Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
103
Cevap
8207
Tıklama
136
Öne Çıkarma
Cevap: KOSKOCA İSTANBULDA HASTANE RANDEVUSU ALAMIYORUM (5. sayfa)
M
3 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: kerimcem

90 lara cennet gibi günlere ışınlan sabahın 4.5 ayazında kakıp hastanede sıra bekle, akşam 5 e doğru eve gel.
türkiyedeki sağlık sistemi bir çok gelişmiş ülkeden iyi aaa tabi daha iyiside var oda para peşin kırmızı meşin.
Evet o dönemler aynen dediğiniz gibiydi. Annem sabahları az gitmemiştir hastaneye ama abartmayalım da öyle akşam 5te gelmezdin. erken gidersen öğlen evde oluyordun.

şimdi o sisteminde yanlışları vardı, Bugünün yanlışları da var. bugün de 4/4lük bir hastane sistemi yok. hastanelerden randevü almak sıkıntı. eğer alırsan en az 10 gün , nufusu az olan illerde oturuyorsan şanslısın daha erkene almak mümkün. bazı hastaneler ise hiç randevü vermiyor. sebebi ne bilmiyorum. bu aşılama mevzusundan dolayı doktorları belki görevleri kaydırmış olabilirler.
Böyle olunca da insanları özel hastanelere gitme konusunda mecbur bırakıyorlar.


bu arada Kanada da sağlık sistemi tamamen ücretsizdir.



S
3 yıl
Yarbay

Bende Eskişehir'de dış için 16gun sonraya anca alabildim. Her sat başı bakıyordum 4te açıldı. 20lik diş operasyonu var pandemi var diye ertelediğim.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

S
3 yıl
Yarbay

Aynısını kardeşim de yaşıyor. Ben bakıyorum randevu var kardeşimde yok. Kardeşimin hesaptan başka bölümlere bakınca var ama lazım olan bölüm kapalı.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @mondschein66
U
3 yıl
Binbaşı

Tabiki dahada gelissin daha iyi olsun ama Turkiyede saglik sektoru baya baya iyi durumda.



G
3 yıl
Yüzbaşı

Hastanelerimiz çok gelişti ellerinden gelse küfrederek tedavi edicekler tedavi dediğimde ederse yani çok g.olsun şu hastanelerde çalışıp ta görevini yapmayan doktor görevli kim varsa hastaya kötü davranan kim varsa bizden aldıkları paralar haram zıkkım olsun



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

K
3 yıl
Yüzbaşı

Hastane kuyruğunda değil evinde ölüyorsun. Hastane kuyruğunda fenalaşırsan hastanede olduğun için acil tıbbi müdehale ile kurtulabilirsin ama evinde öylemi kendi kendine ölüyorsun.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

