Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 2 misafir
8
Cevap
522
Tıklama
3
Öne Çıkarma
İngiliz şirket, elektrik motorlarında güç yoğunluğu rekoru kırdı
D
19 sa.
Yarbay
Konu Sahibi

İngiliz şirket, elektrik motorlarında güç yoğunluğu rekoru kırdı
Eksenel akılı (axial flux) elektrik motorları geliştiren İngiltere merkezli YASA, elektrik motorlarında şimdiye kadar kaydedilen en yüksek güç yoğunluğunu elde ettiğini ve bunun gayriresmi bir dünya rekoru olduğunu duyurdu.



YASA, 2009 yılında Oxford Üniversitesi’nde doktora yapan Dr. Tim Woolmer tarafından kuruldu. O dönemde elektrikli araç piyasası bugünkü kadar umut verici olmasa da, Woolmer daha küçük, daha güçlü ve daha verimli elektrik motorlarına ihtiyaç duyulacağını öngörmüştü.



Şirket, 1820’lere kadar uzanan geleneksel elektrik motoru tasarımlarını modern malzeme ve teknolojilerle yeniden ele aldı ve bugün çoğu elektrikli araçta kullanılan radyal motorlara güçlü bir alternatif sunan “eksenel akı motorunu” ortaya çıkardı.



İngiliz şirket, elektrik motorlarında güç yoğunluğu rekoru kırdı



Mercedes tarafından satın alındı



YASA’nın motorları, Koenigsegg Regera ve Ferrari SF90 Stradale hibrit gibi üretim araçlarında kullanıldı. Mercedes-Benz’in performans kolu AMG ise bu teknolojiden oldukça etkilendi ve 2021 yılında YASA’yı tamamen satın aldı.



2023 yılında YASA’nın eksenel motorları ilk kez Mercedes’in Vision One Eleven konsept aracında kullanıldı. 2024 sonunda ise bu motorlar, 800V mimari ve çift ya da üç motorlu sistemleri destekleyen AMG.EA platformuna entegre edildi. O dönemde YASA, motorlarının pazardaki mevcut teknolojilere kıyasla 4 kat daha fazla tork ve 2 kat daha fazla güç sunduğunu belirtmişti. YASA, bu iddialarını yakın zamanda gerçek dünya testleriyle kanıtladı ve güç yoğunluğu açısından gayriresmi bir dünya rekoru kırdığını açıkladı.



Ayrıca Bkz.Çin'den LFP batarya teknolojisine yönelik ihracat kısıtlaması



13 kilogramlık motordan 550 kW güç



Geçtiğimiz hafta, YASA’nın prototip eksenel motoru saha testlerini başarıyla tamamladı. Sadece 13,1 kg ağırlığındaki motor 550 kW güç üretmeyi başardı. Bu da kg başına 42 kW gibi olağanüstü bir güç yoğunluğu anlamına geliyor.



YASA, egzotik malzemeler kullanılmadan elde edilen enerji yoğunluğunun mevcut endüstri standardının neredeyse iki katı olduğunu söylüyor. Şirket ayrıca, bu eksenel akı motor tasarımının seri üretim potansiyeline sahip olduğunu ve uygun maliyetle yılda 10.000 ila 50.000 üniteye kadar ölçeklenebileceğini de belirtiyor.



Prototip motorun ilk testleri standart bir test düzeneğinde yapıldı. Ancak YASA, bu yıl içinde tam kapasiteli dinamometre testleri de gerçekleştirmeyi planladığını açıkladı.



YASA'nın bu başarısı elektrikli mobilite açısından oldukça heyecan verici bir gelişme. Eksenel akı motorları, katı hal bataryalar gibi gelişmekte olan diğer teknolojilerle birleştirildiğinde, gelecekte çok daha verimli, hafif ve uygun fiyatlı araçlar üretmek mümkün hale gelecek.



 




Kaynak:https://electrek.co/2025/07/17/yasas-axial-flux-motor-achieved-an-unofficial-world-record-doubling-industry-benchmarks/

 Haberi Portalda Gör

Y
19 sa.
Binbaşı

"4 kat daha fazla tork ve 2 kat daha fazla güç" lol :) zaten en dandik motorun bile verimi %50+ (%83 - %96) iken nasıl olur da 4 kat fazla tork olur, biraz sallama oluyor bu işler, nasıl olsa hesap edene test eden yok, salla gitsin.

Bir de bu tip şeyler başta güçlü görülebilir ama uzun süre kullanıma uygun olmayabilir, buna da bakmak lazım. Ama bu eski bobinli motor modellerini de bırakmak lazım, daha yeni tasarımlar, daha kullanışlı ve verimli olacaktır. Bu tasarım da öyle görünüyor.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yimmasabi -- 18 Temmuz 2025; 13:47:03 >

Bu mesaja 3 cevap geldi.
Z
16 sa.
Binbaşı

Kel alaka, motorun kg başına ürettiği Kilowatt değerinden bahsediyor, Tesla mootorlarında KG başı 10-15 Kilowatt civarı, yani Teslalarda bu yeni motorun 10kglık vereceği gücü 35-40 kglık motorlar verebiliyor.




Bu mesajda bahsedilenler: @yimmasabi
D
16 sa.
Yarbay

verimlilik ile guc-tork cok farkli konseptler. verimlilik yaptigi is ile aldigi toplam enerjinin orani. ayni verimlilikde 2 kat fazla enerji ile 2 kat guc sergiliyebilir. birbirleriyle iliskileri olmayan farkli fizik degerleri.





Bu mesajda bahsedilenler: @yimmasabi
E
16 sa.
Yüzbaşı

Elektrikli otolarda gelişimin sadece pil tarafında değil motorlar ve ara aksamlarda da olacağı yönünde güzel adımlar bunlar. Daha durun bu işin en başındayız. Güzel şeyler olacak elektrikli dünyasında…



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

T
15 sa.
Yarbay

https://www.donanimhaber.com/elektrikli-scooterlara-yeni-alternatif-elektrikli-paten--151710

Bunun gibi şeyleri daha ileri seviyelere getirecektir bu teknoloji çok iyi Apple, Nike ve Adidas gibi firmalar bu işe girişirse ortalık fena yıkılır!





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tobepeople -- 18 Temmuz 2025; 17:31:57 >

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

M
14 sa.
Yarbay

Neden elektrik motorunda güç yoğunluğu rekoru kıran biz değiliz sorusunun cevabı:

https://forum.donanimhaber.com/katma-deger-piramidi-ve-turkiye-nin-konumu--161742424



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

M
12 sa.
Er

4 kat amper çekiyorsa ve aynı verimlilik ile çalışıyor ise aynı motor 4 kat güç üretir. Peki neden bütün motorlara fazla akım verip gücü arttırmıyoruz. Çünkü motor yanar. Tasarımı değiştirmen lazım.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @yimmasabi
T
7 sa.
Yarbay

550 kw civarında güce sahip alüminyum bloklu ortalama bir V8 ve V10 250-300 kg arasıdır. 300 kg desek. Bir benzinli motorun kg başına çıktısı 1,8 kw/kg civarı olur. Bu motor ise sadece 13 kg ve 550 KW. İnanılmaz! 42 kw/kg gibi akıl dışı bir değere sahip. Benzinli motora kıyasla tam 23 kat daha hafif.

Düşünsenize bu motoru bir elektrikli motosiklete koyuyorsunuz ve yaklaşık 740 beygir gücünde, sadece 150-200 kg ağırlığında bir motosikletiniz oluyor. Uçar be resmen.



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.