Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
381
Cevap
119534
Tıklama
14
Öne Çıkarma
• ÜTÜ İLE BASKI DEVRE PCB HAZIRLAMA - RESİMLİ ANLATIM. (Güncelleme: 02.03.2013)
Y
18 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Güncelleme: 02.03.2013
Yapmış olduğum paylaşım bazı kişilerce sitelerde anlatımını ve paylaşımını kendileri yapmış gibi gösterildikleri için resimlerde kendi web sitemin ve ismimin damgası bulunmaktadır.


• Selamlar, herkeze kolay gelsin.
Özet olarak anlatayım resimlerden de bakarak pekiştirirsiniz.

• Hazırladığımız devre şemasını lazer yazıcıdan seçtiğimiz kağıda çıktı alıyoruz. Lazer yazıcımız yok ise, devre şemasını normal A4 kağıda çıkartıp, A4 kağıdını da fotokopi makinesinde kuşe kağıda fotokopi çektiriyoruz. Bu kağıtlar kuşe kağıt, marketlerin broşür olarak bastırdığı kağıtlar, el işi kağıdının renkli yüzü,kuşe kağıttan üretilen takvim sayfaları... olabilir. Yapmak istediğimiz iş; lazer yazıcıdaki toneri kağıda, kağıttaki toneri de bakır plakete kaliteli şekilde aktarıp asite atıp ertimek.
NOT:Çıktı aldığımız kağıttaki tonerli kısıma elinizi değdirmeyiniz. Kağıdın türünden dolayı elimizdeki nemi ve yağı emmeyebilir ve tonerin üstünde kalır ütülediğimizde yapışmasına engel olur!

• Plaketi iyice temizlememiz gerekiyor.İsterseniz ince kum zımpara ile palaketi zımparalayın.Ya da bulaşık süngerinin yeşil kısmına cif dökün ve plaketi ovalayın zımparalamakdan daha kaliteli yüzey elde edersiniz.Temizledikten sonra bakır yüzeye dokunmayın. Çünkü elimizdeki nem ve yağ bakır plakete geçerek tonerin yapışmasını engelleyebilir.
NOT:Tonerin türünden ve kalitesinden dolayı kağıtta sorun yokmuş gibi görülürken bakır plakete hiç yapışmayanları bile olabilir.

• Ütüleme işi tamamen tecrübe işidir. Ütümüzü en sıcak konuma alıyoruz ve bakırplaket ile tonerli kısmı bir araya getirip kağıdın üstünden ütülüyoruz.Bastırarak ve ısıyı eşit yayarak yapıyoruz. Kağıda bakarak yolları görebildiğiniz anlarda tonerler yapışıyor demektir. Ütüleme süresi size ve kullandığınız ütü+kağıt+tonere bağlıdır. 1 dakika da olabilir 5 dakika da olabilir.

• Ütüleme bittikten sonra kağıdı kaldırmayın, Plaket sıcakken alın ve suya tutun veya su dolu kabın içine atın. Tercihen bulaşık detarjanlı su içine bırakırsanız kağıt kalıntılarını çok ovalamazsınız.Bazı kaynaklarda; "ütülerken arada kağıdı kaldırıp yapışmış mı bakınız" diye bir bilgi var ve ben buna karşıyım. Çünkü ütümüz çok aşırı ısınmış olabilir, bakır plakete geçen toner hala erimemiş de olabilir biz kağıdı kaldırırsak toner kağıtta kalır. Bence hiç kaldırmadan ütüleyerek ütü bittiğinde de hemen suya veya su dolu kaba konmasıdır. Çünkü su anında soğutuyor ve toner anında yapışıyor. Bu şekilde eğer ütülemenizde sorun yok ise %99.9 başarılı olursunuz.

