Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
91
Cevap
3676
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Yeni bir Lityum iyon pil teknolojisi sayesinde 1,000 kat daha hızlı şarj olabilen piller üretilebilecek
B
11 yıl
Binbaşı
Konu Sahibi







Yeni bir Lityum iyon pil teknolojisi sayesinde 1,000 kat daha hızlı şarj olabilen piller üretilebilecek




ABD'nin Illinois eyaletinin Urbana-Champaign bölgesindeki Illinois Üniversitesi'nde çeşitli çalışmalarda bulunan araştırmacılar, Lityum iyon pil teknolojisini kullanarak yepyeni bir pil tasarımı ortaya çıkarmayı başardı. Günümüz güç kaynakları hem yüksek iş yapabilme kabiliyeti hem de yüksek iş gerçekleştirebilme hızına sahip olamıyor. Bununla birlikte modern teknolojinin beraberinde getirdiği taşınabilir aygıtlar her ikisine de ihtiyaç duyuyor. Yeni cihazlar geliştirilirken birçok probleme neden olan bu durum, aynı zamanda mevcut teknolojilerden tam manasıyla yararlanılamamasına yol açıyor. Teknoloji dünyasının geleceği adına büyük önem taşıyan bu soruna çözüm getirmek için faaliyetlerine başlayan araştırmacılar, rakip teknolojilerden 2,000 kat daha güçlü ve aynı zamanda 1,000 kat daha hızlı şarj olabilen bir mikropil geliştirdiklerini açıkladı.

 

Üç boyutlu bir mikromimariye sahip yeni nesil Lityum iyon pil, araştırma ekibinin Profesör Paul V. Braun öncülüğündeki bölümü tarafından geliştirilen bir katot ve anottan meydana geliyor. Kullanılan katot ve anotlar, sıradan iki boyutlu grafit anot ve lityum katottan farklı olarak bir cam yüzey üzerine farklı materyallerle birlikte yerleştiriliyor. Ortaya çıkan üç boyutlu elektrot 


yapısı, yüzey alanı çok daha geniş olan bir pil oluşturuyor. Böylece diğer piller ile aynı hacim alanda çok daha fazla kimyasal reaksiyon gerçekleşebiliyor, yani enerji ve güç miktarı istenilen seviyeye kolayca çıkarılabiliyor. Sonuç olarak 30 kat daha küçük, 1,000 kat daha hızlı şarj olabilen, kablosuz aygıtların sinyallerini 30 kat daha uzağa aktarabilmesini mümkün kılan bir Lityum iyon güç kaynağı meydana çıkmış oluyor.

 




Yeni bir Lityum iyon pil teknolojisi sayesinde 1,000 kat daha hızlı şarj olabilen piller üretilebilecek




 

Bir mikropil boyutlarında üretimi gerçekleştirilen yeni Lityum iyon pil tasarımı, şuan daha büyük hacimlerde üretilebilirliği ve verimli seri üretim aşamasına geçiş ile alakalı testlere tabi tutuluyor. Araştırma-geliştirme çalışmalarının son bulmasıyla süper kapasitörleri performans bazında devirmeyi başaran yapılarla birlikte kredi kartı büyüklüğünde ultra ince piller üretilebilecek. Bu teknolojiye sahip bir telefon pili, elektrikli bir aracı çalıştırabilecek enerjiyi sağlayabilecek, bu işlem sonrasında bile bir akıllı telefonu göz açıp kapayıncaya kadar tamamen şarj edebilecek potansiyele sahip olacak. Akıllı telefon, tablet bilgisayar, dizüstü bilgisayar, elektrikli araba ve diğer tüketici elektroniği çözümlerinin yanı sıra bu teknoloji sayesinde tıbbi araçlar, lazerler, sensörler ve şuan için hayal niteliğindeki birçok konsepti hayata geçirmek mümkün hale gelecek.

 

Yayınladıkları açıklamayla teknoloji dünyasının hayallerindeki pil niteliklerini elde etmeyi başardıklarını gözler önüne seren Illinois Üniversitesi araştırma ekibi, güç ve enerji hususunda rakipsiz böyle bir güç kaynağıyla gerek günümüzdeki aygıtları gerekse geleceği etkileyecek bir buluşa imza attıklarına inanıyor. Teknolojinin ne zaman seri üretime hazır hale geleceği ve tüketiciye sunulacağı bilinmezken; yeni pil dizaynı şimdiden yeni çözümlere umut olmaya başladı bile. Lityum iyon pillerde gelinen son noktayı temsil eden bu teknoloji hakkında yıl içerisinde yeni gelişmelerin yaşanması bekleniyor.

