Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
7
Cevap
256
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Yapay zekanın telif sorunu büyüyor: Disney ve Universal, Midjourney'ye dava açtı
L
dün
Binbaşı
Konu Sahibi

Yapay zekanın telif sorunu büyüyor: Disney ve Universal, Midjourney'ye dava açtı
Son döneme damga vuran yapay zeka araçları her geçen gün daha da popüler hâle gelirken, bu araçların ortaya çıkmasını sağlayan telif ihlallellerine yönelik tartışma da giderek büyüyor. Kendi ürettikleri eserlerin yapay zeka şirketleri tarafından izinsiz bir şekilde alınıp yapay zekaları eğitmek için kullanılmasına itiraz eden içerik üreticileri, haklarını savunmak için artık yasal yollara başvuruyor.



Son dönemde sayıları giderek artan bu telif davalarından Midjourney de nasibini aldı. Metinle verilen komutlardan yola çıkarak son derece etkileyici görseller üretmesiyle tanınan Midjourney, Disney ve Universal tarafından açılan ortak bir davanın konusu oldu. Hollywood'un iki köklü stüdyosu, kendilerine ait olan eserlerin Midjourney tarafından izinsiz olarak kullanıldığını iddia ediyor ki bu konuda çok daha haksız sayılmazlar. Nitekim mahkemeye sunulan dava dosyasında da Midjourney'nin Star Wars, Shrek, The Simpsons gibi telifli eserleri taklit ederek ürettiği onlarca görsel yer alıyor.



Ayrıca Bkz.Apple'ın AI ekibi: Mevcut yapay zekalar söylendiği kadar iyi değil



Disney ve Universal: "Midjourney Dipsiz Bir İntihal Çukuru"



Disney ve Universal, Midjourney'yi "telifli eserleri keyfine göre kullanan, dipsiz bir intihal çukuru" olarak tanımlarken, The New York Times'a konuşan Disney temsilcisi Horacio Gutierrez da "Korsan korsandır; Bunu bir AI şirketinin yapıyor olması ortadaki intihali azaltmaz." ifadelerini kullandı. 



Disney ve Universal gibi iki büyük stüdyonun Midjourney'ye dava açmış olması, yapay zekanın eğitiminde telifli eserlerin özgürce kullanılması konusunda bir kırılma noktası olabilir. Çünkü bu davayla birlikte Hollywood stüdyoları ilk kez bu mücadeleye katılmış oldu. Şu ana kadar daha çok yazarlar, sanatçılar ve haber kuruluşları üzerinden ilerleyen sürece şimdi Hollywood'un da doğrudan dâhil olması, yapay zeka şirketleri için işleri çok daha karmaşık hâle getirebilir.



Yaklaşan tehlikenin farkında olan OpenAI gibi şirketler, tamamen telifli içeriklerle geliştirilmiş alternatif yapay zeka modelleri üzerinde çalışıyor. Bununla birlikte telifli içeriklerin yasal bir şekilde kullanılabilmesi için çeşitli iş birliği anlaşmalarının da imzalanacağı düşünülüyor. Ancak telif haklarının hiçe sayıldığı mevcut düzenin bugünkü hâliyle devam etmesi pek mümkün görünmüyor.




Kaynak:https://www.engadget.com/entertainment/disney-and-universal-studios-file-suit-against-midjourney-for-copyright-infringement-154206053.html

DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.

Üye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.

Üye Ol Şimdi Değil

 Haberi Portalda Gör


_____________________________

Eski kullanıcı adı: taylor_durden


Y
dün
Binbaşı

Ehh bazıları da bunu bekliodu, önce biraz para kazanmalarını bekle sonra dava aç, benzer durum openAI için de gelecektir.

Hakkaten dijitalde bu telif sorunu acayip bir durum, AI de ise daha karışık bi hal var, neyi train ettiğini bilmion, çıktı ise benzio ama tam o değil biraz harmanlanmış ordan buradan.



Bu mesaja 1 cevap geldi.
_
dün
Binbaşı

adobe un bu noktada eli sağlam kendi kütüphanesini kullanıyor.
lakin onun ilerlemesi de kağnı hızında sanırım elindeki kütüphane yeterli gelmiyor.




L
dün
Yarbay

Bütün verilerin telif hakkı var ama büyük firmalar umursamıyor. Ben, mesela, Steam forumlarında "Canlı oyun yayınlarına konu olan diğer oyuncuların telif hakları hakkında ne düşünüyorsunuz?" diye sormam ile gönderinin sansür yeyip, silinmesi bir oldu.
İşlerine gelene telif, işlerine gelmeyenlere zırnık yok...



Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @yimmasabi
M
dün
Yarbay

Telifler modern dünyanın silahı olmaya devam ediyor, şartlar değişse de bakış açılarının değişmemesi kötü bir durum, bu noktada bence firmaların lisanslı objelerinden ilham alınmasının bir ortalaması olması lazım, misal %70 benzerlik göstermesi durumunda firma telif isteyebilir fakat bu firmaların derdi bağcıyı dövmek herhalde ki o yüzden sistemden çıkan ürünlere değil içerik üretene yürümeyi seçmişler... bence davayı kazanamazlar AI içerik üreticisi silah üreticisi pozisyonunda duruyor...




K
dün
Yüzbaşı

dediğin çok doğru.





_____________________________

Eski kullanıcı adı: fatihgeyikci



Bu mesajda bahsedilenler: @lterlemez
L
17 sa.
Yarbay

quote:

Korsan korsandır; Bunu bir AI şirketinin yapıyor olması ortadaki intihali azaltmaz.

Çok doğru, adamlar haklı.




S
13 sa.
Yarbay

Telif hikaye. Şuan OpenAI ve Meta bildiğin korsan sitelerin bilgileri topluyordu. Hatta Meta T ile başlayan T ile biten şeyleri leech ettiği için davalık oldu.



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.