Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
19
Cevap
383
Tıklama
4
Öne Çıkarma
Türkiye ve Çin, enerjide işbirliği yapacak: Nükleer santral masada
M
3 hafta
Yarbay
Konu Sahibi

Türkiye ve Çin, enerjide işbirliği yapacak: Nükleer santral masada
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Çin’e yaptığı ziyaret kapsamında Çin Tabii Kaynaklar Bakanı Vang Guanghua ve Ulusal Enerji İdaresi Başkanı Cang Cienhua ile görüştü. Bayraktar, burada Çinli enerji kurumları ve firmaları ile de görüşmeler gerçekleştirildi. Yapılan görüşmelerde kritik mineraller, nadir toprak elementleri, doğal kaynaklar, madencilik, yenilenebilir enerji ve nükleer enerji çalışmaları konuşuldu.



Gerçekleştirilen görüşmelerin ardından iki ülke arasında "Enerji Dönüşümü Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı" imzalanırken mevcut ve potansiyel iş birliğini iki ülkede ve üçüncü ülkelerde geliştirme vurgusu yapıldı.



Türkiye ve Çin’den kritik enerji ortaklığı



Bayraktar ve Vang arasında yapılan görüşmede başta kritik mineraller ve nadir toprak elementleri olmak üzere, doğal kaynaklar ve madencilik alanlarında mevcut ve potansiyel iş birliği ele alındı. Çin Ulusal Enerji İdaresi Başkanı Cang ile ise nükleer enerji ve yenilenebilir enerji alanlarında işbirliği fırsatları ve somut projelerin hayata geçirilmesi konuları işlendi.



Bakan Bayraktar, Çin’de aynı zamanda Çin'in en büyük enerji firmalarından olup Türkiye'de önemli yatırımlar yapan Çin Devlet Enerji Yatırım Şirketi (SPIC) ve ona bağlı Çin Devlet Nükleer Enerji Teknolojisi şirketi yetkilileriyle de bir araya geldi.



Bunlarla birlikte PowerChina, Çin Enerji Mühendisliği Şirketi, Çin Makina Mühendisliği Şirketi, Çin Teinçın Mühendislik Şirketi, Çin Ulusal Yurtdışı Nükleer Enerji Şirketi ve batarya ve depolama üniteleri üreticisi Contemporary Amperex Technology (CATL) yetkilileriyle görüşüldü.



CATL özelinde Bayraktar, "Enerji depolama sistemlerinde dünyanın önde gelen şirketlerinden CATL yetkilileriyle ülkemizde batarya depolama fabrikası kurulmasına yönelik farklı yatırım modellerini istişare ettik." açıklamasını yaptı.



Türkiye ve Çin, enerjide işbirliği yapacak: Nükleer santral masada
Bakan Bayraktar, yaptığı açıklamada Türkiye ile Çin işbirliğinin çok sayıda alana yayıldığını; nükleer enerji, yenilebilir enerji, enerji depolama ve özellikle son dönemde özellikle kritik mineraller alanlarında işbirliğini daha ileriye götürebilmek ve daha somut projelerle yürüyebilmek adına Pekin'i ziyaret ettiğini belirtti.



Bu yılın başlarında Eskişehir Beylikova'da dünyanın tek sahadaki en büyük ikinci nadir toprak elementleri rezervi bulunmuştu. Bilmeyenler için nadir toprak elementleri, benzersiz kimyasal, manyetik ve optik özelliklere sahip 17 elementten oluşan bir grup. Bu elementler, elektrikli araç bataryalarının üretimi, yenilenebilir enerji teknolojileri ve çeşitli elektronik cihazların üretimi de dahil olmak üzere birçok yüksek teknoloji uygulamasında temel öneme sahip. Yapılan görüşmelerdeki bir konu da bu rezerv ile alakalı işbirlikleri oldu.



Ekim’e kadar doğal kaynaklarda işbirliği anlaşması imzalanacak



Bayraktar ayrıca ekim ayına kadar Türkiye ile Çin arasında doğal kaynaklar alanında bir işbirliği anlaşması imzalama konusunda mutabık kaldıklarını, bu konuda çalışmalara başladıklarını belirtti.



Ayrıca Bkz.Türkiye, küçük nükleer reaktörlerde öncü olmak istiyor: Peki gerçekler neler?