L
3 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: kayihani

Hekimler başka bir toplumdan çıkmıyor. Herkesin bir sabır eşiği var. Hekimlerinki de toplumunki kadar. Hastanede çalışan diğer meslek grupları da insan fırçalıyor. Askerlik yapan bilir, bizim toplum toplum olarak yaşamayı bilmiyor. Askerde de fırça var. Hekimler her gün toplumun bu kesimi ile iletişim halinde. Sabır tükeniyor. Bir de hekim hasta ilişkisinde sağlıklı olan arada bir resmiyet bırakmaktır. Bizim insanımız samimiyeti enseye şaplak seviyesine çok kısa zamanda taşıyor. O konuda ölçüyü çabuk kaçırıyorlar.
ikinci bir husus sabır konusu, insanın sabrı sonsuz değil, bir yerde tükeniyor. Aracını hergün redline denilen en üst motor devrinde kullanırsan bir iki aya motoru kucağına alırsın. Dünya sağlık örgütü en kısa muayene süresini 20 dk olarak belirlemiş. Bizim ülkede 5 dk da bir mhrs randevusu var. Hatta bir de üzerine ekstra muayene rica eden, acilden gelen, yatan hastaların konsültasyonu, bazı hastanelerde kiosk sistemi ile ekstra randevu var. Alın size redline örneği.
üçüncü bir husus da şöyle, ben aracımı sanayiye götürdüm usta hava filtresini değişmeyi unuttu, yağ tapasını iyi sıkmadı aracım yağ sızdırmaya başladı ancak usta bana çok iyi davrandı, güleryüzlü idi, işimi ucuza ve çok hızlıca halletti. Şimdi ben bir hekimden neden Güleryüz beklenir anlamıyorum. Arkadaş kaliteli hizmet beklemek lazım. Ülkemizin, kaliteli hizmet veren hekim bolluğu yaşadığı duruma geldiğinde güleryüzlü olanı tercih ederseniz ona birşey demem. Ancak hekimle ilgili tüm beklentiniz güleryüz ise burada bir saçmalık yok mu, siz veya ben yukarıdaki ustaya bir daha arabamızı götürmeyiz. Ancak sağlık sisteminden bize etmesini istediğimiz hizmet şekli tam olarak bu değil mi.
Ben hastane yöneticiliği yaptım. Kısa sürede 400 den fazla şikayet cevapladım. Yönettiğim hastanede en memnun olunan doktorlar günde 250 300 hasta bakan hastanın her istediğini yapan, her istediği tetkiki yapıp her istediği ilacı yazan hekimlerdi. Hastaya ancak 1 dk zaman ayıran hekim hastayı ne kadar iyileştirebilir? Bu arada 400 şikayette onlarca şu hemşire hekim vb bana güleryüz göstermedi şikayeti vardı. Yemin etmeyi sevmen 1 tane bile bu muayene süreleri çok kısa diye şikayet cevaplamadım.
Sağlık sistemi mevcut hali ile uzun süre yürümez. Yürüse bile sağlıklı bir sistem değil. Ülkemizde 1. Basamak hekimlik yeterli seviyede değil. Bu sebeple 2. Ve 3. Basamak yani devlet hast ve üniv hastanelerinde yığılma var. Dünyanın hiçbir yerinde daha fazla hastane yaparak sistem işler hale gelmiyor. Bakın bu hastaneleri biz vergilerimizle karşılıyoruz, çok para harcayan yerler buralar. Ülkemiz her yıl hazineden karşılanmak üzere çok ciddi sgk açığı veriyor. Bunun yerine fiyat/etkin basamaklı ve sevk zincirinin olduğu sağlık sistemine bir an önce geçilmelidir. Koruyucu hekümlik ve birinci basamak acilen güçlendirilmelidir. evet bu yazdıklarım vatandaş için biraz acı bir reçete ama akıla uygun olan bu.
yazım uzun oldu biraz, işin özeti şu bizler ne zaman hekimden güler yüz beklemek yerine sağlık sisteminden “sistem” bekler duruma gelirsek o zaman bu işler biraz değişmeye başlar.
sürç-ü lisan etti isek affola
Hekimlerden güler yüz beklemek yerine derken? Hastalık sonucu acıdan inim inim inleyen ve ağrı kesicilerin işe yaramadığı hastaların karşısına sen nazi ss subayları ciddiyetinde çıkarsın.


Bu mesaja 2 cevap geldi.
S
3 yıl
Teğmen

36 saatlik nobetinin son saatlerinde bilmem kaç yüzüncü hastasını güle oynaya muayene etmesini beklemiyorsunuz herhalde.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Lacano
K
3 yıl
Yüzbaşı

O hastanın karşısına güler yüzlü veya asık suratlı çıkmak hastanın ağrısını dindirmeyecek veya azaltmayacak. Hekimin görevi ağrıyı dindirmek. Güler yüz yerine keşke ağrıyı dindirecek tedavi talep etseniz. Daha mantıklı olur.
güler yüz veya samimi ilişki kişilik özelliği bu olayın meslek ile alakası yok. Birbiri ile karıştırmamak lazım. Aynı durum tüm meslekler için geçerli. Mesleğin gereğini bekleniyiniz. Ayrıca Kimse hekim olduğu için polyanna gibi etrafa gülücük saçmak durumunda değil. Siz hastaneye gülücük almaya değil sağlık hizmeti almaya geliyorsunuz. Eğer şefkat ihtiyacınız var ise ailenizden yakınlarınızdan temin edin. Hiç tanımadığınız birinden samimi bir şefkat göremezsiniz. Ayrıca Belki kişinin mizacı sert. Hekim oldu diye mizacını değişecek diye bir durum yok. Hem istese de değişemez.
gerçi bir önceki mesajda çok daha detaylı ve örnek vererek açıklamıştım. Güleryüz yerine kaliteli hizmet, tıkır tıkır işleyen hizmet talep edin. Daha karlı çıkarsınız.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Lacano
S
3 yıl
Yarbay

