Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
78
Cevap
102989
Tıklama
3
Öne Çıkarma
Focus larda oluşan kronik rahatsızlıklar...
M
13 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Arkadaşlar 2,5 yıldır kullandığım Ford Fokus 1.6 g.paketli aracımda çıkan ve ciddi araştırmalar sonucu kesin sonuca vardığım forumda da bir çok yerde nedenleri araştırılan bi kaç konu ile ilgili nacizhane bi kaç şey yazacağım...

1. LPG sorunu (Tekleme- rölenti düşüklüğü - çekişten düşme - gaz kesme):

Bu problem direk açık olarak yazacağım, motorunuzdaki sübap arızasından kaynaklanmaktadır. Z-tec marka motorlarda kesinlikle benzinli kullanımda ne conta nede sübap sorunu çıkmaktadır. Kuru yakıt olan lpg kullanımında motorda conta yakma ve sübap sorunu çıkmaktadır. bu sorun ciddiyetini yaklaşık 25 ile 50 bin km arasında çıkartmaktadır ve kesin ve kesin olarak motorunuzun açılması ve en iyi ihitmalle conta en kötü ihtimalle sübah belkide bir kaç valfin değişmesi ile çözülecek sorundur. ((( kelebek değişimi ile de sonuç değişmemektedir; yada kurum temizleme ile) fiyatı yaklaşık servislerde 650 ile 2100 lira arası değişmektedir. Parça fiyatları tam set 300-400 arasıdır.

2. Direksiyon pompas sorunu ( gıcırdama -vınlama - vurma - kırılma sesi)

Direksiyon pompaları allah vergisi kesinlikle 99 ve 2001 arası arıza vermektedir. nedeni ise tamamen tam tur direksiyon kullanımı ile alakalıdır. yeni dahi taktırsanız mutlaka tam tur direksiyon dönüşleri yapan sürücü en iyi ihitimalle aynı sorunla tekrar karşılaşacaktır.
Pompanın tamiri yapılmaktadır. en kıral yerde 200-250 tl arası, fakat tekrar kısa sürede sorun nüksetmektedir. keçe filan değiştirmek asla çözüm değildir. bu nedenle direksiyon kullanımlarında tam tur direksiyon kullanımı kesinlikle arıza nedenidir. ((Tecrübe ile sabittir. 2. direksiyon pompaso ve ikiside sıfır DII)

3. Akışmetre sorunu (rölantide dengesizlik- silkeleme vs.vs.vs.vs.)

Gazlı araçlarda kurum nedeni ile çıkan bir sorundur. benzinli kullanımlarda filtrelerin düzenli değişmemesinden kaynaklanmaktadır, ayrıca elektrik tesisatındaki ani sapıtmalarda ilk bozulacak elemandır. tamiri mümkün olsada ciddi şekilde önermiyorum...

4. Kapı otomatikleri- Merkezi kilit sorunu ( kumandadan çalışmama - ara ara çalışma - sadece anahtarla kilitlenme)

Sorunun hangi kapıdan olduğunu anlayabilmeniz için kısaca ek bir bilgi vereceğim: Ön Sürücü kapınızı tam açın, kapı iç kısımda hortum şeklinde bir bağlantı görecekdisiniz dikkatlice çevirerek açın ve otomatiği kilitlemeyi deneyin eğer kilitleniyorsa sorun yoktur, kilitlenmiyorsa üzgünüm sol kapınızda da aynı sorun var demektir; aynı işlemi diğer kapınızda da deneyin bu sefer kilitleniyor ise mutlaka siviç sorunudur ve 50 şer liradan iki kapınıza 100 lira sıkışmış demektir.
Sorunu başka yerde aramayın, sorun kronik geçici çözümler sizi ileride aracınızı gece vakti kilitledim diye açık bırakmanıza kadar götürebilir. Servise gitmenize gerek yok aynı fiyat ve aynı teknik ile değiştiriyorlar.

5. vites geçişlerinde ki sorun:

Bu sorun çok basittir, sakın bilmeyen birine gidipte benim gibi vites kutunuzu söktürmeyin; sorun vitesin altında bulunan plastik bir parça olup sert kullanımdan dolayı kırılabilen yada yayı kopabilen salak bir parça olup kronik bir rahatsızlıktır. masrafınız benim gibi 300 lira yerine 20 liraya işçilik dahil 10 dk. halledin...

