L

Yarbay
30 Mayıs 2006
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
75 üye
Görüntülenme (?)
714 (Bu ay: 3)
Gönderiler Hakkında
L
3 yıl
ITX/SFF Sistem Tavsiyeleri / Yeni Ürünler / Yardımlaşma Konusu
Sff severler kulübü adında bir konu var güzel paylaşımlar da var. Orası da devam etsin tabii. Ben bu konuyu genellikle soru soranlara yardım etmek için açıyorum. Hobi olarak sık sık itx gaming sistemler topluyorum. Şimdiye kadar 6 tane pc toplayıp sattım. Topladığım pc'lere bir çok parça denedim söküp taktım onlarca kez. Hobi biraz işe dönüşmeye başladı, ufaktan para da kazanır oldum.
Velhasıl hangi parça nereye uyar, hangi anakart hangi cpu'ya idealdir, hangi parça ne kadar ısınır, kaç watt hangi psu yeterlidir vs. Baya tecrübe edindim. Modlama da yapıyorum gerektiğinde. Cable sleeve olsun, uymayan parçayı kesip bilerek uydurmak olsun.
Kendi reklamımı yapmak gibi bir amacım yok zira Türkiye'de değilim, buradan müşteri bulamam:)
Sorularınız olursa buradan cevaplayabilirim.

Türkiye'de satışı olan parçalara bakıyorum hergün sayısı artıyor. Dünya'da da yeni trend sff pc genellikle. Konuya bir çok fiyat ve ihtiyaç doğrultusunda pc konfigürasyonları koyacağım.
L
4 yıl
Nvidia Ekran Kartı Satın Alma Rehberi
3080 çıktı, tanıtımı yapıldı ve ortalık 56 oldu malumunuz.

Şimdi, ekran kartı istiyorsunuz diyelim. Nvidia istiyorsunuz özellikle. O halde ekran kartını ne zaman hangi şartlarda hangi düzeyde almak lazım?

2080ti sahipleri napsın şimdi?
Kartı satmak bence hata olur. 1200 dolarlık kartı bu kadar zararına 3080 için satmak yerine kullanmaya devam etsinler. En azından 3080ti çıkana dek (çıkacak kesin).
2k'da 3080 ile arasında ortalama %21 fps farkı var. 4k'da ve özellikle rt+dlss ile makas açılıyor. Ancak ortada çok fazla bu teknolojiyi destekleyen oyun yok. Kartı 400 dolara satmak (3070=>2080ti diyor nvidia) ahmaklık olur.

3080 alınmalı mı?
Hemen atlamayın. 4k monitörünüz yoksa kesinlikle ölü yatırım. 4k monitör şart bu kart için. Ayrıca 1080 lansmanından 10 ay sonra 1080ti çıkmıştı. 1080 sahipleri iyi sövmüştü o zaman. Yine aynısı olabilir. Eğer elinizde mevcut düzgün bir ekran kartı varsa beklemeye değer. 3070 ile 3080 arasına da bir kart sıkıştıracaklardır 8 gb gddr6x şeklinde, fiyatı da amd'nin yeni kartlarına göre belirlenecektir. Hemen 3070'e atlamak da yanlış o nedenle. 2070 superleri unutmayın. Aynısı olabilir. Halen 2k 144 fps(bence bu aralar norm bu) için özel bir kart sunmuş değiller bana göre.

Nvidia için, ne zaman ekran kartı satılmaz?
Yenisi çıkar çıkmaz.

Ne zaman alınmaz?
Yenisi çıkar çıkmaz. Hype yapar kazıklarlar her zaman.

Ne zaman alınır?

Ara model/Amd karşı atak model çıktığında ekseriyetle ilk çıkan modeller ucuzlar. Ayrıca seçenekler artar. Piyasada arz fazlası olur. O zaman. Alırsanız direkt koyarsınız eskisini ilana yapacak bişe yok tabi.

Peki en karlı ne zaman satılır?
Yeni modelin çıkmasına ramak kala. 3080 tanıtımı yapılmasından 2 gün önce 2070'imi sattım, 2 gün sonrası için çok pahalı bir fiyata, 2 gün öncesi için ise çok ucuzdu. Şu an elimde idareten eski bir amd kart var. 3070'in testlerini bekliyorum. Beğenmezsem 3070ti gibi bir kartı beklemeyi planlıyorum.