Bir kac arkadasim randevusuz gitmisti.aşı olmuslardi.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

S
3 yıl
Teğmen

Mesleklere bakış açınıza katılmıyorum.O zaman öğretmenler yatarak para kazanmak için,mühendisler kısa yoldan parayı vurmak için bu meslekleri seçiyorlar diye genellemelerde de bulunulabilir.Benim burada karşı çıktığım şeyler:
1-Calışma saatleri (Asistanlarda +100 saat, Uzmanlarda da birkac branş hariç insanı olmayan çalışma saatleri)
2-Hasta yoğunluğu (Sağlık sisteminin yeterli olduğu ülkelerde doktor günde 5-10 hasta muayene ederken bizim ülkemizde acilde 300-400 hastayı görenler dahi var)
3-Bilinçsiz hastalar(İçeride hasta varken çat kapı içeri giren ve doktorla tartışmaya çalışanlar vb.)
4-Adaletsiz maaş(Devlet 8 günden sonraki nöbetlerin ücretini ödemiyor bile.Ve bu döner sermaye saçmalığı)
5-Asistanlıkta uygulanan mobbing (Epey doktor ve sağlık çalışanı mobbing yüzünden bezmiş durumda)

Bu ülkenin vatandaşı da bu şartlarla çalışan insanlara saygısızlık yapamaz.Mesele sadece doktorluk da değil.Çalışma şartlari kötü olan tüm meslek gruplari için insanların tepkisini ortaya koyması lazım.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
A
3 yıl
Yarbay

Türkiye de hasta yoktur. var diyen nankörlük eder...



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

T
3 yıl
Yarbay

sevk zincirinden ancak doktor memnun kalacaktır. hastanın memnuniyetini bu sistemde nasıl sağlayacaksınız? kaldı ki birinci basamağa hastaları yığdınız diyelim. ve yığılma noktasına geldi. diğer basamaklar veya en üst basamaktaki doktora ve hastaneye ne iş vereceksiniz? akşama kadar, çay kahve muhabbeti mi? bence sizin sistemde, iş bu noktaya gelir. zaten hali hazırda randevu alınamadığını göze aldığımızda, bunun bir sevk zinciri uygulaması olduğunu düşündüğümüzde, bunun hastaya vereceği moral motivasyonu kim düşünebilir? bence dile kolay söyleniyor. bu uygulamanın iyi yanları var şüphesiz ama dezavantajları da var. hasta memnuniyetsizliğini kesin yaratacak. bu duruma düşmek yerine, hasta otuz gün beklemeyi yeğler diyorum. sanki şu anki mevcut durumda bu tarz bir uygulama varmış gibi seziyorum. hastalar arasında hani, af edersin kedi çükünü görmüş yara zannetmiş hesabı nasıl derler her şeyi kafaya takanlar yok değil var. ama birinci, ikinci üçüncü artık kaç basamak ise hastaları yönlendirmeye çalışmak kolay bir iş değil. her hastanın sağlık geçmişini takip edebiliyor olmak önemli. hali hazır sistemde, doktorun karşısına çıktıınızda, sizi karşılamadan evvel sizin sağlık geçmişinize bile bakmadığını, size sorduğu ilk sorudan ve sonrasında verdiğiniz cevaplardan görüyorsunuz. konu dijitalleşmeye geliyor.

sözün özü doktor, hastayı hastalığına göre basamaklandırmaya yani gideceği yeri yönlendirmeye çalışıyor. ben bunu doğru bulmuyorum. ben de doktorların öncelikle dijital çağa ayak uydurmaları gerektiğini düşünüyorum. sadece sistemi bahane etmek doğru değil. nüfus sayısının az olduğu yerlerde arzu edilen düzeni görüyor olmak, o düzenin her yerde uygulanabileceği anlamına bence gelmez. zaten geliyor olsaydı son yedi senede çoktan öyle bir sisteme yönelik adım atılırdı. hastanın gitmek istediği yeri kısıtlamaya çalışmak kulağa hiç hoş gelmiyor. bu noktaya gelene kadar önce hastaların geçmişini doktorların, hasta görüşmesi öncesinde incelemesi bence yapılması gereken ilk şey. bundan sonra belki gelebilecek önerileri değerlendirmek daha doğru olur.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @kayihani
K
3 yıl
Binbaşı

Koskoca olduğu için alamiyorsun anadoluda hastaneler boş.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

