Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 3 kayıtlı üye, 22 misafir, 1 mobil kullanıcı
350055
Cevap
21354467
Tıklama
571
Öne Çıkarma
Cevap: Dijital PC Oyun Fırsatları [ANA KONU] (17489. sayfa)
T
geçen hafta
Binbaşı

TL ile sattıkları platformlarda TL'nin sürekli değer kaybından fiyat dolar bazında ilerde kuş gibi kalacağını içindir muhtemelen. Önceki sayfalardaki EA zammında da durum benzerdi normalde 69 dolara sattıkları oyunu Türkiye'ye 89 dolara satıyorlar.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Yanfo
B
geçen hafta
Yüzbaşı

Şu oyun çevirme mevzusuyla ilgili hala ve hala çok saçma yorumlar yapılıyor.

Arkadaşlar oyun çevirme mevzusu şirketler açısından bir yük, külfet değil.

Oyun çevirmemelerinin iki sebebi var. Rockstar oyunlarını çevirse de çevirmese de aynı oranda satacağını ön görüyor. Bu adamlar salak değil. Ticari bir iş yapıyorlar. Ya da daha doğru bir ifade ile şöyle söyleyeyim, oyunu çevirmesinin ona ticari olarak kar dönüşü adamlara yeterli gelmiyor.

2. bir sebebi daha var. Rockstar gibi firmalar, itibarlarına önem verirler. Çeviride yapılacak hatalar vs. bunlarla uğraşmak istemiyorlar. Bunu sadece Türkçe çeviri olarak düşünmeyin. Bir çeviride yaşanabilecek, ırkçı, homofobik vs. bir ifade bu adamların başına iç açar. Bunun denetimi, çevirisi maddi manevi külfeti yüklenmek istemiyorlar. Bu kadar basit. X çevirisinde oyunun ırkçı bir ifade kullanıldı ve bu rockstarın gözünden kaçtı diyelim. Ki kaçabilir, çeviri sonuçta. Satır satır bilmedikleri bir dili denetleyemezler. Ama amerika'da başları çok ağrır. (Ha diyeceksiniz ki fazla mesai muabbetleri falan da var. Ben zaten bu firmalar püri pak tertemizdir demiyorum. Kendilerini olabildiğince korumaya almak isterler diyorum.)

Oyun çevirisi yapan firmalar da çevirinin ona kazanç getireceğini düşünüyor, çevirideki hataları önemsemiyorlar. Genelde Avrupa stüdyoları çeviri yapıyor zaten oyunlarına.

Olay bu kadar basit bir denklemden ibaret. Rockstar çeviri yapmamasına rağmen yine çok satacak, burada almayacağım diyenler yine bir şekilde oynayacak.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bluepaw -- 26 Nisan 2024; 22:44:43 >
Bu mesaja 5 cevap geldi.
A
geçen hafta
Yarbay

Hocam ben 10 sene önce Banished'i bu kadar heyecanla beklemiştim. Bir de şimdi Manor Lords'u bekledim. Banished da çok yenilikçi farklı bi oyundu ki kült oldu. Resmen Banished Like furyası başladı sonrasında. Bu oyunu da yenilikçi buluyorum bakalım aldım, haftasonu kafayı bozarım Manor Lords ile.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @FORZAFATHER
P
geçen hafta
Binbaşı

Sand Land oyunu bugun cikmis ama ulkemizde hicbir platformda bulamadim.Var mi goren ya da duyan?



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
Y
geçen hafta
Binbaşı

Fiyatlama işi yorucu gerçekten.

Voidu'da 650₺ steam key mesela. Kimse gidip de 1000₺ vermez epic'te veya xbox store'da.

https://www.voidu.com/en/product/manor-lords-8/17939



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @The Shogun
F
geçen hafta
Yarbay

Ben bu konuda biraz eski kafalıyım herhalde hocam. Benim için Strateji Age of Empires 2'dir. Şehir Kurma ise Simcity 3000'dür. 90'lıların sonları 2000'lerin başlarında aldığım zevki yeni nesil RTS veya Şehir Kurma oyunlarında göremiyorum. O yüzden pek bulaşmamaya çalışıyorum. Anladığım kadarıyla Manor Lords bir kaç türü birleştirip herkesin hayal ettiği oyunu yansıtmış gibi. İyi oyunlar dilerim. @Paister


Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Paister , @acaluka
J
geçen hafta
Binbaşı

Sony'nin oyunu amerika ve avrupada satılmıyor mu? Sony daha mı az prestijli Rockstardan. Sony 30 tane oyununa denetleme yaparken Rockstar 2 tane oyununa mı denetleme yapamıyor? Sony veya microsoft'un Türkçe yerelleştirme yaptığı oyunlarda herhangi bir ırkçı çeviri ifade var mı? Örnek verebilir misiniz.

Diğer bir konu Türkiye'de satılan Türkçe yerelleştirme yapılan oyunda bir hata oldu diyelim Amerika'da nasıl başları ağrıyor bu konudan dolayı. R* bu riske girmezken Sony ve Microsoft neden giriyor?

Microsoft'un piyasa değeri ve prestiji buyrun 2. sırada


https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/dunyanin-en-degerli-10-sirketinden-7si-teknoloji-sirketi/1708989

Kaldıki Sony ve Microsoft sadece oyun odaklı şirketler değil. Tam aksine Rockstar oyun odaklı bir şirket.

Bu alttaki tablo Rdr 2'nin steam dil desteği. Geleneksel çince ve rusça hatta japonca çeviriler bile var. Hatta yetmemiş birde basit çince de çevirmiş. Latin alfabesi bile değil bu diller. Toplam 12 dile çevrilmiş. 12 dile çevrilirken merak ettiğim konu, tek tek bahsettiğiniz başlarını ağrıtacak "IRKÇI" kelimeleri baştan aşağı gözden geçirdiler mi? 12 dile çevrildiyse 13. dil Türkçe olarak çevirilse mi riskli oluyor hocam?


https://store.steampowered.com/app/1174180/Red_Dead_Redemption_2


< Resime gitmek için tıklayın >
Ülkemizde bir çok profesyönel çeviri stüdyosu var. Özenle çevireceklerini düşünüyorum. Hatta ülkecek ırkçılığa karşı duyarlı olduğumuz konularda var. Eti negro ismini değiştirerek onlarce sene sonra ismini nero yaptı.

Prestijli itibarına önem veren rockstar'ın oyunları; Bully, zorbalık yapma oyunu. GTA san andreas, birbirine "nigga" diye hitap eden siyahilerin olduğu, oyundaki polisin henüz oyunun başında siyahiye ırkçılık yapmasıyla başlıyor. Bu oyun birde remastered yapıldı, piyasadan toplatılmadı da, cancel kültüre kurbanda gitmedi. Şimdi baktım bully'de san andreas'da android markette bile mevcut.

Sürekli aynı örnek olacak ama, Baldur's gate 3 onlarca metni çevirdi, demekki içinde ırkçı bir çeviri yoktu, adamlar Game awards'a bile davet edilip ödül aldılar. Hatta bafta vs silip süpürdüler tüm ödülleri. Yani Türkçe yamayla itibarın pek alakasının olduğunu sanmıyorum maalesef bu da geçerli bir bahane değil.

Ayrıca son mesajınızdaki almayacağım diyenlerden biri bendim eğer başka diyen varmı bilmiyorum ama, korsana düşse dahi oynamayacağım. Daha önce bahsettiğim gibi hantal oyunlara gelemiyorum, eğer gta 6 rdr 2 gibi hantal bir yapıya sahip olursa korsan dahi indirmem hocam. Satın almama kısmı ise benim dilimde oyun çıkarmayan firmaya neden para kazandırıyım?Politik falanda değil, firma olarak sen bana değer vermezsen bende senin oyununu almam, anlamadım içeriği tüketmek keyifli olmuyor, alana da mani olmam. Herkesin kendi parası sonuçta.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi JourneyToTheWest -- 26 Nisan 2024; 23:21:6 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @bluepaw
V
geçen hafta
Yarbay

Epic,Manor Lord'ta indirim yapmış,ama Steam'e yaklaşamamış bile.Yeni fiyatı:750 lira





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Vommel -- 26 Nisan 2024; 23:19:55 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Yanfo
R
geçen hafta
Yarbay

türkiyede yasak oyun.

başkarakter zenci cüce trans olduğu için yasaklanmış




Bu mesajda bahsedilenler: @pharm4vita
F
geçen hafta
Yarbay

Kendi itibarlarıyla alakası olduğunu düşünmüyorum. Çeviriyi yaptırıp yeminli bir tercümana kontrol ettirebilirler. Rockstar gibi firmalar için basit bir iş bu. Ayrıca Blizzard Diablo 4 ü türkçe çeviriyle çıkarttı. Blizzard firması da sonuçta piyasa değeri ve tanınırlığı açısından büyük bir abd oyun şirketi.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @bluepaw
Y
geçen hafta
Binbaşı

Sonuçta fiyatları platform belirlemediği için ne desek boş.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Vommel
B
geçen hafta
Yarbay

İtibarla ilgili olduğunu düşünmüyorum bu sadece kendimizi kandırmak olur. O zaman örneğin Rdr2 üzerinden gidelim. Dünya üzerinde Latin Amerika İspanyolcası bilen birilerine güveniyor da Türkçe bilen birilerine güvenmiyor mu?
Veya bazı oyunlarda neredeyse Afrika kabile dilleri eklenecek. Onlara güveniyor da Türkçe bilenlere mi güvenmiyor? Dünyada nereden baksan 250 milyona yakın insan Türkçe biliyor, konuşuyor.



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @bluepaw
A
geçen hafta
Yarbay

Hocam Simcity3000 ilk oynadığım strateji oyunuydu. Çocuk yaşta sıfır ingilizce ile yine de keyif alırdık. Sonra AoE2 çıktı dediğiniz gibi. Ben de veteran bir strateji hastasıyım. Bir yaştan sonra standart RTS'ler baymaya başladı, daha hibrit yapımlara ilgim arttı. Mesela AoE yerine Northgard daha çok keyif veriyor. O da çok yenilikçiydi. Civilization'ın region konseptini klasik RTS ile harmanladılar, hala severek oynuyorum.

Dolayısı ile bu tip hibrit stratejileri oynamayı çok seviyorum. Bakalım yarın kuracağım oyunu ama izlediğim videolara göre oldukça iyi bir yapım gibi duruyor.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @FORZAFATHER
W
geçen hafta
Yüzbaşı

Hadi Türkçe'ye çeviri yapmamak istese bir firma ve bahane olarak da sizinkilerden bir tanesini söylese tamam anlarım "da" siz kim oluyorsunuz? Rockstar bizden habersiz şube açtı buraya da Türkiye'deki operasyonlarını yürüten medya sorumlusu siz misiniz ki diğerleri gibi burada, oyunlar neden Türkçe'ye çevirilmiyorun müdavimliğini yapıyorsunuz?


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @bluepaw
A
geçen hafta
Yarbay

Bu konu hakkında son kez yorum yapacağım.

'' TÜRKÇE '' oyun ülkemiz için bir ihtiyaç , bir gereklilik iken.. Herkesin birlik olup ayni yolda yürümesi gerekirken , Hala hala hala ısrarla ikilik cıkarıp , Karşıt firmaları savunmanız , Ülkemize veriştirmeniz cok üzücü.

İngilizce biliyorsunuz , Türkçe dil oyuna ihtiyaç duymuyorsunuz eyvallah. Bari takoz olmayın ? Şu konunun şuralara kadar akması HAYRET verici.

Arkadaşlar elinizi vicdanınıza koyun Elinize bir harita alın. Mevcut Cografyamızda TÜRK dili diğer ülkelerin katbekat fazlası iken. TÜRKÇE dil buna rağmen cıkmıyor. Ülkenin ekonomisini bahane etmeyelim. Bu konuda girişimcilere destek olalım, birlik olup daha gür sesle oyunlarin daha çok TÜRKÇE gelmesi için gayret edelim. İngilizce biliyorsunuz , ihtiyaciniz yoksa bile TÜRKÇE dil gelmesi için destek olun. Çok şey istemiyoruz. TÜRKÇE oyun + Ekstradan satiş sağlar.


Bu konu hakkında fikirlerimiz farklı olabilir. Lakin aynı toprakta yaşadığımızı '' ÇIKARLARIMIZI '' savunmamiz gerektiğini bilin.

Herkese iyi geceler. Selametle.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Absnthe -- 27 Nisan 2024; 1:21:1 >

P
geçen hafta
Binbaşı

Konuşacak oyun fırsatı kalmayınca konu her yere kayıyor.



Y
geçen hafta
Yarbay

İngilizce öğrenin diyenlerin %80 i İngilizce bilmiyor zaten



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

A
geçen hafta
Yüzbaşı

Yine bu konu gereksiz uzatılmış :)
Keşke her oyun Türkçe çıksa ama bu hiçbir zaman olmayacak. O yüzden en azından imkanı olan gençler İngilizce öğrenirse hem oyunlarda hem de hayatta kendisine fayda sağlar.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

C
geçen hafta
Yarbay

Callisto protokol ü hizmet bedeliyle beraber 203 TLye aldım buradan. Steam’de 27 dolardı sanırım

https://www.kinguin.net/category/138484/the-callisto-protocol-steam-cd-key?o=65523e37fec84f0001d33bfc



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
F
geçen hafta
Yarbay

Hocam iade etme seçeneğiniz varsa iade edip humblebundle choice ile 11 dolara alabilirsiniz. Bu ay Callisto Protocol ün de içinde olduğu toplam 8 oyunu 11 dolara veriyor.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Cemo94