Gaz taktıracak arkadaşlara benden tavsiye; sakın ama sakın kuru yakıt kullanmayın aracınızda, katkılı opet yada shell kullanın yada vs. neyse; ve gaz sistemi taktırırken kablo boru vs. mutlaka yalıtımlı ve düzenli bir şekilde sizde müdahale ederek taktırın; benim gibi acemilik yapıp v kayışına giren bir hortum yüzünden bi ton rezillik ve masraf çekmeyin...

Nacizane deneyimleri paylaştım..

Umarım faydalı ve işinizi görür..



_
13 yıl
Çavuş

quote:

Orijinalden alıntı: _a_s 2005 focus aracım benzinde 2 aydır rölanti sorunu vardı. inip çıkıyor stop ediyor falan tüpe geçince düzeliyordu. boğaz kelebeği temizliği gerekiyormuş dediler temizlettik nafile, maf sensörü dediler değişecek, rölanti valfi arızalı olabilir dendi,bujiler bobin ... neredeyse arabamı satma aşamasına gelmiştim. bir hafta önce tanıdık bir usta hap gibi bir benzin katkı maddesi önerdi yarım depo benzine attım.tüpü tamamen kapattım şeytan kulağına kurşun saat gibi oldu.heralde arasıra benzinle binmek gerekiyo bu merete başkada yağ filtre değişimi gibi bakımlar harici problem çıkarmadı.Birazda her yeri kurcalamakla arabanın arızasını çözmeye çalışan ustalara sinir oluyorum arabamın sürüşüne hastayım çok keyif veriyor.İnşallah sende doğru teşhiş koyan ustalar sayesinde kurtulursun arızalardan
mutluus üstadım yukarıda verdiğim alıntımda o zaman enjektör-kurum temizleme işi yapmakla problemden geçici mi kurtulduk yani , ama anlamıyorum ankarada focus bir sürü taksi var bunlar hep lpg li ve 350 bin km devirip problem yaşamayanlar var. birde katkılı otogazdan bahsetmişsin ben ne zaman katkılı otogaz alsam tam tersine lpg sorunları fazlalaşıyor. kendimde ve çevremde sıralı lpg li olup ta katkılı gaz kullananlarda özellikle lpg filitresinden problem kaynaklanmakta birde bu ucuz gaz mevzuu arbamca 8-10 depo bitirmekle denenmiş olup ucuz satılan( KATKISIZ LPG ) pompadan aldığımda reklam olmasın diye söylemiyorum fazla km yaptığım sabittir. (her seferinde km sıfırlanır aynı pompadan gaz ile full doldurulur 370 km;55 TL , 366Km 52 TL 406 Km 59 TL ile her depoda 15TL bezin alınır sabittir ş. içi-ş.dışı karışık)


Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
13 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Konu şu boğaz kelebeği temizlen kurum temizlet, ne temizletirsen temizlet arkadaşım; bu şekilde de 100 150 bin km yaparsın; lakin ilk taktığındaki performansız asla alamazsın aracından. bu nedenle bunları yazdım, insanlar habire bişeyler diyor, dersin herkes olmuş profösör.

Bak sana bi anımı anlatim; servise gittim oradaki yetkili usta başına dedim ki arkadaşım gaz taktırdım araca fakat verim alamıyorum sorun ne dedim " adam elini sürmeden" gaz dadır dedi. dedim bak bare gerek yok.
gittim gazcıya tartarini, dedim araba çekmiyor sorun ne? makineye sok.. gittim adam diyor ki arıza lamban yanmıyorsa bişey göremem hem gaz var sistemde.

uzatmim en son gittim servise çöktüm müdürlerinin boğazına, dedim "sökeceksin bu arabayı adam gibi bakacaksın, yoksa hayatının zehri olurum" söktüler silindir kapağını üstü altı ne varsa hava sistemi yakıt sistemi elektrik. adamın direk dediği şu " Z-tec" bir motorun conta yakmasının tek nedeni gaz dır, benzinli kullanılan bir z tek motor asla conta yakmaz dedi. komple değiştirdik anlıcan...

