Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
47
Cevap
4621
Tıklama
8
Öne Çıkarma
Cevap: Sadece kolon değil daire içindeki oda duvarı bile kaldırılmamalı. Komşuları CİMER'e şikayet edin!!! (2. sayfa)
A
geçen yıl
Yarbay

Bilgsiz insanlara acil zoraki eğitim şart abicim bir binanın kolonunu niye kesersin ? kes bakalım ayağını ne kadar dayanabilecen ayakta ? akıl var mantık var herkes ayık olsun apartmanda tadilat vs bakın.



R
geçen yıl
Yarbay

su tarz bir mimarinin ayakta kalma sansı yok bir depremde ya.




Bu mesajda bahsedilenler: @goodorevil
C
geçen yıl
Binbaşı

8 lik tuğla ile oda duvarı yapıyorlar, bunun nesi neye yarayacak? Yığma tuğla bile değil.

Bence duvar konusu saçma.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 2 cevap geldi.
E
geçen yıl
Çavuş

Herkes yanlış yerden bakmış olaya, binalara bir bakın zeminler küçük ondan sonraki katlar daha büyük, yahu o zemin o binayı nasıl taşısın.
Sırf arsadan fazla yer almasın diye zeminleri küçük yapıyorlar diğer üst katları daha büyük yapıyorlar, hatta zemin katlar daha geniş olmalı.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
G
geçen yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

belegeseli 5-6 kere izlersen duvar konusunu sacma olmadıgnı belkı anlarsın olmadı ınsaat muhendısı bır tanıdıga sor ıstersen ama oda anlaman ıcın 5-6 kere anlatırmı bılmem




Bu mesajda bahsedilenler: @sabe
G
geçen yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

oyle değil hocam o cıkmalar terazı mantıgı goruyor cok bır onemı yok. Onu tasıyan kolon saglam olmalı ama tabıkı




Bu mesajda bahsedilenler: @EzioAuditoreDaFirenzee
T
geçen yıl
Yarbay

Bence bina konseptimizden, paradigmamızdan, artık ne isim verirsek, tümüyle vazgeçmemiz gerekli.

1. giriş katı dükkan bina olmamalı. Bunda mutabıkız.
2. yanlara yola çıkma yapılmamalı. Bunda da mutabıkız.

kalanlarını da ben ekleyeyim:

3. kolon-kiriş strüktür mimarisinden tümüyle vazgeçip ya çelik-beton karma konstrüksiyona ya da tünel kalıba geçilmeli. Kolon-kiriş mimarisine yalnızca 2 kata kadar olan binalarda izin verilmeli.
4a. farklı yükseklikte bitişik binaya izin verilmemeli. Farklı yükseklikteki binaların rezonansları da farklı olur. Bu da depremde birbirini yıkma etkisini artırır.
4b. esasen mümkünse bitişik binaya izin verilmemeli.
5. konut amaçlı yapılan binalarda işyeri açılmasına izin verilmemeli.
6. yüksek katlı ve/veya dar zeminli binalarda zeminin durumuna göre fore kazık ve radye temel şartı aranmalı.
7. sıvılaşma riski çok yüksek alüvyonlu zeminler imara açılmamalı. Açılmış yerler de kademeli olarak yıllara dağıtılarak uzun vadede boşaltılmalı.
8. fay hattının 50-50 100 metre içine bina yapımına izin verilmemeli. Şehrin içinden fay geçiyor ve fay üzerinde tonla bina var, hatta benzin istasyonları bile var.
9. temel derin ve sağlam olsun diye uygun olan her binaya zemin otoparkı zorunluluğu getirilmeli.
10. binanın yapısal strüktüründe izinsiz/onaysız değişikliğe yol açmak ertelenemeyen/paraya çevrilemeyen hapisle cezalandırılmalı.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @goodorevil
G
geçen yıl
Yarbay

Aynı yükseklikte bile bitişik bina olmamalı. Binalar arasında yarım metre boşluk olmalı. Gel gelelim bizim müteahhitler "Yandaki binanı duvarı var ya niye bi daha duvar örem" diyor.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Torlak Kemal
T
geçen yıl
Yarbay

Evet katılıyorum. Ben mümkünse bitişik olmasın demiştim ama tümden yasak olması daha iyi.