3080 ti'nin kesin çıkacağını nerden biliyosun lan sen?
Pcb slotunda 2 tane boş yer var kartta. 1 gb chiplerden 2 tane daha koyar 12gb yapar 3090 3080 arasına koyarlar. Big Navi'ye bekletiyorlar. Big Navi çok iyi gelir de geçerse 3080'i (sanmıyorum) ona göre fiyat ve performans belirlerler.
L
4 yıl
Xiaomi Gaming Monitor 34\" Alınır mı?
450 euro.
34 inç 21:9 ultrawide
2k 3440x1440 olması lazım
144 hz
4ms
Freesync Premium
3000:1 kontrast
VA Samsung panel
Curved
Link:
https://www.inet.se/produkt/2300081/xiaomi-34-mi-curved-gaming-monitor?utm_source=prisjakt&utm_medium=cpc&utm_campaign=prisjakt

Özellikleri fiyatına göre ateş ediyor ama bilemedim. Monitör guruları yorumlasın bir de.
L
4 yıl
Stabilite Neden Onemli? OCCT Stres Testi (Ryzenciler gelsin)
Simdiye kadar Ryzen 3600'u gayet stabil, sorunsuz bicimde kullaniyordum ancak ne zaman video kayit almaya basladim mavi ekranlar basladi. Her seyi test ettim tek tek, ekran kartini %60'larda kullandigim halde mavi ekran aliyordum, ekran kartindan olamazdi nitekim.

Ramleri test ettim, o da saglam cikti.

Disk testi yaptim ssd icin o da saglam cikti.

Islemci kararsiz olamazdi 4.2 ghz'de 1.23 voltta kullaniyordum kitlenme olmamasi bir yana 66 dereceyi bile gecmiyordu benchmarklarda vs. 2 saat stres testine sokuyordum CPUZ ile bana misin demiyordu. Cinebenchler de keza kitlenmiyordu.

Sonunda OCCT'yi buldum, bilenleriniz vardir. OCCT tipki diger strest testi programlari gibi bir programcik. Ancak bir guzelligi var o da sistemin stabilitesini sonuna kadar zorlamasi ve hata buldugunda stutter ile gecistirmemesi. Hata bulunca bunu soyluyor.

< Resime gitmek için tıklayın >

Baska hicbir programla islemciye mavi ekran verdiremedim, sadece kayit alirken oluyordu oyunda. O yuzden hatayi bulamadim bir turlu. Ancak bu program ile islemci mavi ekran verdi, voltaji arttirdim biraz, mavi ekranlar kesildi ama hata saymaya devam ediyor, yani %100 stabil degil. (Bazi stock sistemlerde bile hata tespit ediyormus okudugum kadariyla).

Programin ayrica gpu bellek testi, ekran karti testi vs de var. Herkese oneririm.

Indirmek icin:https://www.ocbase.com/
L
4 yıl
8-10 Yıllık Sistem Toplamak Yanlış
Forumda çok görüyorum. Bir kere alayım, 10 sene götürsün mantığı hakim çoğu insanda.

Az önce youtuber'ın biri Nvidia Gtx 580'in incelemesini yapmış, kart tam 10 senelik. 10 sene önce 500 dolarlık fiyatla satılmış, üst seviye bir ekran kartı.

Sonuç olarak kart bitmiş tamamen. Hiçbir güncel oyunu oynatacak kadar fps veremiyor. Hepsini geçtim directx desteği bitmiş. Speclere baktım 3 milyar transistör var diyor. 2070 super benzer fiyatta bir kart ve 13 milyar transistör içeriyor, 10 kat daha fazla performans veriyor.

Daha da ilginci 10 sene önceki kart bugünün giriş seviyesi 1650'dan tam 2.5 kat daha az fps sunuyor.

Aynı hikaye işlemciler için de geçerli. Günümüzün 400 dolarına denk 10 senelik Intel i7'lerin ilk alım maliyeti.

Para önemli değil ben top end sistem istiyorum diyorsanız eyvallah buyrun. Ancak beni 10 sene götürecek sistem istiyorum diyorsanız hata yapıyorsunuz. Değil 10 sene, 5-6 sene içinde sisteminiz değerini kaybedecek. Bugün rtx 2080s ile 2060s arasındaki fiyat farkı 300 dolar. Nerdeyse 2 katı. Fps farkı ise %30 civarı. %35 daha çok fps almak için 300 dolar ekran kartına, 200 dolar işlemciye, 50 dolar da soğutucuya vs ödüyorsunuz. 500 dolar daha çok ödeyip %40 daha hızlı bir pc ediniyorsunuz ve bu parçalar 5 sene içinde yarı fiyatına toplanabiliyor, 10 sene içinde çöp.

Nacizane fikrim sweet spot denen, orta şeker sistemlere yönelmek ve sık sık parça değiştirmek. 3 senede bir işlemci veya gpu neyiniz eksik geliyorsa güncel ve orta fiyat bir şey ile değiştirirseniz cebinizi bu kadar yormayacaktır.

Bana göre bugün sweet spot şöyle;
Işlemci: Intel 10400f veya 1600 2600 3600
Ekran Kartı: 1660super 2060 super arası Nvidia. 5600xt 5700xt arası amd.

