Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir, 1 mobil kullanıcı
7
Cevap
327
Tıklama
2
Öne Çıkarma
NASA ve Pentagon, SpaceX'e alternatif arıyor
U
3 hafta
General
Konu Sahibi

NASA ve Pentagon, SpaceX'e alternatif arıyor
NASA ve Pentagon yetkilileri, Başkan Donald Trump ile SpaceX CEO'su Elon Musk arasında artan tartışmaların ardından, SpaceX'e olan bağımlılığı azaltmak amacıyla alternatif uzay taşıma seçeneklerini hızlandırma çağrısında bulundu.



Ayrıca Bkz.Japonya'nın özel Ay görevi yine başarısız oldu



Çatışma, Trump'ın SpaceX ile yaptığı federal sözleşmeleri iptal etme tehditiyle tırmandı. Musk da karşılık olarak NASA'nın astronotları Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) taşıyan Dragon kapsülünü devre dışı bırakma tehdidinde bulundu ancak kısa sürede geri adım attı.



Rakip şirketler ile görüşmeler yapıldı



Bu gelişme, NASA ve Pentagon'da ciddi bir alarma neden oldu. NASA, astronot taşımacılığı ve ISS ile bağlantı için sadece SpaceX'e güveniyor; Pentagon da hassas askeri uyduların fırlatılmasında büyük ölçüde SpaceX'e bağımlı durumda.



NASA ve Pentagon, SpaceX'e alternatif arıyor
Bu riskleri gören yetkililer, Rocket Lab, Stoke Space ve Jeff Bezos'un Blue Origin firmalarıyla temasa geçerek roket ve uzay araçları hakkında bilgi aldı. Ayrıca, Sierra Space'in geliştirilen Dream Chaser kargo aracı için NASA ile görüşmeler yapıldı. Uzay ajansları, tek bir firmaya olan bağımlılığın tehlikelerinin üzerinde durarak daha rekabetçi ve çeşitlendirilmiş bir uzay endüstrisi stratejisini benimsemeye çalışıyor.




Kaynak:https://www.ainvest.com/news/nasa-seeks-alternatives-spacex-leadership-tensions-senate-proposes-10-billion-artemis-2506/

DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.

Üye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.

Üye Ol Şimdi Değil

 Haberi Portalda Gör

Oturup kalkıp Space X/Musk'a dua etsinler Boeing rezaletini herkes gördü Space X olmasa Rusların kapısında yatıp kalkmaya devam ederler.
Yoruma Git
khaos - 3 hafta +4
K
3 hafta
Yarbay

Oturup kalkıp Space X/Musk'a dua etsinler Boeing rezaletini herkes gördü Space X olmasa Rusların kapısında yatıp kalkmaya devam ederler.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

L
3 hafta
Yarbay

Dediğime geliyorlar, her işe özel sektörü koşamazsın; koşmamalısın. Bizde ve bir sürü ülke örnek olarak verilebilir.



Bu mesaja 1 cevap geldi.
L
3 hafta
Yarbay

Amerikan ve Rus Paralı Askerleri; Çin'i üretim merkezi olarak kullanmak; bizde elektrik üretim ve dağıtımını, haberleşme alt yapısını özelleştirmek; Rusya'nın doğal gaz dağıtım hattını ülkelere paylaştırmak; NASA uzay sistemini özelleştirmeye çalışması (mesela burada aracı, astronot ekipmanları vb şeyler taşeronlaştırılabilir ama uçuşu kesinlikle kendisi yapmalıydı) ve daha bir çok örnek.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lterlemez -- 10 Haziran 2025; 11:30:31 >


S
3 hafta
Yüzbaşı

Kibarca bu fikri öne sürenlere dallama diyorum, ulen yılların hava/uzay şirketisiniz(Lockheed Martin Corporation, NASA) adam olmasaydı uzayda mahsur kalan astronotlarınıza nikah kıymak* zorunda kalacaktınız, nasılsa dönüş umudu yok diye, halen bıdı bıdı, Elon reis delidir, megalomandır vs ama adam dahi bir tip, adam aynı anda kırk tel üzerinde dans ediyor, -ki tırıvırı sektörler de değil, beyne implant takılması, elektrikli arabalar, uzaydan internet, uzaya astronot ve uydu gönderme ki, bugün dünyanın çoğu ülkesi bu konularda daha ba ba, mam ma aşamasında, adam şov yapıyor- kalkmışlar Elon reise artistlik yapıyorlar, ulen şu para/kapitalizm işin içinde olmasa da Elon reis bunları temiz bir öttürse keşke...

