Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
35
Cevap
3291
Tıklama
4
Öne Çıkarma
Ray Trace Hakkında Bilmemiz Gerekenler(Metro Exodus,Crysis,GTA5.....)
V
5 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Merhaba Arkadaşlar,

Forumda uzun zamandır birlikteyiz. RT konusunu çok uzun zamandır tartışıyoruz. Ancak görünen o ki bu konu gerçek anlamı ile hala yerine oturmamış durumda. Nvidianın Pascal kartları için yayınladığı sürücü ile Metro Exodus üzerinde bazı değerlendirmeler yaptım. GTX 1080 ile Full HD ve 0.6shading ayarı ile yapılan bu testlerde bazı önemli detayları sizlere göstermek istiyorum. Kendi işim olan 3D görselleştirme ile olan tecrüberlimi sizlere paylaşmak istiyorum. Buraya RT'nin ne olduğunu uzun uzun yazmak hepimiz için vakit kaybı olacaktır. Bu sebeple kısaca ışık fizik motoru diyebiliriz. Hatta ışık fiziği diyelim. Hepimizin bildiği üzere gerçek hayatta ışık herhangi bir yüzeye çarptığında yok olmuyor ve iyi kötü yansıdığı alanlarda etkisini gösteriyor. Nvidia nın Turing mimarisi ile bizlere sunduğu bu mükemmel özellik için ayrıca firmaya teşekkür ediyorum. Pascal için driver sunuldu ancak AMD kanadında bu teknoloji için hala driver yayınlamamış olması büyük hayal kırıklığını taşımaya devam ediyor. Sonuçta vega56 ve üzeri AMD kartlar bu işi iyi kötü becerebilecek kapasitedeler. Belkide Pascal mimarisinden de iyi olabilirler. Açıkçası ben DXR için AMD tarafından da sürücü bekliyorum.

Geçelim Metro Exodus oyununa. BF5 ve Shadow of the Tomb raider oyunlarını RT olarak oynamadım. Bu inceleme sadece Metro Exodus üzerinde olacak. Rt teknolojisin fps düşürmesi hakkında yakınan birçok kullanıcı oldu. Fakat Metroda kullanılan RT GI teknolojisi hakkında bence kimsenin söyleyecek kelimesi yoktur. Bundan yaklaşık 8 ay önce "fps ve çözünürlüğün önemi yoktur önemli olan sadece görüntüyü görmektir. bunlar düzeltildikten sonra fps ve çözünürlük arttırılır" demiştim. İşte o 8 ay önce yazdıklarımın şimdi incelemesini yapacağız. Bu yapmış olduğum incelemeden sonra 4k çözünürlüğün oyun dünyası için kocaman bir balon ve gereksizlik olduğunu sizlerde göreceksiniz. Halbuki 4k ya harcanan kaynak RT için harcansa çok daha mükememl bir metro exodus görebilirdik. Peki sizler neden bu teknolojinin detaylarını göremediniz? Çünkü oyunu inceleyenler ve anlatanlar grafiker değiller. Onlar sadece fps okuyup oran ve orantı yapmasını ve benchmark çalıştırmak bazı şeyleri kullanıcılara gösterdiğini ve kanıtladığını zanneden editörler(?). Grafik detaylarını ve nerde GI RT olup nerede olmadığını anlamadıkları içinde sizlere neredeyse "hiçbir şey" sunamadılar.


1. örneğimizde önümüzde duran karaktere bakalım. RT açıldığında sahnedeki herşey sıralı ve yerli yerindeyken Rt kapatıldığında sanki düz bir fotoğrafa bakıyormuşuz gibi doğrudan kafa karışıklığı yaratan çok kötü, hatta dx9 oyunlarına benzeyen bir kalite bizi karşılıyor.

1-https://imgsli.com/MzM2Mg

2. örneğimzide ise durum dahada vahimleşiyor. Uzakta baktığımız bina ve çevre RT açıkken mükemmel detaylar ile gözükürken Rt kapandığında yine 15 yıl önceye dönüyoruz.

