Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 2 misafir, 1 mobil kullanıcı
14
Cevap
478
Tıklama
9
Öne Çıkarma
Güneş Sistemi'ne yeni bir yıldızlararası cisim girdi
M
dün
Yarbay
Konu Sahibi

Güneş Sistemi'ne yeni bir yıldızlararası cisim girdi
1 Temmuz 2025 gecesi, bir asteroit uyarı sistemi tarafından tespit edilen olağanüstü bir gök cismi, gökyüzü gözlemcilerini şaşkına çevirdi. Göz kamaştırıcı parlaklıkta ve olağanüstü hızda ilerleyen bu yeni obje, kısa süre içinde bilim dünyasının odağına oturdu. Ertesi sabah Avrupa Uzay Ajansı (ESA), cismin Güneş Sistemi dışından geldiğini doğruladı. İlk olarak A11pl3Z, ardından 3I/ATLAS adı verilen bu nesne, şimdiye dek tespit edilen üçüncü yıldızlararası obje olma unvanını taşıyor.



Boyutu ve parlaklığıyla dikkat çekiyor



Güncel ölçümlere göre yaklaşık 20 kilometre çapında olan 3I/ATLAS, hem büyüklüğü hem de parlaklığıyla önceki yıldızlararası cisimlerden açık şekilde ayrılıyor. Bu nesne, ne ilk keşfedilen ‘Oumuamua gibi gizemli yapıda, ne de ikinci obje olan 2I/Borisov gibi tipik bir kuyrukluyıldız görünümünde.



https://x.com/esaoperations/status/1940810532124348730



İlginç bir şekilde 3I/ATLAS, inanılmaz derecede parlak. Üstelik Dünya’ya oldukça uzak olmasına rağmen teleskoplarımızdan kolayca görülebiliyor. Bu da onu daha uzun süre gözlemleyebileceğimiz anlamına geliyor. ‘Oumuamua yalnızca Dünya’ya yakınlaştığında keşfedilebilmişti. Ancak 3I/ATLAS, çok daha uzaktan fark edilebilecek kadar parlak. Dahası, önceki iki objeye kıyasla çok daha büyük ve hızlı.



Yıldızlararası olduğunu nasıl anlıyoruz?



Güneş Sistemi'ne yeni bir yıldızlararası cisim girdi



Bir gök cisminin yıldızlararası olup olmadığı, yörüngesinin eksantrikliği ile belirleniyor. Sıfır eksantriklik tam dairesel bir yörüngeyi, birin üzerindeki değerler ise hiperbolik yörüngeyi ifade ediyor. Bu, cismin Güneş’e uğradıktan sonra bir daha geri dönmeyeceği, yani başka bir yıldız sisteminden geldiği anlamına geliyor.



Gökbilimciler, objenin gökyüzündeki hareketini ve arka plandaki yıldızlara göre konumunu analiz ederek hız ve yön bilgilerini çıkarıyor. Bu verilerle yörünge tahminleri yapılıyor ve cismin Güneş Sistemi’ne bağlı mı, yoksa bağımsız bir yolcu mu olduğu anlaşılıyor.



İnanılmaz bir veri kaynağı



< Resime gitmek için tıklayın >



3I/ATLAS gibi yıldızlararası cisimleri basit bir gökyüzü olayı ve cismi olarak görmemek gerek. Bunlar, farklı bir sistemden çıkıp bizim sisteme uğrayan inanılmaz nadir cisimler.



Bilim insanları, bu tür yıldızlararası cisimlerin diğer yıldız sistemlerinde gezegenlerin nasıl oluştuğuna dair bilgiler taşıyabileceğini düşünüyor. İçerdiği maddeler, kimyasal yapılar ve hareket biçimi, uzak yıldızların çevresindeki koşullar hakkında değerli ipuçları sunabilir.



Her ne kadar 3I/ATLAS Dünya’ya yaklaşmayacak olsa da, büyüklüğü sayesinde gökbilimciler onu uzun süre izleyebilecek. Bu da bilimsel analizler için eşsiz bir fırsat anlamına geliyor. Zira bunlar, başka gezegen sistemlerinin oluşum sürecinden geriye kalan bozulmamış, ilkel kalıntılar olabilir.



Güneş Sistemi’mizdeki küçük cisimler, gezegenlerin nasıl oluştuğu ve evrim geçirdiği hakkında önemli bilgiler sağladı. Ancak başka yıldız sistemlerinden gelen nesneler, galaksi genelindeki gezegen oluşum süreçlerine dair yepyeni bir pencere aralayabilir.