Fakat bu işlemi yapmadan önce :
-LPG ecü -Akışmetre -Rolanti motoru -tüm filtreler -kelebekler(ayrıca haftada bir temizledik, ilaçla) -buji, buji kabloları, ateşleme bobini vs.vs.vs.vs.

sıkmim seni...

Arkadaşım, gazlı araba kullanacaksan yada gaz taktıracaksan, araban isterse uzay mekiği olsun motorun 5 milyon garanti verilsin 30-70 bin km arası ((kullanıma bağlı)) yenilersin, rektüfiye yaparsın vs.

Yani milletin anlattıkları sadece senin paranı çarçur edip, kısa ve aptalca çözümler oalcak..

Bu benim nacizhane düşüncem. bu arada iki kes gaz sistemimi değiştim...


Bu mesaja 2 cevap geldi.
A
13 yıl
Binbaşı

benim 2000 focus ghida da rölantide sorun var..

bide araba lpg de gayet güzel giderken benzine aldığım zaman gaza yüklenince bian yığılıyor araba sonra hızlanmaya başlıyor...

zavolli sıralı gaz var araçta..

ayrıca gazda araba daha atak nerede sorun olabilir acaba



C
13 yıl
Er

abinin dediğine aynen katılıyorum bu gaz az yaktırıyorsa bu tür sıkıntılarınada katlanmak gerek galiba rampada yanından vızır vızır arabalar geçerken dikizden arkaya bakıyor gibi yapmayı gerektiriyor. ayrıca sabahları ilk marşda çalışırken pırpır lamalar silkmeler daha sonra stop sorununu bayagı bir yaşadım bende lpg ci benzin pompası servis lpg ci dedi arada git gel git gel çözüm bulamadılar kapattım lpg yi benzinde kullandım 2 gün tabi içindeki benzin bitti yarım depo yeni benzin aldım tekrar gazda kullanmaya başladım sabahları yaptıgı bu olay bitti arada bir benzin kokusu gidecek yoksa inat yapıyor bizim arabalar :)
2004 focus sedan comfort


Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
13 yıl
Yüzbaşı

benim başıma gelen en buyuk sorun aracın hararetinin yukselmesi gazdan ayagını cekince tekrar dusmesi buda kronik bir sorun focuslarda


Bu mesaja 2 cevap geldi.
_
13 yıl
Çavuş

quote:

Orijinalden alıntı: selefkos33

benim başıma gelen en buyuk sorun aracın hararetinin yukselmesi gazdan ayagını cekince tekrar dusmesi buda kronik bir sorun focuslarda

aynı problem ben dede vardı çözümü hararet ısı sensörünü söktüler altına bir tane pul yerleştirildi problem halloldu. yalnız bunu yaptırdıktan sonra motor ısısını gage menüsündende izlemeni tavsiye ederim en azında problemin sensörün LPG ısı algılamasında oluşan dalgalanmadan olup olmadığınıda görebilirsin.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
13 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Aga bu LPG sigara gibi...

Ne onsuz ne onla...


Bu mesaja 1 cevap geldi.
_
13 yıl
Çavuş

aynen öyle bazen sinir bozucu olsada yinede vazgeçilmezzz tutkumuz canııım..


Bu mesaja 1 cevap geldi.
K
13 yıl
Yüzbaşı

nazar değmesin benım focusta ne hararet ne çekmeme nede rolantı sıkıntısı var araçta lpgli.birazcık arabalarınıza bakarsanız kronıklıkten cıkar


Bu mesaja 1 cevap geldi.
A
13 yıl
Yüzbaşı

Arkadaşlar sakın ama sakın öyle pul koyma, sensörle oynama gibi sanayi mantığı nasrettin hoca işi olaylara bulaşmayın.
Zaten o göstergenin oraya konma nedeni, çalışma ortamının istenen ayarlar dışında çalıştığını gözlemciye belirtmek içindir.

Duyduğuma göre ısı sensörü fordlarda piston bölgesinin üstündeymiş ve ısı bölgesinde yanmadan dolayı oluşan sıcaklık artışını daha hızlı olarak algılıyor ve gösterge birden pat diye yükseliyor. Benim başıma bu bir çok kez geldi. Yetkili servise götürdüğümde söyledikleri tek şey ağız birliği etmişçesine LPG'li arabalarda yapar bu. Kimiside fan müşürü, devir daim gibi vs. vs. vs. sıralayıp gidiyor.

