Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir, 1 mobil kullanıcı
230
Cevap
13099
Tıklama
41
Öne Çıkarma
Cevap: Togg T10F ön siparişe açıldı: İşte Togg T10F fiyat listesi (7. sayfa)
M
geçen hafta
Teğmen

Asgari ücretim ile rahatlıkla alabiliyorum 500 yıl sonra.

Rabbim milletimizi düşünenlerden razı olsun. Sonunda milletim de yerli ve milli arabaya kolaylıkla ulaşabilecek.

Onlar konuşur..



T
7 gün
Yarbay

maşallah en ucuz arabamız 2 milyoncuk.. herkes alabilir ne güzel



E
7 gün
Yarbay

Mesele parayı çevirmektir,1.5 milyon lira parayı 4 senede ceviremiyorsaniz da peşin ioniq alırsınız bu kadar basit.
On siparişler direk tükenmiş,bu finansman ve talep devam ettiği sürece fabrikadan ne çıksa satılır



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @anıl72
M
7 gün
Teğmen

batarya çin
motor+yürüyen aksam alman (bosch)
kaporta, döşeme, montaj yerli

bir araç ortalama 2.2milyon TL den satılıyorsa başka ne diyecektik ? Bu fiyata eşi benzeri bulunmaz pırlanta mı



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @homebird
S
7 gün
Yarbay

Aracın tüm tekniği, altyapısı T10x ile birebir aynı. Yani sedan veya liftback olduğu için maliyeti düşürücü bir etmen yok, Tiguan ile Golf gibi, CRV ile Civic gibi bir durum yok ortada. Donanımdan da kısılmamış, üstüne de yeni gövde panellerinin kalıbı maliyeti, çeşitli geliştirme-ayar maliyetleri vb başka bir fiyat beklenemezdi ki. Düşük fiyat beklentisine girilmesi pek anlamlı değildi zaten.

Aslında aynı tabanı kullanarak, hiç değişmeden bir model çıkartmak istiyorlar maliyetleri kotarmak için, aracın koca gövde, minik tekerlek, devşirme garip oranlarıın sebebi de bu zaten ama T10x zaten özenilmiş, iyi geliştirilmiş, pahalı bir modeldi. Bu da T10F'in kalıp ve major özelliklerden belli, 4.9 metre, 88.5kw pilli, arkadan itişli sedan, Bmw İ5 gibi birşey bu. Böyle C sınıf bir model daha var mı?

Evet yüksek fiyatlar da, mesela ne olabilir karşısında benzer konseptte (Tesla harici, Tesla ile kimse baş edemez). Pek aklıma gelmiyor şu anda. BYD seal var, güzel araç o da, ama pili küçük ve araç da küçük Togg'a göre.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SuperVeloceJota -- 15 Eylül 2025; 20:51:55 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
7 gün
Yarbay

Biliyordum böyle bir mesaj geleceğini de bu kadar erken beklemiyordum :) 

Araç İ5 ile aynı seviye demek istemedim tabi ki. Boyut/kabin bagaj alanı, pil büyüklüğü, menzil vb ana spec'ler olarak daha üst sınıf araçlara göz kırpıyor. Ben pek göremedim dedim sadece kendi sınıfında bu araç gibi bir üst sınıfa yakını datalar sunan başka model, belki vardır ben atlamışımdır, bilen yazar. 



A
7 gün
Yarbay

+1453




Bu mesajda bahsedilenler: @Timsah-16
C
7 gün
Çavuş

Yavv he he !!!



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @power-pc
P
7 gün
Yarbay

Kaportanın yerli olduğuna eminmisin??? İtalya dan gemiler boşuna mı geliyor??? Boş mu gidip geliyor bu gemiler??


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @MahirX
A
7 gün
Yarbay

Tasarımı çok hoşuma gitti. Daha önce şirket arabası olarak T10X kullanmıştım. T10F, mantıklı bir vergi ile alınabilir ama malesef bu vergi sistemi ile asla sıfır araba almam, aldırtmam. Enayiliğe gerek yok.
Bence elektrikli ve yerli üretim arabalardan ötv alınmamalı. Aslında Porche, Maseratti, Aston Martin, Lamborghini, Ferrari gibi markalar dışında hiçbir arabadan ötv alınmamalı. Ayrıca ailedeki ikinci arabadan ötv alınmalı, birinci araba bahsettiğim üst sınıf değilse ötv alınmamalı. Biz nasıl izin veriyoruz, nasıl tahammül ediyoruz bu sisteme hayret ya.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
D
7 gün
Binbaşı

Böyle olacağı için, Passat variant aldım geçtim.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @SequentiaL
E
6 gün
Yarbay

Madem italyan arabası açsanıza konusunu foruma?
@power-pc



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @power-pc
M
6 gün
Yarbay

Byd : Hesapta ülkemizde fabrika açacak ama arabalar Çindeki bayi karlı fiyattan , üzerlerine distribütör ve bir çok kişi kar'ları eklenerek bir fiyat belirleniyor.
Tesla : Bildiğin fabrikadan halka satış yapıyor (Togg da olması gereken)
Togg : Hadi teslada da yazılım farkı var, hadi byd de batarya yönetimi konusunda bir fark var. Togg , sende hangi fark var da kendine diğer rakiplerinle aynı fiyatı biçiyorsun ? Sektöre yeni giriyorsan, rakiplerinden bir ayrıcalığın yoksa bu denli yüksek tutmamalısın.

Küçükken yerli malı haftası olurdu. Bu da yeni neslin yerli malı anlayışı sanırım.




F
6 gün
Yüzbaşı

Bu işte stratejik bir hata var.

