Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
166
Cevap
35365
Tıklama
18
Öne Çıkarma
Sıvı soğutma almayın.
H
5 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Konuya cevap yazmadan önce yazının hepsini okunmanızı tavsiye ederim. Okuduğunuzda muhtemelen bana hak vereceksiniz. Başlığı açarken daha çok hazır satılan sıvı soğutma ürünlerini göz önünde bulundurduğumu ancak custom sıvı soğutmalarda da fikrimin benzer olduğunu belirmek istiyorum.

Sıvı soğutmalar son yıllarda hazır ürünlerin çıkmasıyla beraber, belirgin bir avantajı olmamasına, sorunlu ve pahalı ürünler olmasına rağmen, özellikle bunların nasıl ürünler olduğunu bilmeyen kişiler tarafından tercih edilir oldu. Sistem toplamaya vatan, itopya vb yerlere gidip biraz iyi sistem toplayan ve cebinde biraz parası olan birine sıvı soğutma da tavsiye ediliyor. Müşteri de “Hımm.. Sıvıyla mı soğutuyor bu? O zaman çok iyi soğutuyor olmalı düşüncesi oluşuyor.” Hatta şöyle bir benzetme duydum. "Sıcak bir şeyi musluğun altına mı tutsan çabuk soğur, yoksa üfleyerek mi?" İnsanlar soğuk su sıcak işlemcinin üzerine geldi diye mükemmel soğutacak sanıyor. Halbuki geçek pek öyle değildir çünkü sıvı soğutmalar aslında hava ile soğutur.

1- Sıvı soğutmalar performanslı değildir.

Az önce de söylediğim gibi sıvı soğutmalar aslında sıvı ile soğutmaz. Yaptığı tek şey ısıyı, sıvı ile bir bloktan radyatöre taşıyıp yine hava ile soğutmaktır. Aradaki tek fark ısının bakır ısı boruları(heat pipe) mı yoksa su kullanarak mı metal bloğa taşındığıdır. Bakır borular zaten herhangi bir pompa, sıvı, hortum vs olmadan son derece etkili bir şekilde ısı transferi yapabiliyor. Dolayısıyla marka, modele göre arada +/- 2-3 derecelik farklarla birlikte, 120mm tek fanlı bir sıvı soğutucu, yarı fiyatının altında satılan 12cm fanlı kule tipi standart bir soğutucu (Ör: Arctic 34) ile hemen hemen aynı performanstadır. Aynı şekilde 240mm bir sıvı soğutucu da, çift kule yapıdaki noctua nh-d15 - nh-u14s, be-quiet dark rock 4 gibi hava soğutucularla benzer profil çizer. Hatta bunlar 360mm lik soğutuculara da kafa tutabilmekteler. Son aylarda piyasaya çıkan ve fiyatı benzerlerine göre biraz yüksek de olsa 7 heatpipe lı noctua nh-u12a oldukça küçük olmasına rağmen hem daha önceki çok daha büyük çift kule soğutucuları, hem de sıvı soğutmaları aratmıyor.

Sıvı soğutmada avantaj diyebileceğimiz tek fark içindeki suyun ısınmasının biraz daha uzun sürmesinden dolayı ilk birkaç dk da biraz daha iyi soğutuyor gibi görünmesidir. Ancak özellikle oldukça küçük rezervuarlı aio soğutucularda bu süre son derece kısadır. Sıvı soğutmanın başka bir dezavantajı da hava soğutmada işlemci fanının hava akımından faydalanan vrm lerin sıvı soğutmada olmaması ve daha yüksek anakart sıcaklıklarıdır.

2-Sıvı soğutmalar sessiz değildir.