2-https://imgsli.com/MzM2Mw

3. örneğimizin açıklaması yok arkadaşlar. Aynı ortamda aynı ışık ile çekilmiş görseller. Yorumsuz. Size 8 ay önce dediğim şey "kötü olan görüntüyü 4k görseniz ne olacak 8k görseniz ne olacak" örneğin tamamı işte aşağıdaki görsellerde. Linke tıkladıktan sonra köşelerde görsellerin numarasını değiştirebilirsiniz. RT açıkken herşey görünürken RT off zifiri karanlık. Şimdi bu görüntüyü 16k görseniz ne olacak? Ortada görüntü yok Çözünürlük oyun grafikleri için hiçbir anlam ifade etmez arkadaşlar. Kötü olan bir görüntüyü çözünürlük yükselterek düzeltemezsiniz.

3-https://imgsli.com/MzM2NQ/0/1

4. görsel yine karanlık ve kısmen aydınlatmalı bir odada dolapların gözükmesi veya gözükememesi ile ilgili. Görselde numaraları üst köşelerden değiştirebilirsiniz

4-https://imgsli.com/MzM3MA/0/1

5. örneğimizde ise dananın kuyruğu kopuyor arkadaşlar. Yukarıda gördüklerinizi unutmayın üstüne bir de güneş ışığının temas etmediği loş ortamlarda eski ışıklandırma metodunun çektiği sıkıntıları da ekleyin. Bu son görseller bunları temsil edecek. Texture üzerine ışık yapıştırma tekniği ile hiçbir yansıma olmayan eski usul ışıklandırmanın nasıl hayal kırıklığı bir şey olduğunu aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. Hayatımızın her sahnesini süsleyen loş ışığı eski nesil geleneksel ışıklandırmada olmayışı, RT'nin oyunlar için ne kadar gerekli olduğunun en büyük kanıtıdır. Yine çoklu görsel ekliyorum köşeden görselleri değiştiribilirisiniz. Kanyondaki detaylara bakın, Minibüsün her iki çözümde nasıl renderlandığına ve RT ile yere nasıl oturduğuna dikkatlice bakın.. Bunun gibi sayamayacağım onlarca detay var... Bunları size editörler gösteremedi. Çünkü size neyi anlatacaklarını zaten bilmiyorlardı. Ekrana değil FPS sayacına odaklandılar. RT'nin Berbat ötesi olan geleneksel ışıklandırmadan çokta farklı olmadığını söylediler. Halbuki bunlar gerçekle uzaktan yakından alakası olmayan yorumlar ve değerlendirmelerdi. Ben hepsine güldüm geçtim. Fakat forumda bu adamları ciddiye alanlar oldu malesef. RT'nin oyun dünyası için birinci şart olması gerektiğini aşağıdaki görsellerden görebilirsiniz. RT GI aydınlatmanın her oyuna gelmesi gerektiğini tekrar söylüyorum. Konu 144fps veya 4k değil. Konu bir şeyi doğru düzgün görmek ya da görememek ile ilgili. Berbat görünen bir görselin çözünürlükle veye saniye başı kare ile kalitesi artmıyor arkadaşlar. Önce görseller düzeltilmeli sonra çözünürlük ve fps düzeltilmelidir. Görseller aşağıdadır. Dikkatlice inceleyin

