Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
166
Cevap
35638
Tıklama
18
Öne Çıkarma
Sıvı soğutma almayın.
H
5 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Konuya cevap yazmadan önce yazının hepsini okunmanızı tavsiye ederim. Okuduğunuzda muhtemelen bana hak vereceksiniz. Başlığı açarken daha çok hazır satılan sıvı soğutma ürünlerini göz önünde bulundurduğumu ancak custom sıvı soğutmalarda da fikrimin benzer olduğunu belirmek istiyorum.

Sıvı soğutmalar son yıllarda hazır ürünlerin çıkmasıyla beraber, belirgin bir avantajı olmamasına, sorunlu ve pahalı ürünler olmasına rağmen, özellikle bunların nasıl ürünler olduğunu bilmeyen kişiler tarafından tercih edilir oldu. Sistem toplamaya vatan, itopya vb yerlere gidip biraz iyi sistem toplayan ve cebinde biraz parası olan birine sıvı soğutma da tavsiye ediliyor. Müşteri de “Hımm.. Sıvıyla mı soğutuyor bu? O zaman çok iyi soğutuyor olmalı düşüncesi oluşuyor.” Hatta şöyle bir benzetme duydum. "Sıcak bir şeyi musluğun altına mı tutsan çabuk soğur, yoksa üfleyerek mi?" İnsanlar soğuk su sıcak işlemcinin üzerine geldi diye mükemmel soğutacak sanıyor. Halbuki geçek pek öyle değildir çünkü sıvı soğutmalar aslında hava ile soğutur.

1- Sıvı soğutmalar performanslı değildir.

Az önce de söylediğim gibi sıvı soğutmalar aslında sıvı ile soğutmaz. Yaptığı tek şey ısıyı, sıvı ile bir bloktan radyatöre taşıyıp yine hava ile soğutmaktır. Aradaki tek fark ısının bakır ısı boruları(heat pipe) mı yoksa su kullanarak mı metal bloğa taşındığıdır. Bakır borular zaten herhangi bir pompa, sıvı, hortum vs olmadan son derece etkili bir şekilde ısı transferi yapabiliyor. Dolayısıyla marka, modele göre arada +/- 2-3 derecelik farklarla birlikte, 120mm tek fanlı bir sıvı soğutucu, yarı fiyatının altında satılan 12cm fanlı kule tipi standart bir soğutucu (Ör: Arctic 34) ile hemen hemen aynı performanstadır. Aynı şekilde 240mm bir sıvı soğutucu da, çift kule yapıdaki noctua nh-d15 - nh-u14s, be-quiet dark rock 4 gibi hava soğutucularla benzer profil çizer. Hatta bunlar 360mm lik soğutuculara da kafa tutabilmekteler. Son aylarda piyasaya çıkan ve fiyatı benzerlerine göre biraz yüksek de olsa 7 heatpipe lı noctua nh-u12a oldukça küçük olmasına rağmen hem daha önceki çok daha büyük çift kule soğutucuları, hem de sıvı soğutmaları aratmıyor.

Sıvı soğutmada avantaj diyebileceğimiz tek fark içindeki suyun ısınmasının biraz daha uzun sürmesinden dolayı ilk birkaç dk da biraz daha iyi soğutuyor gibi görünmesidir. Ancak özellikle oldukça küçük rezervuarlı aio soğutucularda bu süre son derece kısadır. Sıvı soğutmanın başka bir dezavantajı da hava soğutmada işlemci fanının hava akımından faydalanan vrm lerin sıvı soğutmada olmaması ve daha yüksek anakart sıcaklıklarıdır.

2-Sıvı soğutmalar sessiz değildir.

Aksine daha seslidir. Fan sesinin yanında özellikle fan devri düştüğünde duyulan pompa sesi de eklenir. Yine çok büyük bir fark olmamakla birlikte eğer ses konusunda takıntılı iseniz tercihinizi mutlaka hava soğutmadan yana kullanın. Aynı performansı hava soğutma daha düşük db değeri ile verir. Sıvı soğutmadan Noctua nh-d15 e geçtim. Overclock lu Ryzen 2600 ü 500 rpm civarında tam yükte soğutabiliyor. Corsair h100 bunun kadar sessiz değildi.

3-Sıvı soğutmalar pahalıdır.

Sıvı soğutmalar benzer performanstaki hava soğutuculardan en az iki kat pahalıdır. 400 tl üzerine satılan sıvı soğutucu ile benzer performanstaki hava soğutucuyu 200tl altına bulabilirsiniz veya aynı fiyata Scythe Mugen 5, Deepcool Lucifer V2 gibi çok daha iyi bir heatsink soğutucu alabilirsiniz.