Aksine daha seslidir. Fan sesinin yanında özellikle fan devri düştüğünde duyulan pompa sesi de eklenir. Yine çok büyük bir fark olmamakla birlikte eğer ses konusunda takıntılı iseniz tercihinizi mutlaka hava soğutmadan yana kullanın. Aynı performansı hava soğutma daha düşük db değeri ile verir. Sıvı soğutmadan Noctua nh-d15 e geçtim. Overclock lu Ryzen 2600 ü 500 rpm civarında tam yükte soğutabiliyor. Corsair h100 bunun kadar sessiz değildi.

3-Sıvı soğutmalar pahalıdır.

Sıvı soğutmalar benzer performanstaki hava soğutuculardan en az iki kat pahalıdır. 400 tl üzerine satılan sıvı soğutucu ile benzer performanstaki hava soğutucuyu 200tl altına bulabilirsiniz veya aynı fiyata Scythe Mugen 5, Deepcool Lucifer V2 gibi çok daha iyi bir heatsink soğutucu alabilirsiniz.

4-Sıvı soğutmalar sorunlu ürünlerdir.

Tüm bunlara ek olarak sıvı soğutucular sorun çıkarmaya meyilli ürünlerdir. Sızıntı, tıkanma, pompanın bozulması riski az değildir. Tamamen bozulmasa bile içindeki sıvının bakır blok ve radyatör ile sürekli etkileşime girmesinden dolayı korozyon oluşur ve ilk günkü performansını zamanla kaybetmeye başlar. Hava soğutmada çok çok düşük bir ihtimalle en fazla fan bozulur onu da kolaylıkla tespit edersiniz ama sıvı soğutmada sorunun kaynağını anlamanız zaman alabilir. 2007 yılında aldığım Zherotherm Nirvana soğutucuyu başka bir AM4 sistemde hâlâ kullanıyorum.

Pek önemli bir eksiklik olmasa da sıvı soğutmalarda bir sürü gereksiz ayar seçeneği vardır. Hava soğutmada sadece bir tane işlemci sıcaklığına göre hızı değişen fan varken sıvı soğutmada fan hızı, pompa hızı, fan ve pompa hızı için işlemci sıcaklığını mı referans alsın, yoksa içindeki suyun sıcaklığını mı gibi bir sürü parametre ile uğraşırsınız. Hiçbir zaman da tam istediğiniz gibi olmaz. Bunu yapmak için de arkada sürekli cihazın yazılımını çalışır ve az da olsa kaynak tüketir.

Ayrıca msi, asus vb. firmaların en üst seviye hazır sistemlerinde sıvı soğutma tercih edilmez. Çünkü adamlar sistemin uzun yıllar sorunsuz çalışmama ihtimalini göze almak istemez. Mac Pro gibi otomobil fiyatına satılan ürünlerde dahi kullanılmaz. Çünkü "Simple is the best". Çünkü heatsink performans, maliyet, güvenilirlik açısından fizik kurallarının izin verdiği ölçüde mükemmele yakınken sıvı soğutma gibi saçma sapan bir şeyle ancak bunun ne olduğunu bilmeyenler veya gösteriş meraklıları uğraşır. Profesyonel dünyada, iş iştasyonlarında sıvı soğutmanın adı geçmez. Bu sorunu basit ve etkili biçimde çözen bir şey varken fazladan lüzumsuz bir şeyi sisteme dahil etmeye gerek yoktur. Benim rastlamadığım spesifik bir iki modelde kullanmış olabilirler belki ama onun dışında pek kullanıldığını görmedim.

Sıvı soğutmayı tercih etmek için tek bir sebep olabilir. O da görünüş. Eğer kasanın içine baktığınızda sade bir görüntü istiyorsanız ve yukarıda saydığım dezavantajları göze alıp fiyat farkını buna değer buluyorsanız alabilirsiniz. Her ne kadar amd wraith prism gibi ürünleri oldukça güzel görünüyor olsa da noctua nh-d15 gibi ürünlerin son derece çirkin olduğunu kabul ediyorum. Aynı şekilde hobi olarak özel sıvı soğutma kullanıyorum ve öyle şeylerle uğraşmayı seviyorum diyorsanız da olabilir. Onun dışında bırakın daha pahalı olmayı, aynı fiyata bile tercih edilecek ürünler değildir. Performans olarak farkı olmayan, daha sesli, bozulma riski olan, gereğinden fazla karmaşık, pahalı bir dert kaynağıdır. Almayın, aldırmayın, tavsiye de etmeyin. Kendi adıma konuşmam gerekirse biri bana piyasadaki en kaliteli sıvı soğutmayı bedava kullanmam için verse parasını verdiğim heatsinkli soğutucuyu ona tercih ederim.