G
3 yıl
Er

Ben de Anadolu yakasındayım. Senin gibi aylardır ben de alamıyorum. Bilmem ne şehir hastanesi yaptık şunu yaptık bunu yaptık. Ben faydalanamadıktan sonra ne anlamı var? Ciddi bi hastalığım olsa ölmüştüm. Cildime lekeler çıktı aylardır uğraşıyorum yok, alamıyorum. Böyle kalsın napim hahshsha



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

S
3 yıl
Teğmen

Evet bu şartlar bizim elimizde değil ama insanların karşılaştıkları olumsuzluklara da tepkimizi gösterebilmeliyiz.Bu şartları yazmamın asıl sebebi de size bu sistemdeki sıkıntının doktor kaynaklı olmadığını (genellikle) göstermek istememdir.Mobbing konusunda da kaotik bir ortamda çalışan tüm insanlar ülkemizde mobing'e uğruyor o konuda haklısınız ancak beyaz yakalı dediğimiz kesimdeki insanlarin içinde buna en çok sağlık çalışanları uğruyor maalesef.Tepkim de bu yuzdendi.Herkes için daha güzel günlere inşallah.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Lacano
K
3 yıl
Yüzbaşı

Hocam son videoyu ben izlediğimde ağzı lağım çukuru gibi olmuş bir kadın, bu kadına gülen bir kalabalık ve ağır hakaretlere aldırış etmeyen bir hekim görüyorum. Tck 125 e göre hakaret suçu görüyorum. Bu videoyu paylaşmanız bence sizin niyetinizi tam manası ile ortaya koyuyor. Siz böyle doktorlar istiyorsunuz. Kendine ağır hakaret etseniz bile şakaya vuracak, her istediğinizi hekime yapacaksınız ancak size hizmet etmeye devam edecek bir varlık bekliyorsunuz. Belki de siz doktor olsanız böyle bir hekim olursunuz ancak ben de sorarım, yahu nasıl bir genişliktir bu. Benim mezhebim bu kadar geniş değil mesela. Çok çok daha hafif hakarete 2 ayrı kişiden şikayetçi oldum ve ceza aldırdım.
yok hocam açıkça sizin işinize gelmiyor. Hekimin hastaya 3 dk ayıramadığı yerde hangi en iyi tedavi ve hizmetten ve mecburiyetten bahsediyorsunuz. 3-5 dkda muayene ve sağlık hizmeti en iyi değil altını çizerim olduğu kadar olur. 5 dkda iyi hizmet Mümkün mü böyle birşey. Ancak kendinizi kandırırsınız. Benim de tam olarak söylemek istediğim bu. Hekimin güler yüZüne gelene kadar adam akıllı sistem talep edin. Ortada sağlam bir hizmet yok önce hizmeti toparlayalım sonra güler yüz safhasına geliriz.
hastanın morali tabiki önemli, ancak adam akıllı hizmetin olmadığı yerde hizmet yerine moral beklemek benim aklıma yatmıyor. Ha siz bu şekilde kendinizi avutursunuz ne ala. Karışmam ve saygı duyarım.
şimdi gelelim güler yüz bekleyen hastalara, ve insan ilişkilerine
bir ortama giren insan öncelikle selam verir. Günaydın merhaba s.a. Peki hastalar verir mi, gidin gözlemleyin
Toplumun hizmet aldığı bir yerde insan olan sırasını bekler. Gidin gözlemleyin kaç kişi sırasını beklemek kadar basit bir eylemi becerebiliyor.
hastaya şikayetin ne dersin hastalık adı söyler, mesela başım ağrıyor demez, beyin kanseri oldum der. Tamam onu da söylesin ancak sen tekrar şikayetini sorarsın yine düzgün cevap alamazsın örneğin babamda da oldu der. Müdehale edersin nasıl bildiniz diye bende başağrısı var google a veya komşuya sordum o söyledi. Peki dersiniz ne kadar zamandır bu şikayetiniz var. Hasta derki bayadır var. Bakın anlayamadım kaç aydır haftadır var desiniz hani bir hafta mı, yok der uzun zamandır var. Zorla 1 yıldır sözünü ağzından aldıktan sonra muayene etmeye başlarsınız hasta hı sefer şikayetini en başta olması gerektiği gibi anlatmaya başlar. Tamam dersiniz bunları zaten anlattınız, bu durumları bir muayene edeyim, ancak hasta tekrar aynı şeyleri anlatır. İnsanla dalga geçsen ancak bu kadar olur.