Ulusal Enerji İdaresi ile yaptıkları görüşmelerde nükleer enerji, yenilenebilir enerji, enerji depolama ve hidrojeni kapsamına alan ve "enerji dönüşümü" temalı bir mutabakat zaptını imzaladıklarını söyleyen Bayraktar, "Bu yenilebilir enerji başta olmak üzere, ülkemizin karbonsuzlaşmaya giden yolda çok önemli projeleri birlikte geliştirebilmemizin önünü açacak." ifadesini kullandı.



Nükleer enerji işbirliği



Türkiye ve Çin, enerjide işbirliği yapacak: Nükleer santral masada
Bayraktar, Pekin'deki temasları kapsamında dün, ilk olarak Türkiye'nin nükleer alanda bugüne dek çalışmalar yürüttüğü SPIC yetkilileriyle bir araya geldi. Bu görüşmelerde de gelecek Türkiye projeleri hakkında konuşuldu.



Türkiye, uzun dönemli enerji planında 2050 yılına kadar 20 bin megavatlık nükleer enerji kuruluma sahip olmayı hedefliyor. Halihazırda Akkuyu Nükleer Santrali projesinde sona geliniyor. Rusya ile Sinop’ta Akkuyu NGS’nin ikizinin yapılması hedefleniyor. Bunlarla birlikte iki tane daha nükleer santral yapılması isteniyor. Dolayısıyla Türkiye, 4 nükleer santral geliştirmeyi hedefliyor.



https://x.com/aBayraktar1/status/1792561130365169812



Çinli SPIC ile Trakya İğneada Nükleer Santrali projesi üzerinde birkaç yıldır görüşmeler sürüyor. Pandemi süresinde görüşmeler yavaşlamıştı ancak şimdi süreç hızlandırılmış durumda. Bayraktar yaptığı açıklamalarda büyük santrallerin yanı sıra Türkiye'nin küçük modüler reaktörlere (SMR) de ihtiyacı olduğuna dikkat çekti. Bu bağlamda Türkiye’nin birçok Batılı şirketle ve bu teknolojiye sahip Çinli CNOS şirketi ile temas kurulduğunun altını çizildi.



Bayraktar, "Yeni dönemde Akkuyu'dan edindiğimiz tecrübeyle daha çok yerlileştirmenin olduğu, insan kaynağı ve işletmecilikte yerliliğin olduğu bir modeli hedefliyoruz." dedi.




Kaynak:https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/turkiye-ile-cin-arasinda-enerji-donusumu-alaninda-isbirligine-iliskin-mutabakat-zapti-imzalandi/3225901

 Haberi Portalda Gör

S
3 hafta
Yarbay

A
3 hafta
Yarbay

Sıfırdan santrali yapmayı bize öğretsinler🥹



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 2 cevap geldi.
E
3 hafta
Yarbay

Zamanı gelmişti artık. Bize hep tüm dünya bizim düşmanımızmış gibi lanse edildi hep.



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

U
3 hafta
Yarbay

Öğrensen bile bi dünya yan ekipman var, onları üreten firmalar sayılı, gidip onlardan alacaksın seve seve.
Rusların yaptığı akkuyu için, fransada amerikan firması tarafından parça üretildi mesela 😀

https://akkuyu.com/tr/news/1-g-n-tes-n-buhar-t-rb-n-n-tes-n-n-lk-b-y-k-boyutlu-b-le-en-akkuyu-ngs-sahasina-ula-ti



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @AlbatrosD.IIIFazılBey
A
3 hafta
Yarbay

Napaılım hocam ABD vermiyor bize nükleer santral. Neresinden know how kazansak kardır





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AlbatrosD.IIIFazılBey -- 21 Mayıs 2024; 20:55:11 >

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @uchihaitachi
D
3 hafta
Binbaşı

İnşallah doğrudur da bi kaç tane daha nükleer tesis yapılır



Füzyon yakında gelmezse bu iklim hebelehübeleleri yüzünden 10 seneye çok büyük enerji krizleri yaşamaya başlayacağız



Hem iklim krizi var diyorlar hem de iklimden anında etkilenen "yenilenebilir" teknolojiye göbekten enerji altyapısını bağlamaya çalışıyorlar, sürekli propaganda kasarak :)



Bazen düşünüyorum acaba füzyon yakında uygulanabilir olacak da bu ucuz enerjiye herkes hemen ulaşamasın, ekonomileri çalkalansın diye mi dayatıyorlar bu rüzgar zartzurt furyasını



Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
Tüm dünya hızla nükleerden güneş ve rüzgar enerjisine geçiyor, biz daha yeni nükleere geçeceğiz. Her zaman olduğu gibi eski nesil ürün ve hizmetleri kat be kat pahalıya mal edeceğiz anlaşılan. Dünya yenilenebilir enerjiye geçtiği için nükleer enerji "satan" ülkeler bizim gibi umursamaz müşterileri mumla arıyorlar tabii. Yok mu bu ülkenin geleceğini ve çıkarlarını düşünen gerçek birileri?