Yazı size yeterli gelmediyse ve daha fazla incelemek isteyenler yurtdışı incelemelere ve amazondaki kullanıcı yorumlarına bakabilir.
https://www.relaxedtech.com/reviews/noctua/nh-d15-versus-closed-loop-liquid-coolers/1
https://techbuyersguru.com/noctuas-nh-u14s-and-nh-d15s-cpu-coolers-take-best?page=2


Sadece incelemeler değil. Kullanıcı tecrübelerinde de heatsink daha önde. Amazonda sıvı ve hava soğutmaların kullanıcı yorumlarına bakarsak hava soğutmalardan memnuniyet oranı çok daha yüksek. 1 yıldız verenlerin önemli bir kısmı pompa arızasına ait.

Piyasada oldukça beğenilen bazı sıvı soğutmalar:
Corsair h115: 4 yıldız, 1 ve 2 yıldız oranı %21
NZXT Kraken X62: 3.5 yıldız, 1 ve 2 yıldız oranı %30
h100i(yeni): 4.5 yıldız, 1 ve 2 yıldız oranı %14
h100i(eski versiyon özellikle eskiyi de ekledim): 3.5 yıldız, 1 ve 2 yıldız oranı %25


https://www.amazon.com/Radiator-Advanced-Lighting-Software-compatible/dp/B077G3C6HH/
https://www.amazon.com/CORSAIR-Radiator-Advanced-Lighting-Software/dp/B019EXSSBG/
https://www.amazon.com/Kraken-Liquid-Cooling-System-RL-KRX62-01/dp/B01LZYA9A7


Noctua Nh-d15: 5 yıldız, 1 ve 2 yıldız %2
Noctua Nh-u14: 5 yıldız, 1 ve 2 yıldız %1
Be-queit Dark Rock 4: 4.5 yıldız, 1 ve 2 yıldız %3
Arctic 34 esports: 4.5 yıldız, 1 ve 2 yıldız %12
Cooler Master 212: 4.5 yıldız, 2 ve 2 yıldız %8



https://www.amazon.com/Noctua-NH-D15-heatpipe-NF-A15-140mm/dp/B00L7UZMAK/
https://www.amazon.com/Noctua-NH-U14S-Premium-Cooler-NF-A15/dp/B00C9FLSLY/
https://www.amazon.com/quiet-BK022-Cooler-6-Pole-Wings135mm/dp/B07BYP9S95
https://www.amazon.com/Cooler-Master-RR-212E-20PK-R2-Direct-Contact/dp/B005O65JXI/
https://www.amazon.com/ARCTIC-Freezer-34-Esports-Duo/dp/B07MJGNJB3/

Videoyu izlemek için tıklayınız
Videoyu izlemek için tıklayınız
Videoyu izlemek için tıklayınız
Videoyu izlemek için tıklayınız
Videoyu izlemek için tıklayınız

Özet olarak:
"Simple is the best"
< Resime gitmek için tıklayın >





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hobar -- 14 Aralık 2020; 6:16:14 >

Konuyu açan arkadaş %100 haklı.

