Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 3 misafir
80
Cevap
5080
Tıklama
20
Öne Çıkarma
Cevap: MSB AR-GE’den bir sürpriz daha: GÜÇHAN turbofan motoru ilk kez tanıtıldı (2. sayfa)
M
3 hafta (4 mesaj)
Er

Yerli ürün, üretimin yurtiçinde yerel kaynak ve imkanlar ile yapılması demektir. Bir ürünün %100'ünü tamamen yerli olarak üretmek teknik ve mali nedenlerden dolayı mantıklı değildir. TOGG model ve paketlere göre yerlilik oranı %81.5'tan %84'e kadar değişir. AB Gümrük Birliği Menşe Kuralları gereğince %40'dan az ithal girdi istenirken, Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı yerli girdi oranını en az %51 olarak belirlemiştir.

Coşkunöz (presli sac parçalar), Yeşilova Holding (Alüminyum parçalar), Şişecam Otomativ (ısıtmalı camlar), Karel Kalıp (tampon, kapı içleri, torpido), Martur (koltuk, tavan döşemesi, bagaj kaplamaları ve ses yalıtım parçaları gibi iç mekan bileşenleri), Lassa/Petlas, Döktaş Dökümcülük vs. vs. gibi yerli firmalar üretimde yer alıyor. Bunların haricinde örneğin Çinli Farasis ile ortak kurulan SiRo da batarya hücrelerini Gebze'de üretiyor. Aynı şekilde yürüyen aksam ile ilgili bazı parçaların alındığı Mobis'in de Gebze'de fabrikası var.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Maverick3 -- 8 Mayıs 2026; 1:59:24 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @pskillercheto
K
3 hafta (51696 mesaj)
Yarbay

Propaganda gerçekte halkta bir karşılık buluyorsa yani gerçeği yansıtıyor gerçekle örtüşüyorsa burada bir sorun yok. Gerçekle örtüşmüyorsa sorun zaten tam da orada başlıyor. O yüzden "yerli ve milli" muhabbeti eleştiriliyor. Dediğim gibi "hükümet bir yerli otomobil markası yaratacağız, zamanla bunu mümkün olan en yüksek seviyede yerli ve milli hale getireceğiz" dese kimse "hani yerli ve milliydi, şurası yerli değil vs" triplerine girmezdi, kimse sesini çıkaramazdı. "Hani neresi %100 yerli ve milli, burası yerli değil" diyene rahatça bizim öyle bir iddiamız olmadı der sustururdun ama bu iddia doğrudan iktidara ait.

Yerli ve milli otomobil çıkmadan evvel bu konuda 2 olumlu milliyetçi duruş vardı halkın nezdinde. Bir tarafta daha ucuz bir araba olacağı, böylece yerli ve milli olduğu için ucuz olacaktı, halkın arabası olacaktı ve araba almakta zorlanan vatandaş yerli ve milli arabasına kavuşacaktı. Ama araç çıkınca öyle olmadı, araç ucuz değildi, segmenti o değilse de ucuz segmentte bir araç çıkmadı. Böyle beklentisi olan insanlar vardı, forumda da bizzat gördüm. Bir de hiçbir beklentisi olmadığı halde sadece milliyetçi duygularla hareket eden kesim var. Aracı almasa bile en azından üretiminde bir şeyler yapabiliyor olmanın sevinci ama işte en başta söylendiği üzere %100 yerli ve milli denilince orada ciddi bir yalan söylenmiş oldu. Şimdi buna inanan adam çıkış yerli ve milli dediniz ama şurası burası yerli değilmiş deyince buna da kızmamak gerek. Çünkü bu aldatılmışlık hissi hafifçe geçen bir şey değil. Peşinde güvensizlik ve ucu bucağı olmayan şüphe de gelir. Bir şeyleri yapsan inandıramazsın.

Ben bu TOGG ile ilgili "yapamazsınız, edemezsiniz" tadında eleştiriye rastladım mı hatırlamıyorum. Gördüğüm eleştiriler hep yerli ve millilik üzerineydi. Ya da yapılıp yapılmadığı, göz boyama olup olmadığı üzerineydi. Eleştirile araçtan çok siyasilerin tavırlarına, güvensizliğe işaret ediyordu. Bir şeyin içine siyaset girerse ve ülkede kutuplaşma olursa o şeyden çok siyaset ve etkileri konuşulur.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Scarletlion
A
4 hafta (7465 mesaj)
Yarbay

42000 lb lik turbo fan motor üretilirse DÜNYADA 2. en güçlü motor olacak. Bu tarz güçler için çok yüksek sıcaklıklara dayanan alaşım teknolojisi gerekiyor. TS1400 e ve TF6000 e kadar böyle bir teknolojimiz yoktu. TF35000 için üst nesil teknolojiler çalışılıyor.