5-https://imgsli.com/MzM3Mw/0/1

Görsellerde göreceğiniz üzere RT artık bu sektör için kaliteyi belirleyen tek unsur olmuş durumdadır. RT açık iken görüntüler ULTRA+++ gibi görünürken kapattığımızda lowest---- gibi görünüyor. AMD'nin bu konu ile ilgili çalışmalarını merak ile bekliyoruz. Eğer ki bu konuda hayal kırıklığı yaratırlarsa nvidia'nın oyunlarına hiçbir şekilde görsel olarak yaklaşamayacaklar. Aynı zamanda bu kaderi bütün konsol dünyası da yaşayacak. Bu sebeple "ps5 konsolunda RT olacak" dediğimde herkes güldü ama tek gerçek buydu arkadaşlar. RT konsollar için onaylandı bunu hepimiz gördük ve duyduk. RT olmayan geleneksel metodlar ile görseller düz bir resimden öteye gidemeyecekler. İster ps5 çıksın isterse ps67 çıksın. Bu işin tek çözümü ışık fiziği motoru olan RT'dir. Ayrıca RT GI ışık fiziği motorunun oyunlara girmesi ile oyunlarda yaşadığımız "görüntüyü algılayamama" sorununu da ortadan kaldıracaktır. Her oyunda başımıza gelen oyuna alışma dönemi eskisine nazaran daha kısa olacaktır. Çünkü her oyunda aynı gerçekçi ışık fiziği ile karşılacağız ve görsellerdeki alan derinliğine hemen adapte olacağız. Işık sanatçılarının yapmış olduğu ışık, gölgelendirme ve yansıma hatalarını beynimizde boşu boşuna yorumlama zahmetine girmeden doğrudan gerçekçi bir oyuna giriş yapacağız. Bu sebeple RT oyun dünyası için gelmiş geçmiş en değerli özellik niteliği taşımaktadır. Umarım görseller konuyu anlamanıza ve yorumlamanıza destek olmuştur.

Herkese iyi forumlar..


Edit 1:


Videoyu izlemek için tıklayınız

RT on Off
https://imgsli.com/MzU1Ng/6/7

Edit 2: Sonunda birileri bu çirkin eski usul raster metodunun kökünü kazımak için girişimde bulundu. Marty McFly reshade metodu ile aşağı yukarı olması gerektiği gibi gözüken oyunları aşağıda paylaşıyorum. Paylaştığım bu konunun içinde "oyunların nvidia ve partnerleri tarafından bilerek RT off şekilleri çirkin gösterilmesi" iddası bile var arkadaşlar. Öncelikle çirkin olan bir şeyi düzeltemezsiniz zaten bunu anlayalım. Rasterization tekniği ömrünü yaklaşık 3-4 yıldır tüketmişti zaten. Biz grafikerler artık oyunlara baktıkça utanır hale gelmiştik. Sonunda bu rezil ışıklandırmanın ipi yavaş yavaş çekiliyor. Artık ekran kartınıza verdiğiniz paranın hakkı geliyor. RT off olan bütün görüntülerde ekrana baktığınızda bir şeylerin ters gittiğini hissedebilirsiniz. Rt on olduğunda görmek istediğiniz görüntüyle karşılaşacaksınız. Çoğu detayı bir anda fark etmeye başlayacaksınız. Örneğin gölgede kalan yüzeyler ya da yapıştırma ışık yüzünden gözükmeyen sandalye veya merdivenler gibi...

