Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
11
Cevap
270
Tıklama
1
Öne Çıkarma
Çinli SMIC, dünyanın en büyük üçüncü yarı iletken üreticisi oldu
M
4 hafta
Yarbay
Konu Sahibi

Piyasa araştırma şirketi Counterpoint Research tarafından paylaşılan yeni bir rapora göre Çin'in en büyük yonga üreticisi SMIC, ilk çeyrekte gelir açısından dünyanın en büyük üçüncü yarı iletken üreticisi oldu. SMIC, özellikle Huawei ile yakın ilişkisi ve Kirin yongalarının üreticisi olmasıyla son yıllarda ön plana çıkıyor.



SMIC'te yüzler gülüyor



Counterpoint raporuna göre SMIC (Semiconductor Manufacturing International Co.) geçen yıl aynı dönemde yüzde 5 olan pazar payını ilk çeyrekte yüzde 6'ya yükseltmeyi başardı. SMIC, bu yükselişiyle GlobalFoundries ve Tayvanlı UMC’yi (United Microelectronics Corporation) geride bıraktı.



Çinli SMIC, dünyanın en büyük üçüncü yarı iletken üreticisi oldu
Öte yandan listenin ilk iki sırasıyla SMIC arasındaki fark oldukça büyük, hatta ilk iki firmanın kendi aralarındaki fark da uçuk bir seviyede. Uzunca bir süredir dünyanın büyük yarı iletken üreticisi olan TSMC, ilk çeyrekte yüzde 62’lik bir pay tahsis etti. Güney Koreli Samsung Foundry ise yüzde 13 pazar payıyla ikinci sırada.



SMIC tarafından üretilen çipler otomobillerde, akıllı telefonlarda, bilgisayarlarda, IoT teknolojilerinde ve daha birçok alanda kullanılıyor. SMIC, müşterilerin çip stoklaması nedeniyle ilk çeyrek gelirinde bir önceki yıla göre yüzde 19,7 artış yaşayarak kasasına 1,75 milyar dolar koydu. Firmanın gelirlerinin yüzde 80’ini ise Çinli müşteriler oluşturdu.



Çinli SMIC, dünyanın en büyük üçüncü yarı iletken üreticisi oldu
Raporlara göre Çin, dünyadaki yarı iletkenlerin yaklaşık yüzde 50'sini tüketiyor. Bu temelde SMIC, ABD’nin yaptırımları altındaki Çin için çok kritik bir öneme sahip. SMIC, 2020'den bu yana ABD yaptırımlarının hedefinde ve Amerikan işletmelerinin SMIC'e satış yapabilmeleri için lisans başvurusunda bulunmaları gerekiyor ve bu da SMIC'in belirli ABD teknolojilerini edinme kabiliyetini kısıtlıyor. Kısıtlamalar dahilinde SMIC’in ASML’den EUV veya artık DUV litografi makineleri alması da yasak.



Ayrıca Bkz.Nvidia, her yıl yeni yapay zeka çipleri çıkaracak



SMIC’in bantlarında Huawei Pura 70 serisinde kullanılan Kirin 9000 ve 9010 yongaları çıkıyor. Bu yongalar Çin’de 5G desteğiyle birlikte çıkıyor. Ancak ilginç bir şekilde Türkiye’deki versiyonlarda Huawei, 5G desteği sunmuyor. Bu arada SMIC’in bu işlemcileri 7nm sürecinde ürettiğini belirtelim. Son olarak ise firmanın, yakın bir zamanda 5nm üretimine de başladığı bildirildi.




Kaynak:https://www.cnbc.com/2024/05/23/chinas-smic-is-now-worlds-third-largest-chip-foundry-counterpoint.html
Kaynak:https://www.counterpointresearch.com/insights/global-foundry-industry-in-q1-2024/

 Haberi Portalda Gör

Ambargonun sonuçlarından biri oldu. Çok ilginç çünkü tam olarak ironik. Baskıladığın, baskılamandan fayda sağlasın. Türkiye'nin savunma sanayii gibi.
Yoruma Git
LuckyNack5 - 4 hafta +5
L
4 hafta
Çavuş

Ambargonun sonuçlarından biri oldu. Çok ilginç çünkü tam olarak ironik. Baskıladığın, baskılamandan fayda sağlasın. Türkiye'nin savunma sanayii gibi.