randevusu olmadığı halde ekstra muayene talep eden acil de olmayan hasta hekimden olumsuz cevap alırsa ısrarcı olmaz, idareye şikayette bulunmaz, araya adam koymaya çalışmaz. Yine gidin gözlemleyin böyle mi oluyor.
yahu koca koca insanlar yalan söylemez, insan kandırmaya çalışmaz. Hasta ekstra muayene talep eder benim durumum çok acil der. Siz de dersiniz ki ne aciliyetiniz var. Cevap gelir yakın gözlüğümü kaybettim. Hasta yalan söylediği için bakacağım ekstra hastaya ben bakmıyorum mesela. Bu konuda titizim.
sonra hasta gelir ekstra muayene talep eder kaç gündür gözüm kızardı muayene ettiremedim, sıra da alamıyorum kaç gündür deniyorum, peki dersiniz buyurun, ne zaman başladı kızarıklık, dün akşam başladı cevabını alır hastanın yaptığına içerlersiniz.
İnsan hekime veya böyle yakın ilişki kurduğu yerlere giderken kişisel temizliğine dikkat eder. Sırtını karnını muayene için açan hastadan küflü peynir kokusu gelmez örneğin. Ya da göbeğinin altındaki katlantıda simsiyah yağlanmış kir katmanı oluşmaz mesela. Veya yüzünüze hohlayan hastanın en azından soğan sarımsak yememesini dişini fırçalamasını beklersiniz.
hekim acilden çağırıldığında hastalar anlayış gösterir mesela. Ben kalp masajını bırakıp boğaz ağrısına bakılmasını isteyen hatta bu sebeple cimere şikayet yazan hasta gördüm. Bu hasta deseydi ki acilde hekim az hekim atayın eyvallah derdim. Vergi veriyor hakkıdır. Bir de diyor ki ölelim mi. La öteki hasta ölüyor, sen ortalığı karıştırıyorsun bana erken bakılsın diye. Hekime ve işine saygı olmadığı gibi ölene de saygı yok.
Daha çok örnek yazarım cin olmadan adam çarpmaya çalışan, cinayete karıştığı halde cinayet saatine yönelik bambaşka bir şehirde muayene kaydı açmaya çalışan, anasını öldürüp defin ettikten 2 gün sonra ölü raporu düzenletmeye gelen veya çok daha basiti arkadaşları ile eğlenip sınava girmeyip rapor talep eden vb örnek çok. Bir sürü yazarım. Ölen babasının ölüm raporunu düzenlemesin de mmaşı yatmaya devam etsin diye diye kalbinden hekimi bıçaklayan oldu mesela.
güler yüz bekleyen toplumun hali ortada. Bazı şeyler verilmez alınır, güler yüz de bu kapsamda değerlendirilmelidir. Salgın herhangi bir insanı kötü etkiledi ise sağlık çalışanını 10 kere kötü etkiledi. Bir sürü mesai arkadaşımızı kaybettik. Ahır dediğiniz ortamda çalışıyoruz biz. Siz gelip maksimum bir gün geçirmeye tahammül edemiyorsunuz sağlıkçıların ömrü bu ortamda ve olması gerekenin çok üzerinde mesai saatleri ile olması gerekenden çok hasta sayısı ile geçiyor. Evet bizler de biraz empati bekliyoruz, anlayış bekliyoruz. Ben hiçbir sağlıkçının keyfi olarak hastasına kötü davranacağını düşünmüyorum. İlla kötü örnek var derseniz istisnalar kaideyi bozmaz. Keşke hiç kötü örnek olmasa. Ancak her meslekte her toplumda bu örnekler var.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Lacano
K
3 yıl
Yüzbaşı