• Kağıt türlerinden; kuşe kağıt, el işi kağıdı, asetat kağıdı, aydınger kağıdı ve etiket kağıdı denemelerim oldu.
Etiket kağıdı denemelerim hala devam ediyor.Diğer kağıt türlerinden asetat ve aydınger kağıtları ile sonuç alamadım. Nerdeyse devrenin yarısı kağıt üzerinde kalıyor. Kuşe kağıt ve el işi kağıdı tam sonuç aldığım kağıtlardır. Özellikle el işi kağıdı tam profosyonel baskı sağlar.Kuşe kağıtla arasındaki fark çok ince olmasıdır.Baskı yapılcak yüzey renkli olan kısmıdır. Her kırtasiyede bulunur. El işi kağıdı ile baskı yaparken dikkat edilmesi gereken kural; ütüyle çok bastırmadan ütülemek ve ütüleme zamanını çok uzatmamak. Çünkü kağıt ince ve toner çabuk eriyor biz de ütü ile aşırı baskı yaparsak devremizdeki yollar toner yayılacağı için kalın çıkabilir.
NOT: Etiket kağıtları, reklamcıların kullandığı folyoların arkasındaki parlak kağıt denemelerim devam ediyor. Sonucu burda paylaşıcam.

• Asit kısmı; 5/1 oranında Tuz Ruhu/Perhidrol. Eczanelerden alınan derişimli perhidrol için; 3/1 Tuz Ruhu/Perhidrol. Plaketin büyüklüğüne ve eritme kabımızın büyüklüğüne göre ölçeğimiz kapak olabilir, herhangi bir kap olabilir fakat oranlara dikkat edilmelidir.Yine bazı kaynaklarda sadece "poçöz" ile devreyi eritenler var. Fakat eğer CD kalemi dediğimiz kalemle devrede düzeltme yaptıysak pozçöz kalemle çizdiğimiz yerin boyasını kaldırıyor ve diğer asit çözeltimize göre biraz fazla uzun sürüyor. Eğer baskı devreniz tamamen sorunsuz şekilde PCB ye aktardıysanız, yani CD kalemi kullanmadıysanız ve elinizde o anlık perhidrol yoksa, devrenizi porçöze atıp erimesini bekliceksiniz. Dediğim gibi bayağı uzun sürüyor. Tam zamanı belli değil. Eğer çok da bekletirseniz tonerlerde zarar görmeye başlıyor.
NOT: Asitte eritme işlemi yaparken kaynamış suyu eritme yapacağımız kaba döküp biraz çalkaladıktan sonra boşaltıp asittle eritme işlemine başlarsak zaman kısalır. Özellikle kış aylarında çok işe yarar.

• Plaketimiz ve kuşe kağıttaki devremiz;
< Resime gitmek için tıklayın >

• Plaketimizi tonerli kısmın tam üstüne kapatıyoruz. İsteyenler kağıdın plaketten kaymaması için küçük bir bant yardımı ile kağıdı plakete tutturabilirler.
< Resime gitmek için tıklayın >

• Ütüleme işlemi. Isıyı yayarak ne çok ne de az bastırarak ütülüyoruz. Isı en son sevide olmalı.
< Resime gitmek için tıklayın >

• Ütüleme işleminden hemen sonra plaketi suya atıyoruz. Anında soğuyor ve toner daha sağlıklı yapışıyor.
< Resime gitmek için tıklayın >

• Suya biraz bulaşık deterjanı döküp plaketi bekletirsek, kağıt tamamen yumuşayacak ve fazla ovalamaya gerek kalmadan çıkacaktır.
< Resime gitmek için tıklayın >

• İşte baskı devremiz hazır gibi görünüyor. Şimdi devremizi kontrol edip çıkmayan yerleri CD kalemi ile düzelteceğiz. Dairedeki alanda küçük bir yer çıkmamış.
< Resime gitmek için tıklayın >

• Asite atmadan önce CD kalemi ile hemen düzeltiyoruz.
< Resime gitmek için tıklayın >

• Tuzruhu ve Perhidrol 5/1 oranında asitimizi hazırlıyoruz. Eğer perhidrol derişimsiz yani eczaneden alınma değilse 3/1 oranında karışım hazırlayın.
< Resime gitmek için tıklayın >

• Plaketteki tonersiz bakır yüzeyler eriyor.
NOT: Eritme işlemini açık havada ve grip maskesi olarak da bilinen lastikli maskelerden kullanırsanız sağlığınıza zarar vermemiş olursunuz.
< Resime gitmek için tıklayın >

• Eritme işlemi bitti şimdi ise toneri temizlicez.
< Resime gitmek için tıklayın >