4-Sıvı soğutmalar sorunlu ürünlerdir.

Tüm bunlara ek olarak sıvı soğutucular sorun çıkarmaya meyilli ürünlerdir. Sızıntı, tıkanma, pompanın bozulması riski az değildir. Tamamen bozulmasa bile içindeki sıvının bakır blok ve radyatör ile sürekli etkileşime girmesinden dolayı korozyon oluşur ve ilk günkü performansını zamanla kaybetmeye başlar. Hava soğutmada çok çok düşük bir ihtimalle en fazla fan bozulur onu da kolaylıkla tespit edersiniz ama sıvı soğutmada sorunun kaynağını anlamanız zaman alabilir. 2007 yılında aldığım Zherotherm Nirvana soğutucuyu başka bir AM4 sistemde hâlâ kullanıyorum.

Pek önemli bir eksiklik olmasa da sıvı soğutmalarda bir sürü gereksiz ayar seçeneği vardır. Hava soğutmada sadece bir tane işlemci sıcaklığına göre hızı değişen fan varken sıvı soğutmada fan hızı, pompa hızı, fan ve pompa hızı için işlemci sıcaklığını mı referans alsın, yoksa içindeki suyun sıcaklığını mı gibi bir sürü parametre ile uğraşırsınız. Hiçbir zaman da tam istediğiniz gibi olmaz. Bunu yapmak için de arkada sürekli cihazın yazılımını çalışır ve az da olsa kaynak tüketir.

Ayrıca msi, asus vb. firmaların en üst seviye hazır sistemlerinde sıvı soğutma tercih edilmez. Çünkü adamlar sistemin uzun yıllar sorunsuz çalışmama ihtimalini göze almak istemez. Mac Pro gibi otomobil fiyatına satılan ürünlerde dahi kullanılmaz. Çünkü "Simple is the best". Çünkü heatsink performans, maliyet, güvenilirlik açısından fizik kurallarının izin verdiği ölçüde mükemmele yakınken sıvı soğutma gibi saçma sapan bir şeyle ancak bunun ne olduğunu bilmeyenler veya gösteriş meraklıları uğraşır. Profesyonel dünyada, iş iştasyonlarında sıvı soğutmanın adı geçmez. Bu sorunu basit ve etkili biçimde çözen bir şey varken fazladan lüzumsuz bir şeyi sisteme dahil etmeye gerek yoktur. Benim rastlamadığım spesifik bir iki modelde kullanmış olabilirler belki ama onun dışında pek kullanıldığını görmedim.

Sıvı soğutmayı tercih etmek için tek bir sebep olabilir. O da görünüş. Eğer kasanın içine baktığınızda sade bir görüntü istiyorsanız ve yukarıda saydığım dezavantajları göze alıp fiyat farkını buna değer buluyorsanız alabilirsiniz. Her ne kadar amd wraith prism gibi ürünleri oldukça güzel görünüyor olsa da noctua nh-d15 gibi ürünlerin son derece çirkin olduğunu kabul ediyorum. Aynı şekilde hobi olarak özel sıvı soğutma kullanıyorum ve öyle şeylerle uğraşmayı seviyorum diyorsanız da olabilir. Onun dışında bırakın daha pahalı olmayı, aynı fiyata bile tercih edilecek ürünler değildir. Performans olarak farkı olmayan, daha sesli, bozulma riski olan, gereğinden fazla karmaşık, pahalı bir dert kaynağıdır. Almayın, aldırmayın, tavsiye de etmeyin. Kendi adıma konuşmam gerekirse biri bana piyasadaki en kaliteli sıvı soğutmayı bedava kullanmam için verse parasını verdiğim heatsinkli soğutucuyu ona tercih ederim.


Yazı size yeterli gelmediyse ve daha fazla incelemek isteyenler yurtdışı incelemelere ve amazondaki kullanıcı yorumlarına bakabilir.
https://www.relaxedtech.com/reviews/noctua/nh-d15-versus-closed-loop-liquid-coolers/1
https://techbuyersguru.com/noctuas-nh-u14s-and-nh-d15s-cpu-coolers-take-best?page=2


Sadece incelemeler değil. Kullanıcı tecrübelerinde de heatsink daha önde. Amazonda sıvı ve hava soğutmaların kullanıcı yorumlarına bakarsak hava soğutmalardan memnuniyet oranı çok daha yüksek. 1 yıldız verenlerin önemli bir kısmı pompa arızasına ait.

