Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 2 misafir
14
Cevap
877
Tıklama
8
Öne Çıkarma
Işıkla hareket eden metajetler, yıldızlararası seyahatin yolunu açabilir
L
3 gün (2610 mesaj)
Yarbay
Konu Sahibi

Işıkla hareket eden metajetler, yıldızlararası seyahatin yolunu açabilir
Yıldızlararası yolculuk fikri, yıllardır uzay araştırmacılarının en büyük ama aynı zamanda ulaşması en zor hayali konumunda. Bugün elimizdeki en gelişmiş roket sistemleri bile insanları Güneş Sistemi’nin ötesine taşımak için yeterli değil. Üstelik bu öyle standart bir atılımla kapanacak bir fark da değil. Çünkü en yakın yıldız sistemi olan Alpha Centauri’ye ulaşmak, ileri nükleer itki teknolojileriyle bile binlerce yıllık bir yolculuk gerektiriyor. Bu yüzden bu tarz kimyasal roketlerle yıldızlararası yolculuk imkânsız görünüyor.



Ancak son yıllarda bilim dünyasında daha fazla ilgi görmeye başlayan “ışıkla itki” fikri, mevcut sınırlarının aşılabileceği konusunda umutları tazeliyor. "Yelkenli" uzay gemilerini lazerler ya da foton basıncıyla neredeyse ışık hızına yakın hızlara çıkarma fikri, bugün artık gelecekte gerçeğe dönüştürülebilecek gerçekçi bir alternatif olarak görülüyor.



Metajetler, Işıkla İtkide Üç Boyutlu Hareketi Mümkün Hâle Getiriyor



ABD'de yürütülen yeni bir çalışma, bu alanda dikkat çekici sonuçlar ortaya koyuyor. Texas A&M Üniversitesi’nden bir bilim ekibi, “metajet” adını verdikleri yeni bir ışık itki sistemiyle bu alanda dikkat çekici bir ilerleme kaydetti. “Metajetlerin optik itki ve levitasyonu” başlıklı çalışmalarında araştırmacılar, lazer ışığıyla kontrol edilebilen mikro ölçekli yapılar kullanarak hem kaldırma hem de yönlendirme hareketini üç boyutlu olarak mümkün kıldıklarını gösterdi.



Bu sistemin temelini oluşturan “metajet” yapıları, metasurface (metayüzey) olarak bilinen ultra ince malzemelerden oluşuyor. Bu yüzeyler, mikroskobik düzeyde özel desenlerle işlenmiş yapılar sayesinde ışığın davranışını kontrol edebiliyor. Normal bir lens, ışığı kırıp odaklayabilirken, metayüzeyler ışığın momentumunu çok daha hassas bir şekilde yönlendirebiliyor. Texas A&M ekibi de bu prensibi kullanarak, lazer ışığının bir nesneye çarpmasıyla oluşan momentum transferini kontrollü hâle getirdi.



Araştırma ekibinin lideri Dr. Shoufeng Lan, bu etkiyi basit bir benzetmeyle açıklıyor: Lazer ışığını, bir masa yüzeyinde zıplayan ping pong topları gibi düşünebiliriz. Işık her yüzeye çarptığında çok küçük bir itme kuvveti oluşur. Bu kuvvet tek başına oldukça zayıftır, ancak doğru şekilde yönlendirildiğinde bir nesnenin hareket etmesini sağlayacak kadar etkili hale gelebilir. Metajet sisteminde de lazer ışığı, bu sürekli ve kontrollü mikro “çarpışmalar” sayesinde nesneleri hem yukarı kaldırabiliyor hem de uzayda üç boyutlu olarak hareket ettirebiliyor.



Ayrıca Bkz.CERN’den gelen veriler Standart Model’de yeni bir çatlağa işaret ediyor



Bu çalışmayı önemli kılan şey, daha önce hiçbir optik itki sisteminin tam üç boyutlu manevra kabiliyeti sunamamış olması. Önceki yaklaşımlar genellikle yalnızca tek eksende hareket kontrolü sağlayabiliyordu. Ancak metajetler, tasarım aşamasında kontrol mekanizmasını doğrudan malzemenin içine entegre ettiği için çok daha esnek bir hareket kabiliyeti sunuyor. Bu da teorik olarak, yalnızca laboratuvar ortamında değil, uzay uygulamalarında da kullanılabilir bir sistem ihtimalini gündeme getiriyor.