Sayfalarca metro exodusta anlattığım ışık tekniğinin bazı arkadaşlar tarafından anlaşılamamasını tabi ki de yadırgamıyorum. Bu durumu yavaş yavaş çözecekler. Biraz zaman lazım. Fakat bu konunun ne anlama geldiğini anlamak isteyen kullanıcılara assasins creed unity örneğindeki balodaki kalabalığa bakmalarını tavsiye ederim. Ray trace bir objenin daha aydınlık veya daha karanlık görüntülenmesi ile ilgili değildir. Ray Trace ışığın objeler üzerindeki etkisinin, objeye bakan gözlerin, açısına göre katman katman sıralanmasının ifadesidir. Nedir bu katman katman sıralanması peki? Bir objeye nesneye baktığımızda o objenin yerini ekranda bulundan ışığın pozisyonu ve objedeki aydınlık ve gölgelik kısımlara göre ayırt ederiz. AC unity oyunundaki kalabalık balo sahnesinde kalabalık RT off şeklinde karman çorman gözüküyor? Neden? Çünkü rasterization(eski nesil ışıklandırma) metodu ile bu kalabalığı ışığa göre sıralamak mümkün değil. Eski nesilde ışığın bir hesabı yok. Eski usulde oyun tamamlandıktan sonra ışıklandırma sistemine render aldırılıp objelerin üstüne aşağı yukarı yapıştırılır. Bu da ufka doğru baktığımızda nesnelerin yerlerini bize saçma sapan ve karman çorman gözükmesine sebep olur. İşte RT aydınlatma ile bu sorun tamamen kökünden çözülüyor ve Ac unity balo salonundaki hemen hemen herkes kaç metre uzakta ve kim kimin arkasında teker teker gözüküyor. Balo sahnesinin devamındaki kızıl saçlı karakterin saçlarına RT off ve RT on şeklindeyken de bir göz atın. Aradaki çağ farkını anlatmıyorum bile. Aynı çizim, aynı geometri, aynı kaplama ile sadece ışığın fizik hesabı ile kızın saçları tel tel gözüküyor. Bu görünütü RT off şeklinde ne 4k'da, ne 144hz'de ne de HDR monitör ile alabilirsiniz. Bunun tek çözümü ray trace motorunu aktif etmek. Bu sebeple siz siz olun çözünürlük veya akıcılık gibi donanım sektörünün boş muhabbetlerine kapılmayın.

Her neyse arkdaşlar. Sonunda bu eski nesil ışıklandırmadan kurtulduk. Çok şükür. Herkese iyi forumlar.



Videoyu izlemek için tıklayınız


Videoyu izlemek için tıklayınız


Videoyu izlemek için tıklayınız


Videoyu izlemek için tıklayınız


Videoyu izlemek için tıklayınız


Videoyu izlemek için tıklayınız


Videoyu izlemek için tıklayınız


Videoyu izlemek için tıklayınız

Videoyu izlemek için tıklayınız





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vamp -- 19 Aralık 2020; 19:57:19 >


Bu mesajda bahsedilenler: @Ultratopkek
Firmaların pazarlama departmanlarının üçkağıtlarına çok kolay kanıyorsunuz.

Yıllarca 4K çözünürlüğün, 144+ Hz monitörlerin reklamını yaptılar; y...
Yoruma Git
Yorumun Devamı siyau - 5 yıl +14
Çok basit bir soru:
Işık modellemeleri için ray tracing şart mı? Oyunun karanlıkta rt off çamur gibi görünmesi oyunu modelleyenlerin hatası. RT olmadan da gayet modellenebi...
Yoruma Git
Yorumun Devamı L.J - 5 yıl +8
RTX oyunlarda görsel gelişim için gerekli bir teknoloji, ki bu filmlerin 3D sahnelerini render ederken yıllardır kullanılıyordu. Arnold render, VRay render ve benzeri render motorlarında uzu...
Yoruma Git
Yorumun Devamı Metal-Gear - 5 yıl +5
J
5 yıl
Yarbay

oyun zaten kitaptan uyarlama olduğu için konu oynanış hepsi güzel ve ne kadar nvidia teknolojisi varsa koymuşlar physx hairworks dlss ve ortak teknoloji dxr amma velakin 2k'da hepsini açarsan 50 fps görüyorsun 2080 gibi kartla ve dxr high iken.ultrası da olması lazım cesaret edip açamamıştım.1080p oynarım deseniz 2080 2080 ti gibi kartlara nasıl bir işlemci uyduracaksınız?genele hitap etmeyen bir oyun.gta5 gibi sistem aldıran bir oyun değil 3 tane kitabı var önceki oyunlar var hani son oyunu al yapıştır değil.mesela bu oyunun sonundan bir şey anlamadım diyeni anlarım.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
G
5 yıl
Yarbay

GTA 6 ve Elder Scrollun son oyunu RTX gelince sanada aldırılar.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Wilson Fisk
G
5 yıl
Yarbay

Atomic Heart videoalrındaki gerçek zamanlı gölge ve yansıma dinamiklerini düşünün. Aklıma Alien İsolotoin geldi. Alien random yapay zekayla gezindiği bir ortamda tavanda yürürken yerdeki su birikintisinde alienı farketmek yada gölgesinin hareketini takip etmek gibi oynanışı geliştiren şeyler dahi sunabilir. RTX şuan kart aldıracak seviyede değil, grafik dünasyının geleceği. Bok atılan hairwork bile kötü teklonoji değil. Tüylü hayvanı,atı çok,saçları çok daha güzelve gerçekçi yansıtıyorsun.