Piyasada oldukça beğenilen bazı sıvı soğutmalar:
Corsair h115: 4 yıldız, 1 ve 2 yıldız oranı %21
NZXT Kraken X62: 3.5 yıldız, 1 ve 2 yıldız oranı %30
h100i(yeni): 4.5 yıldız, 1 ve 2 yıldız oranı %14
h100i(eski versiyon özellikle eskiyi de ekledim): 3.5 yıldız, 1 ve 2 yıldız oranı %25


https://www.amazon.com/Radiator-Advanced-Lighting-Software-compatible/dp/B077G3C6HH/
https://www.amazon.com/CORSAIR-Radiator-Advanced-Lighting-Software/dp/B019EXSSBG/
https://www.amazon.com/Kraken-Liquid-Cooling-System-RL-KRX62-01/dp/B01LZYA9A7


Noctua Nh-d15: 5 yıldız, 1 ve 2 yıldız %2
Noctua Nh-u14: 5 yıldız, 1 ve 2 yıldız %1
Be-queit Dark Rock 4: 4.5 yıldız, 1 ve 2 yıldız %3
Arctic 34 esports: 4.5 yıldız, 1 ve 2 yıldız %12
Cooler Master 212: 4.5 yıldız, 2 ve 2 yıldız %8



https://www.amazon.com/Noctua-NH-D15-heatpipe-NF-A15-140mm/dp/B00L7UZMAK/
https://www.amazon.com/Noctua-NH-U14S-Premium-Cooler-NF-A15/dp/B00C9FLSLY/
https://www.amazon.com/quiet-BK022-Cooler-6-Pole-Wings135mm/dp/B07BYP9S95
https://www.amazon.com/Cooler-Master-RR-212E-20PK-R2-Direct-Contact/dp/B005O65JXI/
https://www.amazon.com/ARCTIC-Freezer-34-Esports-Duo/dp/B07MJGNJB3/

Videoyu izlemek için tıklayınız
Videoyu izlemek için tıklayınız
Videoyu izlemek için tıklayınız
Videoyu izlemek için tıklayınız
Videoyu izlemek için tıklayınız

Özet olarak:
"Simple is the best"
< Resime gitmek için tıklayın >





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hobar -- 14 Aralık 2020; 6:16:14 >

Konuyu açan arkadaş %100 haklı.

Benim CPU soğutucularına karşı özel bir merakım mevcut, özellikle 2009'dan sonra çıkan yani 10 yıldır çıkan tüm heatsinkler ve AIO...
Yoruma Git
Yorumun Devamı No Way Out - 5 yıl +22
Geçin bunları. En dandik sıvı soğutma bile gayet iyi iş yapıyor. Anakart üzerinde pompa için ek soket varsa güzelce kısarsın voltajını pompa sesi de duyulmaz. şu anda stock soğutuc...
Yoruma Git
Yorumun Devamı ilkercom - 5 yıl +16
Yazdıklarınızın neredeyse tamamı yanlış. Ayrı ayrı cevap vermeye de üşendim açıkçası.
Yoruma Git
Hobar - 3 yıl +13
H
5 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Hocam anlatmaya çalıştığım şu.

https://www.nanokatalog.com/ARCTIC-Freezer-34-Islemci-Sogutucu-ACFRE00052A-Sogutucu,PR-1745874.html
Şu soğutucunun 12cm sıvı soğutucudan performans olarak geri kalmaması.

Sorun çıkarma ihtimali de sıfıra yakın. Sıvı soğutma iş görmez demiyorum. Avantajı yok. Yukarıdaki Thermaltake soğutucu anakarttan çok uzak momentum dan dolayı 2 katı baskı yapıyordur. Günümüzde böyle bir soğutucu yok. Bükülen ekran kartları gördüm ama anakart görmedim.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hobar -- 13 Nisan 2019; 6:45:26 >


Bu mesajda bahsedilenler: @ilkercom
N
5 yıl
Yarbay

Kötü bir tecrübe yaşamassın doğrudur, benimde şu ana kadar kullandığım tüm AIO'ların pompası bozuldu bende bu tecrübemden dolayı ilerde muhakkak bozulacak birşey için para vermem, hani AIO'nun heatsinke göre görüntüsü dışında daha iyi bir yanı olsa neyse ama performans farkıda yok üstüne bide sesli.

https://forum.donanimhaber.com/nzxt-kraken-x62-sivi-sogutma-sifir--131165816#131165816
https://forum.donanimhaber.com/corsair-h100i-v2-extreme-sivi-sogutma-sifir-jelatininde--126288320#126288320

Elime birsürü AIO geçti ama ben heatsink kullanıyorum, aynı performansı daha sessiz olarak veriyor, kafam rahat bozulma derdi yok, passive kullanıma olanak veriyor, VRM ve ram soğutmasına katkı sağlıyor vs.

