Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
16
Cevap
330
Tıklama
2
Öne Çıkarma
İklimi düzeltmek için “ahşap şehirler” inşa etmek
M
3 hafta
Yarbay
Konu Sahibi

İklimi düzeltmek için “ahşap şehirler” inşa etmek
İnşaat endüstrisinde ahşap ve keresteyi ağrılık olarak kullanmak fikri özellikle son yıllarda İskandinav ülkelerinde bir trend haline gelmiş durumda. İsveç, Danimarka, Norveç ve Finlandiya gibi ülkeler ahşap kullanılarak inşa edilmiş devasa binalara sahip. Ancak ahşaptan binalar yapmak ayrı, ahşaptan şehirler kurmak apayrı bir olay. Neyse ki İsveç'te 2027 yılında tüm bir şehir ahşaptan oluşacak.



İnşaat, CO2 emisyonlarının yüzde 40’ından sorumlu



Geniş anlamda inşaat sektörü yıllık küresel CO2 emisyonlarının yaklaşık yüzde 42'sinden sorumlu. Bu toplam emisyonun yüzde 27’si doğrudan inşaat faaliyetlerinden gelirken kalan kısmı ise çimento, demir, çelik ve alüminyum gibi materyallerinden ve altyapı faaliyetlerinden geliyor.



Ayrıca Bkz.Isıdan elektriğe dönüşümde %44 verimliliğe ulaşıldı: Klasik pillere rakip geliyor



Bu, küresel CO2 emisyonlarını azaltıp büyük bir fayda görebileceğimiz bir alan, aynı zamanda kesinlikle bir önlemin alınması gerektiği bir konu. Zira, 2060 yılına kadar küresel bina stokuna yaklaşık 241 milyar m2 yeni taban alanı eklemesi bekleniyor; bu, 40 yıl boyunca her ay dünyaya bir New York şehrinin tamamını eklemeye eş. Ayrıca, 2050 yılında var olacak altyapının dörtte üçü henüz inşa edilmemiş durumda. Dolayısıyla bu endüstriyi karbonsuzlaştırmak veya karbon salınımını azaltmak iklim ve dünya için kritik öneme sahip.



İsveç, ahşap şehir kuruyor



İklimi düzeltmek için “ahşap şehirler” inşa etmek
Bu ön bilgilerin arından şimdi İsveç, Stockholm’ün Sickla bölgesinde 2025 yılında inşasına başlanacak olan dünyanın en büyük ahşap şehrine geçelim. Kentsel gelişim şirketi Atrium Ljungberg, Stockholm'de dünyanın en büyük ahşap şehrini inşa etmeyi planlıyor. Hedeflere göre inşaat 2025 yılında başlayacak ve ilk binalar 2027 yılına kadar kurulmuş olacak.



İklimi düzeltmek için “ahşap şehirler” inşa etmek
7.000 ofis alanına ve 2.000 eve sahip olacak ve 250.000 metrekareyi kaplayacak olan Stockholm Wood City, tasarımsal olarak da geleneksel şehirleşmeye meydan okuyor. Yangına dayanıklı masif ahşaptan inşa edilecek olan binalar, sadece beton gibi diğer malzemelere kıyasla daha az emisyon yaymıyor, aynı zamanda karbonu da doğası gereği tutuyor.



İklimi düzeltmek için “ahşap şehirler” inşa etmek
Tüm proje 2030’ların ortalarına doğru tamamlanacak ve toplamda 1,4 milyar dolara mal olacak. Şirketin patronu Annica Anäs, şirketin ahşap kullanarak karbon ayak izini beton ve çelikle yapılan binalara kıyasla yüzde 40'a kadar azaltmayı umduğunu söylüyor. Ahşap, İsveç'te bol miktarda bulunan yenilenebilir ormanlardan üretilebilen sürdürülebilir bir malzeme olarak da dikkat çekiyor. Ancak yine de binalarda beton ve çelik kullanılacağını belirtelim. Nihayetinde temel ve yapı güçlendirmesi için bunlar gerekli. Ancak geleneksel endüstriye göre miktar büyük ölçüde az. Hatta ahşap yapılar çok daha hafif olduğundan temelleri daha küçük bile olabilir.




Kaynak:https://www.economist.com/science-and-technology/2023/06/21/sweden-wants-to-build-an-entire-city-from-wood
Kaynak:https://www.unep.org/resources/report/building-materials-and-climate-constructing-new-future
Kaynak:https://www.statista.com/statistics/276480/world-carbon-dioxide-emissions-by-sector/

 Haberi Portalda Gör

Ö
3 hafta
Teğmen

İnsanlar bir süre çoğalıp durmasa iklim düzelir kanka




C
3 hafta
Yarbay

o binalar icin okadar ahsabi nereden bulacaklar. Illaki dusunmuslerdir ama insana bir garip geliyor.



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

V
3 hafta
Yüzbaşı

Ulan dünyada binlerce dönüm tarım için istila ediliyor, bizde gidip dışardan tarım alanı filan alıyoruz, ne içiyor yöneticiler?