U
5 yıl
Yüzbaşı

Faydalı konu, insanlar 4K altı çôp yea diyor neye göre kime göre? Dün 1024x768 HL2 oynayanlar şu anda 1080P rafa kalkmalı diyor. Anlamadığınız şey görüntü kalitesi çözünürlükle belirlenmez. Çözünürlük dediğiniz şey sadece büyük ekranda çamur gibi görüntü almamanızı sağlıyor. Yoksa istersen HL1'i 32K oyna.

Ray Tracing bir devrim, PS5 getirdiğine göre Xbox seve seve getirecek. Ee konsollara gelen teknoloji PC'ye hayli hayli gelir. SS'lerde göründüğü gibi devrim niteliğinde fark oluyor RT on/off farkı. 4K RT off oynayacağıma 720P RT on oynarım daha iyi.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ultratopkek -- 24 Nisan 2019; 9:58:36 >

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
G
5 yıl
Yarbay

Klavye mouse düzeninde oyun oynayan adam 22inç 1080p moınitorden 25 inç 4k geçiyor. boyutpiksle oranına bakınca önceki monitörünün 2k görüntü kaliteisne geçmiş oluyor. Oyun içinde gölgelrin çöznürlüğü fulalyemiyorsan çok daha düşükçözünürlükte oluyor. 4k verdiğin paraya değmeyen bireşy. 1k 144,200 hz mantığı anlaşılabilir bir yanı var. 4k hiç oldum olası yatmaz aklıma.



J
5 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: Guest-26E6B5369

GTA 6 ve Elder Scrollun son oyunu RTX gelince sanada aldırılar.
okuma zorluğu mu yaşıyorsun 2080 kullanıyorum.



L
5 yıl
Yarbay

Çok basit bir soru:
Işık modellemeleri için ray tracing şart mı? Oyunun karanlıkta rt off çamur gibi görünmesi oyunu modelleyenlerin hatası. RT olmadan da gayet modellenebilir karanlık sahneler detaylarla.

Simülasyonlara, modellemelere, profesyonellere vb hiçbir lafım yok kullansınlar. Ama oyunlarda gereksiz. Marketing için rt off olunca özellikle çamura çeviriyorlar. 10 senelik oyunlar var ışıklandırmaların ve gölgelerin çok daha başarılı işlendiği.

Aynı şekilde 2K 4K da oyunlar için gimmick başka bir şey değil. Hiçbirimiz 5 metreden bakmıyor ekrana. 22-24 inch monitörde gereksiz.

3D denediler millet migren oldu, beğenmedi, tarih oldu. Bunlar da olur. Tıpkı 144hz gibi. 75-100-120 hadi anlarım da 144 nedir anasını satayım. Eski kafalıyım bu konularda. Şurda 144 hz 288hz vs kantır oynayanların alayını da ezerim muhtemelen microsoft kablolu mouse ve 5 milyonluk klavye ile 60 fps de.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 3 cevap geldi.
V
5 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: L.J

Çok basit bir soru:
Işık modellemeleri için ray tracing şart mı? Oyunun karanlıkta rt off çamur gibi görünmesi oyunu modelleyenlerin hatası. RT olmadan da gayet modellenebilir karanlık sahneler detaylarla.

Simülasyonlara, modellemelere, profesyonellere vb hiçbir lafım yok kullansınlar. Ama oyunlarda gereksiz. Marketing için rt off olunca özellikle çamura çeviriyorlar. 10 senelik oyunlar var ışıklandırmaların ve gölgelerin çok daha başarılı işlendiği.