Araştırmacılar şu anda gelen verileri analiz ederek bu cismin bir kuyrukluyıldız olup olmadığını anlamaya çalışıyor. Önümüzdeki birkaç hafta içinde, 3I/ATLAS’ın Borisov gibi bir kuyruk oluşturup oluşturmadığı ya da 'Oumuamua gibi yerçekiminden bağımsız hızlanmalar gösterip göstermediği netleşebilir.



Eğer bu bir kuyrukluyıldızsa, buz içerip içermediği büyük önem taşıyor. Çünkü kimyasal bileşimi, bu cismin ait olduğu sistemdeki koşullar hakkında çok değerli ipuçları sunar. Örneğin, bol miktarda buz içeriyorsa bu, cismin yıldızına yakın bölgelerde fazla zaman geçirmediğini, yani çok uzaklarda oluşup büyük bir gezegen tarafından sistem dışına fırlatılmış olabileceğini gösterir.






Kaynak:https://phys.org/news/2025-07-astronomers-puzzling-interstellar-big-bright.html

DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.

Üye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.

Üye Ol Şimdi Değil

 Haberi Portalda Gör

G
24 sa.
General

Bu tür cisimlere ulaşacak uzay görevleri düzenlemek gerek bence artık.



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

X
23 sa.
Yarbay

Süper hızda ilerleyen bir astreod'dir. Dünyaya yakın geçerken net şekilde görüntüleyememişler mi?




N
23 sa.
General

Yalnız objenin parlaklığı gerçekten şaşırtıcı. Bir sebeple akkorlaşmış halde bir kütle değilse, ışığı absorbe etmek yerine saçma ve yansıtma niteliği yüksek materyallerden oluştuğu, hiç değilse böyle materyallerin yüzeyini kapladığı aşikar.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
T
23 sa.
Yarbay

Teleskop görüntüleri gerçekte böylemiymiş yahu. Hem merak etmişimdir Ham görüntüler nasıldır diye. Sanırım cevabı almış oldum :)



Bu mesaja 1 cevap geldi.
C
22 sa.
Yarbay

normal bir teleskop değil o görüntüyü alan. piyasada bulunan 500 bin tl lik cestronun en üst modeli ile bile alınmaz o. özel yapım gözlem teleskopları



Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @TncyKrmn
B
22 sa.
Er

Görüntüleme teknolojileri gerçekten çok gelişti



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

T
18 sa.
Yarbay

There is irony :)





Bu mesajda bahsedilenler: @CoreXXX
K
17 sa.
Yarbay

Acaba bu objenin Dünya'ya göre yaptığı hız ne ben en çok onu merak ettim. Yıldızlarası ortamdan geldiğine ve neredeyse dik bir şekilde yıldız sistemimize girip çıkacağına göre müthiş bir hızda ilerliyor olsa gerek. Keşke misafir değil de kalıcı olsa yörüngeye otursa



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Nat Alianovna
N
16 sa.
General

Gravitasyon etkileşimleri ve yörüngesel dinamikler nesneleri kendi sistemlerinden mermi gibi fırlatıp atabilir. Bu tarz dinamiklerden insanoğlu da faydalanıyor. Jüpiter'in gravitasyonu uzay araçlarını yönlendirmek ve ivmelendirmek için tıpkı bir sapan gibi kullanılmaktadır. Bu nesne de güçlü bir gravitasyon merkezine fazla yaklaşıp ardından yörüngeden koparak "sapan etkisine" uğramış, sisteminden bu şekilde atılmış olabilir. Bu bir olasılık elbette.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Kartal Göz
G
15 sa.
Onbaşı

hoş gelmiş



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >


_____________________________

Eski kullanıcı adı: muzlupanter


K
14 sa.
Yarbay

Evet, sapanlamayı biliyorum da yine de keşke Güneş sistemimizde yörüngeye oturabilse. Geliş açısı, momentum önemli. Evet dediğin gibi olmuştur zaar ve aynısını bizim yıldız sistemimizde de yaaşyacak. Bir sapanlama ordan bir sapanlama burdan muhteşem hızına daha da hız katacaktır.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Nat Alianovna
T
6 sa.
Binbaşı

Efendim bilinmeyen bir cisim bize doğru yaklaşıyor.



T
1 sa.
Onbaşı

..



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

L
13 dk.
Er

Değişik :D



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.