İ
3 hafta
Yüzbaşı

Kadın bakana " biz bunu kekleriz, kandırırız bakışı atmış "...



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

B
3 hafta
Yarbay

çini de kucağa oturtmuşlar, sağa sola gönderiyorlar , geçmiş olsun biz sahipsizler bu kahpelerin dünyasında yok olacağız iyice, görünen o



V
3 hafta
Yarbay

Santral bizim olsun da, Rusyanın kurduğu gibi başka ülkenin santrali olmasın. Onun dışında çok farketmez, Çin enerji konusunda çok ilerledi.
Füzyon konusunda da ar-ge yapan gerekli uluslararası bilimsel topluluklara üye olup geleceği planlamamız gerekiyor. Vizyon sahibi olmak gerekiyor bu konuda.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
R
3 hafta
Yüzbaşı

Engin arık ve ekibini Manisa'da uçağını düşürdüler toryum reaktörü yapmasın diye çin başardı bizim en az 10 tane santralimizin olması gerekiyor ve bunlar sinir komşusu olduğumuz ülkelere yakın yapılması gerekiyor güvenliğimiz için çin toryum da dahil füzyon enerjisi atılımları yaptı biz hala taş devrine dönmeye çalışıyoruz bıraksak kendini aydın zannneden kesim bizi enerji anlamında taş devrine geri götürür .



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @doruhüso
K
3 hafta
Binbaşı

önce kıymetli topraklara sanayi kur, şimdi de nükleer atık. hedef?




M
3 hafta
Yüzbaşı

Maşallah dünya da anlaşma yaptığımız ülkeler Rusya ve Çin. Tam özgürlükler ülkesi hamdolsun.



Bu mesaja 1 cevap geldi.
J
3 hafta
Yarbay

Haklısınız.Bebek katili destekçisi abd ve AB ülkelerinin özgürlük hak hukuk konusunda Maşallahı varlar.





Bu mesajda bahsedilenler: @Murat.Ak
B
3 hafta
Yarbay

3 km denizi geçen 380m yüksekliiğinde dünyanın en yüksek elektrik pilonlarını yaptı Çin.

< Resime gitmek için tıklayın >

Fakat bir soru işareti var.

Jintang adası ile kıtasal Çin arasındaki 15km deniz açıklığını yer altı kablolar ile geçen bu yüksek gerilim hattında, Jintang adası ile Cezi adası arasındaki sadece 3km açıklık için de neden yer altı kablo yapmayıp, 380m'lik dev pilon yapıldı? Gösteriş için mi, Çin "dünyanın en yüksek pilonunu biz yaparız" diye hava atmak için mi yaptı yoksa başka bir sebebi mi var?



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Vain
M
3 hafta
Yüzbaşı

Herkesin hayali ABD ve AB Ülkeleri, gitmeyenlerinde şeytanı iyi valla



C
3 hafta
Yarbay

Dünyada ilk nükleer santral 1956 açılmış. Adamlar o güne kadar olmayan bir şeyi hayal edip, tasarlayıp, gerçeğe dönüştürüyor. Biz 80 yıllık teknolojiyi bizi öğretmelerini istiyoruz. Çok ilginç geliyor.


Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @AlbatrosD.IIIFazılBey
A
3 hafta
Yarbay

Dünyada know how teknoloji transferi diye bir tabir var çat pat ülkeler tekn transferi yapıyorlar sonra da sen ilerletiyorsun ayrıca roket ve nükleer teknolojiyi yanılmıyorsam Almanlardan almışlardı



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Cem
B
3 hafta
Yarbay

Haberde Türkiye'de 2050 yılına kadar 20 bin megavatlık (MW) nükleer enerji nükleerden sağlanacak diyor.

Şu anda 40 bin MW elektrik nükleer olmadan sorunsuzca üretiliyor iken nükleerin gelmesi daha da ilginç.



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Cem
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.