Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 2 misafir
539
Cevap
204106
Tıklama
61
Öne Çıkarma
Elektrikçi Çağırmadan Ankastre Bağlantısı Nasıl Yapılır? Resimli Anlatım
D
7 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Herkese merhaba,

Gördüğüm kadarıyla sıfırdan internet bağlatan birçok kişi hat bağlama konusunda sıkıntı yaşıyor. Bu sıkıntı hem zaman, hem de para kaybına neden oluyor. Bu konuda elektrikçiye ihtiyaç duymadan, ankastre bağlantısını nasıl yapacağınızı resimli olarak anlatmaya çalışacağım.

Aşağıdaki resimde gördüğünüz panoya ankastre diyoruz. Bu pano iki bölümden oluşuyor. Bunlardan birine dairelere giden kablolar, diğerine ise Türk Telekom saha dolabından gelen kablolar bağlanıyor. Ana tesisattan iç tesisata bağlantılar köprüleme şeklinde yapılıyor.

< Resime gitmek için tıklayın >
Bu resimde dairelere giden kablolar alt tarafta, saha dolabından gelen kablolar üst tarafta sıralanmış.

Kabloların bağlı olduğı 10'lu sıralı elemanlara reglet/krone deniyor. Genellikle dolabın kapağında, dairelere giden kabloların kaç numaraya çakılı olduğunu gösteren bir şema oluyor. Bu şema olmazsa hangi kablonun sizin dairenize gittiğini bulmak için teker teker deneme yapmanız lazım.
< Resime gitmek için tıklayın >

Bu bağlantıyı Türk Telekom yapmıyor mu? Sorumluluğu bina girişine kadar. Kendi abonelerine yapıyor ama taahhütnamenize yüklü bir miktarda iç kurulum bedeli yazıyor, taahhüt bitmeden aboneliğinizi iptal etmeniz durumunda bu bedeli sizden tahsil ediyorlar. Diğer İSS'ler de kendi ekibi varsa onu gönderip bağlantıyı yaptırıyor (onlar da taahhütnamenize yüklü miktarda iç kurulum bedeli yazıyor, taahhütsüz İSS'ler ise ilk faturanızda tahsil ediyor), yoksa bağlantı işi müşteri sorumluluğunda.

< Resime gitmek için tıklayın >
Türk Telekomünikasyon A.Ş. Veri Akış Erişimi teklifindeki bağlantı topolojisi. Ankastrenin bir bölümü kendilerinin, diğer bölümü İSS (veya müşteri) sorumluluğunda.

*** ADSL/VDSL İSS Değiştirecekler İçin Önemli Uyarı ***

Mevcut aboneliğinizi iptal ettirmeden varsa sabit telefon numaranızı, yoksa 18 veya 88 ile başlayan 10 haneli devre numaranızı abone olmak istediğiniz İSS'ye bildirin. Portunuz ve kablolarınız değişmeden, herhangi bir kurulum işlemi yapılmadan (iç kurulum ücreti ödemeden) minimum süre kesinti yaşayarak sadece modeme yeni kullanıcı adı ve şifrenizi girip bağlantınızı yapmış olacaksınız. Bu işleme churn/işletmeci değişikliği deniyor. Aboneliğinizi iptal edip yeni başvuru yaparsanız portunuz boşa çıkar ve başka bir aboneye tahsis edilebilir. Bu da "port yok" sorunu ile karşılaşmanıza neden olur. Hazırda bağlantısı yapılmış kablonuz olsa bile o kablonun ucu saha dolabında boşa çıkacağı için size yeni bir port ve bakır kablo çifti tahsis edilir, bu yeni kabloları kendi tesisatınıza bağlamanız gerekir.

İlk defa internet aboneliği için başvurduğunuzda TT ekibi gelip saha dolabından gelen kabloların bağlı olduğu reglete, size tahsis edilmiş porta göre iki kablo çakıp isminizin, firmanızın yazılı olduğu bir kağıt yapıştırarak koşar adımlarla uzaklaşıyor. Diğer iss abonelerini insan yerine koymadıkları için genelde arayıp haber verme tenezzülünde bulunmuyorlar, bu bölgeye göre değişebiliyor. Bu kabloların diğer ucu açıkta duruyor. Bazı elemanlar insafa gelip açık uçları sizin regletinize çakıyorlar, tamamen şans işi. Bu işten sonrası kendi ekibi varsa iss, yoksa müşteriye kalmış.

Kapakta daire şeması varsa işiniz çok basit. Bu kablo çakma işi için özel aletler var. Kabloyu soymanıza gerek yok, regletin içindeki bıçaklar kablonun izolasyonunu sıyırıp temas etmesini sağlıyor. Kısa devre riskine karşı tornavida, bıçak gibi aletler kullanmamanızı öneriyoruz. Alternatif olarak kabloları reglete çakmak yerine YAK1 konnektör adı verilen parçalarla birleştirme yapabilirsiniz. Burada da uçları soymaya gerek yok.

< Resime gitmek için tıklayın >
Bu aletin adı krone pensesi.

< Resime gitmek için tıklayın >
Bu alet aslında kablo soyucu ama ucundaki aparat reglet çakma işine yarıyor

< Resime gitmek için tıklayın >
YAK1 konnektör adı verilen birleştirme parçası. Kabloları soymadan deliklere yerleştirip kapağını kapatıyorsunuz ve pense ile bastırıyorsunuz. Bu parçadan 2 tane lazım olacak.

Basit bir örnekle konuyu pekiştirelim. Aşağıdaki resimde saha dolabından gelen kablolar sağdaki reglete bağlı (resimde henüz bağlantı yapılmamış ama biz bağlı olduğunu varsayalım), dairelere giden kablolar ise soldaki reglete bağlı. TT ekibi alttan 1. sırada 4 numaralı devreyi sizin aboneliğinize tanımladı ve buraya ucu açık iki kablo çakıp etiketledi. Sizin daire numaranız 12 olsun. Kapaktaki tabloya göre her daireye ikişer reglet ayarlanmış, muhtemelen biri salona, diğeri odaya bağlı. Sol taraf üstten 3. sıra 3 ve 4 numara sizin dairenize giden hatların bağlı olduğu regletler. Diyelim ki modemi salona koyacaksınız ve bu hat üstten 3. sıra 3 numaraya bağlı.

< Resime gitmek için tıklayın >

Krone penseniz veya benzer aletiniz varsa bununla ucu boşta olan kabloları sol taraf üstten 3. sıra 3 numaranın solunda ve sağındaki yuvalara çakıyorsunuz. Kablo çiftineki renklerin ve sırasının hiçbir önemi yok, diğer ucu boşta olmasın yeter. Kısa devre riskini önlemek için çaktıktan sonra kablonun ucundaki fazlalığı kesmenizde fayda var. İşte hepsi bu kadar

Gelelim sık karşılaşılan problemlere. Bağlantıyı yaptınız fakat sinyal alamıyorsanız sorun şunlar olabilir:

1) Saha dolabında bağlantınız yapılmamıştır. Arıza kaydı/şikayet dışında yapabileceğiniz birşey yok.

2) Kablonuzda kopukluk olabilir. Yeni kablo çekmeden önce kablo demetindeki diğer kabloları denemenizde fayda var.

3) Daire tesisatınızı döşeyen eleman prizinize ve ankastrenize farklı kablo bağlamış olabilir. Benim de bizzat karşılaştığım bir problem. Kablo demetinin içinde 3-4 tane beyaz renk olunca, akıllılar prize başka, ankastreye başka beyazı bağlamışlar

TurkNet'e Abone Olacaklar İçin Önemli Bilgilendirme

Yalın xDSL'den geçişte veya sıfırdan abonelikte telefon veya internet sinyali alamama sorunu ile karşılaşıyorsanız sebebi TurkNet ile Türk Telekom arasındaki koordinasyonsuzluk nedeniyle telefon ve internet başvurularının ayrı ayrı yapılmasıdır.

Yalın xDSL'den TurkNet'e geçtiğinizde mevcut hattınızdan internet almaya devam ediyorsunuz fakat internet ve telefon için ayrı giriş yapılırsa TT telefon için ayrı devre belirliyor.

Sıfırdan TurkNet aboneliğinde internet ve telefon için ayrı giriş yapılırsa TT önce telefon için gelip devre belirliyor, sonra internet için tekrar gelip ayrı devre belirliyor.

Bu sorunların tek çözümü, saha dolabında internet ve telefon devrelerinin birleştirilmesidir. Bu işlem TT sorumluluğundadır. TurkNet OİM üzerinden sorununuzun türüne göre telefon çevir sesi yok / dsl ışığı yanmıyor şeklinde uygun kategoriyi seçip arıza notu kısmına "Telefonlu internet abonesiyim, saha dolabında telefon ve internet devrelerimin birleştirilmesini talep ediyorum." şeklinde yazınız.

Sorunun kaynağı ile ilgili bilgiler güncellenmiştir.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dr. Boone -- 22 Aralık 2018; 13:13:28 >

İşte benim amacım da bu kan emicilerden milleti kurtarmak
Yoruma Git
Yorumun Devamı Dr. Boone - 7 yıl +39
Arkadaşlar, hattınızın hangisi olduğunu bilmiyorsanız o hattı ankestrede bulmanın en kolay ve basit yolu evinizdeki kabloyu kısa devre yapın yani birbirinine temas halinde bırakın ve ankestrenin başın...
Yoruma Git
Yorumun Devamı eBRiHanceR - 7 yıl +20
ankastrede ne gibi bi tehlike bulunuyor? 220 v hat gitmiyor sonuçta burda adım adım anlatmışlar herşeyi. elektrikçi 2 kablo bağlamak için 60-70 tl ücret istiyorsa milletin kendi ya...
Yoruma Git
Yorumun Devamı M_aTRa_X - 5 yıl +8
N
7 yıl
Yüzbaşı

Bugün bir elektrikçi çağırdım 70tlye yaptırdım , açıkcası kullandığı sinyal aletleri vs evin içindeki tesisattan anlamasıyla her evde herkesin yapabileceği bir şey olmadığını düşündüm Neyseki 70tlye karşılık netspeed de 70-71mb internet hızı verdi , şu an stabil ve çok iyi duruyor
< Resime gitmek için tıklayın >





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nuri00007 -- 27 Eylül 2017; 16:1:2 >

Z
7 yıl
Çavuş

Konunuzu az önce gördüm ancak bugün elektrikçiye 50tl verip bağlatmış oldum. Türk.net ile ilgili 1 aydan fazladır yaşadığım sorunlarda cabası.

Şu konuma yorum yapmanızı rica ederim?

Anlayışınız için teşekkürler.

https://forum.donanimhaber.com/turk-net-uyelik-sureci-ve-magduriyet-rezalet--128930275#129364039

https://forum.donanimhaber.com/fb.asp?m=129364039

@Dr. Boone




Bu mesajda bahsedilenler: @Dr. Boone
A
7 yıl
Onbaşı

teşekkür ederim bilgi için bu arada elimde inceleme resimlerinde olan krone çakma aleti var (basit sarı renkli olan) onun nasıl kullanılacağını anlayamamıştım. Videosunu buldum.. Belki eklemek istersiniz benim aklımdaki soru işaretlerini giderdi..;)

https://www.youtube.com/watch?v=UMlz7ns8uaw




Bu mesajda bahsedilenler: @Dr. Boone
A
6 yıl
Yüzbaşı

Hocam bunlardan hangisi ? kırmızı ile işaretli olanlar halihazırda kullanımda gibi.
http://prntscr.com/h58e0j





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AngelDust! -- 2 Kasım 2017; 14:44:11 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Dr. Boone
R
6 yıl
Yarbay

Hocam sol taraftan sarkan turıncu beyaz kablo türk Telekom’un etiket bağladığı kablo. Daire 9 da oturuyoruz. Ne yapılması gerekiyor?

Fotoğraf linki

http://i65.tinypic.com/24ybrc4.jpg

@Dr. Boone

< Resime gitmek için tıklayın >





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi reactor1111 -- 3 Aralık 2017; 18:54:36 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
İ
6 yıl
Binbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: reactor1111

Hocam sol taraftan sarkan turıncu beyaz kablo türk Telekom’un etiket bağladığı kablo. Daire 9 da oturuyoruz. Ne yapılması gerekiyor?

Fotoğraf linki

http://i65.tinypic.com/24ybrc4.jpg

@Dr. Boone

< Resime gitmek için tıklayın >

Kuzen çağır bir elektrikçi ama öncesinde sor anlar mısın internet panosundan diye :) interneti nakil ettirirken 2 ay bekledim. internetsiz evin mağaradan farkı yok :)


Bu mesaja 1 cevap geldi.
O
6 yıl
Yarbay

Bu dolap adsl hizmet verir vdsl için daha büyük kabinler var.
Bu dolabın 2 katı büyüklüğünde





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OnLyMoKoKo -- 12 Ocak 2018; 20:57:49 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @okirgil
H
6 yıl
Yarbay

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10215256460227828&set=g.515406718794417&type=1&theater&ifg=1

cat5 den cat6 ya geçiş , snr yükseltme.

eksiz foto ektedir.< Resime gitmek için tıklayın >





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hayati54 -- 9 Şubat 2018; 10:46:51 >

M
6 yıl
Yarbay

www.milleni.com.tr/fiber-nerede



Buradan sorgulatinca kaç çıkıyor acaba hızin



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @ayanozer
A
6 yıl
Yüzbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: mcrew

www.milleni.com.tr/fiber-nerede



Buradan sorgulatinca kaç çıkıyor acaba hızin

Daire 3 teki türktelekom internete bağlanıyorum 6 aydır. Steamdan 1.5 mb ile download gördüm. Akk yi geçtiğimizde 600km ile down sabit.





< Resime gitmek için tıklayın >



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

M
6 yıl
Yarbay

komple ankastre kutusunu değiştirebilirsin. Bunu bir elektrikçi yapabilir ama bunun ile ilgili tüm apartmanı bilgilendirmek gerekebilir.

Türk TElekom ankastre arızalarına bakıyor ama değişim yapar mı bilmiyorum. Başka iss de olsan bile bakıyorlar. Tabi ücretsiz yapmıyor.

https://bireysel.turktelekom.com.tr/evde-internet/web/destek/internet/sayfalar/elitt-hizmet.aspx

Malzemeler öyle çok pahalı değil.

https://urun.n11.com/kutular-ve-panolar/telefon-modul-kutusu-5-li-catili-P116204136
https://urun.n11.com/kutular-ve-panolar/kutu-telefon-krone-reglet-10lu-kesmeli-888-049-050002-P11911588


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @BimBitmiş
M
6 yıl
Teğmen

Merhaba arkadaşlar geçen gun dsmart interneti taşıtık dun Telekom gelip hat bırakıp gitmiş.



Ankastre kutusu alttaki şekilde



https://i.hizliresim.com/EPa5mD.jpg



Ben 2.katta oturuyorum apartmanı karşınıza alırsanız sol da kalıyor. Ankastre şemasına göre hangi numara benim olmalı? 2 ve 7 denedim dsl gelmedi maalesef



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
E
6 yıl
Yüzbaşı

Ben de bugün itibari ile netspeed e başvurdum. Beni aradılar ve ankastre kutunuza kadar cekicez dediler kabloyu. Superonline fiber i kapattırdım.

Arkadaşlar lütfen bir yardım edin ben de elektrici çağırmak istemiyorum resim çektim ama bana karışık geldi. 12 katlı apartman Daire numaram 26

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >


Arkadaşlar birde kutunun icine bi not yazmayı düşünüyorum. Sadece çıkardıkları kabloyu yan tarafta benim daire mi bulup takicaklar. Yıllar önce adsl kullaniyirdum zaten. Takınca internet gelir değil mi direkt?


Bu mesaja 1 cevap geldi.
A
6 yıl
Yüzbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: Dr. Boone

Onu ankastreye çakmak için mevcut telefon hattını sökmeniz lazım (ankastre iki kısımdan oluşur, telekom ve daire tarafı. daire tarafına elemanlar karışmaz). Genelde her daireye bir çift tel çakılı olur. Notu okuyup da uçları direk telekom tarafına çakarsa olabilir. Olmazsa etiketlenen kabloları söküp kendinizinkini çakarsınız.
Hocam bakın bu bizim binanın ankastre kutusu ben 9 nolu dairede oturuyorum toplam 10 daire var
https://i.hizliresim.com/1EPRj1.jpg




Hocam benim ne yapmam gerek şu aşamada henüz hiç bir şey yapmadım ne kablo aldım ne internet için bi yere başvuru yaptım kafam karışık çünkü bazı noktalarda



Şimdi önce bi 20 metre kablo alıp ankastreye kadar çekeyim mi mesela? Hani olmıcaksa boş boşuna kabloya para vercem çekmek için emek vercem falan





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi asderwet11 -- 25 Mayıs 2018; 15:2:2 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
E
6 yıl
Teğmen

Hocam merhaba. Yardiminiza ihtiyacim var. Benimki biraz basit sayilabilecek. Diger yorum yazanlar kadar karisik degil ama. Apartmanda yasiyoruz 3 dairelik apartman. Yan apartmanda bizden aliyor ama eski ev sahibim bizim eve direkt giden bi kablo cektirmis.

Ben de netsspeed e basvurdum. Tt calisanlari geldi kabloyu birakip gitmisler. Paralel olarak eve gelen kabloya bagladim ama isiklari sabitlestiremedim. Surekli yanip sonuyor. . Nasil bi baglanti gerceklestirmeliyim? Kroneye nasil yerlestirmeliyim? Yani karsi karsiya mi olmak zorunda kablolar?

Fotografi hizliresim.comdan yukluyorum.

3numara olan tt ekibinin bana biraktigi kablo. 4 numara olan benim daireye direkt gelen kablo. 4 numaranin karsisi dolu. Onu cikarmalimiyim nasil olmali valla kafayi yakmak uzereyim 😄



http://i.hizliresim.com/2avVQ0.jpg



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

S
6 yıl
Teğmen

hocam merhaba telekom işareti bıraktığı yere turknet evde kurulum hizmeti için gelen yetkiliye önce cat 6 kablo bağlantım sonrasında cat 6 yi çıkartıp kendim telefon kablosu bağlantısı yaptım.Adsl ışığı yanmıyor.

2 sorum olacak.


1) 5 in solu ve sağına kabloyu taktım bir yanlış görüyor musunuz?

2) Yetkili arkadaş sinyal alamadığını söylemişti hala adsl ışığı yanmıyor bu sorun benim yaptığım bağlantıdan mı kaynaklanıyor yoksa tt ekibimi yanlış bir şey yaptı?

Teşekkürler.




< Resime gitmek için tıklayın >

https://i.hizliresim.com/dBoq9r.jpg





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sokrateslaa -- 5 Haziran 2018; 12:22:32 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Dr. Boone
S
6 yıl
Binbaşı

Başka bir konuya yazmıştım ama o taraflara pek uğrayan yok anlaşılan, buraya da yazayım.

Ben de aynı kablo yenileme işini yapmayı düşünmekteyim bu aralar. Binanın dışından değil de içeriden halledeceğim.

Kullanacağım kablo: BELDEN 10GXE01 Cat6A F/FTP

Yalnız merak ettiğim bir mevzu var, daha önce yapan arkadaşların yardımını bekliyorum. Kablonun bir ucu apartman girişindeki ankastreye gidecek, diğer ucu rj11 ile modeme gidecek lakin aldığım kabloya uygun rj11 jak bulamadım. Forumda bir arkadaşın konusunu okuduğumu hatırlıyorum sayfalar boyu bilgiler de paylaşmıştı hatta, şimdi aradım ama bulamadım. Orada bahsediyordu elindeki cat6 kablonun bakırı oldukça kalın olduğu için standart rj45 konektörlere sığmamış fellik fellik konektör aramıştı. Bu rj45 gibi rj11 bulamadım.

Siz nasıl yaptınız, standart dandik konnektörler ile mi bağladınız? Cevaplar için şimdiden teşekkürler.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
G
5 yıl
Onbaşı

Geç cevap için üzgünüm. Ben de bu konu ile ilgili araştırma yapınca şu bilgiye ulaştım. Digitus marka konektör diye ararım. Ben youtube da buldum.https://youtu.be/_ZLY0OwnCq4



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Slash
N
5 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: Zeen

bende makıne yok bu kabloyu sıyırmadan tornavıdayla araya sokunca olacak mı şimdi ?

Kesip bakır tellere değmesini sağlamalı mıyım ?
Onun yerine telekom'un kullandığı yak 1 konnektör kullanın hem oksitlenme olmaz hemde sağlam oluyor kabloyu soymadan 2 uca koyup pense ile bastırın
Konu sahibi arkadaş ekleme yapsın ilk mesaja konnektör'u
https://www.merterelektronik.com/Telefon-Konnektoru-Yak-1-200lu-Paket,PR-49351.html





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi NewsTR -- 8 Aralık 2018; 18:14:46 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Dr. Boone