Almanyanın nufusu bizimle aynı ve bahsettiğim sistem orada çalışıyor.
basamaklı sistem candır. Şöyleki size 3 hasta üçünün de burnu akıyor.
  • si grip 2. Si sinüzit 3. Sü kanser. Semptom aynı oluş şekillerinde biraz fark var.
ilk hasta her basamakta tedavi edilebilir 2. Hasta 2. Ve 3. Basamakta 3. Hasta ise sadece 3. Basamakta
birinci basamak aile hekimi, sağlık de cağı, ikinci basamak devlet hastanesi 3. Basamak ünüversite hastanesi vb.
şimdi hocam birinci basamak aile hekimine sen 1000 kişi değil 4000 kişi takip ettirirsen hastaya yetişemez. Herkesi sevk eder. Sevk zorunluluğu olmazsa herkes profesöre muayene olmak ister peki o nasıl yetişecek bu işe. Şimdiki sistem bu şekilde herkes gidebildiği en üst kuruma gitmeye çalışıyor. Bu sebeple üst basamaklarda hasta yığılması var. Yığılma nedeniyle hastaya ayrılan süre kısalıyor, hizmet kalitesi bozuluyor, iyileşemeyen hasta tekrar muayeneye geliyor sistemin hasta yükü daha da artıyor.
hekimler ekseriyetle devlet memuru. Hasta sayısına göre mesai saati değişmiyor. Günde 20 hastaya da baksa 150 hastaya da baksa mesai saati değişmiyor. 1 hastaya düşen süre değişiyor. Sizin savunduğunuz bu sistem kısır döngüye sebep veriyor. Dünyada sağlıklı çalıştığı bir hastaya yeterli süre ayrılabildiği bir örnek gösterebilir misiniz?
şehirler arası seyehati otomobil değil de traktör ile yaptığımız gün siz haklı olursunuz. Traktör otomobile göre çok yeteneklidir birsürü özellikli iş yapar ancak neden seyahat etmeye kullanmıyorsak, aynı sebepten ötürü 3. Basamak hastaneye gözde kaşıntı için gitmemeliyiz. Hekim kaynağı sınırsız değil ve verimli kullanılmalı.
hiçbir sistem mükemmel değil. Ancak sizin bahsettiğiniz hekimlerin boş oturacağı bir durumu ben göremiyorum. Velev ki oldu, devletin bu konuda planlama yapacak teşkilatı personel sayısını gayet ayarlayabilir.
hastalar memnun kalır mı, cevap evet kalır. Hastalığının ciddiyetine göre kendisi ile ilgilenen ve zaman ayıran hekime ve hizmete ulaşabilecek. Neden memnun kalmasın. Herseyi halkın isteğine bırakmak annesinden sürekli çikolata isteyen çocuğa sürekli çikolata verip sağlıklı olmasını beklemek gibidir. Kabak ta yenmeli et de, yumurta da. Evet çocuk biraz yüzünü buruşturabilir ancak onun için sonuç daha iyi olur. Tabi ki benim sistemin olumsuz yönde anı her canı istediğinde uzmana hitme olayı ortadan kalkacak. Buna alışan toplum ilk başta huzursuzlanacaktır. Kamu spotu ile çözülebilecek mesele.
niyetinizi ve endişenizi anlıyorum ancak bu kınun mesleği var. Halk sağlığı uzmanlığı. Bahsettiğim konular bu mesleğin ilgi alanı. sağlık popülizme kurban edilirse sürekli çikolata yiyen çocuğun karnı ağrır, hastalanır, günümüzde durum bu değil mi? Hekimin daha çok hasta bakması sorunu bu güne kadar çözebildi mi. Ancak benim bahsettiğim sistemin çalıştığı onlarca ülke var



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @The souls migration
T
3 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: kayihani