Benim CPU soğutucularına karşı özel bir merakım mevcut, özellikle 2009'dan sonra çıkan yani 10 yıldır çıkan tüm heatsinkler ve AIO...
Yoruma Git
Yorumun Devamı No Way Out - 5 yıl +22
Geçin bunları. En dandik sıvı soğutma bile gayet iyi iş yapıyor. Anakart üzerinde pompa için ek soket varsa güzelce kısarsın voltajını pompa sesi de duyulmaz. şu anda stock soğutuc...
Yoruma Git
Yorumun Devamı ilkercom - 5 yıl +16
Yazdıklarınızın neredeyse tamamı yanlış. Ayrı ayrı cevap vermeye de üşendim açıkçası.
Yoruma Git
Hobar - 3 yıl +13
-
5 yıl
Binbaşı

LGA2011v3'e geçerken montaj kolaylığı ve anakarta binen yükü azaltmak için AIO sıvı soğutma kitini tercih ettim. Kullandığım model LEPA AquaChanger 240mm. Ürün giriş seviyesi veya biraz üstü diyebileceğimiz bir model. Yanında gelen fanlar işini yaparken oldukça gürültülü idi. Bu yüzden TT'nin daha sakin fanları ile kullanmaya başladım. Seti kullanmaya başladıktan yaklaşık iki yol sonra pompa arıza verdi. Nette nasıl temizleneceğine dair dokümanı bulunca seti dağıttım, pompada biriken kiri temizledim. Sıvıyı da değiştirdikten sonra aleti topladım. Bir senedir de bu hali ile kullanıyorum.



N
5 yıl
Yarbay

Konuyu açan arkadaş %100 haklı.

Benim CPU soğutucularına karşı özel bir merakım mevcut, özellikle 2009'dan sonra çıkan yani 10 yıldır çıkan tüm heatsinkler ve AIO'ları takip ederim, ürünleri incelerim, testlere bakarım buna göre yorum yapacağım.

Benim elime piyasdan çok daha uygun fiyata en performanslı AIO'lar geçmesine rağmen(X62, X52, H115i Pro vs.) kendim heatsink kullanıyorum. AIO artık kullanmıyorum çünkü hepsi ama hepsi bir süre sonra bozuluyor, pompanın çalıştığı her süre ömrü azalır. Diğer bir konu db seviyesi aynı performansı verecek bir heatsinke göre daha fazladır.

Bu işlere yeni merak salmış, donanımdan anlmayan kişiler içinde "sıvı, su" geçince mucizevi bir performans bekliyor, aynı fiyata mugen 5, fuma rev b gibi üst çok daha performanslı ürün alabilecekken gidip MASTERLIQUID 120 gibi uyduruk ürünler alıyor bilmiyorki aslında bu ürünler tamamen içinde sıvı kelimesi geçtiği için bilinçsiz insanları kandırmaya yönelik 4 heatpipeli heatsinklerden performans farkı yok.

Ayrıca AIO'lar insanları kandırıyor çünkü içinde ki su soğuk olduğu için ilk başta düşük gibi sıcaklık gibi gözüküyor ama yük altında geçen süre artıkça su ısınmaya başlıyor ve ilk baştaki performansı veremiyor. İnceleme siteleride genellikle en fazla 10 dakika test edip bıraktığı için 30 dakika sonra oluşan ısıyı belirtmiyorlar. Yük altında geçen zaman artıkça iş heatsinkin lehine döner.

Sonuç olarak AIO'nun görüntü açısından daha iyi görünmesi dışında hiçbir artı yanı yok. Aynı performans, daha sesli, daha pahalı ve dünya kadar para verdiğiniz ürünün bir gün pompası bozulup çöp olacak.

Gördülüğü gibi 360mm radlı piyasda ki en performanslı AIO(X72 160 dolar) ile heatsink(DRP4, NHD-15 88 dolar) arasında sadece 4 derece fark var;

< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi No Way Out -- 6 Eylül 2020; 23:32:45 >

H
5 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Donanım dünyasın takipçi edenler, işlemci ve ekran kartlarının performansından az çok haberdar olanların çoğu da bilmiyor aslında. Teknoloji basını da bunları pompalıyor.