• Ben burda fırçaya tiner döküp de yapmıştım fakat siz peçeteye biraz tiner döküp de silerseniz çok az bir tinerle temizlemiş olacaksınız. Benim yaptığım gibi yaparsanız tineri israf etmiş olacaksınız. Tinerle sildikten sonra devreniz kötü gözüküyorsa yani devrenin bazı kısımları karartılı duruyorsa yine cifi bulaşık süngerinin yeşil tarafına döküp biraz ovalarsanız tertemiz olur.
< Resime gitmek için tıklayın >

• Devremiz hazır sadece delikler delinecek. Hobby drill matkap diye satılan matkaplardan veya 12 volt DC motor ve mandren takımı da kullanabilirsiniz. Ben Saç kurutma makinalarının içinden çıkan 12 Volt DC motor ve mandren takımı ile deliyorum.
< Resime gitmek için tıklayın >

• Delme işlemimiz bitti, deldiğimiz bölgedeki çapakları almak için en ince kum zımpara ile biraz zımparalıyoruz.
< Resime gitmek için tıklayın >

• Devremize yavaş yavaş elemanları yerleştiriyoruz.
< Resime gitmek için tıklayın >

• Devremiz kullanıma hazırdır.
NOT: Anlatımda kullanılan şema ve devre bir PIC programlama devresidir.
< Resime gitmek için tıklayın >

• Örnek;
< Resime gitmek için tıklayın >

• EMEĞE SAYGI! ©®

Elektronik (Baskı devre) için Lazer Yazıcı Tavsiyeleri için TIKLA !





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yucelnet -- 1 Şubat 2015; 1:21:05 >

Y
9 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Dediğiniz konuyu zaten ilk sayfada resimli olarak açıklamıştık.
Suya atınca anında soğuyan toner kuruyor. Aynı zamanda kağıt yumuşuyor ve herşey çok kolaylaşıyor.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @AdmGdk
T
18 yıl
Yarbay

Çok güzel bir çalışma tebrik ederim.
Yalnız bir noktaya değinmek lazım.Plaketi asite atınca çıkan gazı solumamak ve mümkünse bu eritme işini açık havada maske ve eldiven ile yapmak lazım.
Teşekkürler.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ters İntegral -- 7 Ekim 2006; 2:40:40 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
10 yıl
Binbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: yucelnet

quote:

Orijinalden alıntı: secollah

Babam ve ben Meyve sıkacağından yaptık.Fakat aşağı inince titremeler oluyor.Bununda ebatı küçük ama tezgaha 20tl verektense elde olanı kullandık.Nede olsa bit pazarından böle bir işe lazım olur diye 1-2 tlye almıştık :D

Edit:Haberdar et eklendi.

el yapımı tezgahın resmini buraya eklersen fikir açısından güzel olur.

Bayağı zaman geçti fakat buyrun el yapımı


< Resime gitmek için tıklayın >



0
6 yıl
Yarbay

Ütüyle sağlam sonuç almak zor oluyor, her yer çıkmıyor.
Son kullandığım yöntemde karbon100 kağıdı kullandım,
http://www.hepsiburada.com/leitz-ilam-home-office-a4-p-HBV000000NXVS
Linkteki makinayı 120 TL ye aldım. laminasyon makinasında 8 - 10 kere geçirince soğumasını bekleyip üzerine kolonya döküp kağıdı çıkardım. Hiç düzeltme yapmaya gerek kalmıyor, kağıt artığıda yok doğrudan aside atılıyor.
Asit için kuaför marketten oksijenli su ve normal HCL tuzruhu kullandım, 250 cc tuzruhuna 20-30 cc oksijenli su ile 3 dakkada bakırı tamamen eritiyor.



M
6 yıl
Yüzbaşı

Mümkün hocam. Hizalanması için kartların köşesine bir işaret koymanızı öneririm. Çıktı alırken üst kısmın mirroru alınacak. Çift taraflı bant ile 2 tarafı da bantladıktan sonra ayrı ayrı ütüleyin daha sonra asite atın.




Bu mesajda bahsedilenler: @mylord92
E
3 yıl
Er

mühendis olmak isterdim



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

H
2 yıl
Er

Vay bee yıllar geçmiş konu açılalı ama hala faydalı. Bir de burdaki cevaptan o zamanlar malzeme bulmanın ne kadar zor olduğunu anladım. Şimdi ise internette her şey var :) Elinize sağlık güzel çalışma.