Bunların altı güncel olarak yetersiz kalabilir iken, üstü çok ufak bir performans arttırmak için çok fazla fiyat arttırımı istiyor.
L
4 yıl
Ekran Karti Fanlarini Noctua Ile Degistirmek? (YAPTIM)
Elimde Gainward RTX 2070 var su an, aslinda sessiz bir kart, whine falan da yok ama canim sikiliyor ve kart uzun sureli kullanimlarinda kendisini bana az da olsa duyuruyor ortam sessiz iken.

Proje:
-2 adet 92mm slim Noctua fan alip cercevesini sokmek.
-Sonrasinda ekran kartinin fanlarini cikartip yerlerine Noctualari yapistiriciyla tutturmak.
-Sonrasinda Noctualarin soketlerini kesip, kablolarini orijinal fanlarin soketiyle degistirmek.

Hedef:
Gurultu seviyesinde kaydadeger azalma ve sicakliklarda az miktarda iyilesme bekliyorum.

Genelde insanlar cerceve ile tutturmuslar ama ben orijinal bir goruntu istiyorum. Soyle yapan bir kisi gordum nette.
< Resime gitmek için tıklayın >

Soru:
Yapim mi? Gaz lazim Sicaklik ve gurultude iyilesme olur mu sizce? Kartin 14 ay garantisi var, sokmeden yapmak imkansiz, vidalarin birinde garanti label var kart garanti disi kalacak. Gerci minimum 7 sene bozulmayacagina adim kadar eminim.

edit: Dusundugum sekilde yapmaktan vazgectim cunku 120mm slim fanlarin sigdigini farkettim. 92mm cift fan kullanip, o guzelim fanlari kesmektense 120mm fanlari cerceveleri ile beraber kullanmanin daha mantikli olacagini dusundum, zira cerceve gurultuye seviyesine epey etkili oluyormus Noctua'da. Cok zor degildi ancak sabitlemek baya vakit aldi.

< Resime gitmek için tıklayın >

Goruntu rezalet evet ancak kasa zaten kapali ve gorunurde bir sey yok. Ustelik gurultu seviyesi ciddi anlamda dustu, fan devrini baya bir dusurdum, su an %100 kullanimda 81 dereceyi gecmiyor ancak cogu sistemin bostaki gurultusu kadar duyuluyor ancak.
L
4 yıl
Fractal Design Node 304 Mini ITX Kasa Incelemesi
Kasa sanirim yeni yeni Turkiye'de satilmaya baslandi. Ben de bu nedenle gecmiste kullanmis ve satmis oldugum Node 304'le ilgili ufak bir inceleme konusu acmak istedim.


Kasa tip olarak sade, oyle sagindan solundan rgb isiklar firlamayan, minimalist bir dizayna sahip.

< Resime gitmek için tıklayın >


Sade goruntusune ve ITX ebatlarinda olmasina karsin gaming veya yuksek performans beklentisi olanlari uzmeyecek bir kasa ayni zamanda. Gerek ekran karti sinirlamasi, gerek CPU sogutucu sinirlamasi son derece yeterli bana kalirsa. Ben bu kasada MSI'in GTX 1070 Gaming X ekran kartini kullandim 2 slot, 2 fan, 41 mm kalinliginda bir ekran karti. Kasa 45mm kalinlik ve 310mm uzunluga kadar olan ekran kartlarini destekleyebiliyor.

< Resime gitmek için tıklayın >


Kasanin bir diger iyi ozelligi ATX guc kaynaklarini desteklemesi. Ancak bunun bazi sinirlamalari var. 140mm ve moduler olmayan ATX PSU'lar bu kasaya sigiyor, daha uzun veya moduler olanlar ise ekran kartini kurtarmiyor. Sans o ki elimde XFX Pro 550W Core Edition PSU vardi. Bu PSU tam da bu olculeri tutturuyordu. Piyasada cok sayida 140mm moduler olmayan PSU mevcut. Bazi ornekler: Thermaltake TR2 S, Corsair CV650, Cooler Master MWE Bronze, Corsair VS650 gibi. Fakat itiraf etmek gerekir ki moduler olmayan ve ATX ebatlarinda bir PSU taktiginizda etraf kablo yumagina donuyor, bu konuda tecrubeli degilseniz SFX ebatlarinda bir PSU tercih edin derim.