Araba, fiyat olarak kendini kanıtlamış markalarla aynı seviyeye koyuyor.
Bugün dev markalar milyarlarca dolar ihrcat yapan firmalar bile fiyat ve vergiler yüzünden sıkıntıya giriyor bu ülkede.

Aklı başında, otomobilden anlayan, parasına değer veren biri bu aracı almaz.

Nakiti az olup kredi çok almak isteyen kişiler belki alabilir. Çünkü kredi avantajları fazla. Onun dışında satacağını pek sanmıyorum.

Bir de kısa menzil neden var onu hiç anlamıyorum. Ülkemizde her evde iki araba var da ben mi bilmiyorum acaba. Birini şehir içi birini şehir dışı kullanan bir topluluk mu var acaba?



E
6 gün
Yarbay

Devlet togg için ötv'yi kaldırsa gümrük birliği anlaşmalarına aykırı mı?

ChatGPT:
Evet, sadece TOGG’a özel olarak ÖTV’nin kaldırılması Gümrük Birliği kurallarına aykırı olur.
Neden?
  • Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği Anlaşması (1995) çerçevesinde, taraflar arasında mal ticaretinde eşit rekabet koşulları gözetilir.
  • AB kurallarına göre bir ürün için getirilen vergi indirimi ya da muafiyet, benzer ürünleri üreten yerli veya yabancı tüm üreticilere eşit şekilde uygulanmak zorundadır (ayrımcılık yapılamaz).
  • Yani, sadece TOGG için ÖTV sıfırlanır ama VW, Renault, Peugeot gibi AB menşeli elektrikli araçlara uygulanmaya devam ederse bu, ayrımcı teşvik olarak değerlendirilir.
Ne yapılabilir?
  • Türkiye isterse tüm elektrikli araçlarda (yerli-yabancı ayrımı olmadan) ÖTV’yi indirebilir veya kaldırabilir.
  • Ama sadece TOGG’a özel bir vergi muafiyeti getirirse, bu Gümrük Birliği anlaşmasına ve Dünya Ticaret Örgütü kurallarına aykırı olur. Böyle bir durumda AB’nin Türkiye’ye karşı dava açma veya yaptırım uygulama hakkı doğar.
📌 Özet: TOGG için özel ÖTV muafiyeti olmaz; ancak tüm elektrikli araçlara indirim yapılırsa hukuka uygundur.
İstersen sana Türkiye’nin şu an elektrikli araçlarda uyguladığı ÖTV oranlarını da tablo halinde çıkartabilirim. İster misin?

Şunu dedin:
Peki ülkemde üretilen araçlar için kaldırıyorum dese

ChatGPT:
Güzel bir nokta yakaladın 👍
Eğer Türkiye, “ülkemde üretilen tüm araçlar için ÖTV’yi kaldırıyorum” derse:
1. Gümrük Birliği Açısından
  • Bu da ayrımcılık anlamına gelir. Çünkü Gümrük Birliği’nde yerli mal – AB malı arasında vergi farkı yaratmak yasaktır.
  • Yani TOGG, Hyundai İzmit, Toyota Sakarya, Ford Otosan Kocaeli’de üretiyor → bunların hepsi ÖTV’siz olacak, ama Almanya’dan gelen BMW’ye ÖTV devam edecek. Bu eşit rekabeti bozar.
2. Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Kuralları
  • Ulusal muamele ilkesi (national treatment): Bir ürün ithal edildikten sonra yerli üründen farklı muamele göremez.
  • Eğer Türkiye sadece “yerli üretim araçlara” vergi avantajı sağlarsa, ithal araçlara karşı ayrımcılık yapmış olur → bu da DTÖ’ye aykırı.
3. Ne Yapılabilir?
  • Türkiye isterse “araç tipine göre” (örneğin tüm elektrikli araçlar, tüm hibritler, belli motor hacminin altındakiler) ÖTV’yi düşürebilir. Bu herkese eşit uygulandığı sürece sorun olmaz.
  • Ama “yerli üretim” kriteri üzerinden vergi indirimi yapılamaz. Bu durumda AB hem Gümrük Birliği üzerinden hem de DTÖ üzerinden Türkiye’yi şikâyet edebilir.

📌 Sonuç:
“Ülkemde üretilen araçlara ÖTV yok” denirse bu uluslararası anlaşmalara aykırı olur.
Ama “tüm elektrikli araçlara ÖTV indirimi var” denirse bu uygundur ve TOGG da bundan zaten otomatik faydalanır.
İstersen sana, devletin yerli üretimi desteklemek için ÖTV dışında hangi yollara (teşvik, Ar-Ge desteği, kredi, altyapı yatırımı) gidebileceğini de anlatabilirim. İstiyor musun?





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eteksen -- 16 Eylül 2025; 10:52:33 >

M
6 gün
Teğmen

Bursa'dan bir arkadaş söyledi 189 parçası yerliymiş, Bursa'da üretiliyormuş. O yüzden kaportayı yerliye dahil ettim Fakat bu araçlarda kaporta kritik komponent değil zaten. Batarya ve motor en önemli aksam ve onlar y.dışundan geliyor. Yani özü ithal, ambalajı yerli.



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @power-pc
T
6 gün
Teğmen

Sen ortada araba markan yokken gidip dünyanın en verimli bataryasını en iyi motoru üretsen ne olacak, markalara mı yalvaraksın benim ürünümü kullan diye.Marka ortaya çıkarıldı onlar da ileriki süreçte üretilir kendi arabana koyarsın bunu anlamak çok mu zor, siz bu zekayla bu yaşa nasıl geldiniz merak ediyorum.


Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @MahirX
A
6 gün
Yarbay

Bir asgari ücretli yerli ve milli aracın en boş versiyonu almaya kalkarsa yemeden içmeden 7 yıl 2 ay çalışması gerekiyor. Ehonomi çoeyi 👍