Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir, 1 mobil kullanıcı
16
Cevap
874
Tıklama
4
Öne Çıkarma
Çernobil'deki kurtlar kansere dirençli genler geliştirdi
L
dün (2640 mesaj)
Yarbay
Konu Sahibi

Çernobil'deki kurtlar kansere dirençli genler geliştirdi
1986 yılında yaşanan Çernobil Nükleer Felaketi, bugün hâlâ uzun vadeli etkilerini hissettirmeye devam ediyor. Reaktör patlaması sonrası atmosfere yayılan yoğun radyasyon, sadece insan yaşamını değil, bölgedeki tüm ekosistemi de derinden etkiledi. Felaketin ardından oluşturulan ve yaklaşık 2.600 kilometrekarelik bir alanı kapsayan karantina bölgesi, uzun yıllar boyunca insan yerleşimine kapatıldı. Ancak bu süreçte doğa, beklenmedik bir şekilde geri dönerek bölgeyi adeta dev bir “doğal laboratuvara” dönüştürdü. Aradan geçen 40 yılın ardından bilim insanları, bu bölgedeki canlıların radyasyona nasıl adapte olduğunu daha iyi anlamaya başlıyor.



Princeton Üniversitesi araştırmacıları tarafından yürütülen yeni bir çalışma, Çernobil'deki radyoaktif bölgede yaşayan kurtların genetik yapısında dikkat çekici değişimler olduğunu ortaya koydu. Araştırmaya göre bu kurtlar, uzun süreli radyasyon maruziyetine karşı bağışıklık sistemlerini farklı şekilde çalıştıran, kansere karşı dirençli genetik özellikler geliştirmiş olabilir.



Çernobil Kurtlarında Kansere Karşı Koruyucu Genler Tespit Edildi



Araştırmacılar, karantina bölgesinde yaşayan kurtlardan alınan kan örneklerini, radyasyona maruz kalmayan bölgelerdeki kurtlarla karşılaştırdı. Elde edilen bulgular, Çernobil kurtlarında özellikle kanserle ilişkili 23 genin daha aktif olduğunu gösteriyor. Bu genlerin bir kısmı, insanlarda belirli kanser türlerinde daha yüksek hayatta kalma oranlarıyla ilişkilendiriliyor.



Daha da dikkat çekici olan ise bu kurtların bağışıklık sistemlerinin, radyoterapi gören kanser hastalarına benzer şekilde davranması. Yani bu hayvanlar, sürekli maruz kaldıkları radyasyonu tolere edebilmek için adeta optimize edilmiş bir bağışıklık tepkisi geliştirmiş durumda. Araştırmacılar bu durumu, evrimsel bir adaptasyon süreci olarak değerlendiriyor.



Çernobil'deki kurtların günlük ortalama 11.28 milirem radyasyona maruz kaldığı belirtiliyor. Bu seviyenin, insanlar için belirlenen güvenli sınırın altı katından fazla olması, elde edilen genetik adaptasyon bulgularını daha da çarpıcı hâle getiriyor.



Ayrıca Bkz.Akreplerin metal silahları: Kıskaç ve iğnelerinde metal ile güçlendirilmiş yapılar var



Doğa Beklenenden Daha Hızlı Uyum Sağlamış Olabilir



Çernobil yasak bölgesi, yıllar içinde insan etkisinden uzak kalması sayesinde yaban hayatı için önemli bir sığınak hâline geldi. Kurtların yanı sıra vaşaklar, bizonlar, ayılar ve çeşitli geyik türleri de bölgede yoğun şekilde yaşamaya devam ediyor. Hatta bazı araştırmalar, kurt popülasyonunun çevredeki benzer doğal alanlara kıyasla yedi kat daha yoğun olduğunu gösteriyor.



Bilim insanları daha önce bitkilerin yüksek radyasyon ortamlarında daha hızlı genetik mutasyonlar geçirerek kendilerini koruyacak mekanizmalar geliştirebildiğini göstermişti. Ancak büyük memelilerde benzer bir adaptasyonun olup olmadığı net olarak bilinmiyordu. Princeton ekibinin bulguları, bu boşluğu doldurabilecek ilk güçlü kanıtlardan biri olarak görülüyor.



Araştırmacılara göre bu genetik değişimler, sadece evrimsel biyoloji açısından değil, tıp dünyası için de önemli sonuçlar doğurabilir. Özellikle kansere karşı doğal direnç mekanizmalarının anlaşılması, gelecekte yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine katkı sağlayabilir.




Kaynak:https://www.telegraph.co.uk/world-news/2024/02/09/wolves-chernobyl-exclusion-zone-cancer-princeton-university/

 Haberi Portalda Gör

Kurt kışı geçirir ama yediği plütonyumu unutmazmış
Yoruma Git
marcusaurel1us - dün +10
Kurt (nükleer) kışı geçirmiş 🐺
Yoruma Git
agoktas96 - dün +5
A
dün (91 mesaj)
Çavuş

Kurt (nükleer) kışı geçirmiş 🐺



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

R
dün (1243 mesaj)
Binbaşı

Doğal seçilimde bu kurtlar kalmış, ölen kaç kurt var acaba...




M
dün (3378 mesaj)
Yarbay

Bir fizikçi profesör, dersinde, çernobile yakın bir köyde insanların bağışıklık sistemini güçlendiren probiyotik/prebiyotik benzeri deneysel ilaçlar verilen insanların radyasyondan etkilenmediğini anlatmıştı. Kurtlara da bunların aşı versiyonunu yapmadıkları ne malum. Adaptasyon sürecinin milyonlarca yıl sürdüğü söyleniyor.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

M
dün (53 mesaj)
Çavuş

Kurt kışı geçirir ama yediği plütonyumu unutmazmış



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >


_____________________________

Eski kullanıcı adı: capybaralar00


P
dün (10029 mesaj)
Yarbay

Esas felaket, bu bölge yüzlerce yıl yerleşime kapalı kalacak. 300 yıl sonra bile radyasyon seviyesi sıfıra inmeyecek.



Ç
dün (16 mesaj)
Er

Kötü köpek sürüye kurt getirdi aslan amca



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

D
dün (978 mesaj)
Yüzbaşı

Canlılık soyun devamı için tüm olasılıkları değerlendirip gerekli mutasyonu yapabiliyor, ve bundan kurtların bile haberi yok.



Bu mesaja 1 cevap geldi.
N
dün (12013 mesaj)
General

"Gen Bencildir" kitabını okumadıysanız tavsiye edebilirim. Biraz eski ama biyosferin kimyadan evrimine dair organizmaların canlı bedenlerini bir vasıta olarak kullanıp mutasyonlarla büyüyen ve gelişen bir genom imparatorluğu anlatısı hala geçerli. Protein tabanlı bedenlerimizi ve beynimizi bu proteinlerin nasıl düzenleneceğine dair talimat veren "yönetici moleküller" olarak genler inşa ediyorlar ve haliyle ortaya çıkardıkları yapıtların uyumluluk başarısına göre doğal seçmenin nihai muhatabı onlar. Biz sadece genlerin ifade şekillerinin çevresel başarı seviyelerine göre kaderimizin çizildiği, genlerin bize önceden yüklediği programlara ve senaryo tepkilerine göre davranan aracılarız.



< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
Bu mesaja 3 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Dropzone
S
dün (19437 mesaj)
Yarbay

Sonradan kazanilan özellikler aktarılamaz..!!!



D
dün (978 mesaj)
Yüzbaşı

En son okuduğum kitap sanırım ve çok beğendim, adam ateist ve her müslümana tavsiye ediyorum, biyoloji olarak şahane bir eser.





Bu mesajda bahsedilenler: @Nat Alianovna
D
dün (3217 mesaj)
Binbaşı

iyi kitaptır okumayan varsa




Bu mesajda bahsedilenler: @Nat Alianovna
N
dün (12013 mesaj)
General

Mesajınızda anında o kitabın dünyasının havasını aldım ve o kitaptan bahsedesim ve öneresim geldi; gerçekten şu şansa bakın. :D

Gerçekten en son okuduğunuz belliymiş ama. :D



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

T
22 sa. (5426 mesaj)
Yarbay

O dönemde öyleydi belki ama artık değil genetik kontrol edilebilir hale geldi artık.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Nat Alianovna
H
20 sa. (12929 mesaj)
Yarbay

yani buna inanirim, "yapay zeka kanseri yeniyür" seklinde hype haber degil, gercek haber bu





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 1 Mayıs 2026; 10:29:10 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

N
19 sa. (12013 mesaj)
General

CRISPR gibi gen editleme yöntemlerinden söz ediyorsanız çok kısmi bir kontrolümüz var elbette ve nitekim Dawkins de ta 1970'lerde yazılmış Gen Bencildir'de bilişselliğimiz, bilim ve teknolojimizle genlere tür olarak başkaldırabildiğimizden, o seviyeye geldiğimizden dem vuruyor. Ama hala genler en basitinden karakterimizi şekillendirip hayatımıza ve kaderimize önemli ölçüde hükmediyorken, hala - son derece ilkel sayılabilecek - insan davranışı ve tepkilerinin temelinde yatıyorken, hala tedavi edilemeyen sayısız genetik hastalık ortada kol geziyorken ve can bile alabiliyorken "genetik kontrol edilebilir hale geldi" demek fazla naif bir yorum oluyor.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @tobepeople
T
11 sa. (5426 mesaj)
Yarbay

Yıllar önce Çinli bir bilim adamı aids gibi bir kaç hastalığa yakalanmayan bir bebek yaratmıştı ama o adam birden ortadan kayboldu. Üzerine de Covid ile bence yeterince örmek topladılar, ne kadar geliştik kim bilir. Ayrıca yapay zekâ sayesinde çok daha hızlı gelişiyor, bize duyurulana bakma , kim bilir neler icat edildi de haberimiz yok. Süper gen ya da süper insanlar yaratmanın imkânsız olduğunu sanmıyorum, nüfus önce azaltılıp ardından da evrimleşeceğimizi düşünüyorum. Covid ile hala bize ne yaptıkları çok şüpheli ama tabi ispat edemeyiz orası ayrı..



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Nat Alianovna
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.