başlayan araştırmacılar, rakip teknolojilerden 2,000 kat daha güçlü ve aynı zamanda 1,000 kat daha hızlı şarj olabilen bir mikropil geliştirdiklerini açıkladı.

 

Üç boyutlu bir mikromimariye sahip yeni nesil Lityum iyon pil, araştırma ekibinin Profesör Paul V. Braun öncülüğündeki bölümü tarafından geliştirilen bir katot ve anottan meydana geliyor. Kullanılan katot ve anotlar, sıradan iki boyutlu grafit anot ve lityum katottan farklı olarak bir cam yüzey üzerine farklı materyallerle birlikte yerleştiriliyor. Ortaya çıkan üç boyutlu elektrot 


yapısı, yüzey alanı çok daha geniş olan bir pil oluşturuyor. Böylece diğer piller ile aynı hacim alanda çok daha fazla kimyasal reaksiyon gerçekleşebiliyor, yani enerji ve güç miktarı istenilen seviyeye kolayca çıkarılabiliyor. Sonuç olarak 30 kat daha küçük, 1,000 kat daha hızlı şarj olabilen, kablosuz aygıtların sinyallerini 30 kat daha uzağa aktarabilmesini mümkün kılan bir Lityum iyon güç kaynağı meydana çıkmış oluyor.

 




Yeni bir Lityum iyon pil teknolojisi sayesinde 1,000 kat daha hızlı şarj olabilen piller üretilebilecek




 

Bir mikropil boyutlarında üretimi gerçekleştirilen yeni Lityum iyon pil tasarımı, şuan daha büyük hacimlerde üretilebilirliği ve verimli seri üretim aşamasına geçiş ile alakalı testlere tabi tutuluyor. Araştırma-geliştirme çalışmalarının son bulmasıyla süper kapasitörleri performans bazında devirmeyi başaran yapılarla birlikte kredi kartı büyüklüğünde ultra ince piller üretilebilecek. Bu teknolojiye sahip bir telefon pili, elektrikli bir aracı çalıştırabilecek enerjiyi sağlayabilecek, bu işlem sonrasında bile bir akıllı telefonu göz açıp kapayıncaya kadar tamamen şarj edebilecek potansiyele sahip olacak. Akıllı telefon, tablet bilgisayar, dizüstü bilgisayar, elektrikli araba ve diğer tüketici elektroniği çözümlerinin yanı sıra bu teknoloji sayesinde tıbbi araçlar, lazerler, sensörler ve şuan için hayal niteliğindeki birçok konsepti hayata geçirmek mümkün hale gelecek.

 

Yayınladıkları açıklamayla teknoloji dünyasının hayallerindeki pil niteliklerini elde etmeyi başardıklarını gözler önüne seren Illinois Üniversitesi araştırma ekibi, güç ve enerji hususunda rakipsiz böyle bir güç kaynağıyla gerek günümüzdeki aygıtları gerekse geleceği etkileyecek bir buluşa imza attıklarına inanıyor. Teknolojinin ne zaman seri üretime hazır hale geleceği ve tüketiciye sunulacağı bilinmezken; yeni pil dizaynı şimdiden yeni çözümlere umut olmaya başladı bile. Lityum iyon pillerde gelinen son noktayı temsil eden bu teknoloji hakkında yıl içerisinde yeni gelişmelerin yaşanması bekleniyor.

 Haberi Portalda Gör

N
11 yıl
Binbaşı

Hah işte asıl sorun buydu ya,kapasitesi çok önemli değil hızlı şarj olabilen ve daha dayanıklı piller lazım.Bugun pili çabuk bitiyor denen iphone mesela 5 dk da fullese şarjını kim pil sorununu dert eder ki :)



Bu mesaja 2 cevap geldi.
A
11 yıl
Yarbay

çok iyi oldu bu ama ne zaman yaygınlaşmaya başlar bu teknoloji orası meçhul



T
11 yıl
Binbaşı

Pil teknolojisine taze bir kan lazımdı.
O kan bu olabilir.




S
11 yıl
Yarbay

Boylece yuksek kasapiteli piller gec sarj olmasi yuzunden bircok mobil ve talet bataryasi bilerek gucu dusuk kalmakta idi.