Almanyanın nufusu bizimle aynı ve bahsettiğim sistem orada çalışıyor.
basamaklı sistem candır. Şöyleki size 3 hasta üçünün de burnu akıyor.
  • si grip 2. Si sinüzit 3. Sü kanser. Semptom aynı oluş şekillerinde biraz fark var.
ilk hasta her basamakta tedavi edilebilir 2. Hasta 2. Ve 3. Basamakta 3. Hasta ise sadece 3. Basamakta
birinci basamak aile hekimi, sağlık de cağı, ikinci basamak devlet hastanesi 3. Basamak ünüversite hastanesi vb.
şimdi hocam birinci basamak aile hekimine sen 1000 kişi değil 4000 kişi takip ettirirsen hastaya yetişemez. Herkesi sevk eder. Sevk zorunluluğu olmazsa herkes profesöre muayene olmak ister peki o nasıl yetişecek bu işe. Şimdiki sistem bu şekilde herkes gidebildiği en üst kuruma gitmeye çalışıyor. Bu sebeple üst basamaklarda hasta yığılması var. Yığılma nedeniyle hastaya ayrılan süre kısalıyor, hizmet kalitesi bozuluyor, iyileşemeyen hasta tekrar muayeneye geliyor sistemin hasta yükü daha da artıyor.
hekimler ekseriyetle devlet memuru. Hasta sayısına göre mesai saati değişmiyor. Günde 20 hastaya da baksa 150 hastaya da baksa mesai saati değişmiyor. 1 hastaya düşen süre değişiyor. Sizin savunduğunuz bu sistem kısır döngüye sebep veriyor. Dünyada sağlıklı çalıştığı bir hastaya yeterli süre ayrılabildiği bir örnek gösterebilir misiniz?
şehirler arası seyehati otomobil değil de traktör ile yaptığımız gün siz haklı olursunuz. Traktör otomobile göre çok yeteneklidir birsürü özellikli iş yapar ancak neden seyahat etmeye kullanmıyorsak, aynı sebepten ötürü 3. Basamak hastaneye gözde kaşıntı için gitmemeliyiz. Hekim kaynağı sınırsız değil ve verimli kullanılmalı.
hiçbir sistem mükemmel değil. Ancak sizin bahsettiğiniz hekimlerin boş oturacağı bir durumu ben göremiyorum. Velev ki oldu, devletin bu konuda planlama yapacak teşkilatı personel sayısını gayet ayarlayabilir.
hastalar memnun kalır mı, cevap evet kalır. Hastalığının ciddiyetine göre kendisi ile ilgilenen ve zaman ayıran hekime ve hizmete ulaşabilecek. Neden memnun kalmasın. Herseyi halkın isteğine bırakmak annesinden sürekli çikolata isteyen çocuğa sürekli çikolata verip sağlıklı olmasını beklemek gibidir. Kabak ta yenmeli et de, yumurta da. Evet çocuk biraz yüzünü buruşturabilir ancak onun için sonuç daha iyi olur. Tabi ki benim sistemin olumsuz yönde anı her canı istediğinde uzmana hitme olayı ortadan kalkacak. Buna alışan toplum ilk başta huzursuzlanacaktır. Kamu spotu ile çözülebilecek mesele.
niyetinizi ve endişenizi anlıyorum ancak bu kınun mesleği var. Halk sağlığı uzmanlığı. Bahsettiğim konular bu mesleğin ilgi alanı. sağlık popülizme kurban edilirse sürekli çikolata yiyen çocuğun karnı ağrır, hastalanır, günümüzde durum bu değil mi? Hekimin daha çok hasta bakması sorunu bu güne kadar çözebildi mi. Ancak benim bahsettiğim sistemin çalıştığı onlarca ülke var
çay kahve olayı doktorun kabahati olmayacak bunu söyleyeyim hemen. randevusuz günlerini, var ise kendi muayene hanesinde aktif olarak geçirme fırsatı bulmuş olacak. bu imkanı dr olsam ben de isterdim. bunun kavgasını da zaten yapmışlardı biliyorsunuz.

yapmak istedikten sonra uzaktan eğitim gibi hastanın beyanına göre hastaneye davet edilip edilmeyeceği belirlenebilir. hatta uzaktan muayene ile ilaç tedavisi bile hastanın rızasına bağlı olarak başlatılabilir. bu bir tercih olarak hastaya sunulabilir. özellikle genç nüfusa karşılık. yaşlıları bu kapsamın dışında tutmak lazım. her sistemi yurt dışından almak, bence hem doğru olmaz hem de tutacağı anlamına gelmemeli. bir yandan da tv izliyorum bu saatte antikitera altaylı'nın programında şengör döktürüyor. ben kendimi örnek vereyim. istediğim bir hastanenin istediğim bölümüne ve doktoruna görünmek isteyip de görünemezsem gerçekten rahatsız olurum. kaldı ki eş dost akraba ahbaplık olayı da vardır her memleketde biliyorsun. biz uzaktan randevuyu zor alıyoruz. geçen denk geldi, barkod veren kişi bir arkadaşına randevu aldı sistemden nasıl aldıysa anlamadım. yani sisteme pek fazla güvenmemek lazım. serbest bırakacaksın ne haliniz varsa diye böyle herkes memnun kalır. şimdi şu korona belası ortalıkta dolaştığı için herkes pimpirik durumda. yoğunluğun olması normal.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
K
3 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Ortamlarda sağlık sisteminde çağ atladık dersin kim bilecek...