Bu mesajda bahsedilenler: @goodorevil
K
geçen yıl
Yarbay

İlkokul ikinci veya üçüncü sınıfta 'hayat bilgisi' diye bir dersimiz vardı. Orada yemekten önece ellerimizi yıkamalıyız, dişlerimizi fırçalamalıyız, metal eşyaları boyamalıyız gibi şeylerin arasında, iyi hatırlıyorum, Türkiye'de çok deprem olduğu için binalarımızı, evlerimizi yüksek değil geniş yapmalıyız da vardı.

Teknik olarak çıkma ve ilk katların yüksek olması yanlış değil. Esneyecek kesitlerin verilmesi, esnemeye pek gelmeyen betonarmenin iç stres oluşturmadan dinamik yük altında bir kabiliyet gösterebilmesi için, veya farklı yönlerde hareket edebilecek zemin alanının küçültülmesinin zemin hareketinden kaynaklı yataydaki momentleri azaltabileceği düşünceleriyle tercih edilebilir. Betonun kendisini, kendi ağırlığıyla yıktığı düşünülürse daha bile sağlam olabilir. Ama o mühendislik belli ki bizde yok. O zamana kadar boyu eninden büyük, çıkma katları olmayan, simetrik ve özellikle dolgu, ova, bostan, tarla gibi alanlarda beş kattan daha küçük binaları tercih ediyorum.

Olivetti binası, Frankfurt:

< Resime gitmek için tıklayın >


Bu mesaja 2 cevap geldi.
G
geçen yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

olivetti battı zaten


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Karbon 12
K
geçen yıl
Yarbay

:) ...binası duruyor.




Bu mesajda bahsedilenler: @mitrexx
A
geçen yıl
Binbaşı

Yüzde doksan dokuz güvenli uçakla uçmak istemezsiniz değil mi? Yüzde yüz güvenli olmalı..Konuda herkes farklı farklı bileşenlerden bahsedip yüzde yüz güvenli bina algısı oluşturmuşlar. Hiç bir bina başka bir bina için örnek teşkil edemez. Her bina kendine hastır, her binanın artı ve eksi yönleri vardır. Örneğin konuya yazılan bazı artı diye yazılan şeyler bizim binamız için eksi oluşturuyor. Örneğin 8lik tuğla kullanılması eleştirilmiş, daha kalın kesitli olması gerektiği ima edilmiş. Bizim binanın zemin kat ve binanın tüm dış çephesi birbirine geçmeli izo tuğla denilen çok kalın tuğla ile örülmüş. Tam emin değilim ama 25lik 30luk tuğla olabilir. Ben hatırlıyorum, küçüktüm bir tuğlayı yerinden kaldırmam imkansızdı. Bu kadar kalın tuğla bizim bina için yanlış seçimdi. Ama başka bina için sağlamlığı artıran bir neden olabilir. Yani demem o ki tek bir binaya bakarak başka binalar hakkında eksi artı yorumu yapılamaz. Görüntü her zaman yanıltıcı olabilir..
Önemli olan mekana, zemine hatta iklime, beşeri çoğrafyaya göre, kuralına göre uygun binalar yapmak. Bu da yeterli değil. Tüm binanın her metrekaresi eşit kalitede olmalı. Yüzde 99 kaliteli bir binayı yüzde 1lik çürüklük yıkmaya yeter.