Aynı şekilde 2K 4K da oyunlar için gimmick başka bir şey değil. Hiçbirimiz 5 metreden bakmıyor ekrana. 22-24 inch monitörde gereksiz.

3D denediler millet migren oldu, beğenmedi, tarih oldu. Bunlar da olur. Tıpkı 144hz gibi. 75-100-120 hadi anlarım da 144 nedir anasını satayım. Eski kafalıyım bu konularda. Şurda 144 hz 288hz vs kantır oynayanların alayını da ezerim muhtemelen microsoft kablolu mouse ve 5 milyonluk klavye ile 60 fps de.
Isik modellemeleri icin ray tracing sart degil. Fakat gercekci sahneler icin RT sart. Yukarida isik sanatcisinin hatasi yoktur. Hata eski metodlarin yenisiyle kiyaslanamayacak kadar kotu olunusunun bilinmemesidir. Bu isin marketing ile bir alakasi yok malesef. Eski yontem isiklandirma zaten RT nin kotu bir kopyasiydi. Bu kotu kopyanin orneklerini yuklarida paylastim. Gece gunduz dongusu olan oyunlarda bu cirkin isiklari zaten goruyoruz. Ornegin Gta5 oyunu da ayni cirkin isiklara sahip. GTA5 icin RT GI yamasi gelse ekrana bakip sasiririsiniz. Bu eski isiklandirma sanatcisinin hatasindan daha cok, teknigin gercek RT yaninda yetersizliginden kaynaklanir.



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

M
5 yıl
Yarbay

vamp selamlar, RT' nin diğer Nvdia teknolojilerinden farklı olarak geleceğin oyun grafik standartlarından olacağına inanlardanım, umarım böyle de olur yoksa oyunlarda grafik anlamında yenilik sunmaktan aciz durumdalar oyun firmaları.
peki Crytek firmasnın donanım bağımsız hazırlayıp yayınladığı gerçek zamanlı ışık kaynaklarının kullanıldığı aşağıda ki demo için yorumunuzu merak ediyorum.
https://www.youtube.com/watch?v=kGxqiw8UWns

sorum şu, dinamik ışık kaynağı kullanmanın yolu sadece Nvida' nın veya X bir donanım firmasının tekelinde mi, yoksa Crytek' in başardığı gibi diğer yazılım firmaları da kendi grafik motorlarını geliştirip gerçek zamanlı ışık hesaplamasını kullanıp sunabilirler mi?


Bu mesaja 1 cevap geldi.
V
5 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: MuratBayrakçı

vamp selamlar, RT' nin diğer Nvdia teknolojilerinden farklı olarak geleceğin oyun grafik standartlarından olacağına inanlardanım, umarım böyle de olur yoksa oyunlarda grafik anlamında yenilik sunmaktan aciz durumdalar oyun firmaları.
peki Crytek firmasnın donanım bağımsız hazırlayıp yayınladığı gerçek zamanlı ışık kaynaklarının kullanıldığı aşağıda ki demo için yorumunuzu merak ediyorum.
https://www.youtube.com/watch?v=kGxqiw8UWns

sorum şu, dinamik ışık kaynağı kullanmanın yolu sadece Nvida' nın veya X bir donanım firmasının tekelinde mi, yoksa Crytek' in başardığı gibi diğer yazılım firmaları da kendi grafik motorlarını geliştirip gerçek zamanlı ışık hesaplamasını kullanıp sunabilirler mi?
RT teknolojisi Nvidia ile ilgisi olan bir teknoloji değil. Nvidia ekran kartlarına sadece donanımsal hızlandırıcılar takviye etti. Bizim gibi pascal kart ile oynayanlarda tabi RTX kartlar kadar performans alamıyor. Yani RT için önce donanımsal güç gerekiyor. Yazılım ile fiziksel bir hesabı kolaylaştırmak pekte mümkün değil. Crytek'in kendi motorlarına geliştirip sunduğu çözümü biliyorum. Tabi bu çözüm sadece yansımalar ile ilgili. Yansıma başlı başına RT'yi ifade etmiyor. Sadece RT'nin özelliklerinden bir tanesi. İki firmanın ürünlerini kıyaslayabilmemiz için aynı sunumu iki farklı ekran kartında da açabiliyor olmamız lazım. Oyunlar için RT çalışmaları RTX kartlardan çok öncelere dayanıyor. Bu teknolojide Nvidia veya AMD diye ayrım yok. İki firmanın kartı da metro exodusu açabilir. Fakat AMD nasıl açar elimizde driver olmadığında bilemiyoruz.