Y
18 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orjinalden alıntı: silicon

Çok güzel bir çalışma tebrik ederim.
Yalnız bir noktaya değinmek lazım.Plaketi asite atınca çıkan gazı solumamak ve mümkünse bu eritme işini açık havada maske ve eldiven ile yapmak lazım.
Teşekkürler.


evet arkadaşım haklısın ben sadce resim çekmek için odada yaptım.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
Z
18 yıl
Binbaşı

arkadaşım gerçektende güzel bie çalışma yapmışsın ama kağıt kalktıktan sonra bazı düzeltmeler yapman gerekmiş bende şimdiye kadar hiç böyle bir gereksinim olmadı galba kullandığın kağıtla ilgili


Bu mesaja 2 cevap geldi.
Y
18 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orjinalden alıntı: atartutar

arkadaşım gerçektende güzel bie çalışma yapmışsın ama kağıt kalktıktan sonra bazı düzeltmeler yapman gerekmiş bende şimdiye kadar hiç böyle bir gereksinim olmadı galba kullandığın kağıtla ilgili


evt arkadaşım doğru burası adana;bir parça,kağıt vb. çok zor bulunuyor
bende anca böyle bir kuşe kağıt buldum.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
Z
18 yıl
Binbaşı

arkadaşım istersen bide fax kağıdıyla dene datafax marka kağıtla muhteşem oluyor daha hiç düzeltme yapmama gerek kalmadı ve kolayce bulabilirsin


Bu mesaja 1 cevap geldi.
B
18 yıl
Yüzbaşı

Ellerine sağlık. Öyle bir zamanda yetiştin ki anlatamam. Çok teşekkür ederim.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
B
18 yıl
Binbaşı

dostum bu devrenin baskı devre pdf sinde oynama yaptın dimi orjinal hali ile orantısı bozuk. yani diğer soketleri takman imkansızdı. eğer isteyen olursa tam boyutlandırılmış pdf sini koyabilirim buraya. mükemmel ama çok uğraştıran bir devredir. hem tüm picleri hem de eepromları programlar. eline sağlık.


Bu mesaja 2 cevap geldi.
D
18 yıl
Yüzbaşı

Arkadaşlar birşey soracam. Elimde internetten bulduğum pdf formatında bir pcb var. Fakat benim bu pcb nin mirrorunu almam gerekiyor. Dün iki saat uğraştım fakat beceremedim. Bu işi nasıl halledebilirim acaba ?


Bu mesaja 1 cevap geldi.
D
18 yıl
Yüzbaşı

quote:

Orjinalden alıntı: Dağcı-85

Arkadaşlar birşey soracam. Elimde internetten bulduğum pdf formatında bir pcb var. Fakat benim bu pcb nin mirrorunu almam gerekiyor. Dün iki saat uğraştım fakat beceremedim. Bu işi nasıl halledebilirim acaba ?


Sorun halloldu..Photoshop ile hallettim arkadaşlar...



Y
18 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orjinalden alıntı: bjv16

dostum bu devrenin baskı devre pdf sinde oynama yaptın dimi orjinal hali ile orantısı bozuk. yani diğer soketleri takman imkansızdı. eğer isteyen olursa tam boyutlandırılmış pdf sini koyabilirim buraya. mükemmel ama çok uğraştıran bir devredir. hem tüm picleri hem de eepromları programlar. eline sağlık.


arkadşım tam boyut pdf sini koyarsan sevinirim.
bir de bu devrenin parçalarının neyin nereye takılacağını
bilmiyordum.kendim buldum,çünkü
dosyada yoktu.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
C
18 yıl
Yarbay

ARKADAŞIM ELLERİNE SAĞLIK...
DAHA NE DENİRKİ..


Bu mesaja 1 cevap geldi.
D
18 yıl
Çavuş

Eline sağlik cok iyi anlatmışsın tekrar

teşekkurler


Bu mesaja 1 cevap geldi.
E
18 yıl
Yarbay

çok saolasın kardeş harika ellerine sağlık


Bu mesaja 1 cevap geldi.