* Donald Trump'tan "mahsur kalan NASA astronotları" yorumu: Belki aşık olurlar.
https://t24.com.tr/haber/donald-trump-tan-mahsur-kalan-nasa-astronotlari-yorumu-belki-asik-olurlar,1224421





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi serdarcenk -- 10 Haziran 2025; 11:50:01 >


N
3 hafta
General

ABD aşırı kapitalist, aşırı derecede özel sektör sermayesi odaklı bir ülke, onlarda özel sektör dominasyonunun ama özellikle havacılık, uzay gibi elit sektörlerde monopol veya oligopol büyük sermayedar şeklinde özel sektör dominasyonunun en aşırı boyutlarından birisi var (o sebeple pek çok gözlemci kendisi zaten yozlaşık iş adamı Trump'ın başkanlığıyla da beraber ABD'yi artık tam teşekküllü plütokrasi, şirketokrasi, zenginler oligarşisi olarak niteliyor). Kısaca özelleştirmenin ölçeğini ve etkilerini değerlendirirken bunu da göz önüne almak gerek.


Hatta ABD'yi otokrasiye kaymakla niteleyenlerin esas vurgulaması gereken nokta Amerika'daki faşizanlaşma ve iktidardaki aşırı sağın oradaki gerçek yönetim şekli olan plütokrasiye paravan yapıldığı. ABD'deki politik baskılar ve karmaşalar oradaki zenginler rejimi ve zenginlerin kavgasını perdeliyor. O sebeple orada kasten kutuplaşma ve otoriteryenizm pompalanıyor; bir dikkat dağıtıcı (distraction) ve tehditkar aşırılıkları su yüzüne çıkarıcı ve absorbe edici olarak.

ABD'nin plütokrasiye evrilmesi esasında şaşırtıcı değil. Kültürüne, geleneklerine, tarihine uyuyor. Ancak ABD'nin Avrupalı bir tarafı da var: Sosyal, devrimci, hakikatçi, ilerlemeci. Oradaki zenginlerin ve onlarla sarmaş dolaş politik elitlerin müesses nizamının unsurları bunların akışını - plütokratik mevcut rejimin siyasi ve sosyal akımlarla çökmesini önlemek için - yönlendirme derdindeler. Aksi takdirde ABD - özellikle Çin'in de meydan okumasıyla beraber - mevcut düzenin büyüklerinin aleyhinde metamorfoza uğrar (bir yandan da ABD'nin Çin ile mücadele edebilmesi için militarizm ve sert güç odaklı plütokrasisini kıran böyle bir değişim yaşaması gerektiğini, aksi takdirde hegemonyasına karşı yükselen Çin ve çok kutuplu dünya karşısında şansı olmadığını düşünüyorum).

Dediklerimi toparlarsam, bağlı olduğu ve karşılıklı etkileşerek beraber işlediği küresel bağlam kadar spesifik/yerel bağlam okumasının da çok önemli olduğunu düşünüyorum: ABD ile ilgili bir mesele hakkında yorum yapılacaksa ABD'yi tanımak gerek. Bu Çin, Avrupa, Rusya, Türkiye vb için de aynen geçerli. Her ülkenin, mekanın, bloğun özgün bir bağlamı ve kendi dinamikleri var.

Sadece "özel sektöre" vurgu yaparsak bunları kaçırabiliriz. Özel sektör ve özelleştirme dünyanın her yerinde var ama bunların operasyonalizasyonunda coğrafyadan coğrafyaya çeşitlenen muazzam bir varyasyon da var. Dünya bir neo-liberalizasyon sürecinden geçti ama her ülke bu süreçten aynı şekilde geçmedi veya neo-liberalizasyona her yerde kusursuz veya aynı şekilde riayet edilmedi.



< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @lterlemez
T
3 hafta
Yarbay

Gün gelir Dost düşman, düşman dost olur.



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

L
3 hafta
Yarbay

Tamam, özel sermaye odaklı bir ülke ama bazı şeylerinde devletin elinde kalması gerektiğini fark edemeyecek kadar da kör değiller, en azından ara kademeler kör değildir.




Bu mesajda bahsedilenler: @Nat Alianovna
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.