Ayrıca AIO'nun şöyle bir sıkıntısı var; intake olarak kasa önüne taksan kasaya sıcak hava veriyor, exhaust olarak üste taksanda bu seferde kasa içinde oluşan sıcak havayı rad üstünden geçirerek attığı için performansı düşüyor yani iki ucu poklu değnek.

Evet, AIO'ların çok daha güzel göründüğünün, heatsinklerin bazılarının çok kötü göründüğünün(noctua) farkındayım ama şahsen görüntü meselesini dert etmeyeli yıllar oldu o işleri geçtik, kasanın içine bakarak iş yapmıyoruz sonuçta ekrana bakıyoruz, bu yüzden AIO'nun benim için hiçbir albenisi kalmıyor.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi No Way Out -- 11 Nisan 2019; 22:26:21 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Python
N
5 yıl
Yarbay

H
5 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Her türlü işini görecektir.

https://www.bilisimport.com/urun/be-quiet-bk021-dark-rock-4-kule-tipi-intel-amd-cpu-sogutucu



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @waroflords
E
4 yıl
Yarbay

Fazlasıyla saçmaladığınızı hep birlikte gördük. Belki saçmaladığınızı anlarsınız diye düşünüp detaylıca açıkladım ama görüyorum ki anlamazdan gelip (ya da kapasiteniz yetmediği için gerçekten anlamayarak) saçmalamaya devam ediyorsunuz. Yapacak bir şey yok, sizi de böyle kabul ederiz.
Konu sahibine yönelik de eleştiri yazdım. Konu sahibi önce bir düzeltme yapmaya çalıştı ama ben tekrar ve daha detaylı açıklama yaparak ikinci kez uyarınca, uyarımı haklı buldu ve ikinci kez düzeltme yaparak hatayı giderdi. Keşke herkes böyle eleştiriye açık olsa, hatalı/eksik olduğu noktaları düzeltmeye çalışsa... Sizde böyle bir potansiyel görmediğim için sizi tekrar uyarmayacağım.

Şu da 3 ısı borulu diye iddia ettiğiniz Contac 16 modelinin kutu açılım videosu linki:
https://www.youtube.com/watch?v=_WVpRMf3t4g

Fotoğraf atsam, belki fotoshopla borunun birini gizlediğimi falan iddia edebilirsiniz diye video linki atmayı tercih ettim

Ekleme: Sonradan mesajınızı değiştirip "ben Contac 16 demedim, Contac XX dedim" falan demeyesiniz diye mesajınızın ekran görüntüsünü aldım
< Resime gitmek için tıklayın >





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ehhalil -- 31 Mart 2020; 2:5:41 >


Bu mesajda bahsedilenler: @zombi7406
M
4 yıl
Yüzbaşı

2000 TL üzeri üst seviye sıvı soğutma ile AMD stock soğutucu karşılaştırılmış technopat ekibi tarafından kısa zaman önce. https://www.youtube.com/watch?v=UPUDMHzkJpA Test Sonucu: Hız aşırtma yapılmayacaksa sıvı soğutmaya ihtiyaç yoktur.https://www.donanimhaber.com/Corsair-hava-sogutmaya-geri-dondu-Corsair-A500-test-masamizda--120273 Mesut Çevik yeni incelemesi burada da farkın çok çok az olduğunu görüyoruz.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mefrak -- 31 Mart 2020; 11:19:23 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
E
4 yıl
Yarbay

"Hayatta kalma riski" mi??? Vaaaaaaooovvvv!!! Önce, "sanırım Türkçe bilmiyorsun" diye düşünmüştüm ama biraz derin düşününce senin ne büyük bir filozof olduğunu anladım hocam. Kesinlikle haklısın, hayatta kalmak bir risktir. Öldüğün zaman risk ortadan kalkar Hocam sen "hayatta kalma riski" söyleminle, felsefe tarihine adını altın harflerle yazdırırsın.