 Haberi Portalda Gör

B
11 yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: zengier

milliyet in teknolji haberlerinde bile daha az yalan oluyor; haberin orjinaline ulastim da; belirtilen tek sey var; deneysel materyallerde 10 ila 100 kata varan hizlarda discharge elde etmisler; ancak deney materyalleri mikro boyutta pil, yani teknoljinin uygulanabilir bir yani henuz yok; kac yila mi sunulur ? soyle soyleyeyim o zaman; 10 yil once yakit hucreleri ile ilgili ciddi gelismeler oluyordu; halen daha yakit hucresi ile calisan bir cihaz yok ortalikta. bu veya buna benzer bir yapinin da pazara ulasmasi on yillar alabilir. bununla birlikte haberde oyle sacma sapan seylerden habsedilmis okurken icimden kufrettim direk. Sonuç olarak 30 kat daha küçük, 1,000 kat daha hızlı şarj olabilen, kablosuz aygıtların sinyallerini 30 kat daha uzağa aktarabilmesini mümkün kılan bir Lityum iyon güç kaynağı meydana çıkmış oluyor. bu ne Allah askina ? ufurukcu hocalar bile bu kadar sallamiyor. haber mi yapiyorsunuz, magazin mi belli degil. alinti yaptiysaniz da bir tutarliligini kontrol edin ya. 5 para etmez gazeteler seviyesinde teknolji haberi yapmak DH icin cok buyuk bir ayip.


Haberin "orijinali" dediğin şeyi nereden buldun bilmiyorum, ancak ben bu haberi yazmakdan önce 3-5 internet sitesindeki farklı yazıları okuyorum, çeviri haberciliği yapmıyoruz. Neye kızıyorsun, kime küfrediyorsun? Yayınlanan raporda geliştirilen mikropilin saydığım niteliklere sahip olduğu, araştırma ekibinin öncü profesörleri tarafından dahi dile getiriliyor. Herhalde başka bir haber okudun sen arkadaşım. Buyur aşağıda saygın teknoloji sitelerinin konuyla ilgili yazılarına ulaşabilirsin.

Bizi adamdan saymıyorsan buralardan oku.
http://www.extremetech.com/computing/153614-new-lithium-ion-battery-design-thats-2000-times-more-powerful-recharges-1000-times-faster
http://www.engadget.com/2013/04/17/researchers-devise-fast-and-powerful-microbattery/



Bu mesaja 3 cevap geldi.
H
11 yıl
Yarbay

@zengier - Haberin orjinali olarak bunu okuyabilirsin. Illinois universitesinin resmi sitesi.
http://news.illinois.edu/news/13/0416microbatteries_WilliamKing.html#



Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
11 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: Bilal Akgündüz

ancak ben bu haberi yazmakdan önce 3-5 internet sitesindeki farklı yazıları okuyorum, çeviri haberciliği yapmıyoruz. Neye kızıyorsun, kime küfrediyorsun? Yayınlanan raporda geliştirilen mikropilin saydığım niteliklere sahip olduğu, araştırma ekibinin öncü profesörleri tarafından dahi dile getiriliyor. Herhalde başka bir haber okudun sen arkadaşım.

Bizi adamdan saymıyorsan buralardan oku.

http://www.extremetech.com/computing/153614-new-lithium-ion-battery-design-thats-2000-times-more-powerful-recharges-1000-times-faster

http://www.engadget.com/2013/04/17/researchers-devise-fast-and-powerful-microbattery/

Bilal bey kızmayın ama tam olarak çeviri haberciliği yapıyorsunuz.
Laboratuvar ziyaretinde mi bulundunuz, uzaktan bağlantı da olsa "röportaj mı" yaptınız? tubitak enerji enstitüsünden bir uzmandan görüş aldınız mı? bunları yapmadan o linkleri okuyup, çevirip yayınladıysanız... Bildiğiniz çeviri haberciliği :)

Ellerinize sağlık, bu haberler ufuk açıcı güzel haberler. (iş yerinde söyledim arkadaşlara "palavra" dediler, cahiller... :)
Siz bakmayın bizim gibi oturduğu yerden ahkam kesen tiplere... Devam, teşekkürler...