Ama ilk yapılması gereken olay şudur. Bunuda BRC firması uygulama yapan bayilerine iletmiştir.
Ford focuslarda radyatör suyunun koyulduğu kapaktan otomatik olarak hava atılır. Hani radyatör hava yapmış dedikleri olayın önüne bu şekilde geçilmiş. Fakat o kapak görevini iyi yapamıyor.
Bizlerin yapabileceği şey ise, araba çalıştırıldığında boştayken 3000-3500 dev/dak aralığında sürekli olarak gaz verilir. Su kabına giren hortumlardan bir süre sonra radyatör suyunun devir daim yaptığını göreceksiniz. Zaten antifirizli su olduğu için renginden belli oluyor. Halen araca gaz verilirken devir daim esnasında kapak hafifçe gevşetilerek ara ara "pıssss" yapacak şekilde aracın havası alınır.
Nezamana kadar derseniz, mesela bende şöyle bir olay olmuştu. Bir süre bu şekilde hava alınırken havanın alındığı kapta taşarcasına bir seviye yükselmesi görüldü ve orada bıraktım.
O zamandan sonra şeytan kulağına kurşun hararet sorunum tarih oldu.
Umarım sizlerinde sorunu bu şekilde çözülür, herkese hayırlı sürüşler.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
T
13 yıl
Binbaşı

6 sene kullandığım focusumda bahsettiğiniz arızaların hiçbirisi olmadı.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
13 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: tergen

6 sene kullandığım focusumda bahsettiğiniz arızaların hiçbirisi olmadı.



6 senedir olmaması olmıyacağı anlamına gelmez. benim gibi haftada 500-1000 km yaparsan neler çıkıyor bak. Cem babanın da dediği gibi arabanın hakkını vermen lazım, arabada hakkını veriyor ama, uzun soluklu kullanımlarda çıkabilen sorunlar bunlar yoksa. 10 yaşında daha 100 bini zorla devirmiş bir araçta zaten sorun çıkmama ihtimalide en nihayetinde azdır.

fakat, mesele şu; inanın otomotiv sektörü sandığınız kadar hassas ve hatasız değil, çoooookk ciddi ve saçma şeyler yapılıyor. bu sektörde az da olsa çalışan bilir.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
E
13 yıl
Çavuş

Arkadaşlar gaz kesme olayını yaşıyorum bunun için önerisi olan var mı ne yapmalıyım servise gittim daha önce anlamadılar sorun yok dediler


Bu mesaja 1 cevap geldi.
A
13 yıl
Yarbay

LPG başlı başına bir sorun eski arabmda LPG de yaşadığım sıkıntılar bıktırmıştı beni benzinde sorun olmuyordu LPG ye geçince ya rolanti tutmuyordu ya stop ediyordu.LPG ye alerjim oluştu ondan beri.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
C
13 yıl
Yüzbaşı

O kadar araba kullandım ama hiç birinde 'abi bu arabanın hastalığı bu' lafını bu kadar duymadım.


Bu mesaja 2 cevap geldi.
E
13 yıl
Çavuş

Arkadaşlr şimdi ben ne yapmalıyım ? Aracım gazda giderken bir sorun yok ama benzinde giderken gaz kesiyo bazen abartıyo şarjz lambası yanıyo bunun sebebi conta yakmamı bunu mu anlamalıyım peki conta yanınca gazda problem vermez mi ?



İ
13 yıl
Er

Pek çok forum okudum. Ama buradaki kadar net yazan görmedim. Özellikle mutluus' a teşekkürler. Daha geçen hafta vites yayı bozulmuştu. Yay sağlammış ama yayın takıldığı o dandik plastik değişti. 30 lira parça + 20 işçilik verdim.