Bu sorun asildi artik. Buyuk bir engeldi. Sirf batarya yuzunden hzli islemliler kullanilmiyordu.


Baslik eksik vurgu yapmis. Yuksek kapasiteli olduklari da yazilmaliydi...



Bu mesaja 1 cevap geldi.
K
11 yıl
Yarbay

M
11 yıl
Yarbay

İşte beklenen haber pil sistemleride gelişmeye başladı. Ne zaman görücez orası ? ama genede iyimser bir tahmin ile 3 yıl sürer heralde



G
11 yıl
Yarbay

5 yıl içinde bir akıllı telefon 24 saatten fazla kullanım süresine sahip olur gibi geliyor
Belki de 48 saat





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gukama -- 18 Nisan 2013; 18:42:39 >

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

S
11 yıl
Yarbay

Bu teknolojinin 10'da birini akıllı telefonlara uygularlarsa mobil cihazlar çağ atlar.
yani 30 kat yerine 3 kat daha küçük pil demek 3 kat daha yüksek kapasiteyi aynı boyuta sığdırmak demek
1000 kat yerine 100 kat hızlı şarj olması demek ortalama 5 dk da akıllı telefonumuzu şarj etmemiz demek.
işlemci üreticilerin nasıl perofrmansı artırıp güç tüketimini azaltırız diye bir sorunu olmaz
Bu sayede tedarikçi firmalar ısınma ve yer kaplama gibi asıl sorunlarla uğraşabilmesi güzel olurdu gerçekten

Tabi bu yazdıklarım bir yana
Telefonumuzun şarjı bitecek diye ekranın ışığını en az'a indirmeyeceğiz demek.!




F
11 yıl
Yarbay

Güzel haber. Gelmesi ve yaygınlaşması 2-3 yıl kadar sürer ama yine de güzel haber. 5dk'da şarj olsa telefonlar kimse de pil derdini düşünmez. Hızlı şarj için ara birimlerin de yeterli seviyeye gelmesi lazım. Yani çok kısa sürede dişe dokunur bir güç taşınacağı için ısınma, kayıp gibi bazı sorunlar olabilir diye düşünüyorum. 1.5 saat şarj süresi gerçekten uzun. 2A ile şarj olsa bile 1 saat civarına düşse bile çok. 5dk gibi makul seviyelerde olsa gerçekten çok güzel olur. Dediğim gibi ara Birimler, üretim, geliştirme gibi süreçler için birkaç yıl gerekli diye düşünüyorum




S
11 yıl
Yüzbaşı

bi ara cd ler vardı 700 mb sonra dvd en son bluray yayılması baya zaman aldı ama iyide oldu işallah bataryalarda aynı şekilde olur




D
11 yıl
Yarbay

Artik Telefonları Elektriğe takmak Sarj Oldu :)




L
11 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: Nightmare70

Hah işte asıl sorun buydu ya,kapasitesi çok önemli değil hızlı şarj olabilen ve daha dayanıklı piller lazım.Bugun pili çabuk bitiyor denen iphone mesela 5 dk da fullese şarjını kim pil sorununu dert eder ki :)


300 kat daha ince yani kapasite 300 kat arttırılmış sadece hız değil gelişme



Bu mesaja 1 cevap geldi.
2
11 yıl
Yüzbaşı

en kötü ihtimal 5 yıla yaygınlaşır, rahat ederiz biz de biraz.



D
11 yıl
Yarbay

bu devrim niteliğnde olur.
elektrikli araçların yol mesafesi petrol tabanlı yakıtlılara göre 15 kat artar buda 3.000 km ye denk gelir. piyasada benzin mazot derdi kalmaz, cari açık ve en büyük devlet geliri olan vergi anaormal bi şekilde düşer, dünyada petrole dayalı olan güç dengeleri apartman yengelerine döner, elektrikli ev süpürgelerinin tamamı güçlü şarjzlı olur, araba ile 5 dakika yokuş aşağı gitsen bataryası nitelikli bir şekilde doğar, bedava gezersin, basit şekilde elektrik üreten cihazlar ile ev elektriği karşılanabilir hale gelir. devletinde teşvikleri ile gece boşa üretim yapan barajlar-santraller gece enrji depolama amacı ile kullanılır olur ve enerji verimliliği katlanır, çocuk oyuncaklarının hareketli aksamları artar, oyun süreleri artar, şarzlı cihazlar ısınma amaçlı da kullanılır hale gelir, ekranların parlaklığı artar, aynı işlemciler ile daha hızlı mobil cihazlar üretilir fiyatları düşük olur, bağımsız robot teknolojileri en önemli sorunlarını aşmış olurlar, askeri amaçlı silahların çeşitliliği artar,