Bu tarz bir motor üretmek yıllar süren, ciddi insan gücü, akıl gücü, AR-GE, teknoloji gerektiriyor. Hepsi masraf demek.

Bir yandan 35000 diğer yandan 42000 lik motor geliştirmeye çalışmak maddi olarak makul durmuyor.



Bu mesaja 1 cevap geldi.
C
4 hafta (6465 mesaj)
Yarbay

motoru sorunsuz olarak üretsen bile sertifikalandırmak yıllar alıyor. bu yüzden ihtiyaç duyulan tüm motorların yapımı için çalışmalara başlamak maddi olarak zorunluluk.

Motor yüzünden Pakistan a Atak helikopteri satamadık. Motor eşiğini aşmak için ne gerekiyorsa yapılmalı. gerekirse kuru ekmek yeriz.



Bu mesaja 3 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @ardicli2000
D
4 hafta (3556 mesaj)
Yarbay

işte bu doğruları söyleyince hemen vatan haini ilan etmeleri bir garip



K
4 hafta (1823 mesaj)
Yüzbaşı

Bu ülke son 10 yıldır özellikle algılarla yönetiliyor şu haber bile bunun en net kanıtıdır hava savunmamız tamam derler hisar a b falan envantere alındı derler ülkemize gelen füzeyi NATO durdurur uçak tamam derler motor bile yapıyor tusaş yolda derler sonrada motor olmadığı için yapılmadığını direkt kendileri itiraf eder öyle kala kalırlar fakat her böyle haberin altınada elinde salatalıkla koşmayı da ihmal etmez bunlarda ki zeka gerçekten araştırılması gereken bir durum bir maymunu dahi arka arka ya aynı şeylerle kandıramazsın...



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
D
4 hafta (3775 mesaj)
Yüzbaşı

Mercimek nereden geliyor? Ya mısır, buğday...

Türkiye'de otomobil fabrikasını açan adam soru üzerine dedi ki "herkes otomobil yapabilir, önemli olan bu kadar rekabet varken pazardan pay alınabilecek mi?" TOGG hangi pazardan, kimin elinden neyi aldı? Ne kadar kar etmiş?..


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Scarletlion
R
4 hafta (18760 mesaj)
Binbaşı

Motor art yakıcı çalıştırmadan art yakmaya başladı bile😀


< Resime gitmek için tıklayın >



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

M
3 hafta (4 mesaj)
Er

Biraz bilgin olsaydı yalan yanlış ezberler ile benden önce AB Gümrük Birliği menşe kuralları ve/veya TOGG üretiminde yer alan yerli firmaların herhangi bir tanesinden ilk bahseden sen olurdun. "Olmadığını iddia ettiğin yerli firmalar" için şimdi de ithal hammadde ve makineler kullanıyorlar diye karşı argüman üretmeye çalışıyorsun. Zaten dünyanın her yerinde böyle. Bahsettiğim de tam olarak buydu. Yazdığın cevap ile beni onaylamış oldun.

Gümrük Birliği ve serbest ticaret anlaşmaları çerçevesinde iki ana kriter uygulanır:​ Katma değer kriteri, aracın fabrika çıkış fiyatından, yurt dışından ithal edilen parçaların düşülmesiyle elde edilir. GTİP değişikliğinde ise ithal edilen ham maddelerin Türkiye'de işlenerek farklı bir gümrük koduyla nihai ürüne evrilmesi gerekir. TOGG parçalarının üretimi için alınan hammadde ve makineler ithal olsa bile ürüne dönüştürülmesi Türkiye'de yapıldığı için senin aksine 27 ülke Avrupa Birliği Fikri Mülkiyet Hakları Ofisi üzerinden, Türkiye'de üretilen parçalardan meydana gelen TOGG'u "Türk Malı" olarak tescil ediyor. Zira TOGG fikri mülkiyet hakları ile birlikte modele göre değişkenlik göstererek %81.5 ile %84 oranı arasında yerli girdi ile üretiliyor. Tabiki ben dahil dünyanın geri kalanı seni değil AB merkezli kurum ve kuruluşları baz alıyor.

Yalan ve cehaletini örtmek amacıyla kahvehanede gibi siyaset yapıp kendini rezil etmeye devam edebilirsin ama herkesi kendin gibi siyasi troll sanmayacaksın. Zira benim aksime ağzından siyaseti düşürmeyen sensin. Benden siyasi bir söylem asla göremezsin...