Bana bedava verseler kullanmam derken ciddiyim. Corsair veya nzxt en pahalı soğutucusunu bedava gönderip tek şart olarak satmak falan yok, kullanmam gerektiğini söylese parasını verir yine klasik soğutucu alırım.

Hatta en pahalısından custom sıvı soğutmayı da geri çeviririm. Cpu soğutucudan tek beklediğim işini mümkün olduğunca sessiz ve sorunsuz bir şekilde yapması. Bunu da heatsink yapıyor zaten. Kim uğraşacak sıvı soğutma ile yaw Anakart yamultan hava soğutma da görmedim şimdiye kadar.

Hobi olarak bunlarla uğraşanlara lafım yok ama aslında o da saçma. Bilgisayarı amaç değil araç olarak görün. Yok şu kadar mhz, bu kadar derece diye uğraşmayıp bırakın o bilgisayarı kullanarak birşeyler yapın. 200-400 tl arasına bir sürü iş görecek soğutucu var piyasada.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hobar -- 11 Nisan 2019; 20:32:26 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @No Way Out
O
5 yıl
Yarbay

Zamanında thermaltake big typhoon kullandım. Kendisi ağır ve fiyatına göre iyi soğutucuydu. Millet destan yazıyordu o fiyata böyle iyi şöyle iyi vs. vs. bende o yüzden aldım.

< Resime gitmek için tıklayın >

Resmini de ekledim. Bu soğutucunun birtane en bela sorunu vardı, o da anakartı zamanla yamultmasıydı. Niye yamultuyordu ? çünkü resimden de görebileceğiniz üzere ağırlık noktası anakarta doğru değil daha yukardaydı. E kasa da anakart yan duruyor, ne yapıyordu eğiyordu cpu kısmını, benim böyle canım MSI X38 Platinum anakartın bu allahın cezası soğutucu yüzünden HİÇ oldu. HİÇ diye büyük yazıyorum ama anladınız. O yüzden o olaydan sonra ağır ve büyük cpu soğutucusuna tövbe ettim. Bilenler bilir üreticiler askı koyuyordu böyle soğutucuların kutusuna vs. Amaç neydi ? askı ile yükü kasaya veriyordunuz ve anakartı zorlamıyordu.

Ben şimdi cpu soğutucu alsam sıvı soğutma alırdım açıkçası çünkü bu hadise benim canımı yaktı, ama birde şu var Ryzen 3 2200G kullanıyorum oc yapmıyorum gerek duymuyorum, e oc olmayınca da eskisi gibi işlemciler aslında çok ısınmıyor. Ya ben Q6600'e titan amanda aldım, bilenler bilir peltier sistemli soğutmaydı köpek gibi oc yapıyordum falan ama işte devir biraz değişti. Sıvı soğutmada bu ağırlık olayı pek yok, e birde daha çok oyuncaklı daha kaslı duruyor falan pc işi bilenler biliyor değişti, RBG ledler gaming adları vs. vs. yani bugün bakın gaming adı geçmeyen bir pc ekipmanı var mı ? çok çok nadirdir.

Sıvı soğutma içinde böyle oldu daha çafçaflı kaslı duruyor vs. vs. vs.


Bu mesaja 2 cevap geldi.
İ
5 yıl
Binbaşı

Geçin bunları. En dandik sıvı soğutma bile gayet iyi iş yapıyor. Anakart üzerinde pompa için ek soket varsa güzelce kısarsın voltajını pompa sesi de duyulmaz. şu anda stock soğutucu kullanıyorum. güçlü işlemcim olsa bağlarım sıvı soğutmayı.



N
5 yıl
Yarbay

AIO'nun leak yapma ihtimali, heatsinkin anakartı yamultma ihtimalinden çok daha fazladr.