M
5 yıl
Yarbay

cevap için teşekkürler.



M
5 yıl
Yarbay

Metro serisi hiçbir zaman ışıklandırması iyi olan bir seri değildi ki zaten, Redux'larda bile ışıklandırmaları berbattı. RTX gelince sorunu kurtarmış gibi olmalarından dolayı teknolojiyi övüp baş tacı yapmaya gerek yok bence. RT olmadan da ışıklandırması iyi olan bir sürü oyun vardı.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
V
5 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: MonacoDoom

Metro serisi hiçbir zaman ışıklandırması iyi olan bir seri değildi ki zaten, Redux'larda bile ışıklandırmaları berbattı. RTX gelince sorunu kurtarmış gibi olmalarından dolayı teknolojiyi övüp baş tacı yapmaya gerek yok bence. RT olmadan da ışıklandırması iyi olan bir sürü oyun vardı.
Isiklandirmasi iyi olan oyunlardan ornek verebilir misiniz?



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

M
5 yıl
Yarbay

benim ışıklandırmasının fark yarattığını düşündüğüm oyunlardan hatırladıklarım, alien isolation, bioshock serisi, hellblade senua's sacrifice.
elbette rt kadar ayrıntılı değil ama bana göre bu oyunlar iyi örnekler arasında.



S
5 yıl
Yüzbaşı

Firmaların pazarlama departmanlarının üçkağıtlarına çok kolay kanıyorsunuz.

Yıllarca 4K çözünürlüğün, 144+ Hz monitörlerin reklamını yaptılar; yüksek çözünürlük + yüksek FPS her şeydir diyerek insanlara bu ürünleri satın aldırdılar. Şimdi sanki bunları söyleyenler kendileri değilmiş gibi, 4K ve hatta 2K monitörde 50-60 FPS'ye düşen performansa sahip 800-1000 dolarlık kartları savunabilmek ve satabilmek için bize şu palavraları sıkıyorlar:

O oyunu 144Hz monitöründe 60 FPS oynasan da olur. 60+ FPS'yi gözün algılamaz zaten.
4K, 2K monitör almış olabilirsin, ama RT'yi açınca çözünürlüğü 1080p'ye düşürüver. Upscaling yüzünden görüntü biraz bulanıklaşıyor ama o kadar kusur kadı kızında da olur.


Oyunlarda adamakıllı RT görebilmek için 3-4 jenerasyona daha ihtiyaç var. Firmaların AR-GE bütçelerini fonlamak istiyorsanız elinizden tutan yok; alın bir RTX kart ve keyfinize bakın.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
E
5 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: Ultratopkek

Faydalı konu, insanlar 4K altı çôp yea diyor neye göre kime göre? Dün 1024x768 HL2 oynayanlar şu anda 1080P rafa kalkmalı diyor. Anlamadığınız şey görüntü kalitesi çözünürlükle belirlenmez. Çözünürlük dediğiniz şey sadece büyük ekranda çamur gibi görüntü almamanızı sağlıyor. Yoksa istersen HL1'i 32K oyna.