Aracım 2005 focus1. 24000km güvendiğim birisinden 2008 yılında aldım. Aldığımda klima açıkken rölanti dalgalanması vardı. Program güncellenmesi yapıldı ve düzeldi. 25000 kmde prins marka lpg taktırdım. 10-15 bin km sonra zamanla (özellikle kış aylarında) araç lpgde haraket halinde iken durmaya yakın (özellikle frene basınca) rölanti düşüyor ve topluyor. Bu esnada haliyle farlar ve hatta hafiffçe araba titriyor. Şu ana kadar hiç stop etmedi. Aygaz euro LPG de kullansam hep aynı. Benzinde bu sorun çok hafif olduğu için rahatsız etmiyor. İlk çalışmada rölanti biraz gereğinden yüksek gibi ama sanırım tüm fordlar aynıymış. Bazen motor soğukken hemen hareket edince gaza basmadığım halde rölanti bayağı yükseliyor ve tam durmaya yakın normal devrine birden düşüyor. Isınınca bu sorun olmuyor zaten.

LPG takıldıktan sonra motor suyunda kalan havadan dolayı "sanal hararet" sorunu yaşamıştım. Usta hem pul koydu hemde havasını almaya çalıştı. Sorun kalktı. İlk fırsatta o pulu da geri aldıracağım.
Araç şu an 53000 kmde. Bu rölanti düşmesi dışında hiç bir sorun yok. Bir sefer (1..5 yıl önce) gaz kelebeği temizletmiştim. Ama sonra yine aynı sorun başlamıştı. Yetkili ford servisi dahi bu soruna bir çözüm bulamadığını belirtti. Geçen sene Akü de değişti ama sorun yine aynı.
Araçta yokuş yukarı benzin yada lpg ile çekişte hiç bir fark yok. Çekişi de çok iyi. 33 lt gaz ile şehirler arası net 465 km yol yapıyor. Bu kronik sorun subaplardan olabilir mi acaba. Yoksa karbon clean yaptırmam mı gerekir. Bir de şu map sensörü varmış. Temizlenebilir mi? işe yarar mı? Vereceğiniz cevapları merakla bekliyorum.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
L
13 yıl
Yüzbaşı

2001 FOCUSUMda benzinli olmasına rağmen rolanti dalgalanması vardı....Birçok servise göstermeme rağmen bir türlü anlayamadılar..Boğaz kelebeği temizliği ve hatta en son rolanti valfini bile değiştirmeyi denediler ama kabul etmedim...İnternette yaptığım araştırmalara göre sorun gerçekten basitti....direksiyon pompasına giden soketin basınçtan dolayı parçalanması...En son gittiğim serviste tüm sistemler kontrol edilip yok bişey denmesi ve servis şefiyle kavga ederek aracın life kaldırılması ve soketin görülmesiyle sorun çözüldü...Tabi benim life kaldırın ve aracın vakum hortumu ve pompaları kontrol edin kavgasından sonra ücret de almadılar....Evet Focuslarda bunlar kronik ama çözümsüz değil hiç olmazsa nerede sorun var biliyorsunuz...Şu an 2011 focus kullanıyorum yine memnunum....


Bu mesaja 1 cevap geldi.
A
13 yıl
Yüzbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: last06

2001 FOCUSUMda benzinli olmasına rağmen rolanti dalgalanması vardı....Birçok servise göstermeme rağmen bir türlü anlayamadılar..Boğaz kelebeği temizliği ve hatta en son rolanti valfini bile değiştirmeyi denediler ama kabul etmedim...İnternette yaptığım araştırmalara göre sorun gerçekten basitti....direksiyon pompasına giden soketin basınçtan dolayı parçalanması...En son gittiğim serviste tüm sistemler kontrol edilip yok bişey denmesi ve servis şefiyle kavga ederek aracın life kaldırılması ve soketin görülmesiyle sorun çözüldü...Tabi benim life kaldırın ve aracın vakum hortumu ve pompaları kontrol edin kavgasından sonra ücret de almadılar....Evet Focuslarda bunlar kronik ama çözümsüz değil hiç olmazsa nerede sorun var biliyorsunuz...Şu an 2011 focus kullanıyorum yine memnunum....



Sayın last06

Sizin sorununuz dahttp://forum.donanimhaber.com/m_47857002/tm.htm başlıkta geçen benim sorunum gibimiydi.
Bu konuda aydınlatırsanız sevinirim. Teşekkür ederim.


Bu mesaja 1 cevap geldi.