Leak nedeniyle kopmple sistemin pert olmasındansa sadece anakartın pert olması daha iyidir(ki böyle birşeyde yok, neredeyse 15 yıldır foruma üyeyim ayrıca yabancı forumlarda da takılıyorum OCN, reddit vs. heatsinkin anakartı büktüğü daha kisme görmedim ki buna +1000gr soğutucularda dahil)





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi No Way Out -- 11 Nisan 2019; 22:0:34 >
Bu mesaja 3 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Python
İ
5 yıl
Binbaşı

heatsinkin anakartı yamulttuğunu da gördüm , düzgün monte edilemediğini de. o kadar ağır soğutucu illa ki sorun çıkartır. en son kelepçeli bir şekilde kendim kurmuştum onda dahi sızıntı vs olmadı.

12 cm dayatör dahi olsa iyi bir eksoz fanı kurulumu ile gayet tatminkar çalışır. Ben kışın fanı kapatıyordum. 1 saat oynadıktan sonra 60 dereceleri geçiyordu.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
H
5 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Hocam anlatmaya çalıştığım şu.

https://www.nanokatalog.com/ARCTIC-Freezer-34-Islemci-Sogutucu-ACFRE00052A-Sogutucu,PR-1745874.html
Şu soğutucunun 12cm sıvı soğutucudan performans olarak geri kalmaması.

Sorun çıkarma ihtimali de sıfıra yakın. Sıvı soğutma iş görmez demiyorum. Avantajı yok. Yukarıdaki Thermaltake soğutucu anakarttan çok uzak momentum dan dolayı 2 katı baskı yapıyordur. Günümüzde böyle bir soğutucu yok. Bükülen ekran kartları gördüm ama anakart görmedim.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hobar -- 13 Nisan 2019; 6:45:26 >


Bu mesajda bahsedilenler: @ilkercom
O
5 yıl
Yarbay

Dediğim gibi sıvı soğutma işi işte kasa işi vs. çok başka yere gitti. Hani artık böyle büyük soğutucular vs pek satılmıyor zaten, ki bakıyoruz gaming diye sandalye vs. çıkıyor yani devir çok değişti. Corsair şu bu adamalr sıvı soğutma diyorlar oraya rgb led yok işte anakarttan kontrollü ledler şunlar bunlar adamlar bunu pazarlıyorlar, sitelerine girin bakın hepsinin ortak noktası kimin ledi daha fazla kimin ışığı daha çok olayına kaymış artık.

Yamultmaya gelirsek, thermaltake'den öncesi bende sıradan intelin 775 pinlik fanı vardı. Yetmiyordu oc yapamıyordum vs. o dönem bunu almıştım, taktım kullanıyorum çok güzel şöyle böyle üstüne hatta ben daha güzel fan taktım. Bu soğutucunun bir sıkıntısı kutu içinden çıkan aparatları kötüydü, bildiğin 4 tane vida ama üstte tutan kısmı dandikti. Benimde zaten sıkıntı ondan oldu. Montajı yaptık güzel altına macun sürdük vs aylar geçti sistem boyna res atmalara başladı oc işi gitti vs. neyse dedim temizleyeyim açtım komple dağıttım. Bakıyorum anakarta uzaktan eğiklik var, garantisi devam ediyordu yolladık garantiye, bir geldi iade edildi kullanıcı hatası sıfır anakart parası istendi.

Bu olaydan sonra ben soğutucu sattım anakartı da yedek parçalık takıldık gene aynısını aldım ama 2. elden hala mesajlarım duruyordur. toms'da bu olayın baya sıkıntısı vardı, burada bile birkaç kişide bu sıkıntı vardı ben bile yazmışımdır 10 küsür sene öncesi bakmak lazım duruyordur. Ha bu elbette ağır soğutucu = anakartı yamultur olarakta algılamamak lazım, yamultmayabilir.

