Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
12
Cevap
482
Tıklama
4
Öne Çıkarma
Google sürpriz bir hamleyle Android’den RISC-V desteğini kaldırdı
M
3 hafta
Yarbay
Konu Sahibi

Google sürpriz bir hamleyle Android’den RISC-V desteğini kaldırdı
Açık kaynaklı RISC-V komut seti mimarisi, son yıllarda uluslararası alanda daha fazla ilgi görmekte ve işbirliği kazanmakta. Ancak Google, beklenmedik bir şekilde RISC-V desteğini Android'in temelinden silme kararı aldı. Bu durum, RISC-V’nin yaygınlaşması için önemli bir engel teşkil edecek gibi görünüyor.



RISC-V için kötü gelişme



Yakın zamanda birleştirilen kod paketleri, Android Common Kernel'den (ACK) "riscv64" mimarisi desteğini tamamen kaldırdı. Bilmeyenler için ACK, tüm Android işletim sistemlerinin temelini oluşturan Android Açık Kaynak Projesi'nin (AOSP) merkezinde bulunuyor. ACK ve AOSP'den RISC-V desteğinin kaldırılması, Google'ın kendi mobil işletim sisteminde RISC-V mimarisine yer vermeyeceğini gösteriyor.



Google’ın tersine birçok çip üreticisi ve işlemci tasarımcısı, RISC-V teknolojisinin geleceğine yatırım yapıyor. Hatta Google, Ekim 2023'te Android'e RISC-V desteği getirerek önemli bir destek de sağlamıştı. Qualcomm bile akıllı saatler ve giyilebilir cihazlar için RISC-V çipleri üzerinde bir süredir çalışıyor.



Ayrıca Bkz.One UI 6.1, Samsung'un en popüler güncellemelerinden biri oldu



Açık standart olan RISC-V, Çinli üretici Yingren Technology'e göre SSD kontrol birimlerinde bile şu an baskın olan Arm mimarisine ciddi anlamda rakip olabilecek potansiyele sahip. ACK/AOSP'den RISC-V desteği kaldırılması, gelecek Android sürümlerinin RISC-V işlemcilerle çalışmayacağı anlamına geliyor. Üreticiler kendi özelleştirmeleriyle bu desteği geri getirebilecek olsalar da, bu durum ekstra çaba gerektiriyor.



RISC-V ile çalışan akıllı telefonlar henüz piyasada yer almamışken, Google'un AOSP'den bu mimariyi çıkarması kafa karıştırıcı. Şirketin temsilcisi tarafından verilen bir demeçte RISC-V desteğinin tamamen kalkmadığı, ancak mimarinin AOSP dışında tutulacağı belirtildi. Hızlı gelişen teknoloji nedeniyle, şu an tüm üreticiler için tek bir çekirdek görüntüsü sağlamanın mümkün olmadığı ifade ediliyor. Dolayısıyla teknoloji olgunlaştığında RISC-V, Android için geri dönebilir.




Kaynak:https://www.techspot.com/news/102843-google-removed-risc-v-architecture-support-android-kernel.html

 Haberi Portalda Gör

Çinin yatırım yapmasından dolayı yusuf yusuf
Yoruma Git
Xtrud - 3 hafta +6
Türkiye HarmonyOS işletim sistemine ortak olup geliştirme sürecini birlikte yürütmeli. Yoksa her ülkenin altında kalkacağı bir operasyon değil bu mevzu.
Yoruma Git
NeroWin - 3 hafta +6
NSA kaldırın demiştir.
Yoruma Git
mystiery_ - 3 hafta +5
Y
3 hafta
Binbaşı

Eveeet, hemen gerekli ihtiyaç belli oldu. Yokmu RISC e işletim sistemi yazacak arkadaşlar. Birisi youtube da anlatıyordu, kolları sıvayın hemen.
https://www.youtube.com/watch?v=8q-Oz_DO4Mw




İ
3 hafta
Yarbay

Muhtemelen Çin in önünü kesmek için




C
3 hafta
Yarbay

HarmonyOS boşluğu doldur




X
3 hafta
Binbaşı

Çinin yatırım yapmasından dolayı yusuf yusuf



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

K
3 hafta
Binbaşı

Bu hareket tekelleşmeye girmiyor mu?




N
3 hafta
Yüzbaşı

Türkiye HarmonyOS işletim sistemine ortak olup geliştirme sürecini birlikte yürütmeli. Yoksa her ülkenin altında kalkacağı bir operasyon değil bu mevzu.



Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
3 hafta
Yüzbaşı

NSA kaldırın demiştir.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

M
3 hafta
Binbaşı

Nihayet böyle yorumlarda görüyoruz duyun devlet yetkilileri, hakikaten çok kritik bir mevzu yerlileşme adına bu adımın atılması hayat memat meselesi. yetişmiş insan lazım böyle projeleri başkaları yapınca adamlar yapıyor abi deyip çekirdek çitlemenin ne manası var.





Bu mesajda bahsedilenler: @NeroWin
M
3 hafta
Binbaşı

Çin'in önünü kesmek için yapılmış, daha başka işlerde çıkabilir şuan öngördükleri bir noktayı önceden tıkamışlar. üreticiler basit optimizasyonları yapacak kadroları bile kurmakta zorlanırken, google'ın yaptığı al ye metoduyla bugüne geldiklerinden RiscV desteğini vermek epey zahmetli olacaktır.
Çin'e bu şekilde saldırmak yerine Çin'in onların baskın olduğu alanlarda destekleyici olup kendisi Çin alternatiflerini destekleyebilirler ama sorun Çin'in büyümesi değil üretici pozisyonunda tek hakim olmasından ziyade teknolojide üretici+belirleyici duruma geçmesine engel olmak, böylece kurguları olamayacak nafile çabalar sadece dünyaya kendilerini kanıtlamalarına sebep oluyor. Çin'in işi zamana bakıyor malesef.




V
3 hafta
Yarbay

AOSP, adı üstünde open source olduğu için isteyen riscv desteği kendi getirebilir.




H
2 hafta
Yüzbaşı

Yine cinciler toplanmıs, cing cong cong ceng, vatanımız cin'i kimse yenemez, hain Amerika'nın oyunları bunlar, fakat vatanımız yenilmez hacım diyorlar..







< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 4 Mayıs 2024; 19:45:39 >

İ
2 hafta
Yarbay

Google çalışanları her RISCV üreticisine uyumlu tek ortak yapının dağıtılmasının zor olduğunu, durumun geçici olduğunu, ileride tekrar ekleneceğini açıklamış.



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.