S
4 hafta
Yarbay

Tesadüfe bakın ki Çin, TSMC'nin ana vatanı Tayvan'ın üzerindeki askeri baskıyı artırıyor... Tayvanlılar nasıl kafayı yemiyor ilginç cidden ya, 7/24 işgal karşı konulamaz bir tehlikesi


Bu mesaja 1 cevap geldi.
R
4 hafta
Yüzbaşı

Ambargo altındaki çin yarı iletkende söz sahibi oldu dünyanın önde gelen firmalarında bizim türk beyinler chip le ilgili kritik görev deler imkanları sonuna kadar zorla getir şu insanları artık



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

T
4 hafta
Teğmen

ASML makinelerini vermiyorsa, nasıl ilerletecekler işlemci işini?



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 2 cevap geldi.
S
4 hafta
Yüzbaşı

oyle yada boyle o teknolojiyi elde edecekler. ya parayi bastirip arka kapilardan dolanacaklar, yada endustriyel hirsizlik yapacaklar ki yapmadiklari sey degil. Ote yandan Cin'in yuksek tahsilli cok sayida bilim insanina sahip oldugunu dunecek olursak kendi cihazlarini da gelistirebilirler. Zaten burdaki asil sorun cin'in bu isi basarip basaramayacagi degil, ne zaman basaracagi kismi. Ne zaman ki teknoloji anlaminda asml'i yakaladilar iste o zaman hayirli isler.





Bu mesajda bahsedilenler: @thyr1234
F
4 hafta
Yüzbaşı

İşte asıl takıldıkları yer de burada.

Eskiden kendi çipelrini tasarlayıp ürettiriyorlardı. Hatta döneminde stabilite olarak en iyi işlemciler bir ara kirin işlemciler deydi.

Şu anda kağıt üzerinde işlemcileri vardır ama üretecekleri makine yok. Temel sorun da burada. Huawei şu an Smic e bağlı.
Geçen haberlerde Huawei ve SMIC ortak çalışma ile kendi döküm makinelerini üretmek için çalışmalara başladıkları yazılıydı. Artık ne aşamadalar, bilmiyorum.




Bu mesajda bahsedilenler: @thyr1234
İ
4 hafta
Teğmen

ABD bunu gördü ve Taiwan'da TSMC'deki ASML makinalarına uzaktan kullanılamaz hale getirecek bir sistem entegre ettiler yani makine ele geçtiğinde bu makineler kullanılmaz olacak fakat fiziksel olarakta elde etmeleri Çin için önemli bir hamle olur.
Şu an para basıp ASML'den her gün mühendis çalıyorlar, sıfırdan ASML ile aynı noktaya gelmesi 10'larca yıl sürebilir, mevcut yetişmiş personel ile tersine mühendislik veya teknoloji hırsızlığı ile kısa sürede(birkaç yıl) ASML'ye yetişebilir. Çin bunun peşinde, Huawei umarım başarır Huawei bittiği gün benim android'i bıraktığım gündü hala aynı kalitede bir marka yok.
Markayı geçtim android tarafında ekosistem(Telefon-kaliteli saat-kaliteli laptop-tv-tablet vs...) yaratan marka yok. Meydan Apple'a kaldı.



Bu mesaja 1 cevap geldi.
L
4 hafta
Teğmen

Tersine mühendislik yapsa bile devrimsel bi yenilik olmadigi surece ASML kendisine rakip en yakin firmadan bile iki uc nesil önde.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @iskelet123
İ
4 hafta
Yüzbaşı

Kardeşler. Anlaşır barışırlar.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @stableRevulation
S
4 hafta
Yarbay

Abd nin kuruldugundan beri yaptigi en buyuk ahmaklik rusya yi parcalamamasi.
2.ci ahmakligi rusyanin kontrolden cikma ihtimaline karsin cini destekleyip palazlandirmasi.
Su an dunyada bela olan her devlet abd nin rus komjnizmine karsi destekledigi bitleri kanlaninca kendi patronlarini satip rusyanin kucagina oturan devletler.boyledir bu isler.itin ipini gevsetirsen ahira kurtta getirir ahirdan kuzuda goturur.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

C
4 hafta
Yarbay

tsmc ye bak resmen domine etmiş.



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.