Sıvı soğutma olayında sıvı zaten iletken değil, iletken sıvı koyuyorsa üretici bilemem ama iletken olmaması lazım. Eğer akıtıyorsa tabi kapalı devre sistemlerden bahsediyorsak o daha büyük sıkıntı hem iletken değil hem de o aktığı yerden anakartı zamanla çürütür oksitlenme yapar ta ki bozulana kadar sistem anlamazsın.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @No Way Out
N
5 yıl
Yarbay

Kötü bir tecrübe yaşamassın doğrudur, benimde şu ana kadar kullandığım tüm AIO'ların pompası bozuldu bende bu tecrübemden dolayı ilerde muhakkak bozulacak birşey için para vermem, hani AIO'nun heatsinke göre görüntüsü dışında daha iyi bir yanı olsa neyse ama performans farkıda yok üstüne bide sesli.

https://forum.donanimhaber.com/nzxt-kraken-x62-sivi-sogutma-sifir--131165816#131165816
https://forum.donanimhaber.com/corsair-h100i-v2-extreme-sivi-sogutma-sifir-jelatininde--126288320#126288320

Elime birsürü AIO geçti ama ben heatsink kullanıyorum, aynı performansı daha sessiz olarak veriyor, kafam rahat bozulma derdi yok, passive kullanıma olanak veriyor, VRM ve ram soğutmasına katkı sağlıyor vs.

Ayrıca AIO'nun şöyle bir sıkıntısı var; intake olarak kasa önüne taksan kasaya sıcak hava veriyor, exhaust olarak üste taksanda bu seferde kasa içinde oluşan sıcak havayı rad üstünden geçirerek attığı için performansı düşüyor yani iki ucu poklu değnek.

Evet, AIO'ların çok daha güzel göründüğünün, heatsinklerin bazılarının çok kötü göründüğünün(noctua) farkındayım ama şahsen görüntü meselesini dert etmeyeli yıllar oldu o işleri geçtik, kasanın içine bakarak iş yapmıyoruz sonuçta ekrana bakıyoruz, bu yüzden AIO'nun benim için hiçbir albenisi kalmıyor.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi No Way Out -- 11 Nisan 2019; 22:26:21 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Python
O
5 yıl
Yarbay

Corsair h50 almıştım galiba baya oluyor. Bunda mesela pek sıkıntı yaşamamıştım, amd phenom 2 965be'de kullandım bir süre memnundum. Bozulan çok var, aratsan mesela en az binlerce kişide sorun oluyor kimisinde pompa gidiyor, yırtılıyor işte yerinden hortum çıkıyor vs. hazır sistem riskli. Bu iş aslında sende bilirsin eskiden sıvı soğutma falan böyle erişilemez konumdaydı. Ne konular vardı ya adam yok rekoru bilmemnereden almış işte cpu bloğunu bilmemnereden işte içinde koyduğu sıvısı bilmemne marka falan ankarada firebal.net vardı adamlar böyle sıvı soğutma oc ekipmanı vs satıyordu. Çok çetrefilli bir işti, uğraşacaksın toplayacaksın herşeyi tek tek ve yetmeyecek hortumu kendin ayarlıyorsun kesip biçiyorsun falan, böyle bela işti, ama işte zevki de mutlaka oradadır. Yoksa sadece soğutma için uv duyarlı sıvılar yok işte kasaya uv ışıklar vs ne konular vardı ya eskiden bir giriyordun mod bölümüne uçuyordu millet.

Hava soğutma da öyle, sorun sıkıntı yok, en kötü şu oluyor fan bozuluyor. Çok böyle kule tipi değilde fanı dahil zalmanın vardı öyle soğutucuları cnps 9000 serisi mi neydi onlarda fan aradaydı ve kendine özgüydü değiştirme işi sıkıntıydı ama noctua'da falan hala var öyle güzel soğutucular en kötü fanı bozuldu mu ? çok basit değiştir devam et. Kapalı devre sıvı soğutma sistemlerinde yandın, pompası işte korozyon yaptıysa eskisi gibi soğutmaması inlemesi ciyaklaması vs. vs. hani bir sorun olursa sıkıntıları daha çok fazla.