Bu arada nitrojenin yanına biraz oksijen, azıcık da karbonmonoksit/su buharı/argon falan koyunca, çivi/cam/laka gibi delici/kesici bir cisim ya da yüzey ile temas etmesine gerek kalmadan, lastikler patlıyor demek Sayende ne kadar değerli bilgiler ediniyoruz. Sağ ol, var ol hocam. Projektör gibi aydınlatıyorsun bizi. Meğer ne kadar da tehlikeli bir şeymiş bu "hava". Peki hocam, biz bu tehlikeli karışımı (yani havayı) içimize çekmesek de, gidip bir nitrojen tüpü alıp ciğerlerimize saf nitrojen çeksek, "hayatta kalma riski"miz minimuma iner mi?

*

Hocam, şurada lastiklere nitrojen basmanın etkilerini detaylıca anlatmışlar ama "nitrojen ile doldurursanız lastikler patlamaz" dememişler. Gerçi bu cahiller nereden bilsinler ki... Böyle mükembel bir özellikten haberleri yok. Hocam, size zahmet olmazsa bu cahil arkadaşlara ulaşıp nitrojen ile doldurulan lastiklerin patlama riski olmadığını anlatsanız büyük bir hayır işlemiş olursunuz. Link veriyorum hocam:
https://www.sekizsilindir.com/2017/09/lastikte-nitrojen-gazi-kullanmak.html

*

Hocam, bir de ekşi sözlükte "lastiklere nitrojen basınca lastiklerin patlamadığı" gerçeği ile dalga geçmişler, HURAFE demişler.
Hocam, size zahmet olmazsa bu cahil arkadaşlara da ulaşın lütfen. Nitrojen ile doldurulan lastiklerin patlama riski olmadığını anlatın. Herkesin bu mükembel özelliği öğrenmeye hakkı var hocam.
< Resime gitmek için tıklayın >


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @bolom
H
2 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

320 dolarlık 360mm rog ryujin ii ile D15 arasındaki fark 3-4 dereceyi geçmiyor. D15 in yeni modeli de yolda.

https://www.techpowerup.com/review/asus-rog-ryujin-ii-360-aio-liquid-cpu-cooler/6.html





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hobar -- 10 Eylül 2022; 13:0:23 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @AREryilmaz
D
geçen yıl
Binbaşı

Paylaştığınız görseldeki sistemi (Nzxt H5 Flow) Mr Matt Lee, youtube kanalında toplamıştı. Aynı kişi, Nzxt H5 Elite (önü temperli camla kapalı kasa) üzerine sıvı soğutmalı sistem de topladı. Konfigürasyonlarında 45 dakikalık test ve sıcaklık değerlerini de paylaşıyor. Eğer kaliteli bileşenlerle sistem toplanıyorsa iş kullanıcının seçimine kalıyor. Görsel tercihler, zevkler vs.

Sonuç olarak ne sıvı soğutuculu ne de hava soğutuculu sistem kavgası yapmak doğru değil.

Ayrıca büyük boyutlu radyatör ya da custom sıvı soğutmalarda maliyetler yükseliyor. Bu noktada da bütçe devreye giriyor.


Tamamen "sıvı soğutucu almayın, kullanmayın, uzak durun" demek de yanlış; hava soğutmadan gerisi hikaye demek de...

Önemli olan, kullanıcıyı ihtiyacına göre en doğru tercihi yapmak konusunda yönlendirmek.




Bu mesajda bahsedilenler: @Hobar
K
geçen yıl
Er

hava soğutucularını tercih ederim, ancak kaliteli aios bile tamamen iyi! benim için hava soğutucu, değiştirme kolaylığı nedeniyle kazanıyor! demek istediğim, kendinize bir soğutucu satın alırsınız. iki, üç hayran. ve hava soğutucunun tabanını yok etmek neredeyse imkansız değil mi? ve size epey zaman yetecek! ve fan ölürse fanı değiştirmek kolaydır evet. şimdi pompa ölürse aios yeni aio'ya ihtiyaç var!

ama dediğim gibi, kalite aio five+ yıl sürmelidir sorun değil ve evet bir de su sızıntısı olasılığı var ama çok oküçüok! artic, sessiz ol!, nzxt, corsair, lian li, phanteks, fractal desing oldukça kaliteli olanları yapıyor ve çoğu five yıl garantili! diğerleri için söyleyemem, msi ve coolmaster modellerinde (bazı modellerde) sorunlar olduğunu duydum ama benim için aio'ya gidersem gönül rahatlığı için kendime kalite seçeneğini seçerdim!


https://xender.vip


https://nox.tips





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kenardoni -- 4 Nisan 2023; 23:33:42 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.