A
3 hafta
Er

İsveç’te yaşıyorum köy evleri çoğunluğu ahşap ve son zamanlarda şehir içindeki yeni binalar çelik ve ahşaptan yapılıyor beton yapı yok buda maliyet ve zaman tasarrufu sağlıyor.



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
E
3 hafta
Binbaşı

Tahta tabi biraz zoruma gitmedi değil.




U
3 hafta
Yarbay

Orada işçilik pahalı. Bizdeki beton demir kalıp işçiliğinin birim adam saati ahşap v.b. montajlı işçiliğe göre daha fazla. Toplam maliyet ahşapla orada ucuz oluyor. tabi birde nüfus/alan oranı var, bize 2 3 katlı binalar yetmiyor.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @AhmetEser K36LR
D
3 hafta
Binbaşı

Yangınlar sonucu verdiği faydanın kat kat fazlası zarar verecek tahta :) yerine deniz yosunlarına yatırım yapsak

Deniz yosunları tartışmasız en büyük oksijen kaynağı ise doğal olarak fazlasıyla CO2 tüketici de oluyorlar

Üstüne de bu algleri "ay ben sucul tarım yapıyom çevreye zarar! vermiyom taam mıı" diyenlerin de yosun katliamı için faydalı olur hem



Yapay et ve vegan soyada genetik değişim için harcanan enerjinin bir kısmı da algler için harcanır umarım

Ve ayrıca karbon yakalayıp-toprağa bağlama yöntemi de





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi doruhüso -- 27 Mayıs 2024; 0:52:10 >


V
3 hafta
Yarbay

Aklıma gelen birkaç problem:

Maliyet?
Ahşap nereden elde edilecek? Üretim? Tedarik?
Yangın riski?
Ahşap mukavemeti? Kaç katlı binalar yapılır?




Y
3 hafta
Binbaşı

isveç kendi ikeasını düşünüyor sanırım, ikea inşaat işine de girer zamanla...
evet betonarme yapı büyük yük ve ağırlık fakat artan nüfus ve değişen ihtiyaçlarla bu sistemlere nasıl geri dönülebilir hala?! yangın riski cabası, tarihimizdeki ahşap konaklarla dolu İstanbul'un büyük yangınlarını alıp önlerine bir okusunlar



Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
3 hafta
Teğmen

İkea inşaat işine girerse allah korusun, Daha yatak, dolap gibi basit mobilyaları bile düzgün yapamayan aşırı kalitesiz bir firma , bina yaparsa depremi geçtim ayakta durma ihtimali bile zor :):) Kesinlikle şehri ahşap’a dönüştürme fikri ise günümüzde pek mümkün değil hatta ahşap kaplama bile yangın dayanımı açısından aşırı tehlikeli, izmir folkart felaketini hatırlarsanız aslında tüm dünyada olabilecek dolayısıyla hayır, iklimi düzeltmek için ahşap değil de başka yönteme başvurulmalı, kaldı ağaç kesiyorsun bina yapmak için orman katliamı bu da aynen iklimi bozmak demektir.



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @yorumculuklar
U
3 hafta
Yarbay

Batı avrupa da deprem riski yok, adamların kafa rahat. 100 yıllık yığma binalar sapa sağlam duruyor.
Yangın için ahşap emprenyelenebiliyor, kimyasallar var bunun için.
Ama her halükarda maliyet, kısıtlı kat adedi, yerleşik alışkanlıklar v.b. nedenlerden Türkiye ve özellikle İstanbul için olması mümkün değil kanımca.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @MBK3334 VAUVJ
M
3 hafta
Teğmen

Kesinlikle katılıyorum, ben bu fikrin dünya çapıdan aslında uygulanabilirliğini sorguladım çünkü dünyada pek çok deprem ülkesi var. Bir de ahşap emprenyeli kimyasalı evet yangında dayanım kazandırır ancak şu da var ki özellikle başta ülkemiz olmak üzere bunu bile yapmayacak kadar maliyetten kaçan insanlar bulunuyor malesef. Kat adeti konusu ise en büyük sorun Metropollerde max 5-6 kat yapılan ahşap yapılar iş görmeyecektir.



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @uchihaitachi
D
3 hafta
Yarbay

Ağaç keserek mi iklim korunacak .. helal olsun.... Ne mantık amaaa




D
3 hafta
Yarbay

Iklim i duzeltmek icin oksijen ureten agaclari kesip ev yapalim. Bunlar harbi mal agac yerine ekolojik ev kil, kenevir lifi vb. urunler ile de oluyor



Bu mesaja 1 cevap geldi.
G
3 hafta
General

Sürdürülebilir denmesi burada çok önemli zira burada kullanılan ahşap normalde ormanda yaşlılıktan düşüp çürüyüp barındırdığ o CO2’yi atmosfere geri vermesine neden oluyor.

Halbuki siz bunu yapı malzemesi olarak kullanırsanız çok çok uzun süre daha karbonu saklamasını sağlıyorsunuz bizde bu sürede karbon salınımını azaltabiliriz.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gun -- 27 Mayıs 2024; 22:37:34 >

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @MBK3334 VAUVJ , @DH Misafiri
M
3 hafta
Teğmen

Bu şekilde düşünmemiştim aydınlatıcı bilgi için teşekkürler :) İyi geceler



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @gun
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.