Ray Tracing bir devrim, PS5 getirdiğine göre Xbox seve seve getirecek. Ee konsollara gelen teknoloji PC'ye hayli hayli gelir. SS'lerde göründüğü gibi devrim niteliğinde fark oluyor RT on/off farkı. 4K RT off oynayacağıma 720P RT on oynarım daha iyi.
240pden sonrası gereksiz



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

N
5 yıl
Yarbay

120hz ile 144hz arasında öyle aman aman bir fark yok. Hem üretim maliyeti hem de performans olarak. Aynı paraya iyisini yapabiliyorsan yaparsın değil mi? Yüksek hz monitörün amacı cs de veya başka online oyunlarda kill almak değil. Daha doğrusu bu amacı da var ama o kadar ufal bir faydası var ki sadece esporcuları ilgilendirir. Yüksek hz in amacı sadece daha akıcı oyun deneyimidir. 144hz e geçenlerin çoğu bir daha 60hz monitör kullanamıyor. Masaüstünde gezerken bile fark ediyor. Göz o akıcılığa alıştı mı geri dönüşü yok.

RT her halukarda oyunların grafiksel evrimi için önemli bir adım. Şuanki RT kesinlikle verilecek paraya veya kaybedilecek performansa değer bir şey değil. Konu sahibi 720p de RT fetişliğini tatmin ededursun (HL1/2 gibi eski oyunlarda çözünürlük tabii ki fark etmez. Kaplamalar 480p olduktan sonra çözünürlük 2160p olsa ne olur? Anti aliasing açmış gibi olursun anca. Ve evet 2k 4k çözünürlük büyük ekranlardaki netlik kaybını tolere etmek için var. Zaten 2k ekranlar genelde 27, 4k lar da genelde 32 inç alınır. 21/24 inçte 4k kullanmak isteyen yok zaten. Bu neyin savunmasıydı anlamadım. Ayrıca Metro Exodus' ta tam tersine RT açınca hiçbir şey gözükmeyen ama RT kapatınca düzgün gözüken yerler de var. Bu oyun yapımcısının hatasıdır. RT nin bir artısı eksisi falan değil.) genel olarak oyuncuların birkaç renk farkı ve su yansımaları için fps i yarıya düşürmek istemeyeceği ortada. Tabii ileride geliştirilirse oyunlarda çok önemli bir yer edinecektir. RT oyunlara özel uydurulmuş eski tutmamış nvidia teknolıjileri gibi bir şey değil. Özellikle filmlerde yıllardır kullanılıyor. Ama RT' nin görselliğe ve performansa etkisi iyileştirilemezse hiçbir işe yaramaz. Ancak zengin oyuncağı olur.

(Yorumda bahsedilen kişi ile alakasız) PS5 te RT yi bence çok da beklemeyin. Pazarlama stratejisi olarak adını kullanıp gerçekte neredeyse alakası olmayan basit bir şey koyarlar. 400-500 dolarlık bir aletten bahsediyoruz. 8 çekirdekli ryzen işlemci olacak, ssd olacak, 4k 60 fps 8k 30 fps destekleyecek, RT olacak falan. Uçtu gitti millet. 500 dolar bu alet aloo...





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nkvelioglu -- 25 Nisan 2019; 19:31:7 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @L.J
L
5 yıl
Yarbay

Sonuna kadar katılıyorum.

Önce fps uçsun diye goygoy yaptılar, sonra da freesync gsync diye kastılar. Daha sonra 2K 4K, şimdi de rt. Para tuzağı tamamen. Gerçekten iş yapan teknolojiler olsa ses etmeyeceğim de cidden hiçbiri bir halta derman olmuyor.

Bana hangi oyun olursa olsun ver 1080P 60-80 fps çıt çıkartmam



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @siyau
L
5 yıl
Yarbay

Üstad geç 144hz falan kullanan bir daha 60 kullanamıyor olayını. Kendimden biliyorum 2 senedir 144hz monitör var evde hiçbir faydasını görmedim. 4790K 1060 ile kullanıyorum. Hatta koydum şu an satılık bak;
https://www.tradera.com/item/348464447

Alacağım monitör de muhtemelen 120Hz falan olacak. DP portu yok diye satıyorum yeni sistemde Dvi yok.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @nkvelioglu