Bu mesaja 1 cevap geldi.
B
11 yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: muhamnet

quote:

Orijinalden alıntı: Bilal Akgündüz ancak ben bu haberi yazmakdan önce 3-5 internet sitesindeki farklı yazıları okuyorum, çeviri haberciliği yapmıyoruz. Neye kızıyorsun, kime küfrediyorsun? Yayınlanan raporda geliştirilen mikropilin saydığım niteliklere sahip olduğu, araştırma ekibinin öncü profesörleri tarafından dahi dile getiriliyor. Herhalde başka bir haber okudun sen arkadaşım. Bizi adamdan saymıyorsan buralardan oku. http://www.extremetech.com/computing/153614-new-lithium-ion-battery-design-thats-2000-times-more-powerful-recharges-1000-times-faster http://www.engadget.com/2013/04/17/researchers-devise-fast-and-powerful-microbattery/
Bilal bey kızmayın ama tam olarak çeviri haberciliği yapıyorsunuz. Laboratuvar ziyaretinde mi bulundunuz, uzaktan bağlantı da olsa röportaj mı yaptınız? tubitak enerji enstitüsünden bir uzmandan görüş aldınız mı? bunları yapmadan o linkleri okuyup, çevirip yayınladıysanız... Bildiğiniz çeviri haberciliği :) Ellerinize sağlık, bu haberler ufuk açıcı güzel haberler. (iş yerinde söyledim arkadaşlara palavra dediler, cahiller... :) Siz bakmayın bizim gibi oturduğu yerden ahkam kesen tiplere... Devam, teşekkürler...


Çeviriden kastım, kaynak bağlantısını cümle yapısıyla birlikte türkçeleştirmekti. Biliyorsunuz ki çokça yapılıyor bu. Sonuçta konuyu kendim bizzat inceleme fırsatına sahip değilim, ancak gelişmeyi farklı yazarlardan dinleyip kendi metnimi oluşturabilirim. Teşekkürler yorumunuz için. Kazandığımız üç beş lira burnumuzdan geliyor bu yorumlar yüzünden. Yorumlara bakamaz olduk, takdir beklerken küfür yiyormuşuz. Neyse kolay gelsin size de.




H
11 yıl
Yarbay

Pil teknolojisi 2000 lerden sonra biraz gelişse de tam olarak istenen yere gelemedi.Birim alanda verim artmadı.Görünen bir şey var ki lityum iyon piller yaygınlığını artırdı ve kullanım alanları arttı.Sonucunda lityum daha yoğun çıkarılmaya başladı.Bir çok kaynağa göre dünyanın en büyük lityum rezervi afganistantadır.Yani dağlık sarp arazali uçsuz bucaksız Afganistan da amerika bouşna bulunmamaktadır.

http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/15119135.asp

Dünyada en çok bulunan 25’inci maden olan ‘lityum’un dünyayı petrol bağımlılığından kurtarabileceği öne sürülürken, en büyük rezerve sahip Afganistan’ın da lityumun Suudi Arabistan’ı olabileceği yorumları yapıldı.

Lityum piyasası halen Japonya, Güney Kore ve Çin tarafından yönetiliyor. ABD’li yer bilimcilerin yaptığı araştırma sonrasında savaş yorgunu Afganistan’ın trilyonlarca dolarlık lityum cevherine sahip olduğu belirtildi. Elektrik enerjisini depo edilmiş halde kullanan bütün elektrik cihazlarda kullanılan pillerin temel maddesini oluşturan lityum madeni, laptop, telefon, askeri ve tıbbi hatta kalp destek cihazları dahil pek çok sanayide kullanılıyor. Bu maden, özellikle elektrikli ve hibrid otomobillerde kullanılacağı için ayrı bir öneme sahip. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden de, “Yeni başlayan lityum trendi, ülkenin enerji üretiminde devrim niteliği taşıyor” dedi.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi H.E.B Sup -- 21 Nisan 2013; 20:39:34 >


Z
8 yıl
Binbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: Bilal Akgündüz

quote:

Orijinalden alıntı: zengier

milliyet in teknolji haberlerinde bile daha az yalan oluyor; haberin orjinaline ulastim da; belirtilen tek sey var; deneysel materyallerde 10 ila 100 kata varan hizlarda discharge elde etmisler; ancak deney materyalleri mikro boyutta pil, yani teknoljinin uygulanabilir bir yani henuz yok; kac yila mi sunulur ? soyle soyleyeyim o zaman; 10 yil once yakit hucreleri ile ilgili ciddi gelismeler oluyordu; halen daha yakit hucresi ile calisan bir cihaz yok ortalikta. bu veya buna benzer bir yapinin da pazara ulasmasi on yillar alabilir. bununla birlikte haberde oyle sacma sapan seylerden habsedilmis okurken icimden kufrettim direk. Sonuç olarak 30 kat daha küçük, 1,000 kat daha hızlı şarj olabilen, kablosuz aygıtların sinyallerini 30 kat daha uzağa aktarabilmesini mümkün kılan bir Lityum iyon güç kaynağı meydana çıkmış oluyor. bu ne Allah askina ? ufurukcu hocalar bile bu kadar sallamiyor. haber mi yapiyorsunuz, magazin mi belli degil. alinti yaptiysaniz da bir tutarliligini kontrol edin ya. 5 para etmez gazeteler seviyesinde teknolji haberi yapmak DH icin cok buyuk bir ayip.


Haberin "orijinali" dediğin şeyi nereden buldun bilmiyorum, ancak ben bu haberi yazmakdan önce 3-5 internet sitesindeki farklı yazıları okuyorum, çeviri haberciliği yapmıyoruz. Neye kızıyorsun, kime küfrediyorsun? Yayınlanan raporda geliştirilen mikropilin saydığım niteliklere sahip olduğu, araştırma ekibinin öncü profesörleri tarafından dahi dile getiriliyor. Herhalde başka bir haber okudun sen arkadaşım. Buyur aşağıda saygın teknoloji sitelerinin konuyla ilgili yazılarına ulaşabilirsin.

Bizi adamdan saymıyorsan buralardan oku.

http://www.extremetech.com/computing/153614-new-lithium-ion-battery-design-thats-2000-times-more-powerful-recharges-1000-times-faster

http://www.engadget.com/2013/04/17/researchers-devise-fast-and-powerful-microbattery/

Yine magazin haber seklinde onrnekler olmus. Nasil kacirmisim bu cevabi bilmiyorum, ancak simdi uyari geldi nedense. Ben hangi haberi okudum bulamadim, ancak ilgili makaleyi buldum tekrardan.

http://www.nature.com/ncomms/journal/v4/n4/full/ncomms2747.html

Buyrun; bu habere konu olan Nature dergisinde yayinlanmis William P. King'in makalesi.

Bu makaledeki bazi dikkat ceken noktalari hemen aktarayim.

- Oncelikle 2000 kat kapasite derken benzer mikro bataryalardan bahsediliyor, ki benzer dedikleri de yine arastirma asamasindaki olan calismalardir bahsi gecen.
- Toplam kapasitede artis yok, eger makro boyutta uretilebilirse su anki bataryalardan kapasite acisindan cok daha vasat durumda.
- Desarj oranlari 1000C ye kadar cikabiliyor, super kapasitorler seviyesinde desarj demek bu.
- Makalede sarj oranlarindan bahsedilmemis
- Bataryanin 15 yavas desarj cevriminden sonra sadece %64 kapasitesi kaliyor.

Surada bir tablo goreceksiniz; Burada volumetrik guc yogunlugunu gorebiliyorsunuz.

http://www.nature.com/ncomms/journal/v4/n4/fig_tab/ncomms2747_T1.html

Tabloda A ve B olarak verilen iki batarya habere konu olan calismalar; bunlarin guc yogunluklarina baktigimizda dusuk desarj oranli bataryanin sadece 150 Wh/Litre , yuksek desarj oranina sahip olanin ise 6 Wh/Litre oldugunu gorebiliyoruz.

Peki su an piyasadaki ticari urunlerin durumu nedir ?

Panasonic NCR18650 - 2900 mAh lik bataryanin volumetrik guc yogunlugu 577 Wh/Litre

Lutfen magazin tadinda haber yapmayin. Haber yayinlayacaksaniz ilgili makaleyi acip okuyun.




Bu mesajda bahsedilenler: @husNUKE
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.