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @pskillercheto
P
3 hafta (23268 mesaj)
Yarbay

işte size çaresizliğin resmini çiziyorum.


1990larda Yerli Malı haftası olurdu. Bu haftada bir gün, tüm okulda öğrenciler, yanlarına evde yaptıkları ve Türkiye'de yetişen ürünlerden yapılan yemekler, meyveler getirilirdi.


Bir defasında ben muz götürmüştüm. O zamanki sınıf öğretmeni kızmıştı. Muz, Türkiye'de mi yetişiyor evladım demişti.


Çünkü o dönemde Türkiye'de tarımda kendine yeterliliği göstermek için meşhur Türkiye devletinin bölgeler üzerine ayrılmış haritası ve bu haritasında her bölgede yetişen baklagil, meyve, sebze, büyük ve küçük baş hayvna yetiştirilen bögleler bile konurdu.


Yerli kavramı o dönemlerde buydu. Yani Türkiye'de yetiştirdiğin besinlerden, yerli haftasında, evde hazırlanan yemekler getirerek işte o 1-5 sınıfları arasından çocuklara Yerli Olma vurgusu yapmaktı.


bu üsteki profilden görüldüğü üzre sanırım yerli kavramını akpliler "yehu gyevur hammaddezi gelıyya olsa nolazak, üretim ziztemlerı gyavur olza ne olazak. ahebe yabıyızza yerli malhı gardhaşım".


akp ile 24 senede yerli kavramı da değişmiş. gelmiş hala laf yetiştirmeye çalışıyor.


çinli batarya geliyor, alman motoru geliyor, alman sürüş sistemleri geliyor, hazır olarak alman üretim sistemleri tarafından kuruluyor. bu sana "yözde zekzen bır ilen Türkiye malhı olarang techil edıldı gardhaşım". bunlara rağmen kahvehane siyaseti yapan, bunları dile getiren kesim oluyor.


bunların birşey üretebileceği yok.




Bu mesajda bahsedilenler: @Maverick3
S
3 hafta (58 mesaj)
Çavuş

CHP'ye oy veren Z kuşağı, ülkedeki tüm gençlerin kafelerde vakit geçirip kahve fiyatlarından şikayetle günü geçirdiğini sanıyor.




M
3 hafta (4 mesaj)
Er

Söylediğin "Türk firma göremiyorum" yalanına karşı üretimde yer alan firmaları yazınca "hammadde ithal" şeklindeki argümanın zaten ilk cevabını yalanlamış oluyor. Önce tutarlı olmayı öğren. Ayrıca Gümrük Birliği ve serbest ticaret anlaşmaları katma değer kriteri ile GTİP değişikliği hakkında bilgi sahibi olman gerekiyor. Dünya senin söylediklerini mi baz alıyor sanıyorsun? Yalan ve cehaletine karşı bilgi veriyorum. Sen ise art niyet ve yalanı tercih ederek siyaset yapıyorsun. Zira hayattaki tek vasfın bu. Bilimden uzak, bir şey üretmeyen parazit bir yaşam. Acınacak haldesin. Senin de söylediğin yerli malı haftasında gibi çayını içip çerezini yiyerek siyaset programları izlemeye ve siyasi bir kelimesi olmamasına rağmen tanımadığın kişilere karşı argüman üretemediğin için kendin gibi siyasi troll sanmaya devam edebilirsin. Fakat şeref sahibi her birey gibi ispatla mükellefsin...





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Maverick3 -- 8 Mayıs 2026; 14:50:56 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
K
3 hafta (51696 mesaj)
Yarbay

Müdür bu AI ile üretilen resimlerin hiçbir argümanı haklı çıkarmadığını biliyorsun değil mi? Bu resimleri AI verdiğin promptlara göre çıkarıyor. Sen gidip uzayda, Dünya'nın da görüneceği şekilde mikro astroidlerin delik deşik ettiği bir Tesla Roadster çiz dersen AI bunu çizer. Aynı AI'a Güneş'in yakınında ama sapasağlam bir Tesla çiz dersen onu da çizer. Bu Tesla'nın Güneş'in sıcaklığına dayanabilecek kadar sağlam olduğunu anlatmaz. AI resimlerini argümanmış gibi sunmuşsun gibi geldi, ondan yazmak istedim.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @pskillercheto
H
3 hafta (117 mesaj)
Çavuş