< Resime gitmek için tıklayın >



< Resime gitmek için tıklayın >


Kasa 3 adet fan ve 3 kademeli fan kontrolcusu ile beraber geliyor. Onde 2 adet 92mm fan intake olarak yer alirken arkada 120mm bir egsoz fan mevcut. Fanlar kasa gibi beyaz renkli, siyah rengini secseniz de fanlar beyaz gonderiliyor sanirim. Ben beyazini aldim. Oldukca yuksek ve buyuk hava sogutmalar kullanmak mumkun. Azami 165mm yuksekliginde CPU sogutucu takilabiliyor. Ben Cryorig H5 Ultimate sogutucu kullandim, 140mm fanli baya buyuk bir sogutucu.



< Resime gitmek için tıklayın >




Bu arada kasanin ustundeki kapak 3 tarafli, yani yan kapaklar ve ust kapak butunlesik bir halde cikiyor. Ekran karti havalandirma girisi metal filtre, bence ideal boyutlarda, sicaklik problemi yaratmiyor.


Kasa aslinda hava sogutma icin tasarlanmis ancak 120mm radyator de takilabilir arka kisma. Ayni markanin Core 500 adli bir modeli var, hemen hemen ayni tasarim ve boyutlara sahipler, Core 500 ise buyuk olcude 240mm radyator takilabilsin diye tasarlanmis bir model. Yani bu kasayi tercih ediyorsaniz mumkun mertebe hava sogutma oneririm.


On kisim tamamen kapali gorunse de ust ve alt kisimda mesh hava delikleri mevcut, 92mm cift fanlar buradan hava emiyorlar, oldukca yeterli gibi geldi bana.

< Resime gitmek için tıklayın >


Ben bu kasada Ryzen 5 2600x kullandim ve sicaklik problemi hic yasamadim. Ne fanlar cilgin gibi donmeye kalkti, ne de sicakliklar problem yaratti.


Depolama birimi destegine gelecek olursak, bu konuda Node 304 gercekten cok iddiali. Kasa 3 adet soyle bracket ile geliyor ancak m.2 ssd kullandigim icin alir almaz soktum. Bu plakalarin her birine ikiser adet hdd veya ssd monte etmek mumkun. Tabi bu parcalar cok fazla yer kapliyor ve havayi kesebiliyor, bu nedenle kullanmadim.

< Resime gitmek için tıklayın >


Neyi begenmedim derseniz? Aslinda begenmedigim hicbir yani yoktu, gayet yeterli ve fiyati uygun bir kasaydi ITX icin. Ancak malzeme kalitesi en ust seviyede degil, goruntusu sade, hos ancak en sik kasa oldugunu soyleyemem. Kompakt ancak oyle aman aman ufak da sayilmaz. 14 inc HP Elitebook yaninda boyle duruyor.



< Resime gitmek için tıklayın >
Bu kasayi sattiktan sonra NZXT Manta satin aldim, onun da incelemesini baska bir zaman yaparim.


Son olarak kasada kullandigim parcalarin tam listesi;
Anakart: MSI B450i Gaming Plus AC
CPU: AMD Ryzen 5 2600X
CPU Sogutucu: Cryorig H5 Ultimate
Ekran Karti: MSI GTX 1070 Gaming X
RAM: Ballistix LT 3000MHz CL15 16 GB Kit
SSD: WD Blue M2.SSD 500 GB
PSU: XFX ProSeries Core Edition 550W


Kasanin Turkiye fiyati konuyu actigim gun itibariyle 775 TL veya gunun kuru ile 100 Euro. Merak edenler icin bunu da belirtmis olalim.
L
4 yıl
Nvidia Kartta Freesync Çalışıyor Ama Fark Yok
Nvidia Rtx 2070 ekran kartına Freesync destekli Msi monitör takıyorum. Display Port kullanıyorum. Nvidia ayarlarında Gsync aktif görünüyor. Ancak oyunlarda hiçbir fark göremedim gsync açık kapalı. Freesync açık monitörde de. Tamam yırtılma yok ama milletin anlattığı gibi öyle yağ gibi kayıyor çok fark var falan ben hiçbir fark göremedim.

Soru: bu hede çalışıyor mu şimdi bende?

Çalışıyorsa fark neden yok? Kör müyüm?

Kör değilim de fark cidden çok az ise neyin tatavasını yapıyor bu insanlar gsync freesync diye?
L
4 yıl
Evga 2080 Black Edition 760 Dolar Alınır mı?
Nasıl fiyat sizce? Evga genelde çok pahalı bir marka ama kampanya ile buldum. İhtiyacım yok aslında 2070 var elimde. Monitör 1080p. Satmaya alınır mı? Gelecek ay Türkiye'ye gelirken getirebilirim.
L
4 yıl
Anakart Tamir Eden Bildiğiniz Kimse Var mı?
Bios çipi sökülüp cihaza bağlanıp temiz BIOS kurulacak. Bildiğiniz yapan kimse/servis/tamirci öneriniz varsa alayım.

Bu şekilde tamir bekleyen bir düzine anakart var elimde.
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.