Beşeri çoğraya göre bina yapacaksın. Japon toplumuna göre binayı Türk toplumuna dayatırsan o işe yaramaz. Japon toplumu en her daim tetiktedir ve her türlü kurala fıtraten uyar. Türk toplumu bana dokunmayan yılan bin yaşasın zihniyetindedir. O yüzden Türkiye'de müstakil evde yaşamıyorsan güvende değilsin.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi asau -- 12 Şubat 2023; 20:31:50 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

E
geçen yıl
Yüzbaşı

buradaki duvarlardan kastı taşıyıcı özelliği olmamasından kaynaklı değil. Bir yapıda statik ve deprem hesaplanırken içindeki duvarlarda hesaba girer. Bu duvarlar genellikle binanın her yerinde aynı simetride gittiği için salınım esnasında tüm katlar aynı salınma ortak olur. Lakin bir kattaki duvarları alırsanız artık o katın yükünü azalttığınız için o katta daha farklı bir salınıma sebep olursunuz. Bundan dolayı da katlar arasındaki bu farklılık kolonların daha fazla kesme kuvvetine maruz kalmasına sebep olur.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @sabe
C
geçen yıl
Binbaşı

Tamam ama yani, şimdi iki odayı birleştirdim diyelim, benim ev full eşyalı yan daire boş.

Buyrun hesaplayın salınımı. Bu hesaplara kalırsak çizgi filmlerdeki kelebek konması muhabbetine döner olay.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @EjderLefLef
E
geçen yıl
Yüzbaşı

işte sadece ağırlık meselesi değil bunların hesapları var yani mevzu sadece duvarın taşıması ile ilgili değil.




Bu mesajda bahsedilenler: @sabe
G
geçen yıl
Yarbay

Bu bina ile bizdeki çıkmaları kıyaslamayın lütfen. Bu binada muhtemelen çapraz taşıyıcı elemanlar vardır. Bizde yatay kirişi uzatıp kirişin ucuna binanın çıkma kısmını bindirme tekniği uygulanıyor.

Bu fotoğraf bir kolondan. Bütün kolonlardan, çıkmaya doğru böyle bir "yırtılma" izi mevcut. Ha ben sıvayı kaldırıp bakmadım, pişmanım.

< Resime gitmek için tıklayın >
Bu da her bir kolondaki çatlaktan, çıkmanın duvarına olan mesafe. 4 (Hatta 6) kolondan da çıkma ucuna tam 146 santim mesafe varsa, bu doğru bir uygulama değildir gibi geliyor.
< Resime gitmek için tıklayın >


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Karbon 12
K
geçen yıl
Yarbay

Taban alanı eleştirisine referansla yazdım. Kirişi uzatmak da bence yanlış değil, kolna ağırlığı simetrik yüklemek fikrinden gelir. Nasıl yapıdı ve hesaplandı... önemli olan bu. T bağlantıların zaten hepsi küçük bir problem.

Bu konular burada anlaşılamaz. Teknik derinlik ister, bu da zaman, önbilgi ister. O zamana kadar bence de biz çıkması olmayan, mümkünse üç katı geçmeyen binalarda oturalım. Yüksek yapılar çok gerekiyorsa da, asma köprüleri ihale ettiğimiz gibi bilen firmalara ihale edelim.




Bu mesajda bahsedilenler: @goodorevil
S
geçen yıl
Yarbay

Giriş kata dükkan olacaksa da mühendis ona göre hesaplamasını yapıp ona göre sağlamlığını sağlayabilir. Ama her şeyin en baştan düşünülüp düzgün hesaplanıp yapılması lazım. Sonra da maddiyattan kaçmadan düzgün inşasını yaptırmak lazım.

Eskiden büyük binaların inşa edilmesi ile ilgili belgeselleri izlerdim. Zengin Arabın biri binaya inşaat esnasında bir şekil yapmak istiyor. Olmaz, yapılmaz derken binanın çekirdeğine kocaman bir metal parça bağlanıp çıkma yapılıyor, şekil veriliyor falan. O belgeseleri izleyince o gökdelenlerden bile korkar hale geldim. :D



G
geçen yıl
Teğmen

bu bbc kanalının tek amacı propaganda yapmak yurtdışında ülkeyi geri gösteriyorlar ama ingilterede bir olay olduğunda asla göstermiyorlar güllük gülüstanlık gibi gösteriyorlar kendi ülkelerini ama hepsi uyuşturucudan sokakta yatıyor


Bu mesaja 1 cevap geldi.