yani olur da olur, ama pahalı olur...
şimdilik tabi.
laptop pil ömürleri haftalarla ifade edlir.




G
11 yıl
Binbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: DH Misafiri

bu devrim niteliğnde olur.elektrikli araçların yol mesafesi petrol tabanlı yakıtlılara göre 15 kat artar buda 3.000 km ye denk gelir. piyasada benzin mazot derdi kalmaz, cari açık ve en büyük devlet geliri olan vergi anaormal bi şekilde düşer, dünyada petrole dayalı olan güç dengeleri apartman yengelerine döner, elektrikli ev süpürgelerinin tamamı güçlü şarjzlı olur, araba ile 5 dakika yokuş aşağı gitsen bataryası nitelikli bir şekilde doğar, bedava gezersin, basit şekilde elektrik üreten cihazlar ile ev elektriği karşılanabilir hale gelir. devletinde teşvikleri ile gece boşa üretim yapan barajlar-santraller gece enrji depolama amacı ile kullanılır olur ve enerji verimliliği katlanır, çocuk oyuncaklarının hareketli aksamları artar, oyun süreleri artar, şarzlı cihazlar ısınma amaçlı da kullanılır hale gelir, ekranların parlaklığı artar, aynı işlemciler ile daha hızlı mobil cihazlar üretilir fiyatları düşük olur, bağımsız robot teknolojileri en önemli sorunlarını aşmış olurlar, askeri amaçlı silahların çeşitliliği artar, yani olur da olur, ama pahalı olur...şimdilik tabi.laptop pil ömürleri haftalarla ifade edlir.


siz elektrikli arabaların teknoloji üretilemediği içinmi 160km menzilli olduğunu sanıyorsunuz aslında olay petrol patronlarıyla alakalı 5 yıl önce çıkan elektrikli araçlar da 160km gidiyodu şimdide gram ilerlemedimi yoksa 1000 km menzilli elektrikli araç olsa hiçbirimizin petrol kullanan araçlara binmeyeceğimiz gerçeğiden dolayımı...



Bu mesaja 1 cevap geldi.
İ
11 yıl
Yarbay

kaçak elektrik kullanımı artar

sonunda geliştirdiler şu pili. toshiba uzun zamandır çalışıyordu ama mobil cihazlar için değil arabalar için kullanılabilir duruma getirebilmişti pilleri oysa bu piller çok daha ince. kredi kartı kalınlığında olacaksa telefonun en çok yer kaplayan unsuru pilden kurtulup 5mm yada daha ince telefonlar görebiliriz.

hem artık mobil işlemciler için 3-4V gibi değerler değil çok daha yüksek değerler göreceğiz performans çok daha artacak.

önümüzdeki tek sorun ısınma olacaktır. ona çözüm bulmak biraz daha zor olsada artık hep wifi 3g bluetooth gps açık ve son parlaklıkta kullanabileceğiz cihazları.

umarım argesi kısa zamanda biterde üretime geçerler. tüm markalar bu pili kullanır artık kazık fiyatlara satılmadığı sürece. arm v8 ile birlikte iyi bir kombinasyon olur.




D
11 yıl
Yarbay

petrolcüler engellemeyi beceremzse yakın gelecekte hem mobil cihazlarda hem de elektrikli otomobillerde büyük sıçramalar yaşayacağız.



Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
11 yıl
Binbaşı

Çok iyi de oldu çok güzel iyi oldu tamam mı. Şimdi meselam lityun iyon pil olayını çok garıştırdılar. Eyyorlamam bu gadar. Hadi hayırrı işler.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

M
11 yıl
Binbaşı

bu kadar pasifliğin üstüne bu patlama mükemmel olacak ama olursa