Benim anlamadığım devlet bu projelere hangi parayı yatırıyor. Bokladığımız, çöp dediğimiz f35 uçaklarının geliştirme maliyeti 500 milyar dolar. Filo ve bütün proje işletim maliyeti 1.22 trilyon dolar olarak açıklandı. Bizim yıllık savunma bütçemiz belli 20-25 milyar dolar. Bu ARGE projeleri için ne kadar para ayrılıyor. Amerika'nın 1000'de 1'i maliyetle uçak ve motor yapabiliyorsak bize helal olsun. Tebrik edip, gururlanmaktan başka ne yapılabilir bu durumda değil mi? Eşyanın tabiatına aykırı da olsa ABD'nin 1.5 trilyon dolara 25 senede yaptığı uçağı 1.5 milyar dolara 10 senede falan yapıyorsak, muhteşem bir iş başarıyoruz.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hasanzmc -- 8 Mayıs 2026; 16:24:34 >

P
3 hafta (23268 mesaj)
Yarbay

bir üste mesajımı okursan...


sana bilgi vereyim...



Daimler'i kuran yani ilk dizel motor vs yapan adam 1850 yılında üniye başlıyor.


eğitimini küçük yaşta annesinden almaya başlıyor.


yani neymiş? daimleri kuran ve ilk motoru yapacak olan adam, aslında ilk bilgiyi annesinden almış.


bu annesi kimmiş ne eğitim almış? 1820lerde annesi, o dönem fakülte olarak TEKNİK FAKÜLTE EĞİTİMİNE 1820, rakam ile 1 8 2 0 yıllarında başlamış!


kadın bak eğitimi 1820 yılında matematik fizik eğitimi veren bir fakültede alıyor!



bu cumhuriyet düşmanı palavracılara sorar mısın? 1820 yılında osmanlısında TÜRK KADINI hangi eğitimi alıyormuş da, mühendis evlatlar yetiştiriyormuş!



işte ben bundan bahsediyorum. bunlar vida bile üretemez. üretmek bunların fıtratına ters şeyler.




Bu mesajda bahsedilenler: @Kartal Göz
P
3 hafta (10113 mesaj)
Yarbay

Seçim yaklaşıyor palavralar başladı, YEMEYİN.



M
3 hafta (4 mesaj)
Er

Önce üretimde Türk firmaların yer almadığını iddia edip yalanların yüzüne vurulunca da tükürdüğü yalayıp "hammadde ve makineleri ithal alıyorlar" diyen sensin. AB ise Gümrük Birliği ve serbest ticaret anlaşmaları katma değer kriteri ile GTİP değişikliği ile ithal alınan hammadde ile üretilen parçalar ve nihai ürünü, üretimin yapıldığı ülkenin yerli malı olarak kabul ediyor. Zira her hammadde dünyanın her yerinde bulunmaz. Örneğin batarya üretiminde kullanılan nadir toprak elementlerinin en büyük rezerv sahibi ülkelerden birisi Çin'dir. Diğer ülkeler Çin'den batarya ve/veya hammadde alıp ürettikleri araçlara Çin malı demiyor. Herhangi bir ülkede herhangi bir ürünü %100 yerli üretmek teknik ve mali nedenlerle mümkün olmadığı için %40'a kadar ithal girdi kabul ediliyor. TOGG'da ithal parça ve/veya hammadde haricinde yerli girdi oranı %80 üzerindedir. Üretimde yer alan yerli firmaların bazılarını da yazdım. Görüntüleri de paylaşılmaktadır. 27 AB ülkesi TOGG'u "Türk malı" olarak kabul edip tescillerken senin yalan beyanlarının kabul görmeyecek. Bilmeyen insan had bilip susar. Fakat senin gibiler sadece cahil değil aynı zamanda da art niyetli. Israrla yalan söylemeye devam edip yalanları yüzüne vurulunca da tutarsız cevap vermeye çalışan, hayattaki tek vasfı siyaset yapabilmek olan, daha imla kurallarından bile yoksun birisinin, bilgi sahibi ve okuduğunu anlayabilecek düzeyde olmasını beklemiyoruz zaten. Kendini rezil etmeye devam etmek istiyorsan sana günlerce cevap verebilirim. Lütfen devam et. Sana bakıp bakıp acıyor ve çok eğleniyoruz...





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Maverick3 -- 9 Mayıs 2026; 2:42:6 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

O
4 hafta (1711 mesaj)
Binbaşı

projemi? bitti mi? 42000 yeterli bir seviye



J
4 hafta (1432 mesaj)
Binbaşı

Kuru ekmek yemeğe kalmadan, maddi durumu az yada çok olan her vatandaş. Düzenli olarak.Türk savunma sanayisi vakfına az çok demeden maddi olarak yardımda bulunabilir.

Şahsım olarak her ay düzenli yardımda bulunuyorum..Bu seneki banka puromosyonunuda oraya aktaracağım.





Bu mesajda bahsedilenler: @CleanCoders