Üste takarsan 240mm radyatörse aslında üstten kasanın içinden alıp dışarı atıyorsa güzel, çünkü kasa içi soğutmaya katkı sağlar ısınan hava yükseliyor sonuçta, ram vrm bunlar içinde kasa kapağına ben hep fan takıyorum böyle bir rahatlıyorlar, şimdiki ryzen sistemde öyle imkan yok cam çünkü olmuyor ama e zaten önde 3 tane fan var içeri hava güzel giriyor egzos fanı da atıyor psu desen altta kendi ayrı bölümünde takılıyor. Ekran kartım yok o da içerde ısı yaymıyor falan vrm bellek vs oldukça serin çalışıyor.




Bu mesajda bahsedilenler: @No Way Out
G
5 yıl
Binbaşı

Bu tür konularda bire bir benim gibi düşünen kimseler olacağını düşünmezdim Konu sahibinin eline sağlık.



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

G
5 yıl
Yüzbaşı

Adam haklı.



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

S
5 yıl
Yüzbaşı

Kesinlikle katılıyorum hocam. 3 sene önce aldığım Noctua U12S'yi hala sorunsuz kullanıyorum. Zerre ses yok ve soğutması gayet iyi.



B
5 yıl
Binbaşı

Bu sogutucuyu ufak bır modıfıkasyon isleminden sonra ıs yerimdeki yeni nesil i5 makinamda kullnıyorum muthis bisey.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Python
O
5 yıl
Yarbay

Çok basit bir aparatı vardı aslında yapılabilir, fiyatına göre performansı çok iyiydi bunun bir sonraki versiyonu da çıkmıştı daha büyük müydü bir farkı vardı ? hatırlamıyorum. Yatık kasa işte anakart yan durmuyorsa aslında hala bulursam alabilirim. Ama şuan ki sistemimde o işe girmem artık.




Bu mesajda bahsedilenler: @burakdc
S
5 yıl
Yarbay

sıvı soğutucunun en büyük avantajı kalabalığı anakart üstünden alması.özellikle uzay mantajda sıvı soğutmanın sök-takı pratik.

onun dışında başta güvenlik olmak üzre hava soğutmayla kıyaslanmas yanlış.

sıvı soğutucuya harcanan paraya daha kaliteli giriş çıkış fanı ve psu alınmalı..



S
5 yıl
Teğmen

Merhaba arkadaşlar,
bende AIO sıvı soğutma kitlerinin yeteri kadar tatmin edici olmadığı görüşündeyim. Yalnız bu tamamen subjektiftir tabi.

Bir kasanın içinde hem AIO bir kit takmak, hem kasaya bir de egzoz fanı koymak, ekran kartını fan ile beraber kullanmak, VRM-kuzey köprüsü gibi bileşenleri de pasif soğutmayla kullanmak bana güzel gelmiyor.

Ama hem işlemci hem vrm soğutacak bir su bloğu,oradan radyatöre gitse, soğuyup bu sefer kuzey köprüsüne oradan da ekran kartına gitse, sonra tekrar radyatör soğutsa çok daha amacına uygun bi soğutma olur diye düşünüyorum.

Ya da olacaksa mümkün olduğunda pasif soğutucularla bir sistem kurup, tek başına 24cmlik bir fan takmak bence daha tatmin edici bir seçenek.



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
N
5 yıl
Yarbay

"Ama hem işlemci hem vrm soğutacak bir su bloğu,oradan radyatöre gitse, soğuyup bu sefer kuzey köprüsüne oradan da ekran kartına gitse, sonra tekrar radyatör soğutsa çok daha amacına uygun bi soğutma olur diye düşünüyorum."

Dostum bu dediğin zaten custom water cooling, bizim CWC ile derdimiz yok bu konuda bahsedilen AIO'lar.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @swarf