Işıkla hareket eden metajetler, yıldızlararası seyahatin yolunu açabilir
Elbette burada kritik bir sınırlama var: Mevcut deneyler yalnızca mikron ölçeğinde, yani insan saç telinden bile daha küçük yapılar üzerinde gerçekleştirildi. Bu da teknolojinin henüz erken aşamada olduğunu gösteriyor. Ancak araştırmacılara göre sistemin ürettiği kuvvet, cihazın boyutundan çok kullanılan ışık gücüne bağlı olduğu için, teoride daha büyük ölçekli sistemlere de uyarlanması mümkün. Ekip, bu teknolojiyi uzayda test edebilmek için dış fon arayışına başlamış durumda.



Eğer bu yaklaşım ilerleyen yıllarda ölçeklenebilir hale getirilebilirse, ışıkla itki teknolojilerinde önemli bir paradigma değişimi yaşanabilir. Çünkü daha önce bu alanda çalışamalar yürüten araştırmacılar, ışıkla itki sisteminin Alpha Centauri'ye binlerce yıl yerine, 20 yıl gibi görece kısa bir sürede seyahat etmeyi mümkün hâle getirebileceğini hesaplamıştı. Şu ana kadar bu alandaki tüm projeler laboratuvar ortamının ötesine geçemeyen teorik çalışmalar olsa da bu çalışmalarda ortaya koyulan veriler, gelecekte daha somut projelerin de pekâlâ mümkün olabileceğini göstermesiyle heyecan yaratıyor.




Kaynak:https://interestingengineering.com/space/light-propulsion-metajets-alpha-centauri-travel

DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.

Üye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.

Üye Ol Şimdi Değil

 Haberi Portalda Gör

T
3 gün (3500 mesaj)
Yarbay

Gercege dönüşecek tabiki



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

M
3 gün (3821 mesaj)
Yarbay

İtilecek de, nasıl duracak bu yapılar ışık hızına yakın hızlardan? Gümbürtt diye gezegene bodoslama girmesin?

Bir de ışık hızına yakın hızlarda çarpacak en ufak bir uzay materyali bile katastrofik hasarlar verebilir. En temizi warp motoruyla uzayı bükmek. Başka türlü olmayacak bu iş.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MHEC -- 23 Nisan 2026; 20:14:56 >
Bu mesaja 2 cevap geldi.
Ş
3 gün (370 mesaj)
Yüzbaşı

hiçbir yere gidilmeyecek. sadece filmlerde.




J
3 gün (561 mesaj)
Yüzbaşı

Alt başlıkta geçtiği şekilde, Alpha Centauri galaksi değil, 4 ışık yılı uzaktaki, 3 yıldız ve gezegenlerinden oluşan en yakın yıldız sistemidir. Proxima Centauri en yakın ve küçük yıldızdır.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi justbejust -- 24 Nisan 2026; 01:47:38 >


J
3 gün (561 mesaj)
Yüzbaşı

Warp motoru, Jüpiter kütleçekimi ve devasa enerji gerektirir. Ayrıca bir kaza durumunda bulunduğu yer için risk büyüktür. Bir diğer sci-fi unsuru EM kalkan, mikro meteoritlerden korumak için nispeten daha kolay olabilir. Geminin, probe'un durması isteniyor mu? Venüs'e yollanan probe pert olana kadar bilgi toplar ve gönderir. Bu da Vogayer gibi geçip gidene kadar belki. Ya da belki ters yönde bir yelken daha açıp durdurmak için o yönde itki yapabilir.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi justbejust -- 24 Nisan 2026; 02:06:45 >



Bu mesajda bahsedilenler: @MHEC
D
2 gün (110738 mesaj)
Yarbay

Girişteki paragrafta Alfa centuri galaksisi denilmiş aslında yıldız sistemi olacak.




E
2 gün (238 mesaj)
Teğmen

Işık hızında seyehat ediyorsun ve 3 yıl sonra öngörülemeyen bir kaya parçasına çarpıyorsun. Proje çöp..




A
2 gün (618 mesaj)
Yüzbaşı

Uzay araçlarının uçma sistemi benim projemle benzer konu içerdiği için bana DH üyeleri inanmak istemese ve yorumlarımla alay etmeyi marifet sansa da çalışmalarım hakkında açıklama yapmayı ısrarla sürdüreceğim. Şimdiden uyarıyorum, eğer alay etmeye kalkışanlar olursa keyfini kaçıracak derecede ağır yanıtlar vereceğimi belirtirim. Geleyim konumuza, ister inanın isterseniz inanmayın nükleer enerji ile uzay seyahati yapılabilecek anti yerçekimi sistemini on bir yıldan sonra yani çalışmalarımın on ikinci yılında oluşturmayı başardım. Prototip çalışmaların sürmektedir. Prototipleri hiçbir teknoloji olmadan el ile yaptığım için oluşturmak oldukça zor. Motora bağladığım parçanın ağır olması ve denge sorunları en büyük zorluklarıdır. Bu zorluklara rağmen prototip çalışmalarım oldukça iyi gidiyor. Artık ilkel dıştan itki mantığını terk etmek gerekiyor. Güneş yelkeni fikri de dıştan itki mantığının bir başka versiyonudur. Nükleer enerji kullanan daha güçlü anti yerçekimi sistemi yanında güneş yelkeni fikri ilkel kalmaktadır. Zaten bu fikrin hayata geçirebilmesinin de bir garantisi yoktur. Ben yıllarca iç sistemle yerde hareket eden tasarımlar yapmayı başardım. Zannedilmesin ki hiç bir şey ortaya koymadan atıp tutuyorum. Anti yerçekimi açısal momentumun doğrusal momentuma dönüştürülerek yerçekimini yenen bir kuvvet oluşturmak anlamına gelmektedir. Bilinen fizik kanunları bu anti yerçekimi fikrinin önünü kapatacak yanlış bilgilere sahiptir. İşte bu nedenle dünyada böyle bir sistem geliştirilemiyor. Birkaç yıl önce yaptığım yerde hareket eden tasarımın videosunun linklerini aşağıda paylaşıyorum.
https://x.com/i/status/1862542022038413545https://www.instagram.com/p/C-hiFQ2yAdn




A
2 gün (618 mesaj)
Yüzbaşı

Benim insanlığa sunacağım anti yerçekimi sistemini bekleyin. Anti yerçekimi sisteminde fren yapmak ve ters yönde hareket etmek çok kolay olacak. Motorlar sola dönüş yapınca ileri, sağa döndürülünce geri gidilebiliyor.




T
2 gün (118 mesaj)
Teğmen

degil 20 sene 20 gün bile sürse gene gitmem cünkü sonuc %99.9 ölümle sonuclanacak haaaa ölümü göze alip illaki gidenler olacaktir zaten ölecegiz diye düsünenler olacaktir




K
2 gün (6247 mesaj)
Yarbay

4.7 ışıkyılı boyunca hiç bir meteora.mikro meteora anomali ölçeğinde kozmik radyasyona ve burada bildiğimiz bilmediğimiz hiç bir engele denk gelmemesi lazım. Güneş/ışık/laser yelkenlileri en gerçekleşmeyecek olan ulaşım yoludur.




N
2 gün (11983 mesaj)
General

En ufak bir uzay materyali bile zarar verir dediniz ya, aynı sebeple rölativistik hiper hızlarda radyasyon yükü de çok artmaya başlıyor. Çünkü uzay boşluğunda salınan parçacıklarla olağanüstü hızlarda sanki bir parçacık hızlandırıcının içine girmiş gibi çarpışıyorsunuz. Bu elektronik bileşenlere ve yolculara kolaylıkla zarar verebilir - kısaca rölativistik bir uzay yolcuğu deneyimi vakumda Çernobil veya CERN deneyine dönebilir.

Tabiatta aslında makro objeler rölativistik hızlarda gitmeye pek de uygun değil. Bu hızlar bizlerin değil; parçacıkların domain'i.

Bu arada Warp motoru bence daha da büyük fantazi ve gene radyasyon yükü gibi benzer sorunlardan muzdarip olabilir.

Ana fikir olarak bana hiçbiri gerçekçi gelmiyor. Yıldızarası seyahatin mümkün olmadığını ve gezegenimizin ve bulunduğumuz yıldız sisteminin kıymetini bilmemiz gerektiğini düşünenlerdenim.

Güneş'in genleşmesi ve geriye bir beyaz cüce bırakarak ortadan kalkması çok ama çok uzak bir gelecek. O zamana kadar insan türünün inişli çıkışlı ve karışık uygarlık ve teknoloji salınımı içerisinde kim sağ kalır, kim ölür; bilinmez. O süre zarfında insanoğlu devam ederse bir şekilde kendi yıldız sistemi içerisinde karşılaştığı sorunlara çözüm bulabilir. Bu sorunların çözümü yıldızlararası seyahatten görece çok daha fizibil olabilir.

Mesela Dyson Küresi diye fantastik - gene fantazi addettiğim - bir fikir var. Belki de bir beyaz cüce böyle bir fantastik fikrin solar tarlalar şeklinde daha makul bir karakterle yeniden konseptleştirilip uygulanması açısından daha uygundur. Nitekim burada Dyson Küresi gibi enerji üretim konseptleri için beyaz cücelerin daha uygun olduğu iddia edilmişti.

Ama Güneşimizin beyaz cüceden önceki kırmızı dev fazını insanoğlu nasıl aşar; o çok muamma. Belki kırmızı dev fazında çoktan uzaya yayılmış bulunan insanlar mümkün olduğunca enerji depolamaya kalkar.

Tüm bu spekülasyonum zaten ancak insanoğlu eğer dünya imparatorluğu olmaktan çıkıp bir güneş sistemi imparatorluğuna evrilirse olur ve bu da - bence büyük ihtimalle - hiçbir zaman gerçekleşmeyebilir. Çünkü en basitinden dünyaya iyi bakamıyoruz.

Hatta dünyanın taşıma kapasitesiyle bizim uzay maceralarımız arasında olumsuz bir bağlantı olabilir. Diğer bir deyişle uzay maceralarımız zaten taşıma kapasitesini çoktan aşmış bulunduğumuz gezegenimizi daha da tarumar edip medeniyetimizi ve teknoloji üretimimizi temelden telafi edilemez zararlara uğratabilir (üstüne insan türünün doğal olarak egoist biçimde hayatta kalmayı öncelleyecek ama bunu yaparken ortalığı daha da mahvedecek ortalama vizyon ve sosyal vasıfsızlığı tuz biber olur).

Buna Türkçemizde Dimyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan olmak diyoruz. 😄



< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >


Bu mesajda bahsedilenler: @MHEC
D
dün (7189 mesaj)
Yarbay

en yakın yıldız büyük ihtimalle taş yığını , dünyaya yakın öte gezegenler 500-1000 ışık yılı uzaklıkta bu da bu teoriye göre lazer ışını ile seyahat en az 5000 yıl demek kısaca rakamlar asla gidilmeyecek diyor ... hayal kurmadan bilim olmaz ama gerçekleşme ihtimali olan hayaller kurulmalı , imkansız olduğu kesin olan hayaller kurmak bilime aykırıdır





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi deneme1 -- 25 Nisan 2026; 13:40:12 >

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

T
20 sa. (4402 mesaj)
Yarbay

Bir başka hayal tacirliği örneği. Bir bitmedi bu hayal ticareti çünkü iyi satıyor.

Yıldızlararası yolculuk hayalden ve safsatadan başka bir şey değildir.

0,5C hızında yol alan bir ışık yelkenlisine 1 miligramlık bir toz taneciği çarparsa 3 tonluk dinamite eşdeğer enerji transfer eder. 1 mikrogramlık toz zerresi bile 3 kilo dinamite eşdeğer bir enerji transfer eder geminin gövdesine. Bu tozlardan milyonlarcasını bırak, sadece binlercesinin olduğu minicik bir toz bulutuna denk gelse geminin rotası, o yolculuk felaketle sonuçlanır

O 1 gramlık minik meteoriti durdurmak için hani şu hayal edilen manyetik ya da plazma kalkanı kullansaydık bile 1,4 x 10^13 jul ya da 14 terawatt enerji gerekirdi. 14 terawatt anlık enerji dünyadaki kurulu elektrik kapasitesinin 2 katı!!!

Onun için bu uyduruk hayallerden vazgeçip, dünyamızı ve kaynaklarını nasıl zarar vermeden kullanırız, nasıl dünyamızı ilelebet koruruz, buna kafa yoralım. Çok beylik bir laftır ama gerçekten de bu dünyadan başka gidecek yerimiz yok.

Kaldı ki, binlerce veya yüzbinlerce yıl sonra bir şekilde hayatta kalmış insanlar yıldızlararası yolculuk yapabilir bir noktaya gelse bile, bize ne lan, biz çoktan